2. SEPTEMBER Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Tomas Mancos, stvrtak, Brezno:

1. Bol som v letnom tabore v Cerenanoch pri Bojniciach, lebo som ministrant a to sme mali za odmenu. Bolo tam celkom dobre. Kazdy den sme chodili na kupalisko, boli sme v zoologickej zahrade, kde sme videli zvieratka, okupali sme sa aj v kupalisku Cajka. Blizko Cerenanan je aj kupalisko Chalmova, kde sme boli zo styri razy, v Cajke len raz, lebo to je daleko.

2. Nie.

Radoslav Belko, osmak, Brezno:

1. Cez prazdniny som chodil na turistiku na Rury, na Skalku. Pomahal som doma, malovali sme, murovali, plot robili. Bol som v roznych taboroch. Pat dni som bol v tabore v Banskej Stiavnici. Bolo to tam dobre, navstivili sme mesto, Antol, pacilo sa mi tam. Bol som aj v stanovom tabore v Cerenanoch, aj tam bolo dobre.

2. No, do skoly! Dobre bolo cez prazdniny.

Jaroslav Kypet, osmak, Valaska:

1. Cez prazdniny mi bolo celkom dobre. Vacsinu prazdnin som stravil v Brezne pri starej mame, bol som sice aj doma vo Valaskej. Vacsinou som hral pogy, behal po vonku. Bol som v Podbrezovej na kupalisku, na Mazornikove na plavarni.

2. Do skoly sa ani dako netesim.

Lenka Duricova, piatacka, Brezno:

1. Bola som u starkej, pri sesterniciach, v zoologickej zahrade. Na dovolenke sme boli v Senci, vozila som sa na tobogane, bola cista voda. Doma som vacsinou pozerala televizor alebo som sa hrala s kamaratom Petom.

2. Nie, nie velmi.

Ivan Pavlovic, siestak, Brezno:

1. Bol som pri starkej v Ciernom Balogu, u Fajtov, na kupalisku. Pri starkej som sa hral so psom, hrali sme sa karty, futbal, nahanali sme sa.

2. No, tesim sa aj preto, ze ideme mat nove ucitelky.

Peter Suhajda, siestak, Brezno:

1. Cez prazdniny som chodil na kupalisko do Kovacovej, chodil som aj k starkej na Gasparovo. Cely den som bol vonku a hral som sa s kamaratkou Lenou. Mam velmi dobre zazitky z kupaliska v Kovacovej, z toboganu, skakali sme do vody. Boli sme aj v Bystrej, kde je dost tepla voda, pacilo sa mi tu. To by bolo asi aj vsetko.

2. Nie, netesim sa.

(md, ng)

Rozkvitnuty Bacuch

Vybor Demokratickej unie zien v Bacuchu usporiadal zaciatkom augusta tohto roka sutaz o najkrajsie okno, balkon a zahradku v Bacuchu. Uz koncom jula bola vyhlasena sutaz, do ktorej sa mohol prihlasit kazdy, kto ma zalubu v pestovani kvetov okolo svojho rodinneho domu. Prihlasilo sa osemnast zaujemcov o sutaz a nikto z nich nebol na tuto akciu vopred pripraveny. Komisiu teda prekvapilo, ze nasla tolko peknych okien a balkonov, ktore zdobili prekrasne muskaty. V zahradkach sa stretli s mnozstvom rozlicnych kvetinovych zahonov a prekvapilo aj ich pekne riesenie. To vsetko svedci o tom, ze zeny v Bacuchu maju vyborny vztah ku kvetom a dbaju o svoje prijemne prostredie aj vtedy, ked sa nesutazi.

Hlavne organizatorky sutaze Elena Cesnakova a Mgr. Maria Cesnakova venovali nemalo svojho volneho casu priprave a celkovemu priebehu akcie. Jedenasteho augusta sa uskutocnilo vyhodnotenie sutaze v zasadacke obecneho uradu, kde pozvali vsetkych ucastnikov sutaze. Na pripravenej nastenke si mohli obzriet fotograficke zabery okien, balkonov i zahradiek, ktore vyhotovila clenka komisie M. Cesnakova a nacerpat z nich nove inspiracie do buducnosti.

Predsednicka komisie PhDr. Eva Cesnakova z Bratislavy strucne zhodnotila celu sutaz, ktorej cielom je skraslovanie svojho obydlia a zaroven celej obce. Vyjadrila presvedcenie, ze neostane len pri tomto tzv. nultom rocniku, ale bude pokracovat i v buducnosti.

Napokon vitazkam odovzdali vecne darceky, aj ostatne sutaziace dostali na pamiatku malu pozornost. To vsetko bolo mozne vdaka sponzorom, ktori pomohli financovat tuto sutaz. Bol to Obecny urad Bacuch, Jan Kan - firma REA-s, Zlatica Niklova - obchod s potravinami Bacuch a Anna Horackova - obchod HORANS Bacuch.

Vybor DUZ veri, ze do 1. rocnika uvedenej sutaze sa v buducom roku zapoji viacej milovnikov kvetov a jej uroven sa zvysi, cim sa Bacuch stane jednou velkou rozkvitnutou zahradou.

(mc)

Ospravedlnujeme sa vam

Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne pozval maticiarov i ostatnych obcanov mesta Brezna, Valaskej, Myta pod Dumbierom i Bystrej na turisticky vystup zo Srdiecka k chate Kosodrevina, nedaleko ktorej je trvale umiestnena pamatna tabula spisovatelovi Frantiskovi Svantnerovi. Na uhradenie zostavajucich nakladov, na ktore sme uz z maticnych prostriedkov nemali, prispelo nam HZDS, za co uprimne dakujeme.

Zial, pripravenu kyticu kvetov sa nam nepodarilo k pamatnej tabuli vyniest. Neodzneli ani uryvky zo spisovatelovej tvorby, ktore tak prekrasne odrazaju jeho vztah k nasej nizkotatranskej prirode. Celonocny dazd a nepriazniva predpoved pocasia na horach, hmla, nedovolila nam uskutocnit tento vystup.

Ospravedlnujem sa touto cestou vsetkym, ktori prisli, aj ked tych odvaznych bolo skutocne malo. Ospravedlnujem sa i tym, ktori nas cakali na autobusovych zastavkach vo Valaskej, v Bystrej i v Myte pod Dumbierom. Kedze bola sobota, do obecnych uradov sme sa nedovolali a nemali sme teda ako oznamit, ze sa vystup nemoze uskutocnit.

Mimoriadne nas mrzlo, ze v Myte v dnesnych dnoch nie su taki vsestranne angazovani ucitelia, aki boli pred 65 rokmi, akymi boli pan Svantner a pan Kudelka, bolo by komu oznamit i tuto zmenu. Mozno su vynikajuci i ti dnesni, ktori v Myte pod Dumbierom ucia, len chyr o nich sa k nam nedostal, hoci o tych spred 65 rokov hovorila i vedecka konferencia. Archivne zaznamy hovoria o zhode, ktora vladla v ucitelskom kolektive a niekolkymi spriaznenymi rodinami v obci. No celkovo medzi obyvatelmi bola nevrazivost pre roznost nazorov. Ucitelia uvazovali, ako tu zhodu zo svojho kolektivu preniest na spolocnu platformu v obci. Vtedy pan ucitel Frantisek Svantner zacal chodit z domu do domu, aby ziskaval clenov do Miestneho odboru Matice slovenskej. V roku 1993 ho zalozili a pestrost ich cinnosti podla jestvujucich dokumentov moze byt inspiraciou i nas maticiarom dnesnych dni.

Ked pojdete chodnickom po Svantnerovych stopach a pridete az k jeho pamatnej tabuli, poklonte sa jeho pamiatke, ved vo svojom kratkom zivote (38 rokov) okrem inych svojich zasluh bol i siritelom porozumenia medzi ludmi.

Preto teda velka skoda, ze takych Svantnerovcov nezije viac i v dnesnych dnoch, a to nielen v Myte pod Dumbierom ci v Bystrej, ale i v ostatnych nasich obciach a mestach. Ucme sa z dobrych prikladov zit v porozumeni.

(mm)

Dajte mu vediet

Vo stvrtok 20. augusta som sa vracal z vyletu, ktory mi vela dal. Isiel som z hlavnej vlakovej stanice, plny dojmov z nadherneho dna. Z dialky som videl chlapca, ktory z prechodu pre chodcov nieco tahal. Dufal som, ze to nie je to, co myslim. Dotklo sa ma, ked som videl, ze je to mrtvy, ale krasny pes a ty, chlapec, ktoreho nepoznam, si nad nim klacal v slzach. Nemozem ti povedat, aby si si z toho nic nerobil, lebo viem, ze pre teba vela znamenal. Vzdy bol moj velky sen pomoct aspon jednemu zivemu tvorovi, odtial z utulku, no nikdy som na to nemal moznosti. Preto ta prosim, nech smrt tvojho priatela nie je zbytocna. Mozno prave ona totiz zachrani zivot inemu, ktoreho mozno uz o mesiac caka rovnaky udel. Viem, ze je to tazke, ale urob znovu stastnym seba aj psika, pre ktoreho poslednou sancou si mozno ty. Hladaj to na tel. 187.

Ak niekto z vas citatelov, pozna tohto chalana, prosim dajte mu o tomto clanku vediet. Dakujem...

Rasto

 

Tri prehresky

Keby si osoby zodpovedne za poriadok v meste v Brezne a ochranu jeho obyvatelov lepsie plnili svoje povinnosti, nemuseli by sa tak trvalo opakovat rozne neduhy, ako napriklad tieto tri prehresky.

1/ Jedina pesia zona v Brezne na Malinovskeho ulici pred Hotelovou skolou je asi dvesto metrov dlha. Hoci je na rohu Ulice B. Nìmcovej, dopravna znacka "zakaz odbocovat vpravo" a na rohu Malinovskeho "zakaz vjazdu", podobne aj na druhej strane od Zechenterovej ulice, breznianski vodici bez zacervenania jazdia po tomto useku, a tak nutia chodcov chodit po vylamanych jamovitych chodnikoch.

2/ Pekny park na Namesti gen. M. R. Stefanika krasli nase mesto. Lenze trpi bezohladnostou malych, velkych, muzov, zien, ucnov, studentov, robotnikov, uradnikov, ktori vedla asfaltovych chodnikov vyslapavaju cez park chodnicky, devastuju ho.

3/ Preco majitel diskoklubu v rohu na namesti, tam kde bola prv mliekaren, ma na dvore pusteneho bez nahubku cierneho psa? Ci preto, aby zabranil zakaznikom navstevu predajne vina.

Stana Balla


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT