2. SEPTEMBER 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Detsky folklorny subor v Madarsku

V dnoch od 13. do 21. augusta sa 40-clenny detsky folklorny subor Helpancok zucastnil medzinarodneho detskeho festivalu - ZEMPLEN v Satoraljaujhely, ako jediny reprezentant Slovenska. Festivalu sa zucastnili subory z Rumunska, Turecka, Litvy, Lotysska, Moldavska, Nemecka, Chorvatska, Velkej Britanie a domace subory z Madarska. O dojmoch z tohto festivalu nam porozpravala Maria Kemkova:

- V prvy den festivalu sa po krojovanom sprievode mestom predstavil kazdy subor 10-minutovym programom. Po programe subory presli pred kulturny dom. Na malom podiu vystupili hudobnici vsetkych folklornych suborov a tanecnici ucili svoje narodne tance ostatnych ucastnikov festivalu. Potom uz kazdy vecer patril dvom suborom. Nam sa dostal nedelny vecer, kde sme vystupovali spolocne s Velkou Britaniou. V 45-minutovom programe sa nase deti veru nedali zahanbit. Ukazali to najlepsie co vedeli v tancoch - Na salasi, Pranie na potoku, Kolesovom, zartovnom tanci - Same doma a Na priadkach. Tance obohatili travnice a solove piesne, ktore sa velmi pacili divakom. V pondelok a utorok mali deti volne dni, ktore prezili na kupalisku a prehliadkou hradu v Sarospataku. V dalsich dnoch sa subory predstavovali okolitym dedinkam, kde zoznamovali tamojsich ludi so svojim razovitym folklorom. Nas subor sa dostal do dediny Ricse spolocne s Rumunskym folklornym suborom. Druhy den sme sa predstavili v dedine Nagyrozvagy, spolocne s Moldavskym suborom. Atmosfera v dedinach bola vynikajuca a deti vydali zo seba to najlepsie. Odmenou im bol dlhy potlesk.

Okrem povinnosti nasi hostitelia mysleli aj na zabavu. Kredom tohto festivalu bolo, aby sa vsetky subory navzajom co najlepsie spoznavali a obohacovali sa one kultury. Dokazom toho bola aj ovocna party, ktora bola pre vsetky deti, zucastnene na festivale. Stoly na dvore kulturneho strediska sa prehybali pod ovocim vsetkeho druhu a asi 750 deti s chutou ochutnavalo ovocne plody. Po party sa konala diskoteka. Den plny hier a diskoteky pre nas zorganizovali v "Fuzer". Po prehliadke zrucanin hradu sa v prirodnom amfiteatri zabavali vsetky deti.

Posledny vecer festivalu sa stal pre vsetkych nezabudnutelny. Cely program otvoril sprievod mestom. Do galaprogramu porota vybrala z kazdeho suboru to najlepsie, co ukazali pocas predchadzajucich vystupeni. Nas Helpancok sa predstavil tancom Na priadkach. O 22. hodine zhasli vsetky svetla v meste a mohli sme sa pokochat velkolepym ohnostrojom. Z Madarska sme odchadzali s nezabudnutelnymi spomienkami na tento festival. Utuzili sa tu priatelstva medzi detmi z celej Europy. Vsetkym detskym folklornym suborom prajeme, aby sa dostali na takyto festival.

 

 

 

Uplynuly vikend si v Helpe pripomenuli 54. vyrocie SNP a okrem toho tu panoval vojensky folklor, pretoze sa konal 6. rocnik prehliadky vojenskych folklornych suborov.

Na snimke Petra Bercika ...

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT