9. SEPTEMBER Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Anna Medvedova, dochodkyna, Brezno:

- Zatial take silne lieky neberiem, len od srdca a Anopyrin a na tie nedoplacam vela, iba pat korun. Takze zatial mi to netreba, je to dobre. Som spokojna so vsetkym. Lieky, ktore potrebujem, maju.

Dusan Stulajter, tratmajster, Cierny Balog:

- Teraz idem z lekarne v Ciernom Balogu, ale lieky, ktore mam predpisane pre dieta a pre mna, tam nemali. V meste som jedny vybral, ale musim ist do nemocnice pre antibitika, lebo tu ich nemali. Som poisteny v Siderii, ale zatial som neplatil ani za recept.

Jozef Keller, elektrikar, Podbrezova:

- Zatial som nemusel platit ani raz. Teraz ideme z nemocnice, tam lieky z receptu nemali, dostal som ich v meste, ale neplatil som nic. Stretol som sa s tym, ze bolo treba doplatit par korun, ale plnu cenu nie.

Marianna Billa, nezamestnana, Brezno:

- Som vo Vseobecnej zdravotnej poistovni, ale je to biedne ako vsade. Neoplati sa prepoistit do tej ci do tej poistovne. Za lieky som este neplatila, len som doplacala.

Anna Medvedova, robotnicka Brezno:

- Som poistena v poistovni Sideria, ale zatial som nejaku velku sumu neplatila za lieky, len som doplacala.

Matilda Pampurikova, dochodkyna, Brezno:

- Som spokojna, neplatila som, som v Siderii aj s muzom. Naozaj sme spokojni, vsetko nam vzdy vydaju. Stane sa, ze niekedy nieto, ale vacsinou ich mame alebo ich zozenieme v druhej lekarni.

Jozef Makusa, vodic, Brezno:

- Raz som v Podbrezovej musel zaplatit, aj ked som to mal na recepte, ale pani doktorka ma upozornila, ze je to taky liek, za ktory sa musi platit. Inac, inokedy doplacam len malu ciastku. Momentalne s receptom obieham lekarne, hladam, kde predpisany liek maju.
(ria, ng)

Kresba: Peter Zifcak

Chran nas najma od ohnov"

- Clovek a ohen, obec a poziarna ochrana, dobrovolny poziarny zbor, poziarnici a velenie, to su spojenia, nad ktorymi sa uz niekolko generacii zamysla. Patria bezprostredne k sebe. Je tazke si predstavit zive rodinne spolocenstvo obyvatelov, ktoremu by chybali obetavi a odvazni muzi, ochotni zanechat akokolvek dolezitu pracu, ci prerusit odpocinok a bezat, ked zaznie signal na pomoc. - Tymito slovami sa na slavnostnom zasadnuti pri prilezitosti 110. vyrocia zalozenia Dobrovolneho poziarneho zboru v Jaseni prihovaral starosta obce Ing. Michal Buda.

Oslavy v obci prebiehali od 29. do 30. augusta s bohatym programom. Bol to vikend, v ktorom si kazdy mohol prist na svoje. Zaujimave boli ukazky poziarnej techniky, vystupenie hosti zo Salgotarianu, veselice pre mladych i starsich. Spomenut treba aj pietny akt na cintorine, svatu omsu a odovzdavanie vyznamenani a pamatnych medaili.

Svaty Florian, patron poziarnikov, sa zobrazuje ako rimsky vojak s prilbou na hlave, v lavej ruke so zastavou, v pravej ruke s nadobou na vodu, ktorou zalieva ohen na horiacom dome. Taketo zobrazenie je symbolicke a vyjadruje, ze iba rieka Enns mala silu uhasit jeho zivot, ale nikdy nie jeho lasku. V Jaseni sosku svateho Floriana vystavili na budove poziarnej zbrojnice a posvatili (na snimke). Stala sa symbolom citenia a navratenia mysli do cias, do dejin, kedy svaty Florian zil.

Vsetkym pritomnym i nepritomnym, ktori uz nie su medzi nami - zakladatelom Dobrovolneho poziarneho zboru v Jaseni, starosta obce podakoval za statocnu pracu na poli poziarnej ochrany a najma mladym poziarnikom zazelal vela chuti a obetavosti pri pomoci bliznemu v nestasti.

(mb)

Reakcie na clanky

Vazena redakcia!

Pisem v mene maleho kolektivu uciteliek ZS v Myte pod Dumbierom, ktorych sa v clanku "Ospravedlnujeme sa vam" v c. 35 Horehronia nemilo dotkla pisatelka mm. Ospravedlnit by sa mala aj nam, nielen ucastnikom neuskutocneneho turistickeho pochodu k pamatnej tabuli Frantiska Svantnera. Ako moze o nasej praci, o nasej angazovanosti pisat niekto, kto nas ani osobne ani pracovne vobec nepozna. Ako moze niekto dnes porovnavat pracu ucitelov spred 65 rokov a pracou a angazovanostou v sucasnej dobe. V takej malej obci, ako je nasa sa ucitelia zapajaju do vsetkych kulturnych podujati, poriadanych obecnym uradom, alebo mnohokrar taketo podujatia sami vytvaraju. Nacvicuju bohate programy na rozne akcie, robia dobrovolne knihovnicky v obci, aj v skole. Ziaci s ucitelmi nasej skoly su znami svojou obrovskou zberovou aktivitou, ze sa o tom chyr nedostal az k pisatelke, to nie je nasa chyba, lebo sa o nas pisalo uz aj v Horehroni a Ucitelskych novinach. Uz po vela rokov vyhravame v celoslovenskych sutaziach zberu druhotnych surovin, pomarancovych korok. Ucitelia veru chodia aj z domu do domu (ak pisatelke na dnesnych uciteloch to chyba) a do karicky zbieraju stary papier, textil a sklene crepy. Odvadzaju tym asi rovnako zasluznu cinnost pri cisteni dediny a pomoci hospodarstvu a obyvatelom ako ucitelia pred 65 rokmi. Ako moze pisatelka clanku vediet, ci aj v nasom malom kolektive nevladne rovnako zhoda ako v case davno minulom. Ako moze pisatelka clanku porovnavat nasu spolupracu s rodicmi, s obcanmi, ked nic o nej nevie. Ak nam vytyka to, ze sme necakali na autobus k neuskutocnenemu vystupu, mala by najskor vediet, az potom kritizovat, ze nielen ona si vazi pamiatku spisovatela Frantiska Svantnera. Slavnostneho odkrytia pamatnej tabule sme sa zucastnili aj my so ziakmi pred rokmi, ked ju odkryvali na budove Obecneho uradu v Myte aj s kulturnym programom. S nasimi ziakmi a v nasej skole natacala sukromna filmova spolocnost dokument o zivote Frantiska Svantnera ako pomocku pre ministerstvo skosltva. Okruh ludi blizky skole vie o jej cinnosti a keby sa pani mm bola skor ako niekomu ublizi, poinformovala, napriklad v obecnom urade alebo v skole, nemuselo to takto dopadnut. Mame teraz v skolstve ine starosti, ako zaoberat sa nepodlozenymi obvinujucimi slovami v tlaci. Nas chvali samotna praca.

Mgr. Elena Trajtelova,
riaditelka skoly
...

Chcel by som zareagovat na treti prehresok od Stana Ballu v clanku Tri prehresky z cisla 35 : 1. Nie som majitel ziadneho diskoklubu a nikomu nebranim v navsteve predajne sudoveho vina. 2. Spominaneho psika kazde rano krmia prave v predajni sudoveho vina. 3. Pravdepodobne pusteny velky cierny pes bez nahubku nepatri nikomu, preto som sa obratil s tymto problemom na mestsku policiu. Zistil som, ze pes poslucha na pokyny, pravdepodobne vie strazit objekt, preto by ho bola skoda utratit.

Marian Pavuk


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT