Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 6 CISLO 44 4. NOVEMBER 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Velvyslanec Francuzskej republiky navstivil Brezno

Francuzske dni v Brezne, vyvrcholenie celorocnej spoluprace v oblasti kultury, skolstva ci sportu medzi breznianskymi a francuzskymi subormi, skolami, organizaciami, klubmi ci jednoducho ludmi. Francuzske dni v Brezne, pravdepodobne najvacsie podujatie svojho druhu na Slovensku.

Ich ozajstne vyrcholenie, navsteva a nasledne prijatie velvyslanca Francuzskej republiky na Slovensku Alberta Turota v breznianskej radnici primatorom mesta Vladimirom Faskom sa zapise do historie mesta velkym pismom. Stalo sa tak po prvykrat, kedy najvyssi predstavitel diplomacie Francuzskej republiky zavital na podu mesta a bol jeho predstavitelmi oficialne prijaty. Slavnostnej chvile sa ako hostia zucastnili i jazykovy atase Eric Playout s manzelkou, Jacques Darracq so skupinou Le Echassiers, hudobnici Elena Tchenot a Adolphe Simon, lektori Barbara a Jozef Nivetovci, a samozrejme cestny obcan mesta Brezna Daniel Compagnon. Po slanostnom prihovore primatora Brezna zaznelo z ust pana velvyslanca podakovanie za vynikajucu spolupracu Brezna a Francuzska - zvlast pozitivne vystihol novu dimenziu vztahov s priatelskym Meudonom. Po zapise do Pamatnej knihy mesta Brezna sa pan Turot so sprievodom odobral do priestorov Horehronskeho muzea, kde absolvoval prehliadku expozicie Brezno v premenach casu, po ktorej sa stretol s predstavitelmi spolku i organizacii kooperujucimi s Francuzskom i starostami Bystrej a Cierneho Balogu. O soche gen. M. R. Stefanika uz nasi obcania vedia, ze jej kopia bude instalovana v priestoroch observatoria v Meudone, kde Stefanik posobil. Velky zaujem o prace prave prebiehajuce na uvedenej soche prejavil pan velvyslanec, ktory si "pracovisko" osobne prezrel. Hotelova akademia dlhorocne uskutocnuje priame kontakty vynikajucimi vysledkami v rozvoji vzdelavania i praxe. Francuzsko tentokrat vstupilo do ich priestorov v podobe pana Alberta Turota, kde bol ponuknuty zaujimavy program. Tak isto stredna priemyselna skola prijala na svojej pode tuto vzacnu navstevu.

Galaprogram francuzskych dni je ich prirodzenym vyvrcholenim. Dramaturgia je tradicne postavena na ich vystupeniach, odzrkadlujucich priatelske kontakty. Inak tomu nebolo ani teraz. Gymnazisti s poetickym slovensko-francuzskym pasmom, fujara Daniela Compagnona, Stastne detstvo, Elena a Adolphe, Vodopad, Mostar a perfektni trojmetrovi tanecnici - choduliari Le Echassiers.

Po galaprograme sa pan velvyslanec zucastnil spolu s predstavitelmi mesta slavnostnej vecere v klube Omega v mestskom dome kultury. Svoj pobyt ukoncil pracovnymi ranajkami s primatorom mesta, tlmociac srdecne pozdravy vsetkym obyvatelom Brezna.

Snimka: Viktor Sajgalik
Bil ho palicou

Trestneho cinu ublizenia na zdravi podla § 222, ods. 1 Trestneho zakona sa dopustil P. T. zo Sihly. Breznianski kriminalisti ho usvedcili z toho, ze 8. oktobra vecer v Drabsku fyzicky napadol J. R. Drevenou palicou ho niekolkokrat udrel po hlave, cim mu sposobil vazne zranenia, s ktorymi skoncil v Rooseweltovej nemocni v Banskej Bystrici.

Mali vydieraci

Dvaja skolaci zo Sumiaca, trinastrocny S. P. a jeho rovesnik J. P., vydierali svojich spoluziakov. V septembri a v oktobri pod hrozbou bitky vymahali od nich drobne peniaze a desiate, ktore vyuzivali pre vlastnu potrebu. Pachatelov, ktori sa dopustili trestneho cinu vydierania podla § 235, ods. 1 Trestneho zakona, zistili pohorelski policajti.

Zlozitu situaciu v lekarnach treba riesit

Dlhe rady nevestia nic dobre

Dlhe rady pred lekarnami nevestia nic dobre. Niektori ludia odchadzaju naprazdno, pretoze lieky nie su. Zacarovany kruh, vytvoreny platobnou neschopnostou, v konecnom dosledku najviac postihuje pacienta. Momentalny stav v lekarnach je velmi vazny. Potvrdili nam to i majitelia lekarni v nasom okrese, ktorych sme v stredu 28. oktobra oslovili.

Pred lekarnou Medikament v Brezne stal zastup ludi, preto sa PhMr. Livia Misuthova ponahlala. Zdrziavat sme ju nechceli, ale vo svojej odpovedi dosvedcila, ze situacia je velmi zla: "Uz len niektori distributori nam poskytuju lieky. Vsetko zavisi od toho, ako my im hradime za lieky a ako nam uhradzaju poistovne za recepty. Najvacsi nedostatok liekov je na srdcovo-cievne choroby. Najzakladnejsie antibiotika este mame, ale situacia sa meni kazdym dnom."

V lekarni Arnica v Helpe chybali niektore antibiotika a lieky pre kardiakov. "Oslovila som riaditelov poistovni Perspektiva a Sideria, aby urychlene zaplatili svoje podlznosti, lebo o jeden-dva tyzdne nebudeme mat ziadne lieky," hovori Mgr. Jana Vojtkova. Uz druhy tyzden je zatvorena lekaren v Polomke a ked pacienti nedostatnu lieky v niektorej z lekarni na Horehroni, musia cestovat do Brezna a spat, niekedy aj sto kilometrov.

Lekaren Hestia v Pohorelskej Masi zasobuje liekmi aj dva ustavy socialnej starostlivosti v Pohorelskej Masi a Cervenej Skale. "V ustavoch potrebuju bez prestavky uzivat lieky odporucene psychiatrom a neurologom, ktore su cenovo nakladne. Prislucha nam poskytovat aj obvazovy material, napriklad pomocky, penu, plienkove nohavicky, za ktore mesacne zaplatime cez patnasttisic korun. Okrem toho je v zdravotnom stredisku v Pohorelskej Masi stala lekarska sluzba, cize na recepty poskytujeme lieky aj pacientom, ktori sem pridu na pohotovost," vysvetluje PhMr. Anna Babajova.

Oneskoreny alebo zastaveny tok penazi sposobuje, ze dlzoby v lekarnach nie su rovnake. Zalezi od poistovni a od poctu pacientov, z ktorych poistovni prichadzaju. Ako nas informoval PhMr. Jiri Suda, v lekarni Podbrezova je 60 percent pacientov v Siderii, s ktorou zatial nemaju vaznejsie problemy s uhradami faktur, 15 percent vo Vseobecnej a zvysne percenta tvoria ostatne poistovne. V sucasnosti lekaren nema az take velke problemy v zasobovani liekmi. Dovozove lieciva, ktore tazko zohnat, snazia sa zabezpecit individualne. Niektore lekarne su zatvorene a tak sa pacienti presuvaju do ostatnych lekarni, co sa potom prejavuje dlhsimi radmi.

S problemami zapasi aj Obecna lekaren vo Valaskej. Poistovne neplatia lekarni, ta dlhuje distributorom liekov - to vsetko ovplyvnuje zasoby v lekarnach. Od jednej poistovne ma zaplatene dva mesiace a od poistovne, ktora tu ma najviac poistencov, prve styri mesiace. Z toho dovodu su moznosti objednavok obmedzene. "Zalezi nam na tom, aby sme pacientov mohli vybavit liekmi, aby si ich z lekarne mohli odniest, ale tieto problemy stazuju nasu robotu. Situacia je velmi zlozita. Problemy su a v najblizsej dobe aj budu, vyzaduju si vsak urychlene riesenie," dodava magistra Zabkova.

PhMr. Jaroslav Dalak z Lekarne pri nemocnici v Brezne nas prieskum o stiuacii v lekarnach uzavrel slovami: "Lekarne su uz na dne. Sme tak zadlzeni, ze takmer ziadny dodavatel nam neda lieky. Nemame vitalne lieky, kardiaka, inzuliny, antiepileptika. Aj region Horehronia ziada vladu, aby s tym konecne nieco urobila, lebo ludia nam budu mriet pred lekarnami."

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT