11. NOVEMBER 1998 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Spravca konkurznej podstaty firmy FORS, spol. s r. o. so sidlom v Brezne odpreda:

elektricke priamovyhrevne teplovodne kotly typu

EKO 12A

EKO 9R, 9 kW

EKO 12R, 12 kW

EKO 13,5 13,5 kW

EKO 15R 15 kW

Podmienky odpredaja je mozne zistit a prehliadku kotlov uskutocnit dna 30. oktobra v dobe od 8. do 12. hodiny v priestoroch Agrostavu, Cesta Osloboditelov 23, Brezno (za Autoservisom VD Brezno).

Telefonicke informacie na cisle telefonu 6115549.

Okresny urad v Brezne odbor tvorby a ochrany zivotneho prostredia informuje

siroku verejnost okresu Brezno, ze v druhom polroku 1998 bola z prostriedkov statneho fondu zivotneho prostredia poskytnuta dotacia:

ziadatel
obec:             akcia                     %dotacie         vyska dotacie mil Sk.
Raztoka       GO vodovodu             100                     1000,0
Sumiac          COV+kanaliz.             100                    2000,0
Michalova      Plynofikacia                100                    1500,0
Polomka       Poziar.nadrz                100                    1000,0

suma za okres 5500,0       

Zaroven oznamujeme vsetkym potencionalnym ziadatelom o dotaciu zo SFZP na prvy polrok 1999, ze ziadosti je potrebne podat na tunajsi odbor v termine do 15. novembra 1998. Sucastou zdovodnenej ziadosti je pravpolatne stavebne povolenie (ak ide o investicnu akciu), rozpocet, situacia. Pri neinvesticnych akciach je potrebny projekt cinnosti a suhlasne stanovisko dotknuteho organu statnej spravy.

Ing. Elena Gregorova,
veduca odboru

 

Predchadzajme nebezpecenstvu poziarov

Kvalitna prevencia v objektoch osobneho a sukromneho vlastnictva znamena dokladnu prepravu na nastavajuce zimne vykurovacie obdobie.

Tato otazka sa bezprostredne tyka vsetkych vlastnikov a uzivatelov vykurovacich systemov. Zimne vykurovacie obdobie kladie zvyseny narok na dokladnu a vcasnu pripravenost technologickych zariadeni, vykurovacich systemov, kominovych telies a to hlavne v riadnej a odbornej udrzbe a v odstraneni zistenych zavad. Toto je jedna zo zakladnych podmienok, aby sme pre seba a svojich spoluobcanov zabezpecili bezpecne vykurovanie.

Okrem poziadaviek na riadny technicky stav vykurovacich telies je dolezitym ukazovatelom ludsky cinitel, t. j. jeho postoj a pristup k prevencii, zodpovednosti za prevadzkovanie spotrebicov a tym aj vplyvanie na znizovanie poctu poziarov a havarii.

Majitelia rodinnych domov, chalup a rekreacnych chat podcenuju stav dymovodov, kominovych telies a ich cistenie, nedbaju o riadne uskladnenie tuhych paliv, cim ohrozuju seba aj spoluobcanov. Nebezpecenstvo vzniku poziarov ciha na obyvatelov obytnych domov hlavne pri pouzivani tepelnych spotrebicov pri vykurovani bytov pomocou roznych infraziaricov, pripadne po domacky zhotovenych provizornych ohrievacov, ktore bezprostredne ohrozuju ich zdravie, zivoty a hodnoty v osobnom a sukromnom vlastnictve. Nastavajuce zimne obdobie je charakteristicke aj domacim zabijackami, s cim suvisi aj spracovanie masa, hlavne jeho udenie. Preto majitelia udiarni by mali dbat hlavne na bezpecnu odstupovu vzdialenost (min. 5 m) udiarni od ostatnych hospodarskych budov a rodinnych domov. Pocas prevadzkovania udiarne dbat o zakrytie ohniska plechom, aby sa zabranilo odkvapkavaniu masti priamo do ohniska a tym k pripadnemu vzniku poziaru. Pouzivanie a instalovanie tepelnych spotrebicov je potrebne riesit podla poziadaviek Vyhlasky MV SR c. 84/97 Z. z. a nadvazujucich technickych noriem z odboru poziarnej ochrany, a to hlavne:

- tepelny spotrebic pouzivat len vtedy, ak je v dobrom technickom stave a za podmienok urcenych v dokumentacii k spotrebicu (navod na pouzivanie od vyrobcu). Zvysenu pozornost venovat pri kupe vyrobkov z dovozu, v ziadnom pripade nepouzivat rozne provizorne vyhotovene spotrebice

- pri pouzivani spotrebica dbat o dozor nad jeho prevadzkou, bez dozoru mozno prevadzkovat len taky spotrebic, ktoreho konstrukcne vyhotovenie to dovoluje a ak je to uvedene v navode na obsluhu

- predmety z lahkozapalnych a horlavych materialov sa nesmu ukladat na spotrebic alebo do vzdialenosti mensej ako je urcena bezpecna vzdialenost

- pre dany spotrebic pouzivat len palivo, na ktore je spotrebic konstrukcne vyhotoveny, to plati aj pri zakurovani

- nevychladnuty popol po vybrati z palivoveho spotrebica na tuhe palivo ukladat iba do nadob z nehorlavych materialov

- dbat o pravidelnu kontrolu a cistenie kominoveho telesa a to osobou, ktora ma na tuto cinnost opravnenie. V blizkosti kominoveho telesa neskladovat lahkozapalne materialy, dbat o riadne uzatvorenie kominovych dvierok, podlaha okolo kominovych dvierok moze byt len z nehorlavych materialov alebo ju treba chranit ochrannou podlozkou

- dbat o riadne napojenie, upevnenie a tesnost dymovodov do kominoveho telesa

- zavady na tepelnom spotrebici, kominovom telese a inych technologickych zariadeniach a vedeni pre dany spotrebic odstranit podla pokynu vyrobcu.

Nastavajuce zimne vykurovacie obdobie preveri dokonalu technicku pripravenost tepelnych spotrebicov, ako aj ostrazitost a uvedomelost pracovnikov a obcanov. Vsetky tieto faktory su predpokladom pre bezpecnu prevadzku a pre znizenie resp. vylucenie poziarivosti v tomto obdobi. Nerespektovanie podmienok pri instalovani a prevadzkovani tepelnych spotrebicov moze mat za nasledok financny postih zo strany obecnych uradov, resp. pri vzniku poziarov tunajsim odborom poziarnej ochrany.

npor. PO Richard Kindernay, por. PO Michal Strba,
OU v Brezne, odbor poziarnej ochrany


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT