25. NOVEMBER 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Stop drogam - za zdravy zivot deti

V Centre volneho casu v Brezne sa uskutocnilo podujatie I. rocnika vytvarnej sutaze Stop drogam - za zdravy zivot deti. Prace su vystavene od 1. novembra do 22. novembra. Sutaze sa zucastnuje sedem zakladnych skol. Dvanasteho novembra odborna porota vyhodnotila okresne kolo sutaze. Tri prve miesta ziskali: 1. Zuzana Mikolajova zo ZS Pohorela, 2. Zuzana Blazejova zo ZS Zavadka nad Hronom, 3. Lenka Moravcikova zo ZS Predajna. Vsetky zucastnene prace postupuju do celoslovenskeho kola v CVC Kosice II. Prvi traja vitazi obdrzali diplomy a knizne ceny venovane Mestskym uradom v Brezne. Frantiska Biacovska, veduca pracoviska estetickej vychovy

Piati za primatora

Mestska volebna komisia v Brezne na svojom zasadnuti v stredu 18. novembra preverila kandidatne listiny a zaregistrovala kandidatov na post primatora a poslancov. O kreslo primatora sa v komunalnych volbach budu uchadzat: Ing. Vladimir Fasko (SDL), Ing. Elena Gregorova (nezavisla kandidatka), Ing. Janka Mihalovicova (koalicia stran KDH, DS, DU, SDSS, SOP), Milan Palovcik (HZDS), Ing. Dusan Svantner (SNS). Politicke stany navrhli svojich kandidatov takto: RIS (5), KSS (2), nezavisly kandidat (1), ZRS (7), koalicia DS, SDSS a DU (24), HZDS (29), SOP (9), CSD (1), SNS (32), KDH (32), SDL (33).

(jm)

Mostari prerusuju pracu

Mostari od pondelka 16. novembra na prave poludnie na stvrthodinu prerusuju pracu. Tymto sposobom sa dozaduju doplatenia miezd za september a nasledne zalohy za oktober. O tomto kroku rozhodol aktiv zametnancov spolocnosti 13.novmebra, informoval nas o tom predseda vyboru ZO OZ KOVO Mostaren a.s. Brezno Jan Medved.

(r)

Urobim ti radost, kamarat

Tento nazov niesol III. rocnik humanneho podujatia, urceneho pre deti z detskych domovov a kojeneckych ustavov, ktore sa uskutocnilo spolu s akciou Spoznaj moj usmev v sobotu 21. novembra v Dome kultury SKC v Banskej Bystrici. Hosti pobavil saso Maros, kuzelnik Juraj i Majster N, vystupil Martin Madej a Lucia Barathova a dalsi. Deti videli babkove divadlo, detske filmy a mohli sa zapojit do roznych hier a sutazi. Medzi divakmi boli aj deti z detskych domovov z Helpy, Brezna a Valaskej.

(r)

Biatlon a jeho propagacia

Ako sme vas uz informovali v dnoch 15. az 20. decembra sa v Brezne - Osrbli uskutocni Svetovy pohar v biatlone. Primator mesta Brezna Ing. Vladimir Fasko vyzyva pri tejto prilezitosti vsetkych majitelov obchodov k vyzdobe svojich vykladov, ktore isto v tomto obdobi budu zit i ocakavanim bliziacich sa Vianoc. V Brezne - Osrbli sa v dnoch 21. az 30. januara 1999 uskutocni dalsie vrcholne sportove podujatie v biatlone - Svetova zimna univerziada. Organizatori pripravuju nielen zaujimavy sportovo-spolocensky program, ale i vyrobu odevov a propagacnych materialov s logom podujatia. Na 26. novembra (stvrtok) v case od 10. do 14. hodiny do priestorov Mestskeho kulturneho strediska na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne pozyva predseda propagacnej komisie Svetovej zimnej univerziady ´99 Martin Sebesta vyrobcov i predajcov sirokeho sortimentu tovarov za ucelom urcenia vzajomnych podmienok propagacie univerziady. Propagacne plagaty oboch vrcholnych sportovych sutazi je mozne vyzdvihnut v Mestskom kulturnom stredisku v Brezne.

(js)

Co zistila "soika"

Sestdesiattri prekontrolovanych prevadzkovych jednotiek, patdesiatstyri kontrolnych nakupov, z tohotridsatsest predrazenych, percento predrazenia 66,4, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov 13,80 koruny. Taka je bilancia pracovnikov Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v 46. tyzdni. Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v 31 prevadzkovych jednotkach pri 213 druhoch tovaru v hodnote 325 260 korun. V sedemnastich prevadzkach na mieste zlikvidovali 51 druhov tovaru nevhodneho na konzum, resp. surovin nevhodnych na pripravu jedal dovedna za 6416 korun. Ulozili styridsatdevat blokovych pokut v hodnote bezmala 30 000 korun. Pri nedostatkoch vacsieho rozsahu spisali tridsatdva oznameni o zacati spravneho konania. V hostinci Skalka na Svermovej c. 32 v Brezne poskodili spotrebitela pri konzumacii v hodnote 50,60 koruny o styridsat halierov za nedodrzanie uctovanej miery vodky. Inspektori zistili aj nedostatky suvisiace s porusenim Vyhlasky Ministerstva hospodarstva SR c. 125/95 Z. Z. o kategorizacii pohostinskych a ubytovacich zariadeni.

(tm)

Zvolili si starostku

V piatok 20. novembra sa za ucasti viceprezidenta Slovenskeho zivnostenskeho spolocenstva Ing. Vladimira Remeselnika konalo valne zhromazdenie Zivnostenskeho spolocenstva v Brezne. Toto spolocenstvo bolo zalozene na ustanovujucom valnom zhromazdeni 23. oktobra a zaregistrovane ministerstvom vnutra a Slovenskym zivnostenskym zvazom v Bratislave 19. novembra.

h9847c.jpg (42672 bytes)Naplnou jeho cinnosti je zastupovat a hajit zaujmy a prava svojich clenov voci inym subjektom, spolupracovat so statnymi organmi, zastupitelskym zborom miest a obci, s inymi spolocenskymi a hospodarskymi organizaciami pri uplatnovani principov trhovej ekonomiky a pri aplikacii zivnostenskeho zakona a zakonov s nim suvisiacich. Okrem ineho aj podporovat a iniciovat rozvoj podnikatelskych aktivit a podielat sa na vytvarani podmienok pre podnikanie. Poskytovat informacie, organizovat skoliacu a poradensku cinnost a sprostredkuvat ine sluzby predovsetkym pre svojich clenov.

Na Chalupkovej ulici v Brezne pani Valika Ondrejkova poskytla priestoty pre kancelarie Zivnostenskeho spolocenstva, kde bude zriadene poradenske centrum. Na valnom zhromazdeni za starostku Zivnostenskeho spolocenstva zvolili Vieru Baliakovu a clenmi vykonnej rady sa stali Rastislav Vagaday, Alexander Botev, Radoslav Svetlik a Gabriela Vatamanova. Zivnostenske spolocenstvo rozhodlo do 31. januara oznamit clenom sposob platenia clenskeho prispevku, ktory cini tisic korun na rok. Do 30. decembra rozpracuje vsetky skoliace seminare, ktore sa uskutocnia do 31. marca. Vstup do tohto spolocenstva sa oplati, v plane ma poriadanie skoleni o aktualnych zmenach DPH, cla, exportu, odvodov, o socialnom poisteni. Bude poskytovat informacie o uverovych zdrojoch zo zivnostenskej pokladnice, o podpornom uverovom programe, o mikropocitacoch, zarucnych programoch a komercnych uveroch. Ponukne aj podnikatelske poradenstvo, ekonomicke poradenstvo (vedenie uctovnictva, uctovne poradenstvo, dvakrat zadarmo financna analyza, revitalizacia podniku, financne plany a bezplatne poradenstvo nemeckeho experta). Vsetky tieto sluzby ponuknu clenom Zivnostenskeho spolocenstva v priebehu roku 1999.

Peknym uspechom Zivnostenskeho spolocenstva v Brezne je ucast dvoch podnikatelov Zivnostenskej komory Brezno na ustanovujucom valnom zhromazdeni Zivnostenskej komory Slovenskej republiky, ktore bude 12. decembra v Ziline.

(vb)

Snimky: Viktor Sajgalik 

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT