9. DECEMBER 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

O regionalnom rozvoji

V stredu 2. decembra sa v Banskej Bystrici uskutocnil seminar pod nazvom Koordinacia regionalneho rozvoja na urovni kraja, na ktorom sa zucastnilo viac ako sto predstavitelov manazmentu miestnej statnej spravy, miestnej samospravy, sukromneho sektora, vysokych skol, bankovych a dalsich institucii z celeho Slovenska. Brezno zastupoval jeho primator a predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimir Fasko, prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved a Okresny urad v Brezne Ing. Jan Macula. Podujatie sa uskutocnilo v ramci projektu Phare - Reforma verejnej spravy v SR, ktory sa realizuje v podmienkach Ministerstva vnutra SR. Ucastnici analyzovali stav v Banskobystrickom kraji, ktory vybrali ako modelove uzemie, porovnali jeho vyvoj s priebehom regionalneho rozvoja v krajinach Europskej unie a vypracovali model moznej spoluprace partnerov zainteresovanych na regionalnom rozvoji kraja. Prijate riesenia sa v buducnosti budu aplikovat v inych krajoch Slovenska.

Hodnotili svoju cinnost

V nedelu 29. novembra sa v Ciernom Balogu konala zhodnocujuca clenska schodza Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov, ktorej sa zucastnil aj starosta obce Rudolf Kovacik. V sprave predseda zakladnej organizacie Jan Belko zhodnotil doterajsiu cinnost. Konstatoval, ze v priebehu tohto roka zomrelo devatnast clenov a prijali jedenast novych. Schvalili plan uloh na buduci rok, v ktorom si okrem ineho pripomenu 55. vyrocie SNP.

Najkrajsie naramky priatelstva

Najkrajsie naramky priatelstva, je nazov sutaze, ktoru pripravila Mestska kniznica pre ziakov zakladnych skol v Brezne. Ziaci doniesli svoje rucne prace do kniznice, kde je z nich urobena vystavka, ktora potrva do 14. decembra. Najkrajsie prace doniesli: Lenka Nemcokova, Oliver Obernauer, Michal Kurek, Alena Strelcova, Lenka Rapcanova, Lukas Kliment. Tito ziaci si odnesu vecne ceny od Mestskeho kulturneho strediska a Mestskej kniznice v Brezne.

Clovek cloveku

V poslednu novembrovu sobotu sa v obradnej sieni Obecneho uradu v Podbrezovej zisli byvali i sucasni clenovia Zboru pre obcianske zalezitosti, aby si pripomenuli styridsiate piate vyrocie vzniku tejto dobrovolnej organizacie. Recitatorov, spevakov , dlhorocnych poslancov a dalsich clenov ZPOZ privital a za pracu im podakoval starosta obce.

 

Opytali sme sa za vas

veducej Uceloveho strediska pre styk s verejnostou, Slovenska posta B. Bystrica, Mgr. Bely Lisakovej:

o Planuje Slovenska posta od noveho roka zvysit poplatky za sluzby?

- Pri hodnoteni sluzieb postovej premiestnovacej cinnosti (listky, listy, baliky a postove poukazky) ocakava Slovenska posta, s.p., Banska Bystrica (dalej SP) v roku 1998 stratu vo vyske 180 milionov korun. V tychto dnoch hodnoti SP ocakavane vysledky roka 1998 a sucasne pripravuje Obchodno-podnikatelsky plan na rok 1999. Kvoli predpokladanej strate sa SP rozhodla podat vlade SR navrh na zvysenie postovych tarif od 1. januara 1999 v oblasti premiestnovacich cinnosti, regulovanych maximalnymi cenami.

Pre rok 1998 je planovany zisk vo vyske 637 000 korun, ktory je tvoreny predovsetkym vynosmi z obstaravatelskej cinnosti SP. Dosiahnut by sa mal i vdaka restrikcnym opatreniam pri cerpani nakladov, ktore v podniku platia uz od roku 1997, avsak tieto su uz pre SP na hranici unosnosti. Navrh upravy postovych tarif vychadza zo skutocnosti, ze pre SP je jej hlavna premiestnovacia cinnost stratova, co vychadza aj z faktu, ze priblizne 60% cien je regulovanych statom. Ocenenie sluzieb premiestnovacej cinnosti je pod urovnou uplnych vlastnych nakladov SP. Cielom upravy tarif je ciastocne premietnut skutocne naklady za roky 1996 az 1998 v sluzbach zaradenych do maximalnych cien, pretoze uprava cien tychto sluzieb realizovana od 1. aprila 1997 vychadzala z nakladov roka 1995. Navrhom na upravu cien by sa ciastocne riesila situacia SP v tvorbe zdrojov, z ktorych potrebuje SP pokryt, okrem inych, predovsetkym naklady na rozvojove projekty.

Uprava sa bude tykat sluzieb zaradenych do maximalnych cien v zmysle Vymeru MF SR c. R-1/1996 v zneni dalsich vymerov. Cely rad tychto sluzieb SP doposial vykonavala pre svojich zakaznikov pod cenu. Realizaciou upravy cien sa navrhuje v priemere 28-percentne zvysenie cenovej urovne premiestnovacich cinnnosti. Sucasne vsak v roku 1999 SP predpoklada zvysenie celkovych nakladov o 7 az 8 percent. Vysledok po odpocitani dane z prijmov pravnickych osob bude jednym zo zdrojov pre realizaciu Projektu rozvoja postovej sluzby do roku 2000. SP doteraz financuje svoj rozvoj bez dotacii zo statneho rozpoctu.

Pri pocte obyvatelov SR 5,4 miliona sa zvysia upravou tarif vydavky na jedneho obyvatela o 2,44 korun mesacne. Ostatne zvysenie sa dotkne priblizne 5 988 rozpoctovych a prispevkovych organizacii, 69 423 ostatnych organizacii a 277 202 podnikatelov - fyzickych osob. Pri rozpoctovych a prispevkovych organizaciach to bude predstavovat 1582,33 korun mesacne a pre ostatne organizacie 86,57 korun mesacne.

Uprava tarif navrhuje zvysit cenu listka z povodnych troch korun na styri. Pri listoch vsetkych kategorii (pricom by sa mala zrusit kategoria do hmotnosti 200 gramov a povodna by mala zostat cena za list do 1 kg) by mala cena narast o jednu korunu.

Co zistila "soika"

Sestdesiatdevat prekontrolovanych prevadzkovych jednotiek, tridsatstyri kontrolnych nakupov, z nich dvadsatdevat predrazenych, frekvencia predrazenia 85,3 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov 6,70 koruny. Taka je bilancia na konte pracovnikov Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj pocas 48. tyzdna.

Pre kvalitativne chyby, prekrocenie doby spotreby a nedodrzanie informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v tridsiatich siestich prevadzkovych jednotkach pri 240 druhoch tovaru za 1 428 279 korun. V deviatich prevadzkach zlikvidovali osemnast druhov tovaru za 2936 korun. Dovodom likvidacie bol tovar nevhodny na konzum, resp. suroviny nevhodne na pripravu jedal. Na mieste ulozili patdesiatjeden blokovych pokut v hodnote 42 500 korun a spisali tridsatjeden oznameni o zacati spravneho konania.

Inspektori nevynechali ani Ondrejsky jarmok v Brezne, kde 27. novembra skontrolovali dvanast stankov, z toho sest s obcerstvenim a sest s priemyselnym tovarom. V stankoch s obcerstvenim vykonali sedem kontrolnych nakupov a vsetky boli predrazene s vyskou predrazenia na sto korun dve koruny sedemdesiat halierov. V siestich stankoch s priemyselnym tovarom pozastavili tovar pri dvadsiatich druhoch za 30 280 korun. Na textilnom tovare chybali symboly na osetrovanie v zmysle STN EN 23 758. Za zistene nedostatky na mieste ulozili trinast blokovych pokut za 10 300 korun.

V stanku M. V. s obcerstvenim pri dvoch konzumaciach v hodnote 70,90 koruny doslo k poskodeniu spotrebitelov o 5,70 z dovodu nedodrzania miery rumu a hmotnosti upecenej klobasy a feferonov. V stanku V. F. s textilom pozastavili dva druhy textilneho tovaru v hodnote 6300 korun pre chybajuce symboly na osetrovanie. V stanku P. CH. s obcerstvenim v konzumacii za 116 korun poskodili spotrebitelov o tri koruny. Dve porcie uctovali v nespravnej cene a nedodrzali hmotnost klobasy.

Vyberame z listu

Velvyslanec Slovenskej republiky vo Francuzsku Vladimir Valach poslal primatorovi Brezna Vladimirovi Faskovi list, z ktoreho vyberame:

"Vyvrcholenie Pamatneho roka Milana Rastislava Stefanika pri prilezitosti 80. vyrocia tragickej smrti tejto vyznamnej osobnosti nasich novodobych dejin sa uskutocni v Meudone 4. maja 1999 a dufam, ze prijmete pozvanie od meudonskeho primatora a budete sa moct zucastnit nielen na slavnostnom odhaleni sochy Milana Rastislava Stefanika na Esplanade meudonskeho Observatoria, ale aj na otvoreni vystavy venovanej zivotu Milana Rastislava Stefanika v meudonskej Oranzerii.

Predstavitelia mesta Meudon nas ubezpecili, ze pocitaju aj s otvorenim vystavy, ktoru pripravujete v spolupraci s Horehronskym muzeom v Brezne. Som presvedceny, ze mestecko Meudon bude zit v mesiaci maji 1999 nielen spomienkam a odkazom Milana Rastislava Stefanika, ale aj atmosferou druzobnych podujati, ktore spolu s Asociaciou Slovensko pripravujete.

Pevne verim, ze spolocnymi silami a vdaka nadseniu na oboch stranach sa nam podari pripravit v Meudone dostojne podujatia k vyrociu Milana Rastislava Stefanika politika europskej velkosti, ktory zaciatkom nasho storocia zohral vyznamnu ulohu pri formovani slovensko-francuzskych vztahov. Som velmi rad, ze predstavitelia mesta Meudon si vybrali pre svoje mesto jeho sochu, ktora zdobi Vase breznianske namestie. Je to nepochybne svedectvo Vasich dobrych vztahov, ktore rovnaka socha v obidvoch mestach este viac specati. Dovolte mi podakovat za pomoc pri odliatku sochy. Uvital by som co najviac informacii aj o autorovi sochy Milana Rastislava Stefanika vo vasom meste a vsetko o jej osude."

Zo zapisnika mestskej policie

"Na muske" tulave psy
V piatok 13. novembra prisiel do Brezna sarha, ktory spolu s mestskymi policajtami odchytil dvadsatdevat tulavych psov. Policajti zaregistrovali, ze po jeho navsteve sa rapidne znizil pohyb psov bez majitela. Su vsak este lokality, kde treba urobit poriadok, preto mesto opatovne privola sarhu. Majitel psa s ciaskou, ktoreho sarha odchyti, bude vyzvany, aby psa prevzal a zaplatil pokutu. Pes bez majitela bude utrateny.

Chytili trojlistok zlodejov
Na odhaleni zlodejov z Lucenca a Rimavskej Soboty sa podielali aj mestski policajti. Trojlistok sa specializoval na kradeze vlamanim do rodinnych domov. V piatok 20. novembra po vylupeni bytu na Nalepkovej ulici v Brezne utekali smerom ku Hronu. Hliadka mestskej policie ich chytila na Hronskej ulici.

Vcasny zasah
V noci z 27. na 28. novembra prichytili pri cine pachatela, ktory sa pokusal vykradnut objekt napojeny na Pult centralizovanej ochrany a predviedli ho na Obvodne oddelenie PZ v Brezne.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT