12. JANUAR 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Nastupili branci

V pondelok 4. januara nastupilo do breznianskych kasarni vyse dvesto brancov. Zacali naplno, vystrojili ich ako vojakov, nevyhli sa ani rannym rozcvickam. V sucasnosti su zaradeni do zakladneho vycviku, ucia sa vojensku abecedu, pochodovat, narabat so zbranou a udrziavat svoje veci v poriadku. Tradicnou sucastou ich zakladneho vycviku je prehliadka Horehronskeho muzea. Slavnostnu vojensku prisahu na breznianskom namesti zlozia pravdepodobne 29. januara.

(kt)

Habera splnil slub

Zlaty slovensky slavik za rok 1998 Pavol Habera pri preberani tohto ocenenia slubil, ze ziskanych sestdesiattisic korun daruje. Svoj slub splnil. Pri rozdavani nezabudol ani na svoje rodne mesto a tak Detsky domov v Brezne dostal dvadsatpattisic a Uzemny spolok Slovenskeho Cerveneho kriza v Brezne pattisic korun. Aj ostatne korunky z odmeny putovali na humanitne ucely.

(r)

Navsteva z Nemecka na Horehroni

Od 4. do 8. januara troch zastupcov nemeckej firmy sprevadzal Ing. Oto Cehmanek, konatel firmy Euro-projektservis EBG s. r. o. Bratislava, ktora sa zaobera organizovanim vzdelavacich programov a turistikou, pri navsteve Horehronia. Piateho januara rokovali s predstavitelmi Obecneho uradu v Zavadke nad Hronom o moznej spolupraci pri priprave vzdelavacich programov, zaujimali sa o historicke objekty, ludovu architekturu, tkanie, vysivanie, rezbarstvo a ludove zvyky.

(jor)

Slavnostne ustanovujuce zasadnutie

V pondelok 18. januara sa v hoteli Dumbier uskutocni slavnostne ustanovujuce zasadnutie novozvoleneho Mestskeho zastupitelstva v Brezne. Po oboznameni sa s vysledkami volieb do organov samospravy v meste primator a poslanci zlozia slub. Na programe je okrem ineho aj volba zastupcu primatora, clenov mestskej rady, komisii mestskeho zastupitelstva a ich predsedov.

(em)

Sutaz kalendarov

Banskobystricka vedecka kniznica v spolupraci s Klubom fotopublicistov Slovenskeho syndikatu novinarov v Banskej Bystrici pripravila uz po siedmy raz celoslovensku sutaz o Najkrajsi kalendar Slovenska ´99. Vydavatelia a editori maju moznost aj takymto sposobom prezentovat kalendarovu tvorbu na Slovensku. Dvere pre zaujemcov su stale otvorene a termin prijimania prihlasok sa predlzil do 20. januara. Porota bude hodnotit originalny napad, esteticku, vytvarnu, informativnu ale aj graficku hodnotu kalendarov.

(sm)

h9902c.gif (83263 bytes)  

Obecny urad v Zavadke nad Hronom v ramci programu Obnova dediny na jesen minuleho roka zacal s upravou terenu pri spolocenskom dome. S finacnym prispenim z minigrantoveho programu polozili do kanala rury a zasypali ho, cim ziskali teren pod stavbu trznice - predajnych stankov. Na vystavbu tohto objetku nadacia Ekopolis v ramci programu Pekna obec prispela financnou ciastkou 35 tisic korun, ostatne financne prostriedky isli z rozpoctu obce. Piateho decembra sa tu konal prvy Mikulassky jarmok, ktorym slavnostne otvorili objekt predajnych stankov.

Text a snimka: Juraj Orolin

Opytali sme sa za vas

veduceho obchodneho useku Slovenskych telekomunikacii, a.s., pobocka v Brezne Ing. Milana Kvietka:

- Slovenske telekomunikacie v poslednom stvrtroku 1998 v ramci akcie avizovali zavedenie telefonu za vyhodne ceny. Uspokojili ste vsetkych zaujemcov, ak nie, budu zlavy platit aj v tomto roku?

Vsetky poziadavky na zavedenie telefonnej stanice sme neuspokojili, ale cena, ktora platila pocas akcie, plati aj pri zriadeni stanice v tomto roku. Evidovanych zaujemcov budeme uspokojovat priebezne. Vzhladom na enormne mnozstvo prijatych prihlasok, ziadatelov vybavime postupne v prvom az druhom stvrtroku tohto roku.

Po uspesnom Vianocnom chramovom koncerte, ktory sa 28. decembra za hojnej posluchacskej ucasti uskutocnil v rimskokatolickom kostole v Brezne (na snimke Viktora Sajgalika), sa na sviatok Troch kralov 6. januara o 10.30 hodine tento kolektiv predstavi v rimskokatolickom kostole v Predajnej, kde bude spoluucinkovat na svatej omsi a po nej na Novorocnom chramovom koncerte. Do programu koncertu okrem ineho zaradil Vianocnu omsu F dur pre miesany zbor a organ od skladatela Jana Egriho, skladbu J. S. Bacha a Ch. Gounoda Ave Maria, Jozefa Rosinskeho Regina Septum Dolarum, Giovanniho Croce Cantate Domino, vianocne koledy a dalsie. Pod taktovkou doc. Dr. Milana Pazurika, CSc., na organe hra Gabriela Pravotiakova, solo spieva Jana Polomska. Novorocny koncert obohati i recitacia Mgr. Marcely Skultetyovej a Marii Polakovej. Na podujati bude spoluucinkovat i mladeznicky spevacky zbor pri Rimskokatolickom farskom urade v Predajnej.

(DaRa)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT