12. JANUAR 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Chcete studovat na vojenskej skole?

Vzhladom na to, ze sa blizia terminy podania prihlasok na studium na strednych a vysokych skolach, prinasame vam informaciu o moznostiach studia na vojenskych skolach.

V ramci Slovenskej republiky su v sucasnosti tieto vojenske skoly: Vojenska stredna skola v Liptovskom Mikulasi, Vojenska stredna skola letecka v Kosiciach, Vojenska akademia v Liptovskom Mikulasi, Vojenska letecka akademia generala Milana Rastislava Stefanika v Kosiciach.

Studium na vsetkych vojenskych skolach je internatneho typu, ziaci a posluchaci su pripravovani na funkcie profesionalnych vojakov Armady SR podla zamerania skol a studijnych odborov. Ich materialne a financne zabezpecenie je bezplatne. Poziadavky na uchadzacov a kriteria prijimania su nasledovne: uchadzac ma statne obcianstvo iba SR, ma trvaly pobyt na uzemi Slovenskej republiky, je bezuhonny, ovlada statny jazyk, splna pozadovany stupen vzdelania na studium, je zdravotne sposobily na studium na vojenskej skole a na vykon profesionalnej sluzby, predlozil prihlasku na studium v stanovenom termine (vojenske stredne skoly do 5. februara, vojenske akademie do 28. februara), preukazal pocas prijimacej skusky (sklada sa z dvoch casti) potrebnu sposobilost a telesnu zdatnost na studium.

Na vojenske skoly su prijimani uchadzaci z 8. a 9. rocnikov zakladnych skol, ktori do 31. jula v roku prijatia dosiahnu vek strnast rokov. Na vojenske akademie moze byt prijaty uchadzac, ktory absolvoval odvodne konanie (toto sa tyka aj zien).

Podrobne informacie o studijnych odboroch, priebehu studia a dalsie informacie mozu uchadzaci ziskat v Okresnej vojenskej sprave Brezno, Mladeznicka 2 (pri plavarni) alebo v Okresnom urade Brezno, odbor skolstva a kultury alebo priamo v jednotlivych skolach (adresy a telefonne cisla su k dispozicii v okresnej vojenskej sprave a okresnom urade).

Na zaver upozornujeme, ze okresna vojenska sprava je v zalezitostiach vojenskych skol poradnym organom. Celu agendu s uchadzacmi riesia jednotlive vojenske skoly.

mjr. Ing. Zdeněk Buda, Okresna vojenska sprava v Brezne

Z recenzie knihy o Brezne

Minuly rok vysla reprezentativna fotograficka publikacia pod titulom Brezno, mesto, ktori ti podava ruku. Vydalo ju banskobystricke Studio Harmony v skvelej vytvarnej a grafickej uprave Luby Skrinarovej. Knihu zostavili Anna Stulrajterova a Jan Weiss. V recenzii v Slovenskych narodnych novinach Milos Sipka o nej o. i. napisal: "Najnovsia publikacia Brezna sa zacina samozrejme uvodnymi preslovmi, ktore napisali Ladislav Tazky a primator mesta Vladimir Fasko. Knizku uviedol uvodnym textom i Vladimir Kubs, ktory mal na starosti jej literarnu upravu (ci tvorbu) textov. Cast Mesto v premenach casu nas textom v skratke sprevadza jeho dejinami, ilustrujuc tieto skutocnosti fotografiami historickych artefaktov (pecate, pisomnosti...), dobovymi fotografiami mesta jeho obyvatelov. Ich vyber, dokumentacna a historicka hodnota vypovedaju o mnohych skutocnostiach zivota mesta. Navyse je ich historizmus efektom ineho vytvarneho radu ako sucasne fotografie a je i efektivnou dejinnou skratkou, ktora je vizualne a senzitivne zvlast pritazliva. Zostavovatelia nam ich zaradenim ponukaju vizualnu miniesej o meste a jeho ludoch. Z tohto pohladu su vlastne dominantnou castou tejto kapitoly knizky a text, akokolvek dolezity, zabezpecuje iba celistvost vypovede. Ta je v tejto casti publikacie dovedena do sucasnosti, ktoru prezentuju farebne fotografie sucasneho mesta a jeho sviatocneho i kazdodenneho zivota. Aj tu ma moznost citatel porovnat si niektore zo zobrazovanych realii sucasnosti s dobovymi fotografiami. Pamat v kameni je nazov dalsej casti knizky. Zoznamuje nas so sakralnymi pamiatkami a civilnymi historickymi budovami po efektnej rekonstrukcii. Fotografie vidia realie a ich detaily nekazdodennymi pohladmi, ktore mozu byt i pre domaceho obyvatela novymi a inspirativnymi. Vytvarne videnie jednotlivych objektov ich mierne idealizuje a prirodzene skrasluje, no nedemontuje skutocnost. Tento fakt sa da zovseobecnit na vacsinu fotografii breznianskej publikacie. Tretou castou knihy s titulkom Pozyvame vas jej tvorcovia uvadzaju do skutocnosti, ktorymi mesto intenzivne zije na poli kultury, sportu, medzinarodnych vztahov i turizmu. Takto je postupne predstavene Horehronske muzeum, kulturne aktivity, ktore sa odvijaju od posobenia Jana Chalupku v meste, i vzajomne aktivity medzi francuzskou kulturou a kulturou mesta. Najdeme tu tiez fotografie zo strediska biatlonu v Osrbli a horehronskej zeleznicky. Zodpovedajuce miesto zastavaju v knihe fotografie ludovych tradicii predovsetkym v podobach druhej existencie folkloru. Fotografie prirodnych kras su priznacne nazvane Brezno - brana Nizkych Tatier. Zaver publikacie tvori textovo-obrazova cast tych, co sa zapisali do historie mesta. Treba este dodat, ze na publikacii sa podielalo patnast fotografov.

Fotopublikacia Brezna sa vo svojej vyslednej podobe dostala bezpochyby na spicku tvorby vo svojej kategorii. Nielen samotnou fotografickou tvorbou, ale predovsetkym koncpeciou, ktora proporcne spaja vizualne informacie s textom do citaveho celku, ku ktoremu sa citatel bude urcite rad vracat. Vynikajuce je i polygraficke spracovanie, co by vsak malo byt v dnesnych casoch samozrejmostou.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT