Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 08 23. FEBRUAR 1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 
Patranie po skutroch

Do garaze hotela Junior v Krpacove sa o druhej v noci 16. februara vlamal neznamy pachatel, ktory si odnasal nemaly lup: dva snezne skutre za 920 000 korun, patriace E. M. z Liptovskeho Mikulasa. Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne ziada obcanov o pomoc a spolupracu pri patrani po nich. Snezny skuter Yamaha Venturo 700 s benzinovym motorom s objemom 700 ccm je zelenej metalizy, ma kozenu sedacku so zadnou opierkou a krytmi na ruky, na pasoch specialne hroty. Druhy skuter Yamaha V Max s benzinovym motorom s objemom 600 ccm je modrofialovej metalizy s vyhrievanymi ruckami i zadnym sedadlom. Policia sledovala stopu tychto skutrov a stratila ju v katastri obce Benus-Filipovo.

(vl)

Bitka pred Funny clubom

O pol desiatej vecer 11. februara pred Funny clubom v Brezne doslo k trestnemu cinu ublizenia na zdravi, ktoreho pachatelov vypatrali breznianski policajti. O. P. z Pohorelej tu pastami zbil S. M. z Brezna a sposobil mu zranenie s predpokladanou praceneschopnostou asi dva tyzdne. Okrem toho J. R. z Benusa spolocne so S. M. z Brezna napadli T. K. z Brezna a jemu sposobili troj- az stvordnovu praceneschopnost.

(mv)

Opat vo vazbe

Sudca Okresneho sudu v Brezne vzal 13. februara do vysetrovacej vazby patdesiatsedemrocneho viackrat sudne trestaneho bezdomovca M. H. Len 1. februara sa vratil z vykonu trestu odnatia slobody a do 11. februara, kedy ho zadrzali, sa stihol v katastri Hronca vlamat do siestich rekreacnych chat a do pohostinstva Vtacnik. Za sebou nechal skodu za 8030 korun.

(vch)

 

Vas sen zacina sutazou krasy
MISS TYP HOREHRONIE ´99

Ste citatelkou Horehronia? Dovrsili ste vek 16 rokov a neprekrocili 23 rokov? Ste atraktivna, fotogenicka a mate odvahu sutazit? Ak ste si na tieto otazky odpovedali kladne, staci uz len spravne nalepit vasu aktualnu fotografiu, vypisat prihlasku a zaslat ju este dnes na adresu centraly Comaco v Martine, najneskor vsak do terminu uzavierky 30. aprila 1999. (Adresa: Slovenska reklamno-modna a marketingova agentura Comaco, A. Stodolu, P. O. BOX 107, 036 01 Martin - Zaturcie). Blizsie informacie ziskate na agenturnych telefonnych cislach: 0842/277664, 277874, mobil: 0903 522231.

A co dalej? ... po obdrzani vasej prihlasky, ktoru uverejnujeme na strane 11 a najdete ju v kazdom cisle do 27. aprila, po splneni vsetkych podmienok vyhlasovanej sutaze, agentura Comaco v spolupraci s redakciou Horehronia oceni tie najlepsie a jedna z vas ziska i titul MISS TYP HOREHRONIE ´99 a postup do celoslovenskeho finale masmedialnej sutaze krasy MISS TYP SLOVENSKO ´2000. Finale uskutocni agentura Comaco 4. septembra 1999 v hoteli Lux v Banskej Bystrici v ramci vecerneho galaprogramu satelitneho tenisoveho turnaja popularnych osobnosti WTT TENIS TOUR ´99.

Snehova kalamita aj na Horehroni
V poslednych dnoch sa aj na obce Horehronia zosypalo velke mnozstvo snehu, ktory za pomoci silneho narazoveho vetra vytvaral neuveritelne az trojmetrove zaveje, ake pamataju iba nasi dedovia. Sneh a vietor robili starosti aj uplynuly tyzden, kedy cestari i obyvatelia sa museli pasovat so zimnym zivlom. Ako nas informovali na dispecingu Slovenskej spravy ciest v Brezne, zlozita situacia bola na cestach 2/529 cez Lom nad Rimavicou, 2/584 cez Srdiecko, I/66 v smere Besnik - Puste Pole a na vrchole Certovice sa tvorili zaveje, ale vsetky spominane cesty boli prejazdne.

Od piatka 12. februara so snehovou kalamitou zapasia zamestnanci Drobnych prevadzkarni pri Obecnom urade v Telgarte so svojou technikou. "Pomoc poskytli aj sukromni podnikatelia, ktori vlastnia primeranu techniku: Jan Bosela s LKT a Peter Ambroz s traktorom, pracovnici rolnickeho druzstva so snehovymi pluhmi a ludskou silou pomahali aj tunajsi Romovia," priblizuje situaciu v obci starosta Telgartu Martin Mekel. "V piatok dopoludnia sme vyhlasili mimoriadnu situaciu a potrebovali sme pomoc na spristupnenie miestnych komunikacii. Obec nenasla pomoc vonku a s problemom snehovej kalamity sa musela vysporiadat sama. Na miesta, kde sa nedostala technika, prisli ludia, ktori spristupnovali aj vchody k bytom nevladnych a starych obcanov. Dalsie silne snezenie zo 17. na 18. februara situaciu este viac skomplikovalo. Na likvidaciu snehovej kalamity, hlavne na odstranenie snehu z parkoviska pre autobusy, autobusovych zastavok, zdravotneho strediska a kritickych miest na miestnych komunikaciach, obec potrebuje velke nakladace a auta na odvoz snehu, preto sa obracia o pomoc na odbor Civilnej ochrany Okresneho uradu a Vojensky urad v Brezne. Verim, ze statna sprava vyjde obci v ustrety a spolocne zvladneme tohtorocnu snehovu kalamitu. Dakujem vsetkym, ktori sa zucastnili na pracach v tejto mimoriadnej situacii."

Telefonicky sa nam ozval aj prednosta Obecneho uradu v Pohorelej Jan Pompura:" Dva dni, 12. a 13. februara, bolo osem domov odrezanych od sveta. V nedelu sa k nim dostali s pomocou snehovej frezy. Aj uplynuly tyzden husto snezilo, ale situaciu sme v obci zvladli vlastnym pluhom. V mene obyvatelov Pohorelej dakujem Slovenskej sprave ciest, osobitne jej riaditelovi Marianovi Cimermanovi, Ing. Ivanovi Ocenasovi a Milanovi Svantnerovi za pomoc pri odstarnovani nasledkov snehovej kalamity."

K tomuto podakovaniu sa pripaja aj starostka Sumiaca Ing. Maria Betakova, kde bola situacia kriticka aj v piatok rano, ked este nebola prejazdna pristupova cesta k smetisku a niektore komunikacie. Podakovat chce aj veducemu spravy v Brezne Jozefovi Bobakovi, veducemu Strediska zimnej udrzby v Polomke Ing. Jozefovi Cibulovi. Neocenitelnu pomoc poskytli pracovnici na pluhoch, frezach, Pavol Margeta a vsetci brigadnici, ktori sa podielali na oslobodzovani budov, hlavne zdravotneho strediska a zakladnej skoly. Aktivny pristup prejavili pracovnici obecneho uradu Jozef Melo, Mikulas Hrabovsky, Simon Kamzik. Iniciativne pomahali aj z kamenolomu v Cervenej Skale na cele s Jaroslavom Povolnym i Stefan Demo, predseda Polnohospodarskeho druzstva v Sumiaci Michal Cuban, pracovnici Jozef Kysucky, Mikulas Kozicka, veduci zmeny vysielaca Kralova hola Ing. Lang a mnohi ini.

h9908a.jpg (13147 bytes)  

Sumiac

Snimky: Juraj Orolin

h9908b.jpg (13971 bytes)
h9908c.jpg (12125 bytes) Telgart

Snimky: Martin Mekel

h9908d.jpg (7497 bytes)

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT