23. FEBRUAR 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Chripka. Zuri vsade okolo nas. Niekde viacej, inde menej. Prevencia byva rozna: pohyb na cerstvom vzduchu, zvyseny prijem vitaminov, vyhybanie sa priestorom s vacsim poctom ludi. Situaciu v nasom okrese sme sa snazili zmapovat v nasej ankete, ked nas mikrofon nahraval odpovede na otazku: Ako sa vam dari branit proti chripke?

S anketovym mikrofonom


o chripkovej epidemii 

h9908f.jpg (62153 bytes)

Maria Samelova, dochodkyna, Brezno:

- Pijeme caj z byliniek, ktore sme nazbierali v lete, ohrievame sa. Viete, starym ludom sa choroby nevyhybaju. Podarilo sa mi zatial ubranit chripke. Chodim sice na injekcie, ale tie su proti vysokemu tlaku.

Anna Tisovcikova, na materskej dovolenke, Michalova:

- Viete co, my uz cela rodina mame chripku za sebou. Zacal manzel, deti pokracovali, aj mna to chytilo. Takze, dufame, ze nas uz chripka obide.

Juraj Kostial, nezamestnany, Cierny Balog:

- Takto vam poviem. Dost casto sa pohybujem na cerstvom vzduchu, viac-menej viac ako doma. Myslim si, ze aj pohyb na cerstvom vzduchu je nejaka prevencia. No a urcite k tomu este patria nejake tie vitaminy. Zatial sa mi dari odolavat chripke. Uvidime dokedy.

Manzelia Marta a Jozef Blazeckovci z Helpy:

- Ako sa branime? Zvysenym prijmom vitaminov, jeme vela ovocia a zeleniny, pobytom na cerstvom vzduchu, pijeme vela caju s domacim medom. Zatial to zabera aj detom a chripku sme prekonali.

Nada Andrejkovicova, na materskej dovolenke, Zavadka nad Hronom:

- Velmi sa nam nedari odolavat. Ako kazdy musime tym prejst. Boli sme uz chori, presli sme si svoje, ale skor. Snazime sa, aby deti mali ovocie, mandarinky, pomarance kupujeme viacej ako inokedy.

(ria, ng)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Na fasiangovu notu

V piatok rano 12. februara sa pri starostovi obce v Obecnom urade v Bacuchu zastavili deti materskej skoly, aby ho pozdravili fasiangovymi pesnickami, zaroven ho pozvali na vecerne predstavenie pochovavania basy, ktore nacvicili ucitelky pod vedenim riaditelky Eleny Hrablayovej.

Na zaver vystupenia starosta obce Jan Turosik za pritomnosti prednostu obecneho uradu Ing. Jozefa Pliestika odovzdal detom balicky, na ktore sponzorsky prispeli Obecny urad v Bacuchu, PKB a.s. Brezno, podnikatelia Stanislav Horacek, Viera Baliakova, Eva Pfisterova z Mix shop Jana, Jozef Bubeliny a Jan Birka z Stopbaru.

Starosta obce dakuje vsetkym, ktori sa pricinili o prijemne straveny vecer, hlavne ziakom materskej a zakladnej skoly za ich fasiangove prekvapenie.

...

Ako malo staci dietatu ku stastiu. Mama, otec, kopa kamaratov, farebne baloniky, vesela hudba a "jeho" pani ucitelka. Celkom obycajny karneval. Detska dusa vsak prahne po situaciach, kedy sa jej vysnivany svet premeni na skutocnost. Obklopeny muchotravkou, vilou, zabkou ci pestrofarebnym motylom zabuda maly cloviecik na vsednost dna a cely sa ponori do rozpravky.

Takuto nezabudnutelnu skusenost maju za sebou deti z Materskej skoly Hradby. Personal skoly s pomocu rodicov im pripravil vesele karnevalove popoludnie na stvrtok 11. februara v jedalni Zakladnej skoly na Pionierskej ulici. Osobitne podakovanie patri nasim tetam kucharkam za vonave pampusiky a panovi Dubravskemu za vynikajucu hudbu.

A viete, co bolo najvacsou odmenou pre nas dospelych? Mali ste vidiet tie ich oci!

M. Brvenikova, ucitelka MS Hradby

...

Fasiangovym obdobim zilo tieto dni cele Horehronie. Tak tomu bolo aj v Mestskej materskej skole v Brezne. V bohato vyzdobenej triede privitali ucitelky spolu s detmi svojich rodicov. Po pestrom programe - scenke o zvieratkach, basnickach a pesnickach o ludovych tradiciach a zvyklostiach sa deti predstavili vo vlastnych karnevalovych maskach. Na zaver tohto podujatia nasledovalo pampuskove obcerstvenie.

Rodicia dakuju riaditelke a ucitelkam za ich trpezlivost, lasku a pomocnu ruku, ktoru podaju detom vzdy, ked to potrebuju.

...

V sobotu popoludni sa niesol obcou Hronec vesely spev a tanec suboru Breznan z Brezna, ktory prisiel pozvat obcanov na vecerne fasiangove posedenie pri ludovej hudbe a tanci do Kulturneho domu v Hronci. Fasiangovy vecer pokracoval II. hasicskym plesom v restauracii Vtacnik. Aby si radosti u fasiangovej atmosfery uzili aj deti, v nedelu popoludni zaplnili kulturny dom v pestrych karnevalovych maskach. O obcerstvenie sa im postarali tety z jednoty dochodcov, ktore urobili pampusiky. O ceny pre vsetky masky sa postarali sponzori: Obecny prad v Hronci, pani Peter Satmar, Miroslav Medved a Ing. Juraj Srogon. Vona pampusikov sa niesla aj v pondelok popoludni z klubu dochodcov na posedeni so starostom obce Igorom Nemkym a predsednickou socialnej komisie Dr. Weissovou.

(em)

...

V utorok 16. februara sa v Horehronskom muzeu v Brezne uskutocnila zhodnocujuca clenska schodza miestneho odboru Ziveny s posedenim pri pampusikoch. Kulturnym programom zameranym na tradicie fasiangov ho sprijemnili ziaci zo Zakladnej skoly Pionierska 2 pod vedenim Valerie Locekovej. Odmenou za ich zabavu bol srdecny potlesk. Obohateni roznymi skusenostami sme odchadzali s dobrym pocitom.

(moz)

...

Obcania Pohronskej Polhory si v tomto roku nemozu stazovat na nedostatok spolocenskych udalosti pocas fasiangoveho obdobia. Plesovu sezonu otvoril tradicny ples obecneho uradu, po nom nasledoval zaverecny vecierok tanecneho kurzu a v sobotu 13. februara, den pred sviatkom sv. Valentina usporiadala ples Zakladna skola v Pohronskej Polhore. Nie malou konkurenciou pre skolu bol lesacky ples, ktory sa konal v tom istom termine. Nikde si nestazovali na nedostatok zaujemcov, co je dokazom toho, ze obcania maju o tieto spolocenske udalosti skutocny zaujem. V nedelu 14. februara sa v klube dochodcov stretli nasi starsi spoluobcania na pampusikovom popoludni, ktore organizoval Klub dochodcov v spolupraci s Jednotou dochodcov a Miestnym kulturnym strediskom v Pohronskej Polhore. V kulturnom programe vystupil detsky foklorny subor Lipianka pod vedenim Mgr. Lubky Kubusovej. Deti sa predstavili zimnymi zvykmi, ktore si v obci doposial udrziavaju a tiez peknymi pesnickami. Fasiangove obdobie sme ukoncili podla starej tradicie pochovanim basy v utorok 16. februara na poslednej fasiangovej zabave v miesnej restauracii. Podakovanie patri vsetkym organizatorom tychto spolocenskych podujati, ako aj samotnym ucastnikom, ktori dali prednost zabave pred domacim pohodlim. Vsetci zijeme v uponahlanej dobe, na tanec, ci kulturne podujatia vacsinou chyba cas. Este horsie vsak je, ked chyba chut. Ak to bude takto pokracovat dalej, generaciam, ktore pridu po nas, uz stare zvyky a obycaje budu uplne nezname. Nezostava nam nic ine, len dufat, ze sa nam spolocensky zivot v obci podari udrziavat aspon na doterajsej urovni.

Mgr. M. Tyciakova


O stredoskolacky nie je zaujem

Na svoje znamky z maturitneho vysvedcenia som bola vzdy hrda, lebo malokto sa takymi znamkami moze pochvalit, a predsa sa na to moje vysvedcenie teraz nik ani nepozrie.

Uz vlani som rozsirila rady nezamestnanym a poviem vam, nie je to ziadna sranda. Ak sa zaujimam o zamestnanie, len co otvorim niekde dvere, hned mi je oznamene: "Nie, nemame volne miesta." Dlho som si myslela, ze prinajhorsom pojdem pracovat do obchodu, ved len zavse su na dverach, ci vykladnych skriniach oznamy: "Prijmeme predavacku. Ihned"! Ked som minule taky oznam videla, vosla som dovnutra a chcela som sa na to miesto informovat. "Ste vyucena?" opytala sa ma predavacka spoza pultu. "To prave nie..." odpovedam. Dalej som sa nedostala, lebo ona hned zareagovala: "Tak bohuzial." A to bolo vsetko. Moje prekvapenie bolo uzasne, lebo som cakala dlhsiu debatu a pretoze v obchode nebol nikto okrem nas dvoch, snazila som sa dozvediet nieco viac. "Nie, tu sa pozaduje aj nejaka prax." Opat som nepochodila.

A tak mile stredoskolacky, ste nezamestnane? A mysleli ste niekedy na tie nase spoluziacky, ktore, pretoze mali z matematiky trojku, ci dokonca stvorku nesli na stredne skoly s nami, ale za predavacky? Ja na ne myslim a som rada, ze aspon ony pracu maju a nemusia si zhanat zamestnanie ako my. A poznam veru aj take dievcata, co to dosiahli na veduce predajni - aj bez skol. No a my s jednotkami, ci dvojkami opatrujme svoje maturitne vysvedcenie nadalej v sekretaroch, ved nik na ne nie je zvedavy!

(va)

Stretnutie

"Clovek robi dobro, nie podla toho co hovori, ale podla toho, aky v skutocnosti je, aka je v nom Bozia minulost."

(Karol Foucauld)

V podobnom zneni sa viedlo 10. februara stretnutie charit, ktore patria do breznianskeho dekanatu. O svojej praci rozpravali clenky z Valaskej, Podbrezovej, Lopeja, Piesku, Mazornikova a z Brezna. Z diskusie sme sa dozvedeli, ze najviac pomahaju prestarlym a opustenym ludom, robia im nakupy a pomahaju v domacnosti, ale najvacsiu radost urobia svojou navstevou a chvilkou, ktoru stravia spolocne v modlitbach.

Kedze vacsinu pracovniciek tvoria dochodkyne, pracuju na tom, aby do ich radov prisli mladi, aby vstepili lasku a potrebu vazit si strednu generaciu a starsich. Ved vsetci raz budeme mat striebro vo vlasoch a v ruke palicku. Slovo padlo aj o bezdomovcoch, ktori sa vyskytuju v Brezne. V tejto narocnej praci nas prisiel povzbudit a podporit riaditel dieceznej charity Dr. Michal Mikula, ktory hovoril o charite v Banskej Bystrici a o dalsich planoch.

(mh)

 

O zime

Velka nadielka snehu prisla aj k nam, nastastie bez zavejov. Preverila nas vsetkych, ktori byvame v cianziakoch. Rozdelila by som ich na usilovnych, lenivych a vynaliezavych. Usilovni, vacsinou dochodcovia, poodhadzuju sneh, len co napadne par centimetrov. Lenivi cakaju, ci sa niekto nechyti lopaty, ale aj tak neodhodia a vynaliezavi si skracuju chodniky medzi cinziakmi a po namesti.

Dakujem V. Sajgalikovi za fotografiu, ktora bola uverejnena v Horehroni c. 6, na ktorej si dochadzajuci studenti z autobusoveho nastupista kratia cestu popri pamatniku, aby nebolo len na katolikov, ze nicia park.

(hk)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT