23. FEBRUAR 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Rodak z Dolnej Lehoty v kozme

V sobotu 20. februara opustila nasu planetu kozmicka lod Sojuz TM 29. V rusko-francuzsko-slovenskej posadke, ktorej clenmi su Viktor Afanasiev, palubny inzinier Jean Pierre Haignere, je aj vyskumnik Ivan Bella, rodak z Dolnej Lehoty. Nasmu prvemu slovenskemu kozmonautovi drzime prsty, aby sa v zdravi vratil na zem.

(r)

Recitatori v okresnom kole

Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici a Mestske kulturne stredisko v Brezne pripravili tak, ako kazdorocne okresne kolo v umeleckom prednese poezie a prozy 4. a 5. kategorie. V priestoroch Horehronskeho muzea sa 17. februara predstavilo dvanast zucastnenych recitatorov. Odborna porota posudila jednotlive vykony s odporucenim postupu do regionalneho kola, konaneho 11. marca v Banskej Bystrici tymto recitatorom: poezia 4. kategoria - Miroslava Svinciakova, Monika Chovancova (obe OA Brezno), Alena Bruchanekova (SPS Brezno), Magdalena Dzurmanova (SOU Lopej), 5. kategoria: Dagmar Mihokova (MsKS Brezno), proza 4. kategoria: Katarina Zemkova (DOS Piesok), Martina Pavlusova (HA Brezno).

(js)

Detom pocas prazdnin

V pondelok zacal v stredoslovenskom regione tyzden jarnych prazdnin. O tom, co ponuknu skolakom v Centre volneho casu v Brezne, nam porozpravala Eva Dienova. V ramci dvoch taborov s dennou dochadzkou, ktore nesu nazov Jarna fantazia a Snezienka, pripravili pre deti bohaty program. Navstivia pekaren, Slovenku, absolvuju vylety do Planetaria v Ziari nad Hronom, v Banskej Bystrici si pozru vystavu technickych hraciek v Muzeu SNP, prirodovedne muzeum, Tihanyiovsky kastiel. Okrem mnozstva hier to bude aj kupanie a korculovanie.

(r)

Rokovanie SLOVESu

V breznianskom Omega klube sa 16. februara stretli na svojej vyrocnej schodzi clenovia zakladnej organizacie Slovenskeho odboroveho zvazu verejnej spravy a samospravy (SLOVES) pri Okresnom urade v Brezne, ktora ma toho casu stosedem clenov. V sprave o cinnosti bolo uvedene, ze tato odborova organizacia zorganizovala viacero podujati, ako napr. branno-sportovy den v Michalovej, zajazd do Polska, darmi a financnymi prispevkami sa podiela na slavnostnom uvitani deti do zivota. V diskusii ucastnici najviac hovorili o problematike stravovania, pruzneho pracovneho casu, o rozpocte a pripravovanych podujatiach v roku 1999. Zvolili si patclenny zavodny vybor odboroveho zvazu, trojclennu reviznu komisiu a na III. zjazd SLOVESu, ktory bude v maji, delegovali doterajsiu predsednicku ZV OZ Vieru Gondovu.

(DaRa)

Okresna konferencia SDL

V sobotu 20. februara sa v Brezne na Mazornikove konala okresna konferencia SDL. Zucastnil sa jej minister podohospodarstva Pavol Koncos, predseda KV SDL a poslanec NR SR Anton Hoffman a dalsi hostia, za ZRS Dusan Cejtey a za SOP Milan Pivovarci. Okrem ineho zhodnotili pracu od rozclenovacej konferencie v roku 1996, stav clenskej zakladne i vysledky volieb do NR SR a komunalnych volieb.

(bo)

 

h9908e.jpg (49077 bytes)  

 

Divadelny subor Jana Chalupku v Brezne opat siahol po narocnom diele slovenskej klasiky, ktore nastudoval pod reziserskou taktovkou Matusa Olhu (na snimke v+avo). Apokalypsa podla Janka (Krala) je dalsou zo serie hier, pod reziu ktorych sa podpisal. V sobotu 20. februara sa chalupkovci predstavili domacemu publiku a ti, ktori nemali moznost vidiet premieru, mozu sa tesit na piatok 5. marca, kedy o 19. hodine uvedu reprizu divadelnej hry.

Snimky: Peter Bercik

 

CCo zistila "soika"

Statistika siedmeho tyzdna, v ktorom pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali osemdesiatpat prevadzkovych jednotiek, znie: sestdesiatdva kontrolnych nakupov, z toho styridsat predrazenych, frekvencia predrazenia 64,5 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov tri koruny dvadsat halierov.

Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v tridsiatich siedmich prevadzkach pri dvestotrinastich druhoch tovaru za 233 340 korun. Zlikvidovali tovar nevhodny na konzum, resp. suroviny nevhodne na pripravu jedal, a to v trinastich prevadzkovych jednotkach pri dvadsiatich dvoch druhoch tovaru za 3899 korun. Na mieste ulozili sestdesiatsest blokovych pokut za 42 700 korun a spisali dvadsatsest oznameni o zacati spravneho konania.

V potravinach Satel na Ulici 9. maja v Brezne pri dvoch kontrolnych nakupoch v hodnote 155,40 zistili predrazenie o dve koruny dvadsat halierov urcenim nespravnej ceny a nedodrzanim hmotnosti masovych vyrobkov. Dva druhy tovaru v hodnote 450 korun boli po uplynuti doby spotreby.

(tm)

Prosim vas o trpezlivost a pochopenie

V Horehroni 10. februara som sa snazil informovat obyvatelov mesta o velmi vaznej situacii vo financovani zakladnych verejnych sluzieb. Nebolo ucelom tohto clanku zaplnit volne miesto v jednom cisle Horehronia. Chcel som nim upozornit obyvatelov, ze situacia je skutocne velmi vazna, ze sme skutocne nuteni stale viac obmedzovat vsetky sluzby, a to vratane zimnej udrzby miestnych komunikacii.

Ak od zaciatku februara intenzivne snezi, obyvatelia rodinnych domov na Skolskej resp. Vranskeho ulici poctivo cistia chodniky, a technicke sluzby pluhuju tieto ulice, kopy snehu rychlo rastu. Pritom medzi cestou a chodnikom je len obrubnik, ziadna volna plocha, travnik, kde by bolo mozne tento sneh umiestnit. Dva tyzdne nam bolo vytykane, ze tie cesty su uz natolko zuzene, ze pri stretnuti dvoch aut, musi jedno z nich cuvat k najblizsej krizovatke. Nehovoriac o tom, ak je na ceste nejake auto este zaparkovane... Ze co ak niekde bude musiet rychlo prist sanitka, poziarnicke auto,...? Technicke sluzby zodpovedaju za zjazdnost ciest a cele riziko je na nich. Preto sme v priebehu 8. tyzdna boli nuteni roztisnut nahromadene kopy snehu. Boli sme si vedomi, ze tym znicime snahu vsetkych tych obyvatelov, ktori poctivo cistili chodniky. Upozornili sme aspon prislusnikov mestskej policie, aby netrestali obyvatelov tychto ulic za neocistene chodniky.

Ak sme dovtedy nemali pochopenie u obyvatelov, kym sme tu cestu nerozsirili, co sa dialo potom, to stalo za to: ze zvonili vsetky telefony v technickych sluzbach, ze nas chodili chvalit osobne, ze dali zabrat aj panovi primatorovi, dobre - sme tu pre nich. Horsie je vsak to, ze dovtedajsie poziadavky na rozsirenie cesty uz vobec neexistovali, ze mame na starosti aj mnoho kilometrov dalsich ciest, to nic nebolo take dolezite, ako situacia na Skolskej a Vranskeho ulici.

Plne chapem rozhorcenie obyvatelov tychto ulic, chapem dokonca aj to, ze najprv chcu niektori z nich nieco a potom ini nieco uplne ine. Len by som ich chcel vsetkych znova poprosit, aby mali na pamati, aka je financna situacia mesta. Ved tento obrovsky problem, este vlani, v roku 1998, vobec problemom nebol. Ak napadlo takto viac snehu, technicke sluzby nastupili s technikou, ludmi a sneh odviezli. Ake jednoduche... Lenze! V technickych sluzbach je zamestnanych 125 zamestnancov (zatial) a mame okolo 40 kusov techniky. Vedeli by sme spravit vselico, ale mesacne by sme museli mat na naftu, material a mzdy priblizne 1,8 miliona korun. Pritom ako prispevkova organizacia mesta sme dostali od zaciatku roka 1999 do 19. februara 0,75 miliona (namiesto 3,6 miliona). Napriek tomu, ze vsetky trzby z vlastnej podnikatelskej cinnosti vyuzivame na zabezpecenie prac pre mesto, kazdy mesiac je problem vyplatit mzdy, naftu berieme uz len na dlzobu, posypoveho materialu na zimnu udrzbu uz takmer niet. O stave techniky radsej pomlcim. V priemere maju mechanizmy dvadsat rokov a za vlanajsi rok sme do ich obnovy a udrzby nedali nic.

Ak sme preto 19. februara zacali s odvozom snehu na Skolskej ulici, tak len z juznej strany, ktora je v tieni, severnu stranu musi roztopit slnko. A predtym musel osobne pan primator dohodnut u dodavatela nafty dalsi odber pre technicke sluzby, napriek nezaplateniu doterajsieho cerpania. Co vsak bude s naftou a mzdami v technickych sluzbach o mesiac, neviem. Opakovane preto prosim obyvatelov mesta o trpezlivost. Tento rok bude naozaj velmi tazky. Este je len februar a do konca roka nas tych problemov caka velmi vela. Nadavanie a vyhrazky nepomozu, ani nezlepsia financnu situaciu v meste.

Ing. Tomas Gabon, riaditel technickych sluzieb

Opytali sme sa za vas

hovorcu Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne kpt. Miroslava Valacha:

o Ako sa vyvijala trestna cinnost v Breznianskom okrese od zaciatku tohto roka?

- Za obdobie od 1. do 31. januara sme na uzemi okresu Brezno zaznamenali devatdesiatjeden trestnych veci. Z toho bolo napriklad dvadsatdva nasilnych trestnych cinov, z ktorych sme objasnili patnast. Z piatich trestnych cinov ublizenia na zdravi boli tri objasnene. Z tridsiatich troch trestnych cinov kradezi vlamanim boli styri do bytov a tri z nich boli objasnene. Z piatich kradezi vlamanim do obchodov bola uz jedna objasnena. Dalsie tri boli do restauracii, sedem do rekreacnych chat, z toho bola objasnena jedna. Ostatnych kradezi sme zaznamenali dovedna devatnast, z nich boli styri objasnene. Z troch kradezi motorovych vozidiel sme objasnili jednu. Zaznamenali sme aj jedenast trestnych cinov kradeze veci z motorovych vozidiel. V porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka je to mierny pokles trestnej cinnosti o devat trestnych veci.

V januari tohto roka sa na cestach Breznianskeho okresu stalo patdesiatsedem dopravnych nehod, pri ktorych nastastie nikto neprisiel o zivot, osemnast osob vyviazlo s lahkym zranenim a traja ludia boli tazko zraneni. Hmotne skody dosiahli sumu 2 250 000 korun. Pri dopravnych nehodach najcastejsie asistovali: rychlost jazdy (devatnast dopravnych nehod), nespravny sposob jazdy (dovedna patnast nehod), porusenie zakladnych povinnosti vodica (sedem), nedanie prednosti v jazde (styri), nespravne predchadzanie (dve dopravne nehody). Pat dopravnych nehod bolo pod vplyvom alkoholu.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT