Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 12 23. MAREC  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Vysokou nezamestanostou na Horehroni sa zaoberal aj minister Peter Magvasi

Brezno (ria) - V sobotu 20. marca v sidle Breznianskeho okresu vyvrcholil trojdnovy pracovny vyjazd vedenia ministerstva prace, socialnych veci a rodiny v Banskobystrickom kraji. Na pode Okresneho uradu v Brezne sa minister Peter Magvasi stretol s prednostom a dalsimi pracovnikmi uradu, zastupcami regionalneho ZMOSu, aby sa zaoberali socialno-ekonomickou situaciou v okrese.

 

Minister uviedol, ze zakladnym problemom Banskobystrickeho kraja je prudko stupajuca nezamestnanost. Vyvoj je ovplyvneny stagnaciou alebo upadkom strojarskych, stavebnych podnikov a v Breznianskom okrese aj drevospracujuceho priemyslu. V okrese je velmi nepriaznivy vyvoj vo vyplacani davok socialnej pomoci. Pokial v auguste minuleho roka vyplatili 6,6 miliona korun, tak v poslednych mesiacoch je to uz 15 milionov korun mesacne. Tato skutocnost uzko suvisi s velkym rastom dlhodobej nezamestnanosti na Horehroni, ktora vytvara velku napatost vo vyplacani davok, vyclenenych zo statneho rozpoctu, co potom stazuje financovanie okresnych uradov. Okresny urad prace v Brezne k 28. februaru evidoval 7867 nezamestnanych, co je 20,84 percenta, z toho je 1128 nezamestnanych Romov. So starostami a primatorom Brezna hovorili na temu bytov, ako o velmi vaznom probleme, verejnoprospesnych prac a trojgeneracnych rodin, ktore sa rozpadaju nielen v mestach, ale uz aj na vidieku. Je nevyhnute zacat systemove riesit budovanie socialno-zdravotnickych zariadeni, ktore by sa o starsich ludi starali. Pri rokovani s manazmentom Zeleziarni Podbrezova ocenil, ze podnik napriek svetovej recesii je stabilizovany a je stabilizujucim prvkom nielen na Horehroni, ale aj v kraji. Minister navstivil aj Slovpump v Zavadke nad Hronom a Strojarne Piesok, kde sa stretol s vedenim podnikov.

Ake vychodiska vidi z nepriaznivej situacie v okrese prednosta Ing. Jaroslav Demian? " Na rokovani s ministrom sme spolocne hladali moznosti ako zlepsit situaciu, ake kroky podniknut. Treba citlivo zvazovat, aby sa okresny urad prace cez svoje pohladavky nestal "likvidatorom" strojarskych firiem, lebo vsetky maju zavazky aj voci inym poistovniam a fondom. Hovorili sme aj o nadviazani na strategickeho zamestnavatela Zeleziarne Podbrezova, ale dalsie kroky neporiesime na okresnej a myslim si, ze ani na krajskej urovni. Centrum musi dat prvy podnet a my by sme ho vedeli zrealizovat."

 

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT