16. MAREC 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Studijny pobyt v Nemecku

Do rozvojovych programov mikroregionu Horehronie sa zapaja aj europske vzdelavacie zariadenie EBG hlavne v rozvoji turizmu, hotelierstva, ale aj maleho a stredneho podnikania. V nedelu 14. marca odisla vybrana skupina starostov a podnikatelov prostrednictvom programu Leonardo Da Vinci na strnastdnovy studijny pobyt do Nemecka, kde sa maju podla pripravneho programu stretnut aj s ministrom uzemneho planu polnohospodarstva a ochrany prirody Saska - Anhalska.

(jt)

Starostovia o civilnej ochrane

Vo velkej zasadacke Okresneho uradu v Brezne sa 10. marca uskutocnilo stretnutie primatora mesta Brezna a starostov obci Breznianskeho okresu. Cielom tohto podujatia, na ktorom sa zucastnili aj pracovnici mestskeho a obecnych uradov povereni spracovanim a vedenim dokumentacie Civilnej ochrany bolo vykonanie odbornej pripravy v oblasti obrany a civilnej ochrany obyvatelstva. Na rokovani, ktore viedol veduci odboru Civilnej ochrany obyvatelstva Okresneho uradu v Brezne Ing. Julius Pervan, bol pritomny i zastupca veduceho odboru Civilnej ochrany Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Milos Frolo.

(DaRa)

Prijali sestdesiatnicky

V pondelok 8. marca Zbor pre obcianske zalezitosti pripravil slavnostne prijatie sestdesiatnicok mesta Brezna pri prilezitosti MDZ. Po slavnostnom prihovore primatora Ing. Vladimira Faska oslavenkyne pozdravili ziaci zo Zakladnej skoly K. Raposa na Skolskej ulici s programom, ktory s nimi nacvicila Maria Pancikova.

(ah)

Priniesli zbierku oceneni

Tak ako kazdorocne, aj v tomto roku sa brezniansky vojensky utvar zucastnil vyssieho kola Prehliadky talentov 2. armadneho zboru. Uskutocnila sa 12. az 14. marca v 23. tankovej brigade v Kezmarku. V konkurencii dvanastich utvarov si Breznania pocinali vynikajuco. V kategorii velkych folklornych suborov FS Breznan obsadil 2. miesto, medzi mensimi folklornymi skupinami Horehronky zvitazili a v solistoch npor. Milan Vanga skoncil na 2. mieste. V autorskej literarnej tvorbe obsadil slobodnik Vladimir Crmoman 3. miesto a sucasne bol najlepsim v solovom speve. V kategorii hudobnych skupin brezniansky Delostrelec zozal najvyssie vavriny a clenovia ziskali aj styri diplomy za mimoriadne instrumentalne vykony. Najlepsi v jednotlivych kategoriach postupuju na celoslovenske prehliadky: v aprili Folkrock Tatry v Liptovskom Mikulasi, v juni Folkrock Turiec, v septembri autorska literarna sutaz v Novom Meste nad Vahom.

(vu)

Zdravotne postihnuti rokovali

V nedelu 7. marca sa stretli clenovia Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych v Zavadke nad Hronom na svojej vyrocnej clenskej schodzi, aby zhodnotili uplynuly rok. Predsednicka organizacie Marta Medvedova privitala hosti, clenov okresneho vyboru pod vedenim predsednicky Eleny Gadosiovej, byvaleho starostu Jozefa Suleja a sucasneho starostu Pavla Hrusku. Minutou ticha uctili pamiatku siedmich clenov, ktori v minulom roku zomreli. Predsednicka zakladnej organizacie precitala spravu o cinnosti organizacie a vyzdvihla akcie a podujatia, ktore uspesne zorganizovali. V roku 1998 sa vyznamneho zivotneho jubilea (60 a 70 rokov) dozilo patnast clenov. V kulturnom programe sa predstavila najmladsia clenka Lubka Kirschova s prozou a pesnickou. K prijemnej atmosfere prispeli clenky spevokolu Nadeje pesnickami z Horehronia.

Juraj Orolin

Monitorovanie

V nedelu 7. marca clenovia Slovenskeho zvazu ochrany prirody a krajin v Brezne monitorovali dive kacice na trase od stareho mlyna v Prednych Halnach az po Banisko. Zistili dvadsatosem parov. Kacicky si uz robili aj hniezda. Skoro vsetky sedeli na brehu pri vrbach, alebo pred nimi, kam obcas odisla samicka. Kacer ostal pri ostatnych, vacsinou boli v malych skupinkach. Monitorovat ich znova budu, ked sa vyliahnu mlade kacata.

(mv)

Maticiari hodnotili

V pondelok 8. marca sa v mestskom dome kultury konala clenska schodza Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne spojena so spomienkou na 150. vyrocie narodenia P. O. Hviezdoslava.

Breznianski maticiari na nej zhodnotili cinnost v uplynulom polroku, oboznamili sa aj s reviznou spravou o hospodareni v roku 1998. Pretoze predbezny rozpocet vlady na financovanie kultury pravdepodobne nebude stacit na financovanie miestnej kultury, rozhodli sa poslat otvoreny list predsedovi Narodnej rady SR Jozefovi Migasovi so ziadostou o prehodnotenie tohto navrhu. Okrem financovania sa maticiari v tomto liste vyslovuju aj za ochranu statneho jazyka. Diskusia bola zamerana predovsetkym na cinnost v dalsom obdobi a na spolupracu s kolektivnymi clenmi - Divadelnym suborom Jana Chalupku, Spevackym zborom mesta Brezna, Zakladnou skolou Karola Raposa a klubom mladych televiznych tvorcov pri Mestskom televiznom kanali, spol. s r.o. Brezno.

Rokovanie, vzhladom na to, ze sa konalo v den medzinadneho sviatku zien, sa nieslo v slavnostnom duchu. Muzi si spomenuli na svoje kolegyne a clen vyboru Mgr. Ivan Stehlik im zablahozelal v mene vsetkych. Blahozelania adresovali aj desiatim jubilantom, ktori v tomto polroku oslavia svoje zivotne jubileum.

(mm)

h9911b.jpg (19553 bytes)

Tohto roka napadlo vela snehu, ktory v mnohych oblastiach
Slovenska sposobil mnozstvo neprijemnosti. Nevyhla sa tomu ani kulturno-technicka pamiatka - drevena konstrukcia bacusskeho
Tajchu, ktora poveternostnym podmienkam odolavala celych
stojeden rokov. Druheho marca v popoludnajsich hodinach pod
tarchou snehu sa drevena budova, v nej bolo niekedy umiestnene
ovladacie zariadenie zeleznych vrat pre vypustanie vody,
ktora sluzila na splavovanie dreva na pltiach, zrutila.

Text a snimka: Jan Turosik

 

Opytali sme sa za vas

veduceho odboru prevadzky, odstepny zavod Povodie Hrona Banska Bystrica, Ing. Frantiska Riga:

o Aka situacia je na vodnych tokoch v okrese Brezno?

- Situacia je priazniva. Na vsetkych tokoch v okrese Brezno je zaznamenany pokles hladin. Vodne stavy su pod I. stupnom povodnovej aktivity. Na tento cas sa ani nepredpoklada zvysovanie vodnych hladin. Pri predpokladanom zvyseni dennych a nocnych teplot by mohlo dojst k zastaveniu, pripadne k slabemu vzostupu hladin z titulu topenia sa snehu na horach.

...

riaditela Mestskeho kulturneho strediska v Brezne Mgr. Jaroslava Surinu:

o Preco nebola otvorena satna pocas premiery i reprizy Apokalypsy podla Janka (Krala) v podani breznianskych chalupkovcov?

- Satnove priestory mestskeho domu kultury su na zaklade najomnej zmluvy prenajate spolu s restauraciou Omega, kinocukrarnou a socialnymi priestromi. Ich pouzivanie inym subjektom je viazane na suhlas najomcu, ktory vsak v ziadnom pripade nie je problematicky. Satnu pre divakov zabezpecuje vzdy organizator podujatia, to je ten, kto vas na podujatie pozyva, respektive ten, ktoremu platite vstupne. V tomto pripade Divadelny subor Jana Chalupku.

Krasa hovoreneho slova

V utorok 9. marca sa v Zakladnej skole na Pionierskej ulici c. 4 v Brezne konalo okresne kolo v umeleckom prednese poezie a prozy. Zucastnili sa na nom vitazi skolskych kol. Odborne poroty, ktore boli zastupene ucitelmi zakladnych skol, mali tazku ulohu: vybrat z vitazov opat vitazov, ktori postupia do regionalneho kola. Regionalne kolo prebehne 30. marca v Banskej Bystrici.

Sutazilo sa v troch kategoriach, a to aj v poezii aj v proze. Postupujuci v poezii v I. kategorii: Zdenka Slosarova, ZS Skolska ulica Brezno, Katarina Malikova, ZS Polomka, Katarina Polakovicova, ZS Bacuch, Slavomir Pobis, ZS Pionierska 2 Brezno, Jana Zivorova, ZS Predajna. Poezia - II. kategoria: Andrea Sycova, ZS Pohorela, Veronika Kovacikova, ZS Cierny Balog - Janosovka, Ivana Kmetova, ZS Skolska ulica Brezno, Miriam Ocelova, ZS Polomka. Poezia - III. kategoria: Katarina Dubinyova, ZS Pionierska 4 Brezno, Nika Chocholova, ZS Skolska ulica Brezno, Alena Medvedova, ZS Podbrezova. Proza - I. kategoria: Veronika Kucerakova, ZS Skolska ulica Brezno, Barbora Mesiarkinova, ZS Polomka, Mojzisova, ZS Pohronska Polhora, Gabriela Bohacikova, ZS Pionierska 2 Brezno a D. Hyriakova, ZS Helpa dostali cestne uznanie. Proza: II. kategoria: Zuzana Kmetova, ZS Pionierska 2 Brezno, Petra Heretova, ZS Polomka, Peter Sulek, ZS Cierny Balog, Veronika Mojzisova, ZS Pohronska Polhora dostali cestne uznanie. Proza - III. kategoria: Erika Boselova, ZS Sumiac, Jan Porubsky, ZS Valaska, Vladimira Makusova, ZS Cierny Balog, Vladimira Ruzickova, ZS Pionierska 4 Brezno.

Vsetci vitazi boli odmeneni knihou a pozvankou do regionalneho kola. Vitazom blahozelame k postupu a prajeme im vela uspechov a postupov v dalsich a stale vyssich kolach.

Frantiska Biacovska

Co zistila "soika"

V desiatom tyzdni pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali devatdesiatdva prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali sedemdesiatdva kontrolnych nakupov a z nich bolo styridsatpat predrazenych. Frekvencia predrazenia predstavuje 62,5 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov dve koruny. Nevyhovujucu kvalitu tovaru, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti zaznamenali v dvadsiatich troch prevadzkovych jednotkach, kde inspektori pozastavili 132 druhov tovaru za 74 379 korun, v strnastich prevadzkach dali prikaz na likvidaciu 27 druhov tovaru za 3755,30 koruny, spisali dvadsatsedem oznameni o zacati spravneho konania a ulozili patdesiatpat blokovych pokut za 37 600 korun.

Ako dopadli kontroly v Breznianskom okrese? V hostinci U Pltnika vo Valaskej dve kontrolne konzumacie za 44,40 koruny predrazili o 3,60 koruny nedorzanim miery pri capovanom pive a zistili, ze nie je dodrzana vyhlaska 125/95 o kategorizacii pohostinskych zariadeni. V hoteli Biela Medvedica v Bystrej dve kontrolne konzumacie za 241,70 koruny predrazili o 17,90 koruny tym, ze nedodrzali hmotnost sunky pouzitej na pripravu pastierskeho syra o 35 gramov a nedodrzali hmotnost opekanych zemiakov o 30 gramov.

(sk)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT