16. MAREC 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 

Na slovicko, pani starostka


Abeceda nas priviedla k pismenu J a za nim sa skryva obec Jasenie. Starostovske zezlo tu prevzala Elena Kordikova, dalsia z osmich zien, ktore stoja na cele obce Breznianskeho okresu. Tato 43-rocna zena ma s pracou v samosprave svoje skusenosti, ved tri roky pracovala v Obecnom urade v Jaseni vo funkcii uctovnicka - ekonomka, predtym v investicnom useku Zeleziarni Podbrezova.

h9911d.jpg (4913 bytes)- Vo svojej praci vo volebnom obdobi pri skraslovani a budovani obce Jasenie chcem nadviazat na projekty, ktore ma uz obec spracovane, hovori starostka a pokracuje: - Ulohou cislo jedna bude dokoncenie plynofikacie, ktora sa zacala v roku 1998. Dalsou dolezitou ulohou bude ukoncenie prac na uzemnom plane obce, aby sa mohol otvorit priestor pre sportove vyuzitie obcanov ako aj turistov, ktori pridu do Jasenie. Schvalenim uzemneho planu sa tiez vytvori lokalita pre stavebne pozemky.

V obci treba opravit miestny rozhlas, kupalisko, ktore je pricinenim nasich obcanov v dezolatnom stave. Budeme sa musiet zaoberat otazkou vybudovania cisticky odpadovych vod k jestvujucej kanalizacii v casti obce, ktora je napojena v sucasnej dobe na cisticku odpadovych vod, ktora je v sukromnom vlastnictve a nesluzi svojmu ucelu. Doriesit treba novu cast Ulice Uhlisko, a to vybudovanim pristupovej miestnej komunikacie.

Viac pozornosti chceme venovat detom a mladezi. V ramci programu Obnovy dediny mame spracovane projekty oddychovych zon a detskych ihrisk, ktore bude potrebne zrealizovat. Su to styri lokality, ktore by sluzili tym najmensim a ich rodicom. Za spoluucasti mladeze chceme zriadit centrum volneho casu a klub mladeze. Pre tych skor narodenych, nasich dochodcov, planujeme zriadit klub dochodcov, aby sa mali kde stretavat.

V tomto roku si Jasenie pripomenie 575. vyrocie prvej zmienky o obci. Toto vyznamne jubileum chceme dostojne oslavit.

Uloh, ktore planujeme zrealizovat spolu s poslancami obecneho zastupitelstva a s pracovnikmi obecneho uradu, je vela. Samozrejme vsetko zavisi od mnozstva financnych prostriedkov, ktorych pre obce nikdy nie je dost. No aj napriek tomu, chcem vyjadrit presvedcenie, ze za moje volebne obdobie sa podari vacsinu splnit, - dodava na zaver.

(r)

h9911e.jpg (26548 bytes)

Text a snimka: Juraj Cibula
Okresna organizacia Slovenskeho polovnickeho zvazu v spolupraci s odborom pozemkovym, polnohospodarstva a lesneho hospodarstva Okresneho uradu v Brezne, uskutocnila v hoteli Dumbier v dnoch 12. az 14. marca chovatelsku prehliadku trofeji zveri ulovenej v roku 1998. Vyse 1260 navstevnikov obdivovalo vystavovane trofeje, ale najviac ich pritahovala zlata trofej 236-bodoveho jelena (na snimke) uloveneho E. Machyniakom, lesnikom z Cierneho Balogu. Striebornou medailou boli odmenene dve trofeje a bronzovou devatnast trofeji jelenich parohov. Zlatu medailu za trofej lebky vlka (43,80 b) si odniesol Stefan Mesiarkin z Polovnickeho zdruzenia Homolka Polomka a bronzovu medailu za trofej lebky lisky (24,24 b) strelec Bohus Bialik z Polovnickeho zdruzenia Cervena Skala. Dovedna bolo vystavenych stostyridsatpat jelenich, patdesiatpat srncich trofeji, tri diviace kly, desat lebiek medvedov, sedem lebiek vlkov, dve lebky jazvecov a lisok. Nechybali ani hodnotne jelenie zhody, preparovane koze vlkov, propagacne panely zobrazujuce odstrel trofejovej zveri zahranicnymi hostami a rozne prace.

 

Obnovena tradicia

Sviatok zien si opat nachadza svoje miesto v kalendari podujati roznych institucii. Presvedcili nas o tom i listy, z ktorych vyberame: "Nedavno som citala v Horehroni clanok, v ktorom si autorka povzdychla nad skutocnostou, ze sa uz 8. marec neoslavuje ako Medzinarodny den zien," pise Ida Uhlikova. "O to viac potesi, ked sa muzi - spolupracovnici rozhodnu, ze obnovia sviatok zien a pripravia pre svoje kolegyne malu oslavu. Stalo sa tak v Strednom odbornom ucilisti strojarskom v Brezne. Vlani sme sa stali prvykrat ucastnickami pripomenutia si sviatku zien. Tohto roku sme zaciatkom marca s ocakavanim pozerali do kalendara a nasi muzi nesklamali. OZ KOVO pripravil na piatok 5. marca posedenie pre vsetky zeny pracujuce v ucilisti. Odzneli prihovory a podakovania predsedu ZO OZ KOVO, riaditela ucilista a slovami basnikov sa zenam prihovorili ziaci ucilista E. Hrebenakova, M. Kolesarova, M. a T. Homolovci. S hrdostou sme si v tento vecer odnasali z posedenia kvet a darcek. Najviac nas vsak hrialo pomyslenie, ze napriek "zlej dobe" sa v nasom ucilisti podarilo obnovit prerusenu tradiciu."

Za samospravu Klubu dochodcov v Brezne sa so svojimi dojmami podelila Anna Stanislavova: "Deviateho marca sa v klube dochodcov uskutocnilo kulturno-spolocenske posedenie, kde si clenky klubu dochodcov pripomenuli MDZ. Dostojne postavenie zeny, opora rodiny, vychova svojich deti, vzdat jej za to uctu vo svojom krasnom prihovore pripomenul primator Ing. Vladimir Fasko, ktory odovzdal pritomnym kyticku kvetov so zelanim pevneho zdravia, stastia, lasky, porozumenia a dobre medziludske vztahy. S krasnym kulturnym programom sa predstavili ziaci Zakladnej skoly na Skolskej ulici pod vedenim ucitelky Marie Pancikovej. Peknou basnickou podakovala pritomnym aj Pamela Pacerova z materskej skoly. O dobru naladu sa postarali aj Martin Detvan a Ladislav Pliestik s hrou na husliach a harmonike. Podakovanie za kvety patri sponzorom J. Vargovej zo Saintpaulie a J. Katreniakovi z Kvetinarstva.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT