Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 13 30. MAREC  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

S narcisom proti rakovine

h9913a.jpg (25443 bytes)Rakovina sa bezprostredne tyka kazdeho z nas. Rocne na nadorove ochorenia zomrie viac ako 10 tisic ludi a za tento cas pribudne az 20 tisic novych pripadov. Aj preto, aby sa do boja proti nadorovym ochoreniam mohol zapojit kazdy z nas, organizuje Liga proti rakovine netradicne zbierky spojene s osvetou. K najznamejsim patri urcite Den narcisov, ktoreho tradicia sa v Europe pise uz viac ako desatrocie. Tohtorocny, uz treti Den narcisov, sa na Slovensku uskutocnil v piatok 26. marca. Zorganizovala ho Liga proti rakovine, neziskove a charitativne zdruzenie obcanov, ktore bojuje proti rakovine osvetou a podporou klinickych a vyskumnych projektov. Snazi sa odtabuizovat toto ochorenie v ponimani spolocnosti a vyvolat kladny postoj k potrebam pacientov. Prijmy organizacie tvoria sponzorske dary a financne dary od verejnosti.

V minulom roku priniesol Den narcisov Lige proti rakovine viac ako milion korun. Tento rok sa uskutocnil na viac ako dvesto miestach na Slovensku. Aj v Brezne v budove okresneho uradu, pred obchodnym domom, vo vestibule nemocnice sme mali moznost stretnut dievcence s narcismi a roznymi informacnymi a vychovnymi materialmi. Uzemny spolok Slovenskeho Cerveneho kriza v Brezne spolu nemocnicou, studentkami hotelovej akademie a gymnazia robili tuto akciu po prvykrat a kedze bol nedostatok zivych narcisov, mohlo sa stat, ze sa niekomu kvietok neusiel. Zbierky prebiehali po celom okrese a v samotnom meste vyzbierali dovedna korun.

Usla pred nasilnikom

Zabitim sa patdesiatrocny P. D. z Brezna 16. marca o stvrt na pat popoludni vyhrazal svojej druzke D. F., ktora zo strachu, ze hrozby uskutocni, musela z bytu ujst. Pachatela tohto trestneho cinu nasilia proti skupine obyvatelov a proti jednotlivcovi zadrzali breznianski policajti.

Mali vlamaci

Od 22. do 24. februara sa v okoli Hronca vyskytlo pat pripadov vlamania do rekreacnych chalup. Vysetrovatelia Obvodneho oddelenia Policajneho zboru v Podbrezovej zistili, ze kradeze ma na svedomi skupinka skolakov z Hronca. Ako pachatelov tychto vlamaciek usvedcili dvanastrocnych K. M. a M. B. a o rok mladsieho I. H.

 

Zdravotne postihnuti nelenia

Za ucasti predsednicky Okresneho vyboru Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych v Brezne Eleny Gadosiovej, socialno - terennej pracovnicky okresneho vyboru Jarmily Turnovej, predsednicky reviznej komisie pri okresnom vybore Viery Stastnej a dalsich hosti sa v poslednu marcovu sobotu vo velkej zasadacke Mestskeho uradu v Brezne konala vyrocna clenska schodza Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych v Brezne.

Vo vyrocnej sprave tejto 330-clennej organizacie, ktora zdruzuje zdravotne postihnutych z Brezna a okolia, clen vyboru Milan Belko zhrnul vsetko to, co uskutocnili vlani. Svojim clenom poskytovali poradenske sluzby, pomahali pri rieseni problemov, pripravovali rozne akcie, napr. navstevovali zdravotne postihnute deti pri prilezitosti MDD, Mikulasa, absolvovali kulturno-poznavaci zajazd do Gabcikova, na kupalisko v Besenovej. Usporiadali sportove dni pre vozickarov spojene s gulasom, pampuskovy vecierok, v Mesiaci ucty k starsim navstivili svojich starsich clenov - Elenu Dalakovu, Mariu Mikovinyovu, Annu Slabeciyusovu, jubilantom posielaju blahozelania a uctili si pamiatku tych, ktori ich vlani opustili. Vsetky tieto akcie mohli uskutocnit zasluhou zodpovedneho pristupu clenov organizacie na cele s predsedom Karolom Jechom. Tazkosti v oblasti financneho a materialneho zabezpecenia preklenuli vdaka porozumeniu sponzora.

V diskusii, v ktorej rozoberali svoje problemy, vystupila aj predsednicka okresneho vyboru. Informovala ich o praci vyboru a priblizila akcie, ktore poriada Ustredny vybor Zvazu zdravotne postihnutych v Martine.

h9913b.jpg (16362 bytes) Voda, zelen a vajicka su prastarymi symbolmi jari. Pripominaju nam bliziace sa velkonocne sviatky.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT