30. MAREC 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Drevene hracky

Vystava

h9913f.jpg (10159 bytes)Od 22. marca si mozu navstevnici nasho mesta pozriet velmi zaujimavu vystavu v priestoroch mestianskeho domu c. 13 na Namesti gen. M. R. Stefanika. Pod rovnomennym nazvom ju pripravilo na sklonku roka Lesnicke a drevarske muzeum vo Zvolene. Je vysledkom celorocne prebiehajucej sutaze, ktoru toto muzeum vypisalo v roku 1998 za odbornej spoluprace Slovenskeho centra dizajnu v Bratislave. Sutaz O naj... drevenu hracku sa tykala predmetov urcenych pre hracie aktivity deti roznych vekovych skupin vyhotovenych z dreva v kombinacii s prirodnymi materialmi (koza, textil a pod.). Predlozene sutazne prace boli rozdelene do dvoch kategorii: I. Seriovo vyrabana hracka, II. Originaly, prototypy, navrhy, modely.

V I. kategorii boli prihlaseni desiati sutaziaci so 117 predmetmi. Uznanie v nej ziskala firma z Turcianskych Teplic za polyfunkcne hracie prvky Auticka. V II. kategorii bolo prihlasenych styridsatsest sutaziacich s 216 predmetmi. V tejto kategorii boli udelene dve ceny. Jedna pre Ing. Lubomira Solarika, CSc., z Kosic za pracu BUFO - zazracna pyramida. Druhu cenu v tejto kategorii ziskali studenti SUV v Kremnici jej oddelenia drevenej hracky za kolekciu prac s osobitnym dorazom na rehabilitacnu hracku. Hodnotiaca komisia v tejto kategorii udelila aj tri uznania. Jedno Janovi Trskovi za navrh univerzalnej stavebnice Bagogo, dalej studentom SUV v Kosiciach za expoziciu prac a Miroslavovi Sipkovskemu zo SPSD za skladacku Rodinka.

Vystavou Drevene hracky chcelo Lesnicke a drevarske muzeum vo Zvolene upozornit siroku navstevnicku verejnost na skutocnost, ze na Slovensku su vyrobcovia hraciek, ktori pri svojej tvorbe vyuzivaju tradicny, rokmi overeny material - drevo. Drevo svojimi vlastnostami najlepsie zodpoveda poziadavkam, ktore su kladene na dobru a spolahlivu hracku. Je to material pevny, sucasne aj lahky, pruzny a tvarovatelny, prijemny na dotyk. Velmi dobrou vlastnostou dreva je aj jeho vyborna opracovatelnost: orezavanim, osekavanim, stiepenim, struhanim, pilenim a sustruzenim mozno z neho vyrobit najroznejsie jednoduche, ale aj zlozite hracky. Drevo ako material zodpoveda aj zdravotno-bezpecnostnym a hygienickym poziadavkam dobrej hracky. Z dovodu zachovania farby a textury sa vacsina hraciek upravuje hladenim a lestenim, ale aj morenim zdravotne nezavadnymi moridlami.

Na vystave je prezentovanych viac ako tristo drevenych hraciek. Tvoria nevsedny obraz pre rozvoj detskej fantazie, pre inspiraciu tym, ktori vyrabaju z dreva a su pre nas vsetkych moznostou ziskat v dusi potesenie z harmonie tvarov detskeho sveta.

Vystava je v Horehronskom muzeu spristupnena v pondelok az piatok od 8. do 16. hodiny od 22. marca do 9. aprila. Tesime sa spolu s vami na vasu navstevu.

Eva Svajdova
Snimka: Viktor Sajgalik

Na slovicko, pan starosta
Lom nad Rimavicou je najvyssie polozena obec na Slovensku v nadmorskej vyske 1027 metrov. Rozklada sa na Sihlianskej planine Veporskych vrchov Slovenskeho Rudohoria. V oblasti prameni Rimavica, Ipel a Slatina. Tolko v kratkosti o obci, ktora svoje hlasy v komunalnych volbach odovzdala 50-rocnemu Vladimirovi Vetrakovi, byvalemu pracovnikovi ZTS Hrinova a Stavoindustrie Banska Bystrica. V minulom volebnom obdobi zastaval funkciu zastupcu starostu obce a dnes sedi v richtarskom kresle. Ako sa na Lom pozera z pozicie hlavy obce?

h9913e.jpg (3394 bytes)"Okolie obce je turisticky a krajinarsky velmi zaujimave. Pre 1027-metrovu nadmorsku vysku a polohu obce snehova prikryvka je v Lome nad Rimavicou od zaciatku novembra do konca marca az aprila. So snehom ma obec velke problemy, ci je to pluhovanie, posyp miestnych komunikacii, ako aj celkova udrzba a opravy. Obce do patsto obyvatelov maju male prijmy, ci od statu, ale aj od sukromnych podnikatelov. Stat by mal prihliadnut na tie obce, ktore su vo vyssich polohach, kde sneh trva dlhsiu dobu ako v nizinach. Rozpocet v obci je maly a velke vydavky su v zimnych mesiacoch, ako aj hovoria starsi obcania Lomu nad Rimavicou - od nepamati zima trva osem mesiacov a leto len styri mesiace. "

Starosta o cieloch a ulohach volebneho programu povedal: "Planujeme zakupit obchodne stredisko Jednoty na zriadenie vlastnej prevadzky - obecneho obchodu a pohostinstva. V obecnom obchode by sme chceli zriadit predajnu s rozlicnym tovarom, predajnu potravin, predajnu masa, predajnu textilu a obuvi. Tymto krokom chceme poriesit zasobovanie obyvatelov obce, ktora je vzdialena od okresneho mesta dvadsatsedem kilometrov, ale aj ciastocne poriesit zamestnanie tunajsich obcanov.

Vzhladom na zvyseny zaujem o elektricke kurenie v tomto obdobi zabezpecujeme projektovu dokumentaciu pre vystavbu noveho 400 KW transformatora, pretoze sucasny kapacitne nepostacuje. Z dalsich priorit sa budeme venovat zdravotnictvu, ktore chceme udrzat aspon na urovni, na akej sa nachadza, a to udrzat obvodneho lekara kazdy pracovny den a zubneho lekara raz do tyzdna. Zalozit klub mladeze v obci, zalozit a prevadzkovat klub dochodcov, cim by sa plnili ulohy v socialnej oblasti obce. Dalej chceme dbat o sportove podujatia, ako je Beh rudnou magistralou, futbalovy turnaj, volejbalovy turnaj a ostatne cinnosti v obci budeme podporovat aj nadalej. Zaroven chcem podotknut, ze budeme zabezpecovat aj ulohy v kulturnej oblasti a dbat o zdravu vychovu nasich deti. Tieto ulohy, ktore sme si vytycili s obecnym zastupitelstvom, sme schopni splnit len za aktivnej pomoci vsetkych obcanov, ktori uz niekolkokrat preukazali svoj zaujem o rozvoj nasej obce.

Na zaver chcem pozvat vsetkych citatelov Horehronia do prekrasnej panenskej prirody s cistym vzduchom a mnozstvom lesnych plodov a hribov a samozrejme v zime s bohatou snehovou prikryvkou. Navstivte nasu obec Lom nad Rimavicou."


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT