30. MAREC 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Privitaju kozmonauta

V piatok 2. aprila by mal prist do svojej rodnej obce Dolnej Lehoty prvy slovensky kozmonaut plukovnik Ing. Ivan Bella. V sobotu navstivi mesto Brezno, kde mu v radnici o 10. hodine primator mesta udeli najvyssie mestske ocenenie - Cestny obcan mesta Brezna. Po slavnostnom prijati sa s nim budu moct stretnut obcania na namesti. Podobne ocenenie - cestne obcianstvo a zapis do pamatnej knihy dostane popoludni v Dolnej Lehote. Potom sa stretne v sale miestneho osvetoveho strediska na besede s obcanmi a vecer vyvrcholi ohnostrojom.

Ku dnu ucitelov

V pondelok 29. marca pri prilezitosti Dna ucitelov prednosta Okresneho uradu v Brezne v spolupraci s odborom skolstva a kultury pozval patdesiatjeden vybranych pedagogov zakladnych, materskych skol a skolskych zariadeni okresu do mestskeho domu kultury. Ich sviatok si pripomenuli pozdravnym listom, kvietkom, obcerstvenim a kulturnym programom, v ktorom vystupil detsky spevacky zbor Slniecko a ziaci Zakladnej umeleckej skoly v Brezne. Podujatia sa zucastnila aj predsednicka Odboroveho zvazu pracovnikov skolstva a vedy Ing. Iveta Majerova.

Rozpravkove popoludnie

Vo stvrtok 24. marca ziaci Zakladnej skoly v Benusi stravili niekolko peknych popoludnajsich chvil pri reprodukcii slovenskej rozpravky. Celoskolske kolo sutaze Rozpravkove vretienko zorganizovala Mgr. Marta Chvalova. Vitazi skolskeho kola Janka Gasperanova a Tana Matisova postupia do okresneho kola, ktore bude 31. marca v Pohorelej. Zvlastnostou sutaze bolo nevsedne zlozenie poroty, ktore pozostavalo zo ziakov a ucitelov. Podujatie sa tesilo velkemu zaujmu ziakov a ti, ktori nepostupili do dalsieho kola, si aspon mali moznost vyskusat uroven svojho umeleckeho prednesu.

Vansovej Lomnicka

"O zivote, ako malo je v tebe poezie," hovori basnik a my si s urcitym smutkom v dusi uvedomujeme tuto neradostnu skutocnost. A preto sa kazdorocne milovnici krasneho slova tesia na sviatok poezie (i prozy), na Vansovej Lomnicke. Tento rok sa uskutocni uz jej 32. rocnik. Okresny vybor Unie zien Slovenska pozyva preto vsetky zeny, ktore maju zaujem, na okresne kolo tejto sutaze, ktora sa uskutocni 25. maja o 15. hodine v Mestskom kulturnom stredisku v Brezne. Zaujemkyne sa mozu prihlasit do styroch kategorii - prednes poezie, prozy, vlastna tvorba a inojazycny prednes. Podmienkou je vek - dovrsenych 16 rokov. Prihlasit sa mozete na adrese: Emilia Gibalova, Hronska 14, 976 46 Valaska, c. tel.: 6175604.

Zasadalo predsednictvo a vycvikovy stab dobrovolnej poziarnej ochrany
Niektore organizacie zabudaju na svoje povinnosti

Vo Valaskej sa vo stvrtok 18. marca na svojom pravidelnom zasadnuti zislo predsednictvo a vycvikovy stab Dobrovolnej poziarnej ochrany okresu Brezno, na ktorom zhodnotili plnenie uloh od posledneho zasadnutia. Vyhodnotili vykonanie a priebeh vyrocnych valnych zhromazdeni a prerokovali pripomienky od jednotlivych organizacii. Az na dve prebehli rokovania vo vsetkych zakladnych orgnizaciach.

Niektore organizacie este nezaplatili a nevyzdvihli clenske znamky na tento rok, pretoze ich aj touto cestou vyzyvaju splnit si tuto zakladnu povinnost. Organizacie nevyuzivaju moznost ziskavania odznaku odbornosti Vzorny poziarnik a tak zvysovat odborne vedomosti svojich clenov. V pripade zaujmu sa treba obratit na okresny vybor DPO, kde dohodnu podrobnosti a terminy konania. Organizacie zabudaju na terminy podania navrhov na povysovanie a udelenie odmien, potom zbytocne dochadza k nedorozumeniam a pocitu krivdy zo strany clenov jednotlivych organizacii.

V nastavajucom jarnom obdobi je potrebne zvysit propagaciu na useku poziarnej ochrany, hlavne upozornovat na nebezpecenstvo vypalovania trav a porastov. Treba vykonat preventivne prehliadky v obytnych domoch podla miestnych pomerov a udrziavat techniku v bojaschopnom stave. Prerokovali aj pripravy na oslavy dna poziarnikov sv. Floriana a odporucili v ramci okrskov pripomenut si patrona v miestnych rozhlasoch, pripadne ukazkovymi cviceniami a inymi podujatiami. Zaoberali sa pokynmi na pripravu a vykonanie previerky pripravenosti poziarnych druzstiev. Urcili terminy, a to na 6. juna pre hornu cast a 13. juna pre dolnu cast okresu. Miesto konania bude este upresnene a organizacie spolu s pokynmi ich vsak dostanu. Priprava prebieha podla doterajsich pravidiel sutaze. Na april este vycvikovy stab pripravuje skolenie rozhodcov sutazi. Sutaze hry Plamen naplanovali na 26. juna v Bravacove.

V zavere prerokovali vnutrozvazove ulohy, navrhy na povysenie a odmeny clenov DPO, ako aj pripomienky k organom zvazu.

Pavol Zelencik,
okresny velitel DPO

Uspech zakladnej umeleckej skoly
Vo stvrtok 18. marca sa zastupkyne Zakladnej umeleckej skoly v Brezne - pobocka Polomka, ucitelka Ingrid Snopkova a jej ziacka 4. rocnika II. cyklu v hre na klaviri Miroslava Hrevusova, zucastnili na sutazi v Roznave Klavir 99. Tuto nadregionalnu sutaz vyhlasuje a poriada uz stvrty rok Zakladna umelecka skola v Roznave. Pani ucitelka pozvala do Roznavy ako pozorovatelku Moniku Brozmanovu, ktora nam o sutazi povedala:

- Rano o pol deviatej sme plni ocakavania vstupili na podu Zakladnej umeleckej skoly v Roznave. Tu prebehla prezentacia, oboznamenie sa s programom a obcerstvenie. Okrem nas sa na sutazi zucastnili zastupcovia Zakladnej umeleckej skoly z Tornale, Roznavy, Medzeva a Revucej. Sudiac z utrzkov rozhovorov medzi pedagogmi, ktore clovek chtiac-nechtiac zachyti, som zistila, ze vacsina z nich sa medzi sebou dobre pozna. Tym viac vzrastla v nas vsetkych trema a v sutaziacej pocit zodpovednosti za podany vykon.

Po oficialnom otvoreni sutaze v sobasnej sieni, oboznameni sa s jej priebehom a predstaveni poroty sme sa vratili do priestorov zakladnej umeleckej skoly. Sutaziaci 2. - 5. rocnika I. cyklu predviedli svoju hru v sobasnej sieni, 6. - 7. rocnik a sutaziaci 1. - 4. rocnika II. cyklu v priestoroch zakladnej umeleckej skoly. Po nekonecnych troch hodinach cakania, kedy sme si vypoculi skutocne kvalitnu hru i v podani ostatnych sutaziacich, vstupila nasa sutaziaca do sutaznej miestnosti. V duchu som verila a pani ucitelka tiez, ze Miroslavu nezmoze trema. Tony klavira sa rozozvucali a my sme s napatim pocuvali jej hru. Hrala tri skladby roznych hudobnych obdobi.

Po dozneni posledneho tonu sutaznej skladby nastalo dlhe cakanie na verdikt poroty. V jednotlivych kategoriach porota udelovala tri miesta, pripadne niektore miesto neudelila. Mali sme velku radost, lebo nasa sutaziaca Miroslava Hrevusova ziskala 1. miesto za 4. rocnik II. cyklu. Uspech znasobili slova uznania od predsedkyne poroty pri odovzdavani ceny. Podakovala Miroslave i jej ucitelke Ingrid Snopkovej za zazitok z hry a popriala im obom vela dalsich uspechov. Po oficialnom ukonceni dalsia clenka poroty i viaceri pedagogovia oslovili nase zastupkyne. Odzneli slova uznania za predvedeny vykon, dokonalu techniku i vyber a precitenie tak nesmierne narocnych skladieb.

Pani ucitelka so svojou najstarsou ziackou odchadzali spokojne a stastne, s pocitom zadostucinenia za vsetku drinu, hodiny a roky cvicenia, odriekania za preciznu pracu pri nacvicovani kazdeho hudobneho diela. Odchadzali sme stastne, ze sme urobili dobre meno Zakladnej umeleckej skole v Brezne a tiez nasej obci.

h9913c.jpg (19030 bytes) Takto - bez platenia - parkuju v priestoroch byvalej trznice na breznianskom namesti ti vymyselnici, ktorym je jedno, ze kvoli nim nebude moct v pripade potreby vyjst poziarne vozidlo. Ked usetria za parkovanie, mozu si dovolit zaplatit skodu sposobenu poziarmi?

 

Co zistila "soika"

V dvanastom tyzdni pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali osemdesiattri prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali patdesiatsest kontrolnych nakupov a z nich bolo tridsatdva predrazenych. Frekvencia predrazenia predstavuje 57,1 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov korunu a devatdesiat halierov.

Nevyhovujucu kvalitu tovaru, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti zaznamenali v tridsiatich dvoch prevadzkovych jednotkach, kde inspektori pozastavili dvestopatdesiat druhov tovaru za 220 111 korun. V patnastich prevadzkach dali prikaz na likvidaciu dvadsatdevat druhov tovaru za 5017,60 koruny. Ulozili sestdesiatjeden blokovych pokut za 45 300 korun a spisali tridsatdva oznameni o zacati spravneho konania.

V Breznianskom okrese sa zastavili v pohostinstve na namesti v Predajnej, kde nakup v hodnote 45,60 koruny predrazili o dve koruny a styridsat halierov nedodrzanim miery pri capovanom pive. Zistili tu aj nedodrziavanie ustanoveni vyhlasky c. 125/95 Z. z. o kategorizacii pohostinskych zariadeni.

Opytali sme sa za vas

zastupcu riaditela pre teoreticke vyucovanie v Strednom odbornom ucilisti strojarskom v Brezne Mgr. Milutina Cernaka:

Otvarate v skolskom roku 1999/2000 aj nadstavbove studium?

- Na zaklade rozhodnutia Ministerstva skolstva SR v skolskom roku 1999/2000 nadstavbove studium pre stredne odborne ucilistia, cize studium popri zamestnani, je charakterizovane novou strukturou. Denne studium trva dva roky, z toho jeden den v tyzdni je odborna prax. Vecerne studium trva tri roky a vyucovanie je trikrat do tyzdna. Obidve formy studia koncia maturitnou skuskou. Na prijatie treba splnit zakladne podmienky, a to predlozit vyplnenu prihlasku, kopiu vyucneho listu, zaverecneho vysvedcenia z tretieho rocnika a uspesne vykonat prijimacie skusky. Prihlasky si mozete vyzdvihnut v ucilisti a potom ich vyplnene odovzdat najneskor do konca maja tohto roka. Pre absolventov trojrocnych ucebnych odborov otvarame tieto studijne odbory: strojarstvo, obchodny pracovnik a spolocne stravovanie. Statutarni zastupcovia firiem sa kontaktuju s riaditelom ucilista, pretoze maju zaujem o kvalifikovane pracovne sily a ziadaju otvarat aj odbory modelarstvo a zlievarenstvo v dennom studiu. Deviatakom ponukame odbory: stupnovita priprava - strojarstvo, kuchar, casnik a strojarska vyroba dvojrocny ucebny odbor pre ziakov, ktori nemaju ukoncenu zakladnu skolu. Dvojrocnym ucebnym odborom odbremenujeme urad prace, s ktorym mame dobru spolupracu.

...

zastupkyni riaditela Stredneho odborneho ucilista hutnickeho v Podbrezovej Ing. Anne Cukanovej sme polozili tu istu otazku:

- Aj v nasom odbornom ucilisti otvarame dennu a vecernu formu nadstavboveho studia. Uchadzac musi do konca maja poslat prihlasku s vyucnym listom v odbore a uspesne vykonat prijimaciu skusku. V dennej forme, ktora trva dva roky, otvarame odbory odevnictvo, drevarska vyroba a strojarstvo, vo vecernej forme, ktora je trojrocna, odevnictvo, strojarstvo a elektrotechnika. Studium konci maturitnou skuskou. Pre ziakov konciacich deviaty rocnik zakladnej skoly mame este volne miesta v odboroch mechanik opravar - cestne motorove vozidla, krajcirka - damske odevy, stolar, elektromechanik - stroje a zariadenia.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT