Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 14 7. APRIL  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Zvolili zastupcu primatora

Dvadsatdevat z tridsiatich troch poslancov Mestskeho zastupitelstva v Brezne sa v pondelok 29. marca zislo na mimoriadnom zasadani. Hlavnym bodom rokovania bola volba zastupcu primatora na volebne obdobie 1998/2002. Ani na slavnostnom, ani na prvom pracovnom zasadani zastupitelstva nedoslo k takej zhode, aby podla zakona 369/90 Zb. o samosprave obci zvolili kandidata, ktoreho ako jedinu funkciu moze navrhnut primator. "Na tomto mimoriadnom zastupitelstve poslanci zvolili za zastupcu primatora Ing. Emila Lukaca, riaditela Stredneho odborneho ucilista hutnickeho v Podbrezovej. Svoju funkciu bude vykonavat ako neuvolneny poslanec. Hlavnou ulohou jeho prace bude koordinacia cinnosti jednotlivych odbornych komisii, sportovych a kulturnych cinnosti a spolupraca medzi mestom a MTK, spol. s r.o.," povedal primator.

Poslanci dalej schvalili k Ing. Vladimirovi Faskovi a Ing. Janovi Pampurikovi tretieho sobasiaceho Ing. Emila Lukaca. Primator predlozil navrh personalnych zmien, ktore spadaju do kompetencie mestskeho zastupitelstva, ale poslanci ich neschvalili.

Vyhrala Saint Paulia

V stredu 31. marca patclenna komisia vyhodnotila sutaz, ktoru pred velkonocnymi sviatkami vyhlasil primator Brezna Ing. V. Fasko. Jej ucastnici hodnotili najkrajsi vyklad, priestoty pred predajnou, kulturnost predaja a pristup predavacov ku kupujucim a vyzdobu predajnych priestorov. Najvacsi pocet hlasov ziskala obchodna prevadzka Saint Paulia. Troch vyzrebovanych ucastnikov ankety - D. Kamensku, Z. Budajovu a E. Medvedovu - spolu so zastupcami Saint Paulie prijme a odmeni primator mesta.

Vazeni spoluobcania!

V ramci jarneho upratovania primator mesta vyzyva

obcanov, ktori su evidovani v urade prace ako nezamestnani, resp. poberaju socialne davky dlhodobej nezamestnanosti, aby sa jednotlivo alebo po skupinach prihlasili denne v Technickych sluzbach v Brezne od 6. do 7. hodiny, kde dostanu pracovne naradie a bude urceny priestor upratovania v ramci dobrovolnej brigady pre skraslovanie zivotneho prostredia a svojho okolia.

 

Finalistka sutaze Miss ´99
si zamaskrti na cokolade a rada jazdi na koni

h9914b.jpg (17315 bytes)V spojitosti s modelingom sa Brezno dostalo do povedomia, ked svetom preletela sprava, ze topmodelka Adriana Sklenarikova uzrela svetlo sveta v horehronskom mestecku. Breznianska rodacka bude predsedat porote na sutazi krasy Miss´99, ktoru v priamom prenose v sobotu 17. aprila o 20. hodine odvysiela televizia Markiza. Do finalovej dvanastky sa dostala aj studentka hotelovej akademie Daniela Koladova, ktora po prvykrat v historii bude Brezno reprezentovat na tejto prestiznej sutazi. Daniela sa intenzivne pripravuje na vyvrcholenie "misky", ale hlavou jej viria aj ine starosti. Caka ju maturita a prva pisomka zo slovenskeho jazyka je uz 13. aprila. Par dni pred samotnym finale. Pred odchodom na sustredenie sme finalistku s cislom 9 vyspovedali. Dievcina s cokoladovymi ocami a priam idealnymi mierami (91-62-90) co-to o sebe prezradila a nezaskocila ju ziadna otazka.

Preco z Brezna, ked byvate inde?
- Mojim rodiskom je Liptovsky Mikulas, v obcianskom preukaze mam uvedene trvale bydlisko v Polomke, ale od malicka spolu s rodicmi a mladsou sestrou byvam v hoteli Partizan na Taloch. Mama je tu recepcna a otec sefkuchar. Vyplynul z toho problem, odkial vlastne som, preto sme zvolili kompromis a uviedla som Brezno. Ved sem chodim do skoly.

Ako ste sa dostali k modelingu?
- Od patnastich rokov robim manekynku, chodim na prehliadky. Minuly rok som vyhrala sutaz Miss strednych skol mesta Brezna, kde som ziskala aj titul Miss sympatia. V sutazi Supermodel of Slovakia ´98 v Bratislave som sa dostala do prvej desiatky.

Kto vas prihlasil na sutaz Miss ´99?
- Doteraz to neviem. Ked mi prisla pozvanka na casting, rozhodla som sa, ze to skusim. Postupila som na dalsi finalovy casting do Bratislavy. Z tisicosemsto dievcat z celeho Slovenska vybrali dvanast a ja som medzi nimi.

Co na to rodicia?
- Rodicia ma podporuju a pomahaju mi realizovat sa v modelingu.

Ake mate zaluby?
- Velmi rada jazdim na koni. Mam na to podmienky, pretoze hotel, kde byvame, vlastni kone. Prekrasne nizkotatranske prostredie mi umoznuje pestovat viacere sporty - turistiku, lyzovanie, okrem toho si rada zaplavam a venujem sa fitness. Mojou specialnou zalubou je cestovanie. "Zbehala" som vsetky okolite staty, bola som v Anglicku, Francuzsku a statoch Beneluxu. Vyuzila som aj svoje jazykove schopnosti. Ovladam anglictinu a francuzstinu. Tuto zalubu by som rada zmenila na svoje buduce povolanie. Chcem robit sprievodkynu v cestovnom ruchu, konkretne v Anglicku.

A buducnost?
- Mala som uz viacero ponuk z modelingu, aj zo zahranicia, ale rozhodla som sa v prvom rade uspesne skoncit skolu. Je to tazke. Teraz sa musim pripravovat aj na maturity, aj na sutaz. Aby som nezabudla - som rada, ze mi profesori vychadzaju v ustrety, za co im dakujem. Obetovala som skusky na vysoku skolu, pretoze priprava na finale mi zabera vela casu. S vysokou to chcem skusit na buduci rok. Po maturite sa chcem venovat modelingu. Krasa vsak netrva na veky, preto v buducnosti, ako som uz spominala, chcem byt sprievodkynou v Anglicku.

Pekna postava je prvym predpokladom na uspech. Ako je to s liniou?
- Otec je sefkuchar a to hovori za vsetko. Uvedomujem si, ze sa musim vzdat sladkosti, hlavne zmrzliny, co bude velmi tazke, pretoze s cokoladou ju mam najradsej. Neoblubujem maso, co je proti otcovym zasadam, ale nie som uplny vegetarian. Pravidelne sportujem a to mi pomaha udrziavat si liniu.

Den finale sa neuprosne blizi. Mate strach?
- Na finale sa nebojim, nemam tremu. Je to sice nieco nove, preto clovek nikdy nevie. Zazila som vela sutazi a myslim si, ze sa nemam coho bat.

Drzime prsty, Daniela!

Dopravne akcie

Z 5. na 6. marca a 19. marca prebehli na uzemi Breznianskeho okresu dopravne akcie zamerane na kontrolu technickeho stavu motorovych vozidiel, dodrziavanie zakazu pozivania alkoholickych napojov pred jazdou a pocas nej. V priebehu akcii dopravni policajti zistili tridsatosem priestupkov, za ktore vybrali v blokovych pokutach 10 200 korun. Za pozitie alkoholickych napojov zadrzali patnast vodicskych preukazov, za zly technicky stav strnast osvedceni o technickom preukaze. Zistili aj jeden trestny cin podla paragrafu 201 pismena b Trestneho zakona, ktory hovori o ohrozeni pod vplyvom navykovej latky.

Pohlavne zneuzitie

Kriminalisti Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne v spolupraci s Obvodnym oddelenim Policajneho zboru v Pohorelej zistili pachatela trestneho cinu pohlavneho zneuzitia. Vlani v lete sa ho dopustil D. H. z Telgartu na mieste zvanom Za cintorinom na vtedy maloletej D. P. z Telgartu.

h9914a.jpg (36960 bytes)"Dvadsiaty februar 1999 vojde do dejin nielen Slovenska, ale kozmonautiky celeho sveta. Bola to udalost ojedinela aj pre obcanov Brezna, ktori su hrdi na to, ze prvy slovensky kozmonaut plk. Ing. Ivan Bella sa narodil v Brezne, aby svoje detstvo prezil v Dolnej Lehote." Tymito slovami privital v prvu aprilovu sobotu mestskeho uradu prveho slovenskeho kozmonauta s manzelkou, rodinou a pribuznymi primator Brezna Ing. Vladimir Fasko. Vzacny host prijal z ruk primatora najvyssie mestske ocenenie Cestny obcan mesta Brezna a spolu s pribuznymi sa podpisal do pamatnej knihy. Plk. Ing. Ivan Bella podakoval za mile prijatie a za vyznamne ocenenie nielen jeho prace, ale ako zdoraznil aj tych, ktori sa podielali na kozmickom lete, jeho rodiny a vsetkych rodakov, ktori moralne podporovali tento projekt. Primatorovi odovzdal dve zastavky, peciatku, ktore boli na stanici Mir a podpisy vsetkych kozmonautov. Po slavnostnom prijati sa na namesti s kozmonautom stretli na malom mitingu obcania.

Ohnostrojom, ktoremu predchadzalo prijatie v obecnom urade, zapis do pamatnej knihy, udelenie cestneho obcianstva, odovzdanie darcekov, beseda a autogramiada v sale miestneho osvetoveho strediska, vyvrcholilo prijatie rodaka v Dolnej Lehote. Kratky rozhovor s plk. Ing. Ivanom Bellom prinasame na strane 4.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT