7. APRIL 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Nove kulturne pamiatky

Z poverenia Ministerstva kultury SR Pamiatkovy ustav v Bratislave poziadal odbor skolstva a kultury Okresneho uradu v Brezne ako prislusny organ statnej pamiatkovej starostlivosti o vyjadrenie k navrhom na vyhlasenie veci (suboru veci) za kulturnu pamiatku. Vzhladom na to, ze ide o zaujimave navrhy, rozhodli sme sa s ich strucnou charakteristikou oboznamit i nasich citatelov.

Navrh na vyhlasenie stareho cintorina v obci Pohronska Polhora za kulturnu pamiatku podalo regionalne stredisko Pamiatkoveho ustavu v Banskej Bystrici na podnet Horehronskeho muzea v Brezne. Cintorin sa rozprestiera v sucasnosti uz v obytnej zastavbe obce, v blizkosti statnej cesty Brezno - Tisovec. Na obecne pomery zabera pomerne velku plochu priblizne 330 m2 v tvare obdlznika s nevelkymi rozdielmi v dlzke stran. Nachadzaju sa tu drevene, liatinove a kamenne krize. Charakter cintorina urcuju najma liatinove krize, ktore su v prevahe. Odlievali ich prevazne v Hronci a tieto sa nachadzaju aj na cintorinoch v okolitych lokalitach (najstarsi zachovany kriz je z roku 1851). Cintorin je zaujimavy prave preto, ze uprava a vyzdoba hrobov a nahrobnikov nepodlahla modernejsim prvkom a materialom. Je jednym z najzachovalejsich a najkompletnejsich cintorinov s liatinovymi nahrobnikmi na Slovensku. Ako chranena kulturna pamiatka splni svoj ucel len v tom pripade, ze bude zachovany v povodnom stave, bez neodbornych uprav a zasahov. Stary cintorin v Pohronskej Polhore je teda jedinecnou pamiatkou materialnej a duchovnej kultury, zaujimavou z hladiska historickeho, umelecko-remeselneho a estetickeho.

Za kulturnu pamiatku Pamiatkovy ustav na podnet Stefana Muka, Ing. Alesa Bileka z Ciernohronskej zeleznice Cierny Balog a Juraja Mertusa z Pamiatkoveho ustavu Bratislava navrhuje vyhlasit uzkorozchodnu lokomotivu U 34 ulozenu v Podbrezovej - Stiavnicke v depozite Ciernohronskej zeleznice Cierny Balog. Jej vlastnikom je zaujmove zdruzenie obci - Mikroregion Cierny Hron CHZ. Trojnapravova lokomotiva sluzila na lesnej zeleznici "Vondrisov (Nalepkovo) - Henzlova" na prepravu dreva. Drevenu surovinu zvazala na pilu vo Vondrisove (Nalepkove) az do polovice sestdesiatych rokov 20. storocia. Lokomotiva je jedinym strojnym zariadenim, ktore sa na spominanej lesnej zeleznici zachovalo. Po skompletizovani, uvedeni do funkcnosti a odskusani moze sluzit na dopravu navstevnikov v oblasti zeleznice. Perspektivne sa uvazuje aj s uplatnenim lokomotivy pri doprave vytazeneho dreva.

Odbor skolstva Okresneho uradu v Brezne k obidvom navrhom na vyhlasenie veci za kulturnu pamiatku vydal suhlasne zavazne stanovisko a tak do zoznamu 454 nehnutelnych a hnutelnych kulturnych pamiatok v Breznianskom okrese, ktore su zapisane v Ustrednom zozname kulturnych pamiatok Slovenskej republiky, pribudnu dalsie.

Daniel Rakyta,
odbor skolstva a kultury Okresneho uradu v Brezne

"Nebol to len vylet"
Aj napriek nabitemu programu pocas navstevy svojho rodiska si slovensky kozmonaut plk. Ing. Ivan Bella nasiel cas a v bleskovom interview odpovedal na tri otazky:

o Ake su vase spomienky na detstvo prezite v Dolnej Lehote?

- Nielen na Lehotu, ale na cele Horehronie mam velmi krasne spomienky. Je to nadherny kraj, ktory je krasny nielen svojou prirodou, ale aj ludmi, ktori tu ziju. Svoje detstvo som prezil na dedine, co mi dalo velmi dobry zaklad pre moje buduce povolanie vojenskeho pilota a taktiez mi velmi pomohlo v testoch, ktore som absolvoval pri vybere na kozmonauta. Je to nadherny kraj, ktory uci ludi pracovitosti, zodpovednosti, cestnosti.

o Ked ste opustili Zem a ocitli ste sa vo vesmire, ake pocity ste mali? Bol tam aj strach?

- Nie, strach tam nebol. Bol tam len pocit radosti z toho, ze sa mi podarilo nieco, co ma moznost dosiahnut len malo ludi na svete. Ale na druhej strane to bol pocit obrovskej zodpovednosti, pretoze to nebol len vylet ako taky. Bola to obrovska zodpovednost voci specialistom, ktori pripravovali cely let, experimenty a velka zodpovednost voci celemu Slovensku, pretoze som tam v podstate reprezentoval cele Slovensko.

o Co vas caka v najblizsom obdobi?

- Budem pokracovat vo vojenskej kariere. Podla moznosti by som chcel pokracovat aj v kariere pilota, avsak tie moznosti uz take nie su ako volakedy. A budem pokracovat aj v praci na ministerstve v sekcii verifikacie zmluv, to znamena, ze budem pracovat v oblasti, ktora sa zaobera medzinarodnymi zmluvami a je to praca, ktora velmi suvisi s tym, co som robil doteraz. Nadalej by som chcel pokracovat v oblasti kozmonautiky ci uz spolupracou so Slovenskou akademiou vied alebo kontaktami, ktore sa nam podarilo so zahranicim ziskat.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT