7. APRIL 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

 

Sme nablizku

* Pocula som o liecivych ucinkoch rastliny Aloe vera, mohli by ste mi o tom napisat nieco blizsie?
Zn. Aloe vera

Aloe vera, odborne Aloe Barbadensis Miller, je rastlinou znamou viac ako styri tisic rokov. Za toto obdobie si ziskala v mnohych oblastiach nasej planety dobre meno prave vdaka jej liecebnym ucinkom. Ci uz ako vytazok z jej duziny, ktory sa konzumuje, alebo ako obklad na choru alebo bolestivu kozu. Jednym z hlavnych ucinkov je ucinok proti bakteriam a plesniam. Taktiez obsahuje enzymaticku kyselinu, ktora bojuje s enzymom sposobujucim zapal. Zlepsuje a zvysuje krvny obeh, ktoreho cinnostou su vytlacane mrtve casti buniek, pretoze Aloe podporuje odburavanie mrtvych buniek a z tela a zlepsuje latkovu vymenu v bunkach.

Aloe obsahuje mnozstvo mineralnych latok a vitaminov: A vitamin potrebny pre lepsie videnie, vitamin B1 pre zdrave nervove vlakna a spravnu funkciu zazivacieho ustrojenstva, B2 sa podiela na tvorbe zdravej pokozky, B6 pri raste, B12, ktory sa normalne vyskytuje len v mliecnych a masovych vyrobkoch je obsiahnuty v Aloe a zlepsuje chudokrvnost, C vitamin - jeho ucinky su vseobecne zname, a v neposlednom rade E vitamin, ktory ma dolezitu ulohu v zabranovani starnutia buniek a tym celeho organizmu. Z mineralnych latok Aloe obsahuje vapnik - hlavny stavebny material kosti a zubov. Chrom podporuje aktivitu enzymov, horcik hra dolezitu ulohu v metabolizme tela, jeho nedostatok moze sposobovat krce a dokonca i smrt, zinok je potrebny taktiez pre latkovu vymenu, draslik je dolezity prvok buniek. Okrem toho Aloe obsahuje rad dolezitych aminokyselin - stavebnych jednotiek bielkovin, dalej saponiny a antrachinony.

V sucasnej dobe sa Aloe priemyselne spracuva, pricom roznymi formami spracovania je mozne pomahat pri roznych ochoreniach ako doplnok zakladnej liecby. Su zaznamenane velmi dobre ucinky pri liecbe zazivacich potiazi, srdcovo-cievnych ochoreni, ochoreni pohyboveho aparatu, nespavosti, ci poruchy zraku. Velmi pozitivny je ucinok Aloe pri starnuti organizmu v ramci boja proti takzvanym volnym radikalom, ktore su zodpovedne za proces starnutia organizmu. Aloe pomaha pri kazdodennom strese a nemalo by chybat u kazdeho podnikatela ako domaci liek. Aloe je mozne uzivat ako dieteticky pripravok vo forme extraktu alebo vo forme zele, ktore sa nanasa na postihnute miesto. Taktiez existuje niekolko produktov v oblasti kozmetiky pre zeny i muzov, ako aj zubna pasta s obsahom Aloe, ktora zabranuje paradentoze.

O Aloe by sa toho dalo napisat este vela, ale moznosti novin su obmedzene, preto pripadnym zaujemcom o Aloe mozem poskytnut informacie v ambulancii v poliklinike Brezno bud osobne alebo dopoludnia na tel. c. 6111793.

Dr. V. Hudec


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT