7. APRIL 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Vdaka ti clovek, ktory nezabudas na svojho ucitela

Je kazdorocnou tradiciou, ze 28. marca vsetkych ucitelov miestnej zakladnej a materskej skoly, nezabudajuc na dochodcov, slavnostne prijima v obradnej miestnosti Obecneho uradu v Jaseni starostka obce. Citlive slova podfarbene prijemnym hudobnym sprievodom cleniek ZPOZ-u vystriedali slova uznania zastupcu starostky Dusana Babjaka, ktory sa okrem ineho za pracu podakoval i krasnou orchideou. Najdojimavejsi bol vsak pestry program deti ZS a MS, pripraveny pod vedenim rodicov, ktori si s ucitelmi posedeli i pri malom pohosteni.

Tak, ako kazdorocne, aj v piatok 26. marca odzneli v obradnej sieni Mestskeho uradu v Brezne slova Jana Amosa Komenskeho, ucitela narodov, ktorymi sa primator Brezna prihovoril k jubilujucim pedagogickym pracovnikom skol vsetkych stupnov mesta pri prilezitosti Dna ucitelov. Kyticku uvitu z piesni a basni tych najmensich ziakov Zakladnej skoly na Pionierskej 4 pripravila Maria Zilinkova, clenka ZPOZ.

Sutazne kolo v umeleckom prednese

Recitatori umeleckeho prednesu poezie a prozy sa stretli v utorok 30. marca v Banskej Bystrici na regionalnom kole. O dobrych vykonoch recitatorov Breznianskeho okresu svedcia aj umiestnenia. Prva kategoria - poezia: 1. miesto Zdenka Slosarova (ZS K. Raposa Brezno), 2. Katarina Malikova (ZS Polomka), 3. Janka Zivorova (ZS Predajna), proza: 3. miesto Dominika Hyriakova (ZS Helpa). Druha kategoria - poezia: 3. miesto Ivana Kmetova (ZS K. Raposa Brezno). Tretia kategoria - poezia: 3. miesto Katarina Dubinyova (ZS Pionierska 4 Brezno), proza: 3. miesto Erika Boselova (ZS Sumiac). Za reprezentaciu recitatorom dakujeme a na Sladkovicovej Radvani postupujucim drzime prsty.

Pekny velkonocny vecer v Nemeckej

Vecer na Velkonocnu nedelu sa patnast ochotnikov z Nemeckej predstavilo divakom v nabitej sale kulturneho domu dramatizaciou novely Bozeny Slancikovej Timravy Tapakovci. Tato novela vysla po prvykrat v roku 1914 a jej nazov sa stal symbolom nedviznosti, zaostalosti a zatuchnuteho konzervativizmu v slovenskom sedliactve. Podla nametu povodnej prozy vznikla modernejsia dramatizacia, ktorej autorom je Ondrej Sulaj. Na jej zaklade vznikla televizna inscenacia a aj hra v prevedeni nemecianskych ochotnikov. Rezijne ju s nimi nastudoval Martin Loksa, ktory si zahral postavu Jana Fuzaka, postaral sa aj o scenu, vypravu a kostymy. V reprize mozete hru uvidiet v sobotu 10. aprila o 18. hodine v Kulturnom dome v Nemeckej a na druhy den v Zavodnonm klube Petrochemy Dubova.

O problemoch drevarskeho priemyslu opat v maji
V utorok 30. marca sa v Polomke za ucasti generalnej riaditelky Sekcie lesnictva Ministerstva podohospodarstva SR Ing. Viery Petrasovej a riaditela Sekcie drevospracujuceho priemyslu Ministerstva hospodarstva SR Ing. Buzgu konala porada venovana rieseniu problemov drevarskeho priemyslu na Horehroni.

Nastolili tu styri zakladne problemove otazky drevarskeho priemyslu na Horehroni, ktore platia aj pre ostatny drevarsky priemysel na Slovensku. Takto to konstatoval aj pritomny viceprezident Zdruzenia spracovatelov dreva SR Ing. Milan Kolejak, CSc., ktory vyjadril podakovanie starostovi obce Frantiskovi Durcekovi za to, ze dokazal do styroch otazok zhutnit problemy drevarov a lesakov. Prvou je otazka obchodovania s drevnou hmotou a problemy spracovatelov. Druhou priciny ochrnutia drevarskeho priemyslu na Slovensku a vychodiska z krizy. Tretia otazka hovori o hladani realnych vychodisk v bankovom sektore, v ostatnych kapitalovych vstupoch podpornych fondov pre male a stredne podnikanie a stvrtou je otazka hladania realnych vychodisk ozivenia drevarskej prvovyroby na Horehroni a drevarskeho kombinatu v Polomke.
Zaver zhrnuli do dvanastich bodov a dohodli sa, ze tato porada musi pokracovat v maji.

Z tlacovej konferencie

Rezonoval problem jarneho vypalovania

B. Bystrica (r) - Vo stvrtok 1. aprila sa v priestoroch Slovenskej agentury zivotneho prostredia - Centra ochrany prirody a krajiny v Banskej Bystrici konala tlacova konferencia venovana uplynulym Dnom ochrany prirody a hlavnym aktivitam Slovenskeho zvazu ochrancov prirody a krajiny v roku 1999. O problematike jarneho vypalovania, o ochrane obojzivelnikov pri jarnych migraciach, o ochrane mokradi, o ozelenovani kolmych ploch, o sutazi Zeleny strom Liptova 1999, o cinnosti zakladnych organizacii SZOPK v okresoch Banska Bystrica, Brezno, Liptovsky Mikulas, Prievidza informovali novinarov RNDr. Jozef Gregor - predseda UV SZOPK a clen ZO SZOPK v L. Mikulasi, RNDr. Vladimir Slobodnik, CSc. - clen UV SZOPK zodpovedajuci za ochranu biodiverzity a predseda okresnej organizacie SZOPK v Prievidzi, RNDr. Jan Kleinert - predseda ZO SZOPK Ekotrend a dalsi.

Slovensky zvaz ochrancov prirody a krajiny, ktory si v tomto roku pripomina uz 30. vyrocie svojho vzniku, sa snazi v ramci svojich moznosti vystupovat proti jarnemu vypalovaniu najma preventivne. Vydal mnozstvo propagacnych materialov, uskutocnil rozsiahle mapovanie ploch, ktore su kazdorocne vypalovane a tejto problematike boli venovane mnohe aktivity v ramci environmentalnej vychovy. Pripravili publikaciu o skodlivych ucinkoch jarneho vypalovania. V roku 1997 sa z iniciativy tejto organizacie uskutocnilo velke medzirezortne rokovanie za ucasti zastupcov kompetentnych institucii. Bolo pripravenych viacero aktivit, smerujucich k postupnemu znizovaniu vypalovania suchych porastov v jarnych mesiacoch. Zial, organizacne problemy spojene aj s nedostatkom prostriedkov sposobili, ze v minulom roku s vynimkou niektorych zakladnych organizacii kampan a s nou spojene aktivity prerusili.

Vychadzajuc z tychto vychodisk vypracovali scenar trojrocnej kampane Hori Slovensko, ktora vyusti do navrhu zmien v prislusnych pravnych predpisoch (zakon o poziarnej ochrane). Ucelom tychto legislativnych krokov je posilnit poziarnopreventivne aktivity vo vztahu k jarnemu vypalovaniu. Nad kampanou prevzal oficialne zastitu predseda Vyboru NR SR pre zivotne prostredie a ochranu prirody Dr. Ambros.

Pred zaciatkom "vypalovacej" sezony oslovili niekolko desiatok roznych subjektov (poistovne, penazne ustavy, podnikatelske subjekty, obcianske zdruzenia) s navrhom spoluprace pri organizovani kampane. Viacere z nich vyjadrili kampani moralnu podporu, niektore neprejavili o nu ziaden zaujem. S vynimkou Strany zelenych na Slovensku a jedneho podnikatelskeho subjektu ziadna z oslovenych institucii vsak nebola ochotna investovat, darovat, pripadne zdruzit financne prostriedky potrebne najma na vyrobu a distribuciu propagacnych a metodickych materialov.

Opytali sme sa za vas

veduceho useku obchodu Slovenskych telekomunikacii, a.s., pobocka v Brezne Ing. Milana Kvietka:

* o Ako je to s platenim za oznamy,v ktorych hlas v telefone oznami, ze cislo bolo zrusene alebo precislovane?

- V pripade, ze telefonny ucastnik vola na telefonne cislo, ktore bolo zrusene alebo precislovane ozve sa hlaska s textom: "Volane cislo alebo smer nie je zapojeny, volajte informacie." Tato hlaska nie je tarifovana a za tento hovor telefonny ucastnik neplati.

V pripade, ze telefonny ucastnik vola na telefonne cislo, ktore je vypojene z prevadzky, napriklad pre neplatenie alebo na vlastnu ziadost, ozve sa hlaska "Volana stanica je docasne vypojena z prevadzky." Tato hlaska nie je tarifovana a za tento hovor telefonny ucastnik neplati.

V pripade, ze telefonny ucastnik vola na telefonne cislo, ozve sa hlaska: "Volana stanica bola precislovana, volajte informacie." Tato hlaska nie je tarifovana a za tento hovor telefonny ucastnik neplati.

Upozornujeme telefonnych ucastnikov, ze si mozu zriadit doplnkove sluzby zadarmo, ktore vyrazne zlepsia parametre obycajneho telefonneho aparatu. Podmienkou je, ze mate telefonny pristroj tlacidlovy, kde okrem cisiel 0 az 9 su i tlacidla oznacene ako a " * ". Su to nasledovne sluzby: presmerovanie prichadzajuceho hovoru na ine, vami zvolene cislo do 15 sekund po neprihlaseni, presmerovanie prichadzajuceho hovoru na ine, vami zvolene cislo ak prave telefonujete, okamzite presmerovanie prichadzajuceho hovoru na ine, vami zvolene cislo, okamzite presmerovanie na vybranu hlasku, zostavenia spojenia bez volby, cakanie na dalsie prichodzie volania, trojstranna konverzacia, konferencne spojenie troch az piatich ucastnikov.

Informacie o pouzivani jednotlivych sluzieb vam podaju osobne na OTST Brezno, Svermova 5, referat styku s verejnostou alebo telefonicky na cisle 130 alebo 6111009 ci zelenom cisle 0820 555555 - hovor je na uvedenych cislach bezplatny.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT