4.MAJ 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Budeme pri tom
Ako sme vas uz informovali, v utorok 4. maja bude pri prilezitosti 80. vyrocia tragickej smrti gen. M. R. Stefanika odhalena vo francuzskom Meudone kopia jeho sochy z breznianskeho namestia. Sucastou velkolepych oslav je podpis priatelskej zmluvy medzi Breznom a Meudonom. Tuto pre Brezno historicku chvilu okrem oficialnej delegacie mesta reprezentovanej jej primatorom, ktora je sucastou vladnej delegacie, maju moznost priamo zazit i ziaci druzobnych skol, hotelovej akademie, strednej priemyslenej skoly, Spevackeho zboru mesta Brezna ( pred odchodom symbolicky zaspievali pri soche M. R. Stefanika v Brezne) i ucastnici zajazdu organizovaneho mestskym uradom. Blizsie informacie prinesieme v buducom cisle.

Okresna prehliadka ZPOZ
Na pode Mestskeho uradu v Brezne sa 29. aprila uskutocnila okresna prehliadka programov Zborov pre obcianske zalezitosti. Prihlasili sa ZPOZ z Brezna s programom prijatie jubilujucich pedagogickych pracovnikov ku Dnu ucitelov, ZPOZ z Helpy s ukazkou obradu zlatej svadby a s neobvyklou ukazkou prvorocneho zivotneho jubilea sa predstavili clenovia ZPOZ z Polomky. Prehliadka prispela k vymene skusenosti medzi jednotlivymi zbormi v okrese.

Svetovy den vodiaceho psa
Medzinarodna federacia skol vodiacich psov so sidlom v Londyne, ktorej clenom je aj Klub drzitelov vodiacich psov pri Unii nevidiacich a slabozrakych Slovenska, vyhlasila poslednu aprilovu stredu za Svetovy den vodiaceho psa. Veduci krajskej pobocky, nevidiaci Aldo Daxner z Brezna, sa pri tejto prilezitosti rozhodol pre osvetovu cinnost. V uplynulom tyzdni na besede s detmi v Zakladnej skole na Ulici M. Benku v Brezne a vo Vlkanovej hovoril o praci s vodiacim psom, konkretne s jeho Aidou. Aldovi zelame vela zdravia a stvornohej Aide, aby svojho pana bezpecne sprevadzala.

Uspech geografov
V aprili sa uskutocnilo v priestoroch Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici krajske kolo geografickej olympiady ziakov zakladnych skol a osemrocnych gymnazii. Brezniansky okres reprezentovalo v jednotlivych kategoriach sest najlepsich ziakov z okresneho kola. Vysledky: kategoria ziakov 6. rocnikov: 1. Mira Pupalova (ZS Lucenec, 74 b), 8. Anna Figlusova (ZS Pionierska 4, 64 b), 12. Ivana Malusova (ZS Mazornikovo, 59 b). Kategoria ziakov 7. rocnikov: 1. Mariana Jagercikova (ZS Benus, 94 b), 2. Zuzana Kacmarova (ZS Pionierska 2, 94 b). Kategoria ziakov 8. rocnikov: 1. Jan Bahyl (ZS Zvolen, 95 b), 5. Michal Svajda (ZS Pionierska 2, 91 b), 8. Tomas Banik (ZS Valaska, 84 b). Mariana Jagercikova a Zuzana Kacmarova postupuju do celostatneho finale, ktore sa uskutocni 13. maja v Zlatych Moravciach. Prajeme im vela uspechov.

Vydarena akcia
Cinnost skolskych klubov deti, ktore pracuju pri zakladnych skolach, je pestra. O jednej vydarenej akcii, ktora sa konala 21. aprila, nam porozpravali vychovavatelky M. Boselova z SKD pri Zakladnej skole Pionierska 2 a M. Pancikova z SKD pri Zakladnej skole na Skolskej ulici:
-Technika a civilizacia zasiahla do nasho zivota a ovplyvnila ho, co si musime priznat, i negativne. Ludia sa uzatvaraju do svojich bytov, vacsinu casu travia pred televizormi a su pasivnymi konzumentami umenia, hudby, ci zabavy. My, vychovavatelky, ktore sa podielame na vychove mladej generacie, sa s tymto postojom nechceme zmierit a snazime sa v ramci moznosti ho zmenit. Nasa mlada generacia viac inklinuje k modernej hudbe, hoci neostava lahostajna i k hudbe ludovej. V ramci dobrych a priatelskych vztahov, uzitocnej spoluprace sme vychovavatelky skolskych klubov v Brezne usporiadali sutaz Mini playback show. Dna 21. aprila v Skolskom klube deti pri Zakladnej skole na Pionierskej 2 sa oddelenie premenilo na malu koncertnu salu, kde svoje nadanie i talent predviedli ziaci skolskych klubov pri ZS Pionierska 2 a ZS Skolska. Vysledky: 1. kategoria (1. - 2. rocniky) - 1. Katka Brozmanova (Pionierska 2), 2. Ivka Mravcova, Miska Bubelinyova, Petka Pavliakova, Mirka Giertlova (Skolska), 3. Anicka Krnacova, Jakubko Schön (Pionierska 2). 2. kategoria (3. - 4. rocniky) - 1. Katka Kösegiova, Andrejka Strmenova (Pionierska 2), 2. Veronika Kucerakova, Mirka Kucerakova, Danka Mondlova (Skolska), 3. Zuzka Zibrinova, Dominika Sochova (Pionierska 2). Cena poroty za super tanecny prejav: Zuzka Strenitzerova (Skollska).
Po krasnom zazitku a vydarenej akcii sme sa spolocne dohodli, ze o rok sa stretneme znova. Pevne verime, ze sa k nam pripoja i ostatne skolske kluby deti v meste.

Zasadali organizacne vybory
V stredu 28. aprila sa v Mestskom urade v Brezne stretli clenovia organizacneho vyboru 32. rocnika Chalupkovho Brezna. Zhodnotili priebeh predchadzajuceho rocnika a hladali formy, ako obohatit, spestrit ci urobit lakavejsim i pre domace publikum rocnik nadchadzajuci. Zhodli sa na priklone k humoristickej typicky chalupkovskej tvorbe. Termin konania 32. rocnika stanovili na 15. az 17. oktobra.
V ten isty den na rovnakom mieste zasadli clenovia organizacneho vyboru Polmaratonu SNP ´99. Preteky, ktore budu nominaciou , pripravuje skuseny stab organizatorov. Ich snahou je, aby polmaraton v sobotu 28. augusta doplnili kulturno-spolocenske aktivity. Blizsie informacie o podujatiach najdete na strankach Horehronia v buducich cislach.
Minister prestrihol pasku
V piatok 30. aprila minister dopravy, spojov a telekomunikacii Gabriel Palacka slavnostne prestrihol pasku na opravenom zeleznicnom moste na Seleckej v Hronci. Ako nas informoval riaditel Ciernohronskej zeleznicky Ing. Ales Bilek, zeleznickou sa potom vyviezol do Cierneho Balogu, kde navstivil jej muzeum, oboznamil sa s problemaitkou financovania tohto historickeho unikatu a prislubil vsestrannu pomoc v ramci svojho rezortu. Tu budu skutocne potrebovat, pretoze dlzoby aj bez penalov prerastli vysku tri a pol miliona korun. Situaciu zapricinil fakt, ze zeleznicka nedokaze vyprodukovat dostatok financi na pokrytie vsetkych nakladov spojenych s jej prevadzkou. Program pokracoval piknikom na Svatom Jane, ktory bol podakovanim firmam podielajucim sa na rekonstrukcii mosta.

 

Sutazili a vyhrali

V dnoch 20. az 22. aprila sa v SOU - SZSD Presov uskutocnila celoslovenska sutaz v odbornych zrucnostiach Gastrocoop Slovakia ´99, ktoru organizoval Slovensky zvaz spotrebnych druzstiev Bratislava. Na sutazi sa zucastnilo okrem sto sutaziacich aj sedemdesiatosem pomocnikov. Sutazilo sa v odboroch kuchar, casnik, barman, cukrar a predavac.
Do tejto sutaze sa prihlasilo aj Stredisko praktickeho vyucovania pri Horehronskom spotrebnom druzstve v Brezne a ze sa im darilo, svedci o tom aj ich umiestnenie. V kategorii kuchar ziak Martin Betka s pomocnikom Matusom Laurom ziskali zlatu medailu za pripravu hlavneho jedla zo zemiakov, v kategorii casnik ziacka Janka Hazakova s pomocnikom Robertom Paulickom si taktiez odnasali zlatu medailu, v odbore predavac sutazili dvaja ziaci, a to Lucia Lopusna a Alexander Gerbery a obidvaja boli oceneni bronzovou medailou.
Poznamenavame, ze vsetci sutaziaci su ziaci 3. rocnika SOU strojarskeho v Brezne, kde navstevuju teoreticke vyucovanie. Kedze celostatnej sutaze sa vacsinou zucastnili velke ucilistia a hotelove akademie a len tri strediska praktickeho vyucovania, toto umiestnenie je o to viac cennejsie.

Maria Hevesiova

Chodnicek k ludskosti

Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne zorganizoval pre ziakov breznianskych skol 4. rocnik literarnej sutaze O maly erb mesta Brezna. Dna 28. aprila sa uskutocnilo slavnostne odovzdavanie cien vitazom v tvorbe poezie a prozy. Pritomni rodicia, pedagogovia i vsetci sutaziaci si vypoculi vitazne prace a autori boli odmeneni diplomom s vecnymi cenami. Cele podujatie viedla Maria Maculova, predsednicka miestneho odboru Matice slovenskej. Slavnostnu atmosferu celemu podujatiu dodalo vystupenie ziacok zo Zakladnej skoly Karola Raposa na Skolskej ulici v Brezne pod vedenim ucitelky Zlatky Strukanovej. Prekrasne ludove i umele piesne citlivo podfarbili myslienky o domovine, rodnej zemi, o mieri, o zivote na nasej planete, o krasach prirody i vzacnych medziludskych vzatahoch. K slzam dojala pritomnych vitazka 2. kategorie v poezii Alexandra Medvedova zo Zakladnej skoly Mazornikovo, ktora prezentovala vo versovanej vypovedi vyznanie svoje starej mame. Nasledna piesen o mame v podani Mirky Psotnej dojimavy zazitok este viac umocnila.
Dakujeme organizatorom, ucinkujucim a vsetkym sutaziacim za prekrasny umelecky zazitok, ktory zazal v mnohych pritomnych hlboky cit ludskosti, lasky k prirode i k narodnej hrdosti. Zelajme si, aby takychto podujati bolo co najviac, aby sme nasim detom ukazovali castejsie ten spravny smer na chodnickoch zivota.
Vysledky sutaze: I. kategoria proza: 1. Matus Ridzon (ZS Mazornikovo), 2. Petra Pavliakova (ZS Skolska), 3. Benjamin Leitner (ZS Mazornikovo), II. kategoria: 1. Barbara Sitarcikova (ZS Pionierska 2), 2. Juraj Klincko (ZS Mazornikovo), 3. Edita Kovacikova (ZS Skolska), I. kategoria poezia: 1. Rastislav Snek, 2. Mirka Hrbikova, Michal Vetrak (vsetci zo ZS Mazornikovo), II. kategoria: 1. Alexandra Medvedova, 2. Petra Mikulcikova, Terezia Kovacova (vsetky zo ZS Mazornikovo).

Mgr. Iva Urbanova,
odbor skolstva a kultury OU

h9918f.jpg (19376 bytes) V piatok 30. aprila na nadvori kasarni v Brezne zlozilo vojensku prisahu stostyridsat brancov. V slavnostnych prihovoroch im vojenski i civilni zastupcovia zazelali vela uspechov pri luskani vojenskej abecedy a prijemny pobyt v Brezne. Po zlozeni prisahy dostali vojaci tri dni volna na navstevu rodiny.
Snimka: Viktor Sajgalik

 

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska:

*Ako reagovali nezamestnani obcania na vasu vyzvu na pomoc pri jarnom upratovani?

- Po zmiznuti snehu v katastri mesta Brezna som urobil osobnu prehliadku vsetkych priestorov, aj tych, ktore ludia vyuzivaju na oddychove prechadzky pocas vikendov alebo volneho casu. Tradicne som zistil jarne problemy so zivotnym prostredim a okrem inych opatreni som sa rozhodol, ze vyzvem nasich spoluobcanov, ktori su dlhodobo nezamestnani alebo poberaju niektore davky v nezamestnanosti, aby svoj volny cas vyuzili v prospech spolocnosti, ktora ich financne dotuje. Samozrejme, je to v sulade aj s myslienkami nasich obcanov, lebo kazdy hovori - vyuzime tych, ktori su nezamestnani. Zialbohu, ani po niekolkonasobnej vyzve v regionalnom tyzdenniku Horehronie sa prakticky nikto neprihlasil, az na jednu osobu. Je to byvaly spolupracovnik z Mostarne Brezno, vodic nakladneho auta pan Jaroslav Oravsky, ktory cez technicke sluzby odpracoval niekolko dni v prospech mesta Brezna. Takyto priklad musim hodnotit velmi kladne. Neda mi, aby som nepovedal, ze obhliadkou sme zistili, ze nasi spoluobcania, neviem aka je to kategoria, robia umyselne cierne skladky za autobusovymi zastavkami, v okoli garazi, zahradkarskych osad, mimo ciest, atd. Uz niekolkokrat sme v nasom tyzdenniku upozornovali, ze niektori ludia v domacnostiach, najma v rodinnych domoch a v chatach, nemaju zabezpeceny odvoz odpadu. Tento odpad najdeme v odpadkovych kosoch, ktore sluzia na ulicny, cize komunalny odpad. Vazeni spoluobcania, stoji to za povsimnutie. Na to, aby sme odstranili a zabranili znecistovaniu zivotneho prostredia, prijal som opatrenia do vnutra mestskeho uradu, vratane technickych sluzieb a mestskej policie, ale aj do vonkajska do povinnosti obcanov a podnikatelov. Dal som pokyn na vypracovanie vseobecne zavazneho nariadenia na ukladanie s inym odpadom ako komunalnym ako aj na vyber poplatkov. O zaveroch, ktore prijme mestske zastupitelstvo, budem obcanov vcas informovat.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT