4. MAJ 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Sprava z Lomu

Cas od stvrtka do soboty travime v plnom pracovnom nasadeni. Nazov seminara je Vychova k zdravemu zivotnemu stylu. Tentoraz dominuje predovsetkym environmentalna tema. Problematika je nam blizka, preto sa lektori Nadacie otvorenenj spolocnosti (OSF) PaedDr. Eva Kelemenova a Mgr. Jan Milan sustreduju najma na nacvik foriem a metod vyuky environmentu na prvom a druhom stupni zakladnej skoly.
Komu sa tento typ seminara paci? Predovsetkym ludom odhodlanym opustit skrupinu stereotypneho uvazovania a konania, ochotnym vnimat okolity svet ako pestry vo svojej roznosti a vzajomnej prepojenosti.
Riesenie globalnych ekologickych problemov si nevyhnutne vyzaduje aj osvojenie si globalneho pohladu na svet. More kopiacich sa problemov je vsak zivene aj kalmi z nasho kuta pevniny. Zastavit alebo aspon spomalit tento tok mozeme len vtedy, ak dokazeme vycistit aj tie najmensie domace pramienky. Preto sa teraz ucime ako to urobit a ako odovzdat tuto schopnost inym.
Setrne preniknut k citlivej detskej dusi sa da roznymi sposobmi. Vyzaduje si to ale poriadnu davku empatie, naucit sa aktivne pocuvat, osvojit si schopnost vzit sa do roly dietata a zaroven ostat "starsim priatelom", bez straty nevyhnutnej autority. "Pavucina vztahov", "carovne lopticky", "konkurz na filmovu rolu" a dalsie aktivity umoznuju spoznat sameho seba, urcit hranice vlastnych moznosti, odstranit psychicke bariery.
Kamenna sedost krizov a fialove kalichy safranov, smutny pes na retazi, majestat ihlicnatych velikanov rastucich na "Lome Slovenska" - to su kamienky z pestrej mozaiky zazitkov prenesene na harok kresliarskeho papiera. Aj zistenie, ze kusok obycajneho kremena, najdeneho na chodniku, ked sa zovrie v ludskej dlani - hreje. Vysledkom je uzas z objavu schopnosti tak intenzivne prezivat, precitit krasu navokol, nachadzat caro vo vsednosti a zaroven tuzba tlmocit svoje ocarenie inym.
Sme tu, takpovediac "z kazdej sorty". Nadsenci, zvedavci - aj nahradnici. Premyslena volba cinnosti a ich vhodne gradovanie posobi vsak na vsetkych tak motivujuco, ze pracovna aktivita a dobra nalada pretrvava do neskorych nocnych hodin.
Rozchadzame sa po troch dnoch s udelenym certifikatom v ruke. Kladiem si otazku - je toto, tento kusok papiera ten vytuzeny ciel? Preco som sa tu vlastne ocitol?
Pre nadherny pocit splupatricnosti, pre prijemne chvile stravene s ludmi "rovnakej krvnej skupiny", pre novu zasobu pozitivnej energie, ktorej v dnesnej hektickej dobe nikdy nie je dost. Pozeram sa okolo seba a myslim si, ze v tom urcite nie som sam.

Lom nad Rimavicou (8. - 10. aprila)
Mgr. Peter Navoy, Zakladna skola Pohorela

80. vyrocie zalozenia a cinnosti Cerveneho kriza

Kazdorocne od roku 1948 v den vyrocia narodenia zakladatela Cerveneho kriza Henry Dunanta - 8. maja 1828 oslavujeme Svetovy den Cerveneho kriza.
Tento rok je o to vyznamnejsi, ze si pripominame 80. vyrocie zalozenia a cinnosti Cerveneho kriza na Slovensku a zaroven aj zalozenia v Brezne. Cele toto obdobie mal Cerveny kriz svoje pevne miesto v spolocnosti, ktoremu na zaklade jeho cinnosti patrilo, ci uz v rokoch prvej Ceskoslovenskej republiky, pocas Slovenskeho statu, pocas II. svetovej vojny i po oslobodeni v roku 1945 az do rozdelenia Ceskoslovenskeho Cerveneho kriza na dve samostatne narodne spolocnosti v roku 1993.
V prvych rokoch svojej existencie sa Cerveny kriz zameral predovsetkym na pomoc ludom postihnutych vojnou. Zucastnoval sa na protiepidemickych akciach, sprostredkovaval styk rodin s vojakmi, pomahal utecencom, ale ovplyvnoval aj zdravotne uvedomenie obyvatelov. Podielal sa na vychove osetrovateliek, budoval zdravotnicke ustavy a detske prazdninove osady, zriadoval poradne pre matky s detmi, utulky rodiciek pre deti a starcov. V prvych rokoch svojej existencie bola cinnost CK financovana predovsetkym z dobrovolnych akcii, zbierok aj za pomoci zahranicnych narodnych spolocnosti CK.
Zasadne zmeny do prace CK vzniesla druha svetova vojna. V nasom meste dobrovolne sestry CK aktivne pomahali ranenym, vykonavali osetrovatelsku sluzbu v nemocnici. Po skonceni sluzby pripravovali, platali a sili bielizen a osatenie ranenym z partizanskych jednotiek pocas SNP. CK v spolupraci so Zivenou vyrabal rucne cestoviny u pekara pana Kachnica a na valkanie cesta sa pouzivalo strojove zariadenie cistiarne u rodiny Skrovinovej. Denne sa spracovalo 300 az 400 kilogramov muky. Pod vedenim aktivnej clenky CK Ruzeny Skrovinovej breznianske zeny parali a prali padaky, z ktorych vyrabali obvazy pre ranenych. Medzi aktivnejsie clenky CK v Brezne okrem pani Skrovinovej, ktorej patri hlboka ucta a uprimna vdaka, v tomto obdobi patrila Stevka Svantnerova, ktora bola vaznena a mucena gestapom, taktiez partizanska spojka pani Budajova, predsednicka Ziveny Elena Holecziova, zdravotna sestra Jolana Sramkova, ktora pri prevoze liekov partizanom bola zastrelana. Vela obetavosti dokazali tieto breznianske zeny, ale aj mnohe dalsie, aj ked uz nie su medzi nami, ich skutky su navzdy zapisane v pamatiach tych, ktorym nezistne pomahali, ale aj nas vsetkych.
V roku 1952 su Narodnym zhromazdenim stanovene ulohy CK a I. zjazd CK prijima program Celonarodnej zdravotnickej pripravy obyvatelstva. Buduju sa zdravotne druziny, hliadky v zavodoch a skolach, zriaduju sa stanice prvej pomoci, dobrovolni zdravotnici CK sa zapajaju do narodnych zdravotnych akcii - hromadne ockovanie, snimkovanie zo stitu, kurzy prvej pomoci. V tomto obdobi tuto pracu organizuje a vykonava s velkym zanietenim, a to nie len v Brezne, ale aj sirokom okoli Angela Zacharova, ktora ako prva na Slovensku bola ocenena 12. maja 1977 medailou Florence Nightingeale. S uctou a vdakou na nu spominame.
V sucasnej dobe Cerveny kriz tiez neostava stranou a do prace zapaja dobrovolne sestry a opatrovatelky. Usporaduva stovky zdravotnickych skoleni a kurzov, hlavne v poskytovani prvej predlekarskej pomoci pri urazoch a nahlych poruchach zdravia pre siroku verejnost, zachranarov, vodicov a buducich vodicov. Vedomosti vodicov preveruje priamo na cestach v spolupraci s policiou. S huzevnatostou rozvija bezprispevkove darcovstvo krvi, ziskava, organizuje a odmenuje darcov krvi, zabezpecuje dobrovolne zdravotne sluzby v spolupraci s Mladezou CK, ktoru ako jedinu mame organizovanu uz niekolko rokov v Gymnaziu v Brezne. Organizuje zdrovotnovychovne podujatia, cim zabezpecuje vacsiu informovanost v zdravotnej oblasti a pomaha chranit a rozvijat zdravie a zivot obyvatelov mesta a okolia. Aktivne sa zapaja do zbierok na pomoc obyvatelom krajin postihnutych prirodnymi katastrofami. Cerveny kriz plni aj ulohy na useku starostlivosti o zivotne prostredie, realizuje program Ucta k starsim, a to kazdorocne v oktobri. Cinnost Cerveneho kriza je roznoroda a narocna, a preto vyzaduje velku aktivitu sirokej clenskej zakladne a aby mohol dalej pokracovat vo svojej uslachtilej, prospesnej a ludomilnej praci vyzyvame ho k takejto cinnosti za spolupraci vsetkych nasich clenov, sympatizantov, dobrovolnikov. Uzemny spolok SCK dakuje vsetkym clenom, funkcionarom SCK, sponzorom ako aj vsetkym, ktori nam pomohli a pomahaju pri plneni uloh a vsetkym nam prospesnej cinnosti a zazelat pevne zdravie, vela tvorivych sil a mnoho uspechov.
80. vyrocie zalozenia Cerveneho kriza oslavime dostojne. V piatok 7. maja prijme primator mesta Ing. Vladimir Fasko zasluzilych clenov CK, 8. maja sa podielame na sutazi zdravotnickych hliadok SCK na terase obchodneho domu Tesco v B. Bystrici, 9. maja v spolupraci s Poziarnou ochranou doobeda na namesti budu ukazky cinnosti CK. Od 7. maja bude v priestoroch klubu dochodcov instalovana vystava z cinnosti SCK v Brezne. Na vsetky podujatia vas srdecne pozyvame.
Za Uzemny spolok SCK v Brezne:

M. Parobekova

The Waldorf Choir a jeho brezniansky triumf

Kulturne vyzitie breznianskeho regionu uz davno nesplna predstavy a ocakavania aspon tej casti obyvatelstva, ktora je kulturnemu dianiu priaznivo naklonena a istym sposobom si nan potrpi. Vplyvom dlhotrvajucej nepriaznivej ekonomickej situacie na Slovensku a zvlast na Horehroni sa obmedzilo takmer na minimum. Len vdaka sporadickym koncertom poriadanych zakladnou umeleckou skolou, prilezitostnym vystupeniam miestnych umeleckych telies (Spevacky zbor mesta Brezna, divadelny subor Jana Chalupku, subor Mostar, atd.) ci vikendovych vecerov alternativnej hudby v Bombura-klube sa usiluje udrzat ako-tak nad vodou a poskytnut po kulture dychtiacim jedincom apon z casu nacas nejaky ten umelecky zazitok... Ti, ktori v piatkovy vecer (23. aprila) neprepadli nude a pohodlnemu vysedavaniu pred televizorom a nevahali prist do evanjelickeho kostola na koncertne vystupenie, ktore v tychto koncinach mozno jednoznacne oznacit za raritu, urcite neolutovali. Usporiadatelia pre nich totiz pripravili vskutku neobycajne hudobne stretnutie.
V prvej casti koncertu sa publiku predstavil vokalny subor Simbol z francuzskeho Toulouse. Toto komorne teleso pozostava len zo styroch spevakov, pochadzajucich z roznych krajin. Zo svojho pestreho repertoaru vybrali a zaspievali renesancne skladby vo francuzstine, dva spiritualy a zopar uprav ludovych piesni v rumunskom jazyku. Uputali nielen typicky francuzskym sarmom, ale i cistotou a dokonalou harmoniou hlasov, ktore boli vysledkom seriozneho pristupu kazdeho clena k svojmu hlasovemu partu.
Vrcholom vecera bolo vystupenie miesaneho spevackeho zboru The Waldorf Choir (Forest City, lowa, U.S.A.), ktory v ramci svojho europskeho turne (Cechy - Slovensko - Rakusko - Nemecko) absolvoval niekolko koncertov i na Slovensku. Miesany zbor, posobiaci pri Waldorf College (kolegium slobodnych umeni a vied navstevuje vyse sesto studentov, ktori po zavrseni trojrocneho studia ziskaju titul bakalara umenia a posobia v rozlicnych sferach kulturno-spolocenskeho zivota), je zostaveny z mladych ludi vo veku nad osemnast rokov s vynikajucimi hlasovymi dispoziciami. Od svojho vzniku (r. 1916) sa zameriava na predvadzanie duchovnych skladieb a capella. Ma za sebou koncerty v USA, Kanade i Europe, nielen pod vedenim svojho dvorneho dirigenta Dr. Brandleyho Creswella, ale i inych vyznamnych osobnosti. Breznianskemu obecenstvu zbor predviedol niekolko americkych tradicionalov, spiritualov, ako aj jazzove upravy americkych ci europskych skladatelov. Za svoj koncentrovany a hlasovo vyvazeny prejav, umocneny mladickym elanom, entuziazmom a patricnou davkou humoru si vysluzil velky obdiv a uznanie vsetkych. V pridavku zazneli upravy dvoch slovenskych ludovych piesni - Ej, rano, rano a Tancuj, tancuj, ktore vylucne pre Waldorfsky zbor upravil a aranzoval skladatel Adam Hudec. Za bezchybnu interpretaciu v slovencine a verne podanie piesni zozali ucinkujuci obrovsky aplauz.
Podakovanie patri predovsetkym organizatorom - Mestskemu kulturnemu stredisku a Spevackemu zboru mesta Brezna, ale i vsetkym navstevnikom, ktori sa postarali o vytvorenie vybornej atmosfery. Myslim, ze spokojnost a usmev na tvarach publika bol pre organizatorov najlepsou odmenou za namahu spojenu s usporiadanim tohto nevsedneho podujatia a pre nas ostatnych nadejou do buducna, ze sa takyto koncert neuskutocnil v Brezne poslednykrat. Ten piatkovy vecer zostane pravdepodobne este dlho v pamati kazdeho, kto si tuto prilezitost nenechal ujst.

Zuzana Grajcarova

h9918i.jpg (16688 bytes) V restauracii Omega sa s aprilom rozlucili nezvycajne - pyzamovou sou. Priblizne patdesiati zucastneni sa zabavali vyborne, boli spokojni s tombolou, odchadzali rano s prislubom - o mesiac na podobnej sou dovidenia.
Snimka: Viktor Sajgalik

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT