5. MAJ 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Sme nablizku
Ked poslanec mestskeho zastupitelstva kandidoval na kandidatke niektorej z politickych stran, mal by byt pri vykone svojej funkcie viazany prikazmi tejto strany, alebo je to inak?

Zn: Poslanec

V Mestskom zastupitelstve v Brezne sedia dvaja pravnici, preto sme jedneho z nich JUDr. Stefana Demiana poziadali o odpoved:
- To zalezi od charakteru poslaneckeho mandatu, pricom mandatom poslanca mestskeho zastupitelstva treba rozumiet jeho splnomocnenie na vykon funkcie.
Tento charakter poslaneckeho mandatu upravuju pravne predpisy, ktore mozno povazovat za pramen pravnej upravy postavenia poslanca mestskeho zastupitelstva. Takymito pravnymi predpismi su predovsetkym ustavny zakon c. 46/1990 Zb., zakon c. 369/1990 Zb. a zakon c. 346/1990 Zb. o volbach do organov samospravy obci.
Uvedena pravna uprava kvalitativne zmenila charakter poslaneckeho mandatu tym, ze zrusila koncepciu tzv. imperativneho mandatu a zaviedla koncepciu volneho poslaneckeho mandatu. Podla tejto koncepcie clenovia mestskeho zastupitelstva - poslanci - su povinni vykonavat svoj mandat osobne, podla svojho svedomia a najlepsieho presvedcenia. Nie su viazani ziadnymi prikazmi, ktore sa tykaju vykonu mandatu, to znamena prikazmi politickej strany. Poslanec mestskeho zastupitelstva teda vykonava svoje prava a povinnosti samostatne, nezavisle od navrhov politickej strany a nie je pravne viazany nazormi a navrhmi politickej strany.

Policia patra
Kriminalna policia v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po nezvestnom:
Janovi Zifcakovi, nar. 14. jula 1948, bytom Brezno, Vranskeho ulica 33, t.c. pacient Ustavu socialnej starostlivosti velke Pole c. 5 okres Zarnovica.
Menovany odisiel z miesta bydliska v Brezne dna 28. oktobra 1998 s tym, ze ide do mesta za kamaratmi. Domov sa vsak nevratil a nenastupil ani liecbu v Ustave socialnej starostlivosti Velke Pole a do dnesneho dna nepodal o sebe ziadnu spravu.
Popis osoby: vek 50 rokov, vysoky 172 cm, strednej postavy, rovne hnede vlasy ostrihane na jezka, sivozelene oci, okruhla tvar, hovori po slovensky, ma drobne poruchy reci.
Popis oblecenia: bledosivy kockovany oblek, biela kosela s modrymi pruzkami, sivy vzorkovany sveter (na golieri vysite cislo 18, na golieri kabata vysite cislo 23), obute mal hnede poltopanky.
Nezvestny nemal u seba ziadne doklady a je pozbaveny svojpravnosti.
Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie k nezvestnej osobe, a to hlavne k jeho pobytu od dna 28. oktobra 1998, aby tieto oznamili na ktoromkolvek utvare PZ alebo na zname tel. cislo 158.
Za spolupracu dakujeme.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT