4. MAJ 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Prisiel maj, pre vacsinu z nas najkrajsi mesiac roka s neodmyslitelnym privlastkom mesiac lasky. Ta ma vela podob, a prave druha majova nedela je oslavou materinskej lasky s nadhernym citom, ktory dava matke nesmiernu obetavost a trpezlivost. Mama, to je synonymum lasky cistej a nezistnej. Zasluzi si nasu pozornost. Pripomeniete si v nedelu 9. maja Den matiek?

S anketovym mikrofonom

 

o Dni matiek

h9918g.jpg (53274 bytes)

Marta Venderlova, dochodkyna, Brezno:
- Ani nie, skor sme si pripominali Medzinarodny den zien. Ale inaksie toto je lepsie ako MDZ, pretoze ho oslavovali vsetci a tento sviatok len matky. Ked mam povedat pravdu, velmi si ho nepripominame.

Jozef Hrin, dochodca, Podbrezova:
- Ano pripominam si ho, pretoze mam tri dievcata a jednu zenu. Patri sa to. Kazda z dcer ma deti, takze uz su aj ony matkami. Viem o tomto sviatku a nezabudnem nan ani v tomto roku.

Ondrej Stieranka, nezamestnany, Brezno:
- Nezabudnem nan a svojej nevlastnej maminke kupim kvety, budem sa snazit. Predtym to bolo na MDZ, teraz na Den matiek.

Ing. Dusan Haliena, vojak, Martin:
- Pripominam si tejto sviatok a mame vzdy prinesiem domov nejaku kyticku. Myslim si, ze je to dobry sviatok, ale podla mojho nazoru sa mal asi viac zachovat Medzinarodny den zien, pretoze existuju napriklad zeny, ktore nemozu mat deti. Som za sviatok, v ktorom by sme si uctili vsetky zeny.

Zuzana Lukacova, ziacka, Raztoka:
- Som clenkou suboru Stastne detstvo a s nim chodievame spievat, teraz pojdeme do Nemeckej, no a mame dam kvety.
Myslim si, ze je to pekny sviatok.

Eliska Smolova, ziacka, Nemecka:
- My si tento sviatok pripominame, vacsinou kupujem nieco svojej mame, starej mame, nejake kvety, aj upecieme nieco. Je to pekny sviatok, zideme sa cela rodina.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Tesime sa na dalsie predstavenie
V nedelu 25. aprila sa predstavil domacemu obecenstvu rozpravkovou hrou pod nazvom Meduska a jej priatelia detsky divadelny subor Pramienok, ktory pracuje pri Miestnom kulturnom stredisku v Pohronskej Polhore.
Rozpravka plna chrobacikov a inych lucnych obyvatelov bola urcena najma tym najmensim. Napriek tomu sa predstavenia zucastnili aj starsi, ci uz rodicia, surodenci, ucitelia i nasi dochodcovia. Prave oni mali vstup zadarmo. Bola to pozornost od deti v ramci Medzinarodneho roka starsich ludi. Miestne kulturne stredisko casto spolupracuje s Jednotou i Klubom dochodcov v Pohronskej Polhore a prave deti zo zakladnej skoly najcastejsie pripravuju pre dochodcov kulturny program. V detskom divadelnom subore Pramienok posobi zatial devatrocny detsky kolektiv pod vedenim mladej ochotnickej reziserky Katariny Pindiakovej. O navrhy kostymov a ich realizaciu sa stara Janka Goceliakova.
Tesime sa na dalsie predstavenie, ktore planuju nastudovat do konca skolskeho roka. Chceme sa touto cestou podakovat vsetkym tym, ktori sa na priprave tohto podujatia zucastnili, ako aj rodicom hrajucich deti za to, ze im tolerovali ich castu nepritomnost doma najma v poslednych dnoch pred premierou.

Mgr. H. Tyciakova,
riaditelka MKS v P. Polhore

Je to smutne
Vravi sa, ze ked mas smutok a podelis sa on s niekym, zmensi sa. Chcem sa s vami, mili citatelia, podelit o smutok, ktory mi dolahol na dusu, ked som v sobotu 24. aprila vysla pred nas cinzak na Fucikovej ulici 8 v Brezne a pozrela sa na nasu zahradku. Cakala som pohlad na rozkvitajuce desiatky cervenych a zltych tulipanov, ktore len pomaly po chladnych dnoch zacali ukazovat svoju krasu. Namiesto toho som uvidela len zrezane stonky a posliapane listy a zem. V takej chvili clovek nevie ci plakat alebo hromzit. Tulipany som posadila, aby sa kazdy, kto pojde okolo, potesil ich krase. V tu sobotu a v dalsie dni sa urcite viaceri zarmutili, ked zazreli tu spust. Ak tym vandalom islo o toto, tak sa im to podarilo, hoci viem, ze tento clanok citat nebudu. No je to smutne, ked sa budeme ochudobnovat aj o taketo drobne radosti zivota. Ved ked cestujeme do zahranicia, obdivujeme kvetinovu vydobu. U nas doma vsetko pekne dokazeme znicit.

Anna Balagova

Co s odpadkami?
Mojou srdcovou zalezitostou je priroda. O to horsie sa mi pozera na to, ako si ju sami nicime.
Cestovali sme autom do Popradu a zdalo sa mi to az neuveritelne, ked sme videli, ako zo zaparkovaneho auta vystupil dospely muz a z plnej igelitovej tasky vysypal odpadky pod vrby vedla cesty. Co ho asi k tomu viedlo?
Uz deti v zakladnej skole preberaju environmentalnu vychovu a ucia sa zaklady spravania sa, co sa tyka odpadovych materialov v domacnostiach. Kazdy rok sa robia vo vsetkych zakladnych skolach zbery druhotnych surovin a my stale nevieme, co s odpadkami. Alebo namiesto toho, aby sme usetrili par korun za odvoz smeti, odvezieme odpad do prirody. Je smutne, ze v obciach takmer kazda ulica konci smetiskom. A co vsetko tam uvidime! Raz som dokonca na smetisku hned za dedinou videla vyhodene stare kompoty, niektore este v neporusenych obaloch, ine uz porozbijane. Na dedine, kde skoro v kazdom dvore chovaju osipane! Na dedinach, kde takmer kazdy dom ma sporak na tuhe palivo, smetiska prekvitaju pestrostou roznych odpadov - papiere, stara obuv, odevy, srot a to najhorsie, co moze byt - umele hmoty, ktore nenahloda ani zub casu a zostanu po nas pre desiatky, ba stovky generacii. A co potom, ked sa v kazdej obci dokoncia plynofikaciu? Nadalej budeme odvazat smeti do lesa?

Podakovanie
Velkym stastim je, ked clovek prispeje kvapkou stastia inemu. V dnesnej neradostnej financnej situacii v zdravotnictve kazda darovana drobnost zlepsi zivot pacientom. Za takyto humanny cin dakuje Liecebna pre dlhodobo chorych pri Nemocnici s poliklinikou v Brezne v mene pacientov firmam: Atelier Hoby centrum a Kuchynka Servejova + Servej.

Cim to je?
Prisiel maj a jeho "slavne dni", opat zneuzite na politicke ciele. Je zaujimave, ze tento cas perfektne vedia vyuzit nesmrtelni protifasisticki bojovnici a ich verni druhovia komunisti.V obdobi protikomunistickeho odboja, o obetiach komunistickych represalii a gulagov v dobre mieru sa v tychto dnoch nehovori, ba nehovori sa vobec ani jeden den v roku v skolach, v obciach, ba ani na vysine Dumbiera. Cim to je? Na jedno nam kazu nezabudat a na druhe zabudnite. Urobte hrubu ciaru.
Milan Kovacik

Vazena redakcia!
musim reagovat na postreh citateliek, ktore v minulom Horehroni opisali svoje pocity pri navstevach Kuchynky na Razusovej 7 v Brezne.
Ja na adresu pani majitelky a tiez jej pracovnicok musim povedat len pochvalne slova.
Do Brezna som sa vratila po siedmich rokoch, nepoznam este ludi, nepoznam obchody, ale prave tato Kuchynka je moja oblubena, pretoze ma naozaj bohaty sortiment a plati tu prislovie: "Nas zakaznik, nas pan." Ked som potrebovala nejaky tovar, pani veduca ho do tyzdna objednala, poradila pri vybere... Len co som prisla rano do roboty, kolegyna rozhorcene rozpravala o tom istom clanku. Obidve do tohto obchodu chodime rady a autorkam postrehu chceme odkazat, ze tak, ako sa clovek sprava k inym ludom, tak sa oni spravaju k nemu.

h9918h.jpg (38770 bytes) KDH v Helpe usporiadalo dna 18. aprila sutaz v speve duchovnej piesni. Zucastnilo sa na nej patdesiat sutaziacich deti z helpianskej farnosti. Vitazi i vsetci sutaziaci boli odmeneni peknymi hodnotnymi cenami, za ktore vyslovujeme "Pan Boh zaplat" nasmu duchovnemu otcovi vdp. J. Gnipovi.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT