1.JUN 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Pripravuju oslavy SNP

V zasadacke Okresneho uradu v Brezne sa v stredu 26. maja konalo prve zasadnutie koordinacnej komisie k priprave oslav 55. vyrocia SNP v Breznianskom okrese, ktore viedol prednosta okresneho uradu Ing. Jaroslav Demian. Pritomni zastupcovia politickych stran, OV SZPB, vojenskeho utvaru, statnej spravy, starostovia niektorych obci sa po roznych navrhoch uskutocnit tieto oslavy napr. v Helpe, Krpacove, C. Balogu zjednotili v tom, ze jubilejne oslavy SNP sa budu konat v sidle okresu v Brezne v nedelu 29. augusta (hlavnym organizatorm bude OU) a v jednotlivych obciach sa mozu organizovat najma v piatok 27. augusta. Na pripravu oslav bude ustanovena uzsia komisia, ktora podrobnejsie vypracuje navrh priebehu oslav s tym, ze bude vydany i plagat na ktorom budu uvedene vsetky vyznamne podujatia a sprievodne akcie k 55. vyrociu SNP v ramci Breznianskeho okresu.

Vansovej Lomnicka
Okresne kolo tejto sutaze, ktorej organizarotom boli Unia zien Slovenska a Mestske kulturne stredisko v Brezne, sa uskutocnilo v utorok 25. maja. Vykony sutaziacich zien hodnotila porota, ktorej predsedala Mgr. Marta Chvalova, dlhorocna uspesna recitatorka a laureatka Chalupkovho Brezna. V kategorii prednes poezie porota udelila prve miesto Dagmar Mihokovej, druhe Marii Brvenikovej a tretie Renate Kvietkovej. Prednesu prozy sa zucastnila len jedna sutaziaca, Maria Pacerova, ktora ziskala pochvalu poroty. Vo vlastnej tvorbe zvitazila Maria Strmenova, druha skoncila Maria Pacerova. Vitazky postupuju do krajskeho kola, ktore bude v septembri v Banskej Bystrici.

Florabus pod mestskou vezou
V piatok 4. juna pod mestskou vezou bude stat specialne upraveny mikrobus s najmodernejsou zdravotnou technikou s nazvom Florabus. Ucastnici projektu na podporu ozdravenia zivotneho stylu zaujemcom bezplatne zmeraju cholesterol, krvny tlak a poskytnu rady, ako zdravo zit. Odbornu cast garantuje MUDr. Jozef Ragan z Vojenskeho ustavu epidemiologie a hygieny s trojclennou skusenou posadkou v spolupraci s Lekarskou fakultou UK v Bratislave.,

Svetovy den zivotneho prostredia
Odpad zostava v prirode ako dedicstvo pre buduce generacie. Apelujem na tlak verejnosti voci samospravam, ktore maju zo zakona povinnost vykonavania separacie odpadu. Spojte nasu niekolkorocnu snahu a vasu ochotu k tejto cinnosti s cielom uspesneho plosneho zavedenia a vykonavania separacie opadu. V mene ochrany biodiverzity a pracovnikov odboru tvorby a ochrany zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne dakujem vsetkym, ktori sa neboja upozornit, resp. zasiahnut pri cinnostiach poskoduzujucich kvalitu zivotneho prostredia. Dakujem vsetkym, ktori si 5. jun dobrym skutkom pripomenu ako Svetovy den zivotneho prostredia.

Ing. Elena Gregorova

Co zistila "soika"

Pocas dvadsiateho prveho tyzdna pracovnici Inspektoraru Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj okrem ineho skontrolovali aj hostinec Pod branou v Brezne. Dva kontrolne nakupy v hodnote 44,50 koruny tu predrazili o tri patdesiat. Dovodom bolo nedodrzanie miery predanych liehovin (Rum tuzemsky a Vodka).

Dovedna v tomto tyzdni vykonali v kraji kontroly v devatdesiatich dvoch prevadzkovych jednotkach a v nich sestdesiatjeden kontrolnych nakupov. Predrazenych bolo styridsatdva, co predstavuje 68,9 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov cini sest korun sestdesiat halierov.

Nevyhovujucu kvalitu tovaru, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti zaznamenali v styridsiatich osmich prevadzkovych jednotkach, kde inspektori pozastavili tristostrnast druhov tovaru za 730 784 korun. V jedenastich prevadzkach dali prikaz na likvidaciu tridsatjeden druhov tovaru za 3498,40 koruny. Ulozili sedemdesiatjeden blokovych pokut za 53 100 korun a spisali trinast protokolov.

h9922d.jpg (12382 bytes) Stare dobre country znelo namestim v Brezne, dvorom mestskeho kulturneho strediska i salou hotela Dumbier pocas trojdnoveho VIII. rocnika festivalu Country za mestskou stodolou. Pri prilezitosti 16. vyrocia narodenia Vodopadu sa zislo viac ako patdesiat ucinkujucich, aby pripravili pre siroke spektrum publika od najmensich po najstarsich vynikajuci hudobny, ale i tanecny program. Napriek tomu, ze navstevnost okrem piatkovej (bezplatnej) produkcie na namesti (na snimke Viktora Sajgalika country skupina Husenica band) bola oproti minulym rocnikom velmi slaba, organizatori, ale i vsetci ti, ktori sa country hudbou nechali strhnut, odchadzali maximalne spokojni.

 

Opytali sme sa za vas

primatora mesta Brezna Ing. Vladimara Faska

* o Preco mesto Brezno opatovne nenadviaze priatelske vztahy s povodnymi mestami, ako boli Novy Bydzov, Bekesska Caba a ine?

- V sucasnosti sme vzhladom na siroke zaujmy skol, Hotelovej akademie a Strednej priemyselnej skoly v Brezne, ale tiez mestskeho kulturneho strediska s jeho subormi, zakladnej umeleckej skoly uzatvorili dohodu o priatelstve a spolupraci s francuzskym mestom Meudon. Rozhodli o tom aj velke zaujmy francuzskych priatelov.

Kontakty s Bekesskou Cabou neustali, stale su najma s centrom volneho casu vdaka panovi Halamovi, ale aj prostrednictvom mestskych uradov. Snad chyba ta formalna zmluva. Ved na jesenne mesiace pripravuje Divadelny subor Jana Chalupku zajazd do Bekesskej Caby a Nadlaku. Pri priaznivych okolnostiach sa vynasnazime zintenzivnit tieto vztahy, ved nasi Slovaci v zahranici za zachovanie ludovej kultury a zvykov si to zasluzia.

Samostatnou ostava spolupraca s Novym Bydzovom. Po rozdeleni republiky kontakty neopravnene ochladli. V mestskej rade sme o obnoveni tejto druzby uz hovorili. Dali sme si ulohu, nadviazat pisommy styk a zariadime sa podla odozvy. Pritom vsetkom si vsak musime uvedomit, ze vsetky tieto aktivity nieco stoja, mestsky rozpocet pocita na zaplnenie zakladnych funkcii s kazdou korunou, pritom nezabudame na rozvoj a vytvorenie prijatelnych zivotnych podmienok vsetkym obyvatelom. O postupe a krokoch budeme citatatelov informovat.

Deti mestu
Na Medzinarodny den deti v priestoroch synagogy spristupnili vystavu vytvarnych prac ziakov zakladnych, osobitnych, zakladnych umeleckych skol a osemrocneho gymnazia pod nazvom Nakresli erb mesta Brezno.

Podnet prednostu mestskeho uradu Ing. Jana Medveda vyustil do skutocnosti, ktoru predstavuje stosedemdesiatstyri prac vsetkych vekovych kategorii. Vyhlasovatelom sutaze mestu Brezno a centru volneho casu sa ocakavania splnili v plnom rozsahu. Najma prace ziakov zakladnych umeleckych skol znesu aj tie najprisnejsie kriteria. Porota pod predsednictvom Dr. Pavla Simana - trojnasobneho laureata Chalupkovho Brezna (pracoval v nej aj Ernest Svrcek) rozhodla takto:

Hlavna cena - cena primatora mesta: Jan Vrabec, Zakladna umelecka skola Brezno (pre rodicov celorocne predplatne Horehronia - dar redakcie, pre vitaza kolekcia knih a pre pedagoga Evu Schleicherovu kniha Brezno, mesto, ktore ti podava ruku). I. kategoria: 1. - 4. rocnik zakladnych skol: 1. Patrik Svantner - ZS Bacuch, II. kategoria: 5. - 9. rocnik: zakladnych skol: 1. Lucia Fabianova - ZS Pohorela, 2. Stanislava Psotna - ZS Skolska, 3. Lubka Riaposova - ZS Pohorela. Osobitne skoly: 1. Viera Sukenikova, Jana Bartosova - OS Brezno. Zakladne umelecke skoly: 1. S. Zemkova, S. Srnkova, L. Buckova, S. Psotna, S. Krutelova, R. Bugelova - kolektivne prace, ZUS Brezno, 2. Martin Brna - ZUS Brezno (pracovisko Mazornikovo), 3. Alena Vetrakova - ZUS Brezno. Cena poroty: Z. Stevkova, M. Havasova, L. Flaskova, A. Stipak, Z. Stefancikova, M. Smejkalova, I. Kovacik, Z. Dubajova - ZUS Brezno. Cestne uznanie: L. Daxnerova - ZUS Brezno (pracovisko Mazornikovo), Katarina Stevkova - ZUS Brezno.

Slavnostne dekorovanie vitazov sa uskutocni v synagoge dna 9. juna o 14. hodine. Vystava je pristupna verejnosti v pracovne dni od 9. do 12. a od 13. do 17. hodiny a potrva do 21. juna.

Anton Ciger po tridsiatich rokoch v Brezne

Je tomu uz tridsat rokov, co na pozvanie Eleny Kanderovej, riaditelky hotelovej skoly prisiel do Brezna hudobny skladatel Anton Ciger so zaujimavou prednaskou o zivote a diele Bethovena. Prednaska bola doplnena ukazkami z tvorby skladatela. Sestnasteho maja v zakladnej umeleckej skole sa opat stretli maticiari a ich hostia, aby "privitali" Antona Cigera (28.6.1911 - 17.5.1976) v jeho tvorbe, v ktorej ostava zivy medzi nami. O zivote a diele tohto hudobneho skladatela hovorila jeho neter Maria Maculova.

Zakladna umelecka skola v Brezne pripravila vyber skladieb spominaneho hudobneho skladatela. S klavirnymi skladbami vystupili Janka Turnova, Dominika Jarinova a Maria Lenghartova. Sonatinu A DUR a Melancholicku romancu na husliach interpretovali Katarina Kupcova s klavirnym sprievodom ucitelky Daniely Giertlovej a Radoslava Cernakova s klavirnym sprievodom ucitelky Dariny Surinovej. Zakladna umelecka skola z Valaskej zo zbierky Na ludovu notu pripravila osem slovenskych ludovych piesni v uprave ucitela Jana Gondu pre flautove kvarteto v podani Zuzky Bazelovej, Karolinky Macikovej, Kristinky Cihanovej a Terezky Ridzonovej. Svojim prijemnym spevom ozivila hudobne odpoludnie Janka Polomska z kurzu pre pracujucich pri Zakladnej umeleckej skole v Brezne, ktora zaspievala z tvorby A. Cigera jeho Biely orgovan.

Zaver koncertu patril miesanemu spevackemu zboru Domovina z Bravacova pod vedenim Jozefa Gasperana s hudobnym sprievodom Jozefa Gasperana ml. Dostojnym zaverom v odusevnenom podani spevokolu bola Slovenska piesen A. Cigera.

Podujatia ako je Cyklus hudobnych odpoludni s hudbou v srdci Nizkych Tatier prispevaju k tomu, ze nasi slovenski hudobni skladatelia ziju medzi nami, a k tomu, aby neprestala zniet ich slovenska piesen.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT