1. JUN 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Kontrola dodrziavania lesneho hospodarskeho planu

V dnoch 11. az 21. maja sa uskutocnila na lesnych pozemkoch v uzivani Lesov mesta Brezno, spol. s r. o., kontrola dodrziavania lesneho hospodarskeho planu (LHP) na lesnych hospodarskych celkoch Brezno, Dumbier, Michalova po skonceni platnosti LHP vypracovaneho na obdobie rokov 1989-1998.

Kontrola bola vykonana v sulade s ustanoveniami § 3 odst. 5 zakona c. 100/1997 Zb. o hospodareni v lesoch a statnej sprave lesneho hospodarstva v zneni neskorsich predpisov, § 24 Vyhlasky MP SR c. 5/1995 Z. z. o hospodarskej uprave lesov a zakona c. 10/1995 Z. z. o kontrole v statnej sprave. Predsedom komisie bol zastupca Krajskeho uradu v Banskej Bystrici, dalsimi clenmi komisie boli zastupca Okresneho uradu v Brezne a Lesoprojektu, pobocka Zvolen. Kontroly sa tiez zucastnili odborni lesni hospodari, zastupcovia uzivatela lesnych pozemkov a primator mesta Brezno ako zastupca vlastnika lesnych pozemkov.

Vonkajsej kontrole predchadzala kancelarska kontrola, kde za ucasti zastupcu Lesoprojektu a odbornych lesnych hospodarov bola prekontrolovana evidencia vykonavanych prac podla LHP. Vonkajsia kontrola bola zamerana na posudenie spravnosti realizovanych cinnosti vyplyvajucich z predpisov LHP, ako aj cinnosti vyplyvajucich zo stavu a potrieb lesnych porastov a posudenie ich nasledneho vplyvu na stav lesnych porastov. Prace sa hodnotili troma stupnami: vykonane, ciastocne vykonane s opatreniami, nevykonane za kazdy lesnicky obvod a spolu za jednotlive polesia.

V obnove lesnych porastov bolo prekontrolovanych 23 jednotiek priestoroveho rozdelenia lesa (JRPL), v zalesnovani 21 JRPL, v zabezpeceni mladych lesnych porastov 3 JRPL. V hodnotenych cinnostiach neboli komisiou zistene nedostatky a cinnost bola hodnotena ako vykonana. V prerezavkach bolo prekontrolovanych 19 JRPL. Prerezavkove zasahy boli vykonane na predpisanych plochach v dobrej kvalite a spravnej intenzite zasahu. Cinnost bola hodnotena ako vykonana. V prebierkach do 50 rokov bolo prekontrolovanych 14 JRPL, kde vychovne zasahy boli realizovane v sulade s predpismi LHP. V prebierkach nad 50 rokov bolo prekontrolovanych 6 JRPL. Vsetky cinnosti boli hodnotene ako vykonane.

Dalej bola prekontrolovana ochrana lesnych porastov proti podkornemu hmyzu, dodrziavanie Vyhlasky MP SR c. 244/1997 Z. z. o vyznacovani a evidencii tazby dreva, ochrana lesneho podneho fondu a udrzba hranic. V uvedenych cinnostiach komisia nezistila nedostatky. Nebol zisteny nesulad medzi lesnickou hospodarskou evidenciou a skutocnostou zistenou v porastoch. Komisia pri kontrole hodnotenych cinnosti nezistila porusenie zakonnych ustanoveni platnych na useku lesneho hospodarstva. Predpisane hospodarske zasahy v kontrolovanych JRPL boli realizovane v sulade s predpismi LHP a potrebami lesnych porastov.

Zaverom komisia konstatovala dobru uroven hospodarenia na lesnych pozemkoch vo vlastnictve mesta Brezno a v uzivani Lesov mesta Brezno, spol. s r.o., pricom zvlast vyzdvihla starostlivost o udrzbu lesnej cestnej siete.

Ing. Jan Longauer,
konatel LMB, spol. s r.o. 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT