15.JUN 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Martina Kanosova prva

V utorok 8. juna sa v Detve uskutocnilo krajske kolo celoslovenskej spevackej sutaze deti v interpretacii slovenskej ludovej piesne Slavik Slovenska ´99. Vitazka okresneho kola, ziacka Zakladnej skoly v Pohorelej Martina Kanosova, tu ziskala krasne prve miesto a postupila do celoslovenskeho kola, ktore bude 26. juna v Bratislave. Srdecne jej blahozelame a drzime palce.

Obstali vo velkej konkurencii

V dnoch 2. az 4. juna sa osem ziakov husloveho a klavirneho oddelenia Zakladnej umeleckej skoly v Brezne a pobocky v Polomke zucastnili na celoslovenskom festivale Ivana Ballu. Klavirna sutaz sa konala v Dolnom Kubine. Bol to uz jej stvrty rocnik, v ktorom sa ziacka M. Hrevusova z triedy ucitelky I. Snopkovej umiestnila vo svojej kategorii na 6. mieste. V ramci tohto festivalu sa konal aj prvy rocnik huslovej sutaze v Niznej na Orave. Vo velkej konkurencii zakladnych umeleckych skol z celeho Slovenska dobre obstali aj ziaci husloveho oddelenia z tried uciteliek M. Akuratnej, Mgr. N. Lemy a zastupcu I. Nemkyho. Vo svojej kategorii sa A. Turcin umiestnil na 4. mieste, L. Turna na 6. mieste. Od 6. do 10. miesta, ktore boli tiez ocenene, sa umiestnili vsetci ziaci: S. Ballova, A. Kurekova, J. Akuratny, M. Akuratny a M. Kubanda.

Primator a starostovia v sekciach ZMOS

Jednym z bodov programu rokovania rady Zdruzenia miest a obci Slovenska na prelome maja a juna bolo aj menovanie clenov a volba predsedov jednotlivych sekcii. Z Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria je primator Brezna Ing. Vladimir Fasko predsedom sekcie dopravy a spojov, starostka Sumiaca Ing. Maria Betakova je clenkou financnej sekcie, v sekcii energetiky je starosta Valaskej PaedDr. Dusan Sliacan a v sekcii statistiky, informatiky a vzdelavania starosta Helpy Jozef Fillo. Dalsie navrhy do sekcie polnohospodarstva, obnovy dediny a rozvoja vidieka a do sekcie regionalneho rozvoja a cestovneho ruchu nemohli byt akceptovane pre naplnenie kluca na pocet starostov a primatorov.

Podelili sa o svoje spomienky

V stredu 9. juna sa v priestoroch Zakladnej skoly v Ciernom Balogu - Janosovke uskutocnila beseda k bliziacemu sa 55. vyrociu Slovenskeho narodneho povstania. Zucastnilo sa na nej asi osemdesiat ziakov 8. a 9. rocnikov a clenovia Zvazu protifasistickych bojovnikov Jan Zemko, Jozef Svantner a Paula Rousova. Jozef Svantner, vojak povstaleckej armady a Paula Rousova, clenka partizanskej skupiny Za slobodu Slovanov, zaujali mladu generaciu rozpravanim o zazitkoch z bojov, ktore prezili pocas druhej svetovej vojny a Slovenskeho narodneho povstania.

Prvy rocnik vytvarnej sutaze ziakov zakladnych skol

Nasa vlast ocami deti

V pekne slnecne rano 10. juna Zakladna skola Karola Raposa na Skolskej ulici v Brezne privitala ucastnikov okresnej maticnej sutaze Nasa vlast ocami deti. Do tejto novej sutaze sa dovedna prihlasilo pat zakladnych skol s tridsiatimi siedmimi pracami svojich ziakov. Odborna porota v zlozeni Mgr. Maria Skladana, Mgr. Eva Sleicherova a Mgr. Ivan Stehlik vybrala z predlozenych prac jedenast navrhov na vitazne malovanie na betonove panely ohradenia skoly.

Z Pohorelej najkrajsie boli prace Anny Haluskovej, Eleny Petruskovej, Lucie Baranovej a Andrei Haluskovej. Z Podbrezovej do finale postupili prace Julie Bystrianskej, Lenky Potocarovej, Michala Reckyho, Ivana Sliacana, Rolanda Antola, Tomasa Kristeka a Janky Cibulovej. Z Predajnej svoju malbu zrealizovali Lucia Dolejsova a Mirka Kralova. Z Brezna zo Zakladnej skoly Karola Raposa najuspesnejsi boli Zuzka Dubajova, Andrea Mala, Miroslava Rohalova, Janka Brozmanova, Zuzana Kristenikova, Monika Majerova a Lubka Filipiakova. Technickou dusou podujatia bola ucitelka Klara Krbilova. Ohradenie skoly opat opeknelo malbami talentovanych deti. Verime, ze tato sutaz bude pokracovat i dalsimi rocnikmi. Jej organizatormi su Matica slovenska v Brezne s odborom skolstva a kultury a Zakladnou skolou Karola Raposa v Brezne. Zrealizovanie prveho rocnika financne umozmila Nadacia Matice slovenskej Prebudena piesen, Mestsky urad Brezno a podnikatel Jan Kukula z Helpy. Vsetkym srdecne dakujeme.

Verime, ze sutaz bude zrealizovana kazdy rok az dovtedy, kym sa cele oplotenie skoly nerozjasni kvetmi, zvieratkami i inymi obrazkami zo stetcov talentovanych deti nasho okresu. Pridte sa prejst okolo Zakladnej skoly na Skolskej ulici v Brezne a pookrejte pohladom na pestre obrazky deti.

Maria Maculova

Co zistila "soika"

V dvadsiatom tretom tyzdni pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali osemdesiatpat prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali sestdesiatstyri kontrolnych nakupov. Statistiku tohto tyzdna tvori tridsatosem predrazenych nakupov, frekvencia predrazenia 59,4 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov koruna osemdesiat halierov.

Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v tridsiatich styroch prevadzkovych jedotkach pri 179 druhoch tovaru v sume 406 761,40 koruny. Tovar nevhodny na konzum, resp. suroviny nevhodne na pripravu jedal zlikvidovali v patnastich prevadzkovych jednotkach pri 28 druhoch tovaru v sume 4175 korun. Na mieste ulozili sestdesiatstyri blokovych pokut za 47 100 korun a spisali trinast postihovych protokolov.

V Breznianskom okrese v hostinci Metalik v Brezne dva kontrolne nakupy v hodnote 49,40 koruny boli predrazene o styri sestdesiat nedodrzanim miery vodky Ambasador a capovaneho piva. V rozlicnom tovare Veka v Pohronskej Polhore bol nakup za 47,70 predrazeny o dve koruny dvadsat halierov nedodrzanim hmotnosti cesnakovej salamy a cesnaku. V predaji bolo pat druhov tovaru s uplynulou dobou spotreby v hodnote 234,70 koruny (korpus na pizzu, linecke kolace, cukrarenske piskoty). Kontrolori tu dali prikaz na likvidaciu troch druhov masovych vyrobkov v hodnote 232,90 (zmenena farba a poplesnete). V minimarkete na Lichardovej ulici v Brezne bol nakup za 58,80 predrazeny o styri tridsat nedodrzanim hmotnosti udeneho syra Koliba, cibule a pomarancov. Pat druhov tovaru v hodnote 159,80 malo uplynulu dobu spotreby (jacmenne krupy, koreniny, mentolove cukriky).

Objavili sa aj slzicky

Deviaty jun bol pre Zakladnu umelecku skolu v Brezne slavnostny. Priblizne dvesto spoluobcanov sa prislo pozriet do saly Mestskeho domu kultury v Brezne na absolventsky koncert ziakov prveho a druheho stupna tejto skoly. V ich podani zazneli skladby roznych stylovych obdobi a pri pocuvani lubeznych tonov F. Chopina, A. Dvoraka, F. Liszta, J. Brahmsa ci inych skladatelov sa na nejednej tvari rodicov a starych rodicov objavila slzicka. Riaditelka G. Pravotiakova popriala absolventom vela zdravia a uspechov v dalsom zivote. Dufame, ze ani jeden z absolventov nezabudne na roky prezite v umeleckej skole a rad sa vrati k svojmu hudobnemu nastroju. V zavere zastupcovia rady rodicov odovzdali absolventom kvety a maly darcek. V mene vsetkych sa celemu pedagogickemu zboru a rodicom podakovala za ich obetavost a trpezlivost ziacka L. Kovacikova. Po skonceni koncertu sa stretli na spolocnej veceri s diskotekou.

Na druhy den sa uskutocnila premiera divadelnej hry literarno-dramatickeho odboru zakladnej umeleckej skoly Kronika mesta Kocurkovo. Pri tejto prilezitosti boli vo vestibule mestskeho domu kultury a zaroven na javisku vystavene prace absolventov vytvarneho odboru.

M. Vetrakova

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska:
* Co bude s objektom Masozavodu na Mazornikove, breznianskou mliekarnou a s Domom Zvazarmu na Luckach?

- To su otazky, na ktore mozem odpovedat len nepriamo, pretoze ide o sukromny majetok. Masozavod - mal by to byt majetok Pavla Cupku. Ci je vrateny Fondu narodneho majetku, zial, nie je v kompetencii mesta. Mliekaren - je to obdobny pripad, mala sa vratit Fondu narodneho majetku, ale podrobnosti nepozname, na vztahy medzi Fondom a majitelmi nemame pravo kontroly. Dom Zvazarmu - zial, stavba chatra, nasi spoluobcania ju devastuju. Budovu postavili v akcii Z pod patronatom Zvazarmu.

Bez ohladu na to, ze vsetky objekty, co su predmetom otazky, nie su v majetku, ani v sprave mesta, pri kazdej prilezitosti ponukame zaujemcom. Zial, pri osobnych rokovaniach sa ako nezainteresovany subjekt nemozeme zucastnovat, preto ani priciny neuspesnych rokovani nepozname. Pokusim sa zistit stanovisko Fondu narodneho majetku a v pripade, ze ho dostanem, rad sa s nim, vazeni spoluobcania, podelim.

veduceho odboru techniky Vodohospodarskeho regionu Povodia Hrona Ing. Pavla Oborcoka:
* Co ma v naplni prace prevadzka Povodia Hrona v Brezne?

- Prevadzka v Brezne ma na starosti povodie Hrona od Nemeckej az po jeho pramen a vsetky pritoky. Pracovna napln zamestnancov spociva napriklad vo vykonavani cyklickych prac na tokoch, ako su kosby travnych porastov ochrannych hradzi a okolo tokov. Dalej robia vyruby naklonenych a starych stromov, vykonavaju beznu udrzbu na tokoch podla schvaleneho planu akcii a udrzieb. Plan je stanoveny na zaklade poziadaviek obecnych uradov a obcanov podla naliehavosti. V pripade mimoriadnych situacii ich riesia okamzite.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT