15. JUN 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Pred rokom 1989 sme oslavovali len Medzinarodny den zien a Medzinarodny den deti. Prisla nezna revolucia a s nou aj Den matiek (druha majova nedela) a Den otcov (tretia junova nedela). Kedze dvadsiaty jun - Den otcov - je predo dvermi, zaujimal nas vas nazor na tento sviatok.

S anketovym mikrofonom

 

Preco nie aj ockovia?

Dusan Havrila, robotnik, Hronec:
- Ja si myslim, ze aj takyto sviatok treba. Ved aj otcovia su sucastou rodiny. Zasluzia si ho. Lenze my ho velmi neoslavujeme, este sa nedostal do nasho povedomia. Ale teraz, ked ste mi ho pripomenuli, porozmyslam, ako na to.

Manzelia Miroslava a Jozef Figlusovci, Sihla:
Jozef: - Volaco sme o nom poculi.
Miroslava: - Myslim si, ze treba oslavovat aj Den otcov, nielen Den matiek. Nech maju aj muzi nieco na oslavovanie, nielen zeny. Nemame vsak taky zvyk oslavovat Den otcov, skor Den matiek. Je to pre nas nove, doteraz sme o tom nepoculi. Mozno, ze mu tohto roku nieco kupime, napriklad daky hrncek s menom a spolocne oslavime Den otcov.

Lubica Horelicanova, studentka, Brezno:
- Ani som netusila, ze nieco take existuje. Ale mozno je to dobry sviatok.

Neznama pani:
- Myslim si, ze Den otcov je pekny a dobry sviatok. Je to podobne pripomenutie ako zeny, matky. Pretoze nie sme len my, ale doleziti su aj otcovia.

Zdenka Dunajska, studentka, Predajna:
- Myslim si, ze je to 18. juna, pretoze akurat v ten den mam narodeniny. Podla toho si pamatam, ze je Den otcov. Je to dobry sviatok, pretoze ked maju matky a deti takyto sviatok, preco by ho nemohli mat aj otcovia? Takze je to v poriadku.

Alena Chalupkova, nezamestnana, Zavadka nad Hronom:
- Preco by nie? Ked je Den matiek, moze byt aj Den otcov. Mozno, ze niektori si to aj zasluzia.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Maju rodicia financne vypomahat dospelym detom?

Doba je tazka! Mlade rodiny si nemaju za co kupit zakladne vybavenie do svojich bytov. Vela rodin vsak nema po svadbe ani kde byvat. A mnohi si rodinu ani nemozu zalozit, lebo nie su schopni zacat takpovediac z nicoho.

Ak on byva v dvojizbovom byte spolu s rodicmi a surodencami, ona v prizemnom rodinnom domceku s rodicmi a surodencami, kde budu byvat spolu, ked sa vezmu? Ak len jeden z nich pracuje, kde mozu zacat spolocny zivot, kedy a z coho nasetria na vlastne byvanie? V takomto pripade ani podnajom neprichadza do uvahy. Ak ostanu v spolocnej domacnosti s rodicmi, ako dlho sa da takto zit? A ak pride dieta?

A co take mlade rodiny, co uz maju deti, maju byt, maju zariadenie a predovsetkym maju kopec dlhov!?

Vela mladych rodin je odkazanych na pomoc rodicov, hoci ti uz nie su povinni financne vypomahat svojim detom. Ludia v dochodkovom veku vsak casto hovoria? !Coze mne uz treba?" A mladym davaju tu na kabat pre vnucku, tu na bicykel pre vnucika, tu dcere na dovolenku pri mori... No a deti si velmi rychlo zvyknu, ze stari rodicia pomahaju a zacnu to brat ako samozrejmost. Ked je prilezitost, staci sa trocha postazovat a zas ta daka korunka kvapne. Je to spravne? Nie sme vsetci rovnaki, ale poniektori veru poriadne vyuzivaju dobrosrdecnost svojich rodicov a vela raz rodicia ani netusia, kde ich tazko usetrene korunky idu.

A tak, hoci by si nasi dochodcovia sami zasluzili tu zdravotnu rekreaciu, rozdavaju to malo, co maju svojim detom: "Ved komuze dam, ked nie im?"

Velky den - Den deti

Chceli sme detom spravit radost, aby mali na co spominat... Cely "velky den" sa niesol v slavnostnej nalade, k comu prispievalo aj krasne slnecne pocasie. Dopoludnie detom spestrilo filmove predstavenie Zvieraci doktor, potom deti kreslili kriedou na asfalt. Za pekne kresby boli obdarovane farebnymi balonikmi. Najlepsie zacalo popoludni. Pred budovou materskej skoly sa zacali zhromazdovat princezne, kovboji, sasovia, kvietky, lienky, cervene ciapocky a ine masky od vymyslu sveta. Pani riaditelka vsetkych zucastnenych srdecne privitala. Slavnostny karnevalovy sprievod sa vybral do ulic Valaskej. Spredu i zozadu zaznievali karnevalove piesne, ludia vychadzali na okna, alebo sa k nam postupne pridavali. Na namesti sa deti predstavili so svojim programom, za ktory im vsetci zvedavci hlasno tlieskali. Nasledovalo uvolnenie - diskoteka. Ako by to bolo, keby za odmenu deti nedostali sladku odmenu a zaroven aj hracku v podobe kindervajca.

Ale co to? Preco vsetky masky nejdu domov, ale do materskej skoly? Ved o chvilu sa stmieva. To sa odvaznejsi rozhodli stravit v materskej skole Noc odvahy bez rodicov pod dohladom svojich uciteliek. Hry, citanie rozpravok a nakoniec sladky spanok, pretoze unava ulozila detske tielka. Rano nebolo treba vstavat do materskej skoly. Rodicia si prisli pre svoje deti v popoludnajsich hodinach noveho dna, bohateho na nove skusenosti a zazitky.

Ucitelky materskej skoly
Svermova 8, Valaska

Co pre mna znamena les

Vybor Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu ochrancov prirody a krajiny v Brezne dakuje vsetkym ziakom a ucitelom zakladnych a strednych skol v Brezne a okoli, ktore sa zapojili do literarnej sutazi na temu Co pre mna znamena les. Dakujeme najma ucitelkam a profesorkam: Zakalickej, Pohancanikovej, Fisnarovej, Hutkovej, Hrivnakovej, Michelcikovej, Drugdovej, Jozefikovej, Fabryovej, Luptakovej, M. Michalcikovej, Velanovej a Svancarovej za to, ze poslali slohove prace svojich ziakov do nasej sutaze. Dostali sme vyse sto velmi peknych, zaujimavych a podnetnych prac.

Vitazi literarnej sutaze: mladsi ziaci: Kamil Jasensky (IV. B ZS Karola Raposa, Skolska ulica Brezno), starsi ziaci: Evka Bubelinyova (tercia Gymnazium Brezno), studenti strednych skol: Katka Zemkova (DOS Piesok). Dalsi odmeneni ziaci: J. Martancikova, J. Svinciak, M. Kovacik, J. Vonkomer, A. Vengerova, R. Belko, S. Francistyova, J. Kratka, L. Repkova, M. Auxtova. Vybor SZOPK dakuje aj sponzorom literarnej sutaze: primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi a pobocke Slovenskej sporitelne v Brezne.

Patri vam vdaka

V nedelu 9. maja som sa v Dome kultury v Brezne zucastnila na posedeni s kulturnym programom pre takmer dvestosestdesiat mamiciek, starych mam, ktore organizoval Mestsky urad, Okresny urad spolu s Krestansko- demokratickym klubom v Brezne. Po prihovore primatora V. Faska nasledoval kulturny program, v ktorom vystupili a mamicky pozdravili deti z Materskej skoly na Mazornikove vo velmi peknom pasme, deti z Materskej skoly na Nalepkovej ulici a program ukoncil muzsky spevokol z domova - penzionu pre dochodcov. Vsetkym, ktori sa podielali na tomto krasnom podujati, rozveselili nas a zaroven rozplakali nejedno oko pri pohlade na staruckych ucinkujucich, zo srdca dakujeme.

V piatok 21. maja sa v Dome kultury v Brezne uskutocnila repriza hry P. Kovacika Krcma Pod zelenym stromom. Dovolte mi podakovat sa Divadelnemu suboru J. Chalupku v Brezne za prijemne prezity vecer, ktory nam pripravil. Mozeme byt pravom hrdi na to, ze Brezno ma takyto divadelny subor, ktory urcite prispieva k dobrej reprezentacii nasho mesta.

Patri vam uprimna vdaka.

Anna Bordasova

Na ukor zdravia...

Iste ste si vsimli, ze aj nas region sa dostal do nezavideniahodnej situacie. Nezamastnanost stupa. Tam sa rusia pracovne miesta, aj tam... Kazdy sa boji, ze to postihne aj jeho. A tak velakrat, hoci sme nachladnuti, hoci mame zdravotne problemy rozneho charakteru chodime dalej do prace, snazime sa robit vsetko tak, aby nadriadeny bol spokojny.

Nie je to uz ziadna vynimka (potvrdi vam to nejeden lekar), ked pacient povie: "Nemozem ist, pan doktor, na choru." Nemozeme si to teraz dovolit." A tak kym nemame vysoke teploty, kym nas choroba doslova nepolozi na lopatky, liecime sa ako kto vieme. Niekto veri domacej liecbe - caj s rumom, varene vinko, niekto pije horuci bylinkovy caj, cez vikend sa snazi poriadne vypotit. Nemalo ludi vsak siaha po liekoch, ba aj po silnych antibiotikach. Veru, aj bez receptu si zozenu od pribuznych ci znamych a aj bez vysetrenia odborneho lekara sa snazia vyliecit. A ked je uz naozaj zle?! Potom cakame od nasho zdravotnictva zazraky. Kolki z nas sa o tom na vlastnej kozi presvedcili a teraz by chceli vratit cas. Kolkym z vas lekari povedali: "Keby ste boli prisli skor..."? Ale cas sa neda vratit spat a tak by sme mali zacat uvazovat, co je dolezitejsie. Zamestnanie alebo zdravie?

Aj ked vam nadriadeny povie: "Nie, ze sa teraz hodis na choru..." (nie je veru ani to vynimka, stava sa), aj vtedy rozmyslajte nad jeho slovami a porovnavajte. Ak stratite zamestnanie - mozno dostanete lepsie, ale ak stratite zdravie, nikde ho uz nenajdete a mozete prejst hoci aj tisic poliklinik, specialistov ci odbornikov alebo ludovych liecitelov.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT