7. SEPTEMBER Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Obrazky z Ameriky

Cestovny ruch

V Maine je sustredeny cestovny ruch na vychode pri morskom pobrezi a na zapade krajiny, kde su hory a lyziarske strediska. Navstivili sme lyziarske stredisko Sugarloaf. Funguje uz patdesiat rokov, dnes ma strnast vlekov a zjazdovky maju dovedna dlzku 4800 metrov. Svahy zasnezuju poslednych sedem rokov. Osvetlene zjazdovky, kompletne sluzby - tam sa casom dostaneme aj u nas. Co robia preto, aby mali zaplnene kapacity aj v lete? Vybudovali golfove ihriska. Propaguju turistiku, cykloturistiku, rybarcenie. Velmi popularne je momentalne splavovanie horskych riek na gumennych clnoch. Nezvycajne vela navstevnikov v posledne tri roky maju na jesen, ked listy na stromoch menia farby. Prispela k tomu denne aktualizovana webstranka na internete. Co vsetko sa da predat - aj listie.

Na pobrezi su velmi malebne mestecka s malymi obchodikmi a stylovymi restauraciami. Pozoruhodna je vzajomna podpora miestnych podnikatelov. Suveniry a pohladnice najdete aj v restauraciach. Obchodnici nepredavaju len svoje produkty, ale aj sortiment svojich konkurentov - kolegov. Casto sa tu konaju predajne vystavy umelcov a remeselnikov pod holym nebom.h9936e.jpg (18977 bytes)

Navstivili sme dve velke informacne centra. Predaj suvenirov je len okrajova a nezaujimava zalezitost. Zakladom su informacie. Informacie musia byt zadarmo. Akekolvek zariadenie cestovneho ruchu alebo vyrobca musi byt clenom informacneho centra, ak chce, aby tu boli poskytovane jeho propagacne materialy. Plati rocny clensky poplatok, dodava si svoje materialy, moze vstupovat do katalogov vydavanych informacnym centrom, kde, ako clen, ma zlavu. Turisticke informacne centra su podporovane statnou alebo federalnou vladou, nie mestami. Neposkytuju sluzby, len informacie. Chcete sprievodcu mestom? Dostanete kontakt na agenturu. Chcete ubytovanie? Ak ste si nevybrali z ponuky prospektov, daju vam informaciu, kde hladat sprostredkovatela.

Sucasny guverner kladie velky doraz na rozvoj turizmu. Tvrdi, ze cestovny ruch je marketing. Snazi sa o to, aby sa navstevnost statu rozlozila po celej krajine a aby bola celorocna. V sucasnosti stupa v letnej sezone pocet obyvatelov Maine vdaka turistom na desat milionov.

Verejna sprava

alebo sprava statu, ci to, co je v nasich rukach. Posledna cast zostavena z nesurodych postrehov.

Stat ci federalna vlada vychadzaju malym podnikatelom ovela viac v ustrety, ako u nas. Navstivili sme viacero podnikatelskych poradenskych centier. Su podporovane statnou a federalnou vladou. Poskytuju podporu - platenu alebo bezplatnu - dovtedy, dokial to klient potrebuje. Mozete si tu pomoct nespocetnymi a konkretnymi priruckami na zostavenie podnikatelskeho planu (kadernictvo, pekaren, keramicka dielna...), poskytuju skolenia, rekvalifikacne kurzy. Stretli sme sa aj s podnikatelskym ikubatorom - tak, ako ho pozname zo zapadnej Europy. Poradenske centrum v Portlande poskytuje bezplatne zacinajucim podnikatelom poradenstvo, kancelarsku techniku, kniznicu a videoteku a tiez priestory na rokovania a konferencie. Statna sprava dba o dodrziavanie zakonov a predpisov, ale v tazkych oblastiach, kde je vysoka nezamestnanost (USA - 3,3%, Maine - 4,5% az 12%), riesi nedostatky napomenutiami, pripadne pomocou a nie hned pokutou. Nechavaju ludi "dychat".

Skolsky system a uroven vzdelania nedosahuje slovensku uroven. Povinne vzdelanie je dvanastrocne a konci s maturitnou skuskou, pritom vseobecny prehlad absolventov nasich zakladnych skol, dovolim si tvrdit, je lepsi. Dalsie studium na vysokej skole je velmi drahe. Jeden rok na statnej univerzite je asi dvanasttisic dolarov (priemerny rocny zarobok v chudobnejsich oblastiach je 25-30 tisic dolarov rocne), sukromne su drahsie. Prakticky neexistuje ucnovske skolstvo.

Ti Americania, ktori navstivili Slovensko, obdivuju nas system verejnej dopravy. V Maine existuje len nakladna zeleznicna doprava. Autobusove spojenie obmedzene vraj existuje, ale pocas nasich ciest sme nestretli ani jeden autobus. V desattisicovom meste Bath sluzia mestskej doprave dva male otvorene autobusy.

Zensky lobing (zasa tie feministky?). Nie, hoci sa im podarilo ovplyvnit niekolko zakonov v prospech zien, najma co sa tyka nasilia pachaneho na zenach. Zaujimavy je system: Navrhy zakonov su verejnosti zname. Clenky lobingu obtelefonuju vytypovanych odbornikov, poziadaju ich, aby si navrhy zakona prestudovali, zaujali stanovisko a svoje pripomienky telefonovali poslancom. Dolezite su statistiky, fakty, konkretne priklady.

Volebny system. Volby do parlamentu a senatu sa konaju kazde dva roky - nie je cas zabudnut na sluby. V jednej funkcii moze zvoleny zotrvat najviac osem rokov. Maximalne teda dvadsatstyri rokov - poslanec, senator, guverner.

Koniec?

Dufajme, ze tato cesta, konana v juli, bola zaciatok. ACDI/VOCA na Slovensku svoju pracu pomaly konci. Posuva sa na Ukrajinu. Jej nastupnicka organizacia VOKA - Vidiecka organizacia pre komunitne aktivity chce pokracovat v jej programoch, i v programe pre vidiecke liderky.

M. Heretova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT