Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

41

12. OKTOBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Jedna otazka
tajomnikovi organizacneho vyboru Chalupkovho Brezna Ivanovi Halamovi

* Ake bude tohtorocne Chalupkovo Brezno?

- Prave dnes, 5. oktobra zasadal organizacny vybor 32. rocnika Chalupkovho Brezna. Okrem ineho potvrdil konecne znenie programu.

Uz 15. oktobra v popoludnajsich hodinach ucastnici navstivia Bacuch pri prilezitosti vyrocia zalozenia obce a vyrocia narodenia Gustava Kazimira Zechentera-Laskomerskeho. Po prijati v obecnom urade navstivia aj Pramen Bozeny Nemcovej a Tajch. Vecer o pol osmej primator mesta v mestskom dome kultury slavnostne otvori cele podujatie. Sucastou otvorenia bude aj divadelne predstavenie Apokalypsa podla Janka Krala. V sobotu 16. oktobra sa o deviatej hodine rozbehnu sutaze v jednotlivych odboroch (umelecky prednes, literarna tvorba, vytvarne sympozium a vzdelavacie videoprogramy v Gymnaziu Jana Chalupku v Brezne, spevacke sutaze a skladatelska tvorba v Zakladnej umeleckej skole na Svermovej ulici). Po besedach porot s ucastnikmi budu vykony sutaziacich posudzovat naslovovzati odbornici, napr. Ivan Kovac - umelecky prednes, spisovatelia Jan Lenco, Peter Holka, Tona Revajova, ci osnovatel Chalupkovho Brezna Laco Simon a akademicky maliar Jozef Cesnak. O pol piatej bude urcite velmi zaujimave stretnutie v Horehronskom muzeu c. 13 so zahranicnymi Slovakmi. Ucast potvrdili dvaja ucitelia z Bekesskej Caby a riaditelka Slovenskej zakladnej skoly a gymnazia Edita Pecenova. Vecer od pol osmej uz bude patrit dekorovaniu laureatov 32. rocnika. Opat v mestskom dome kultury vystupia vitazi - laureati a najvyraznejsi ucastnici podujatia. Hostom vecera sutaze bude nas rodak a solista Statnej opery v Banskej Bystirici Ivan Zvarik.

Ozveny staroslovienciny pod Kralovou holou

Patnasteho, sestnasteho a sedemnasteho oktobra budu niektore dediny Horehronia dejiskom piateho rocnika ekumenickeho festivalu viachlasoveho chramoveho a ludoveho spevu Ozveny staroslovienciny pod Kralovou holou. Ako nas informoval jeden z organizatorov, starosta Telgartu Martin Mekel, hlavnou myslienkou tohto festivalu je zachovat bohatstvo ludovej kultury, jej hudobnych nareci, originalnych interpretacnych stylov a poukazat na priame suvislosti a vplyvy chramoveho spevu na Horehroni, ale aj v ostatnych oblastiach Slovenska. Po skusenostiach z predchadzajucich rocnikov sa presvedcili, ze podujatie si naslo svojich priaznivcov a ma co povedat starsej i mladej generacii. Lichotive je aj hodnotenie biskupa Mons. Jana Hirku, ktory ho zaradil medzi dve najvyznamnejsie aktivity greckokatolickej cirkvi.

Program Ozvien najdete na strane 5.

Museli pouzit zbran

V ramci vykonu sluzby policajna hliadka pat minut po polnoci 3. oktobra v Ciernom Balogu - Krame svetelnym znamenim zastavovala vodica cervenej Lady Niva. Tento vsak nereagoval a pokracoval v jazde. Zacalo prenasledovanie, po dostihnuti vsak vodic na znamennie opat nezastavil. Hliadka preto pouzila varovny vystrel do vzduchu. Ked ani na to nereagoval, dva razy vystrelila na pneumatiky, cim soferovi zabranila v dalsej jazde.

Okradli ho

Breznianski kriminalisti v spolupraci s pohorelskymi policajtami v uplynulych dnoch vypatrali dvoch sedemnastrocnych mladencov, ktori maju na rovasi nepekny cin. Stalo sa to 27. jula vo vecernych hodinach, kedy V. M. a P. P. vo svojej dedine vyprevadzali domov alkoholom unaveneho patdesiatosemrocneho P. J. Ulozili ho spat a potom mu ukradli motorovu pilu, elektricku vrtacku a baterku na monoclanky, vsetko bezmala za 13 000 korun.

Vyrubal smreky

Styridsatpatrocny E. R. z Pohronskej Polhory sa 20. septembra vybral do lokality Kejda v katastri Nemeckej, kde neopravnene vyrubal sedem smrekov. Spracoval ich na 9,52 metrov kubickych gulatiny a odviezol na skladku sukromnej pily v Brezne. Tu ju zadrzali a potom prevzali pracovnici lesov zo Slovenskej Lupce a Lucatina. "Drevorubaca", ktory ma na svojom konte skodu za 23 273 korun, pred casom vypatrali breznianski policajti.

Druhy oktobrovy tyzden Brezno zilo Dnami mesta. Hlavnym cielom dni bolo predstavit mesto po stranke kulturno-spolocenskej nielen jeho obyvatelom, ale aj navstevnikom. Vo stvrtok 7. oktobra primator mesta symbolicky odovzdal vladu nad mestom studentom, ktori sa ako pestra nit vinuli namestim v karnevalovom sprievode. Obrazove spravodajstvo z Dni mesta Brezna prinasame na strane 4. h9941e.jpg (17239 bytes)
V sobotnajsie predpoludnie 9. oktobra sa v Kulturnom dome v Ciernom Balogu zisli folkloristi na oblastnej sutazi choreografii dedinskych folklornych skupin. Divaci si mohli pozriet programove bloky folklornych skupin Telgart, Helpan, Sumiacan, Kralova hola, Zavadcan, Brezinky, Hrochotan, Priechodan a domacej Kycery (na snimke Petra Bercika). Odborna porota v zlozeni Igor Kovacovic, riaditel Domu Matice slovenskej v Banskej Bystrice, Eva Svajdova, etnografka z Horehronskeho muzea v Brezne a Tatiana Knizkova zo Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v Banskej Bystrici, urcila postupujucich na celoslovensku prehliadku. V Ziline nas budu reprezentovat subory Telgart z Telgartu a Brezinky z Polomky. h9941h.jpg (13093 bytes)

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT