12. OKTOBER 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Sme nablizku

Priatelka ma dceru prvacku, ktora nechce chodit do skoly, place, rano ju boli brusko. Na buduci rok budeme mat prvaka aj my, bojim sa, ci nebude taky isty. Poradte, co s tym.
Zn. Prvacik

Vstup do skoly je v zivote kazdeho cloveka velkym medznikom, ktory nas moze poznacit v miere schopnosti uspesne sa sebarealizovat. Preto by sme ho nemali vnimat ako vsednu nutnost, ale ako vyznamnu zmenu, na ktoru by malo byt kazde dieta pripravene. Co to znamena? Stava sa, ze uspesnost dietata zuzujeme na jeho uroven mentalnych schopnosti. Myslime si, ze ked uz v predskolskom veku vie napisat par pismen a dokaze pocitat do desat, ze jeho zaclenenie do skolskeho procestu bude hladke. Nasledne sme prekvapeni, preco to tak nie je.

Preco nase dieta do skoly chodit nechce, preco place, preco ho kazde rano boli busko a podobne?! Dovody mozu byt rozne. Vsetky vsak suvisia s emocialnou a socialnou pripravenostou. Co to je? Citovy stav dietata zavisi najma od stavu rodicov a najblizsej rodiny. Od toho je zavisla jeho schopnost klast svoje poziadavky, riesit problemy primerane k veku a viest zodpovednost za svoje konanie. S tym suvisi samostatnost dietata. Nemalo by byt prehnane zavisle od rozhodnuti rodicov. Dieta musi mat svoj priestor, kde je akceptovany jeho nazor, postreh, prezivanie. Prilisna citova zavislost na rodicoch robi dieta bezbrannym a neschopnym sa orientovat v cudzom prostredi. Jednym z najdolezitejsich kriterii je uroven zaclenenia sa do kolektivu rovesnikov, schopnost vydobyt si v skupine miesto, ktore ho uspokojuje, taktiez moznost nadviazat blizsie citove vazy, ktore mu dodavaju pocit istoty a bezpecia. Na to by mala dieta pripravit rodina. Uz v predskolskom veku nam dieta dava signaly, ze nieco nie je v poriadku. Naucme sa pocuvat nase deti, nebagatelizovat ich prolemy! Budme im stale napomocni, budme pri nich, ked nas potrebuju. Ucme ich postupne riesit problemy im vlatnym sposobom, pricom my dospeli rodicia im nasledne ukazeme viacere moznosti riesenia situacie, ktoru dieta musi riesit. Tym by sa malo postupne pod nasim vedenim dopracovat k optimalnym rieseniam, nahladom a prezivaniam, co bude nesmiernym vkladom pre jeho dospelost. To je prvy krok k tomu, aby sme svojmu dietatu rozumeli. Konajme tak, aby sme nestratili doveru svojich deti, pretoze to je mur, ktory nezburame niekedy ani za cely zivot. Riesme vsetko uprimnou laskou, ta je prvotna a je najsilnejsou zbranou. Predchadzajme problemom, pretoze burat mury a stavat ich odznovu je ovela tazsie. Kazdy z nas je omylny a potrebuje pomoc. Nebojme sa priznat si to. Odstranme predsudky. Pomocnu ruku ponuka aj nase pracovisko pedagogicko-psychologickej poradne, kde je tim odbornikov, ktori spolu s vami urcite najdu spravne riesenie. Ak mate urcite pochybnosti o bezproblemovosti vasho dietata, je dobre prist co najskor a necakat az budu tazkosti vyhrotene.

PhDr. Eva Libicova,
psychologicka pedagogicko-psychologickej poradne

Tepelne hospodarstvo
V ramci letnej opravarenskej cinnosti ´99 prebiehali opravy a udrzby v kotolniach Bytoveho podniku mesta Brezna podla harmonogramu a na tepelnych zdrojoch boli vykonane tieto prace:

1/ Na vsetkych tepelnych zdrojoch odborne prehliadky elektrickeho zariadenia regulacnych stanic, odborne prehliadky plynovych spotrebicov - horakov, kominov, detektorov uniku plynu v terminoch pozadovanych vyhlaskou c. 74/1996 Z. z., metrologicke overovanie meracov tepla podla zakona c. 505 Zb., skolenie a preskusanie odbornych vedomosti a znalosti obsluhy tepelnych zdrojov.

2/ Na vsetkych tepelnych zdrojoch boli otvorene vsetky kotly, skontrolovana a upravena vymurovka dveri, vycistene trubky zo strany spalin, vymenene tesnenia dveri a oprava trubkovnic. Treba pripomenut, ze kotly na tepelnych zdrojoch Mazornikovo II, TP5 - zapad, CSA - sever, TP1 - juh maju uz okolo patnast prevadzkovych rokov a podla planu obnovy technologickeho zariadenia na tepelnych zdrojoch Bytoveho podniku mesta Brezna na roky 2000-2005 je v tohtorocnej cenovej urovni potrebnych priblizne 20 milionov korun, co rocne predstavuje priemerne okolo 3,3 miliona korun. Zatial bola zrealizovana v tomto roku vymena plynoveho horaka APH 35 na tepelnom zdroji Mazornikovo II (350 tisic korun).

3/ Na tepelnych zdrojoch Cernakova, Mazornikovo II, Mazornikovo III, Mazornikovo IV, TP 5 - zapad, SDC, Mostarenska, CSA - sever boli podla potreby chemicky cistene kotly a vymenniky tepla, co zlepsi tepelny prestup a odstrani alebo eliminuje tepelny most. Na zdrojoch SDC, Mazornikovo, II, Mazornikovo III, TP1 - juh boli na cerpadla instalovane nove spojky, ktore znizuju nasledky razov pri rozbehu a hlucnost. Na vsetkych tepelnych zdrojoch boli pretesnene armatury, upchavky cerpadiel, obnovene natery exponovanych casti technologickeho zariadenia.

4/ Harmonogram, podla ktoreho boli odstavovane jednotlive tepelne zdroje a s ktorym boli uzivatelia vcas oboznameni, sme dodrzali. Kazde odstavenie bolo planovane na 14 dni. V skutocnosti bola obyvatelom dodavka teplej uzitkovej vody prerusena na 7 dni a menej dni na kazdom tepelnom zdroji s vynimkou tepelneho zdroja TP1 - Nalepkova ulica, kde prebehla vymena vonkajsich rozvodov od kotolne po vstupy do budov. Dodavku teplej uzitkovej vody z tepelneho droja TP1 - juh sme dokoncili pripojenim posledneho objektu 23. septembra 1999, sklz v porovnani s povodnym planovanym terminom (15. septembra 1999) bol sposobeny oneskorenou dodavkou potrubneho materialu. Celkova vyska projektovanych nakladov je 7576 tisic korun.

Vysledkom vsetkych prac pocas letnych mesiacov je zvysenie bezpecnosti prace, zabezpecenie spolahlivosti dodavky a hlavne celkove zvysenie ucinnosti vyroby tepla pre ustredne kurenie a pripravu teplej uzitkovej vody.

Pre nedostatok financnych prostriedkov neboli realizovane niektore racionalizacne neprojektovane akcie (hydronicke vyregulovanie rozvodov teplej uzitkovej vody, montaz frekvencnych menicov, dokoncenie montaze termostatickych ventilov v spolocnych objektoch...), ale obyvatelov treba informovat, ze buduce roky si vynutia vacsie investicne naklady, ak chceme udrzat terajsiu nizku cenu tepla (242 korun) v porovnani s inymi mestami na Slovensku. Statom urcena maximalna cena v sucasnosti je 290 korun za jednotku tepla (GJ).

Vratime sa k najvacsej investicnej akcii v tomto roku: vonkajsie rozvody na Nalepkovej ulici. Vela obcanov aj zamestnancov dodavatela rur ma "zarucene" informacie, ze bytovy podnik zacal rekonstrukciu neskoro, ze firma Exspol vela dni len pozerala do vykopu a podobne. Je to uz typicka huganska vlastnost a tito tiez odbornici vobec nechapu, ze ziskat aspon ciastocne pozicku pre prispevkovu organizaciu stoji mnoho sil a casu. Faktom je, ze dodavka rur mala sklz. Takze, ked firma Exspol stala, tak preto, ze nemali co zvarat. Spolupraca s firmou Exspol bola kvalitna, mozno povedat, ze exspolaci nasadili vysoko latku pre firmy, ktore sa v buducnosti budu v Bytovom podniku mesta Brezna uchadzat o zakazku podobneho druhu. Opodstatnenost tejto konstrukcie a v buducnosti dalsich mozu v praxi potvrdit odberatelia z tepelneho zdroja SDC, kde v minulom obdobi rekonstrukcia prebehla a stalo za to vydrzat bez teplej vody aj dva mesiace.

Bytovy podnik, ako jeden z mala na Slovensku, nebol este transformovany. Dnes uz energeticky zakon 70/1998 o energetike a o zmene c. 455/1991 o zivnostenskom podnikani v zneni neskorsich predpisov urcuje a definuje podnikanie s teplom. Je preto urcite potesitelne, ze vacsina poslancov navstivila tepelne hospodarstvo, presla tepelne zdroje, cim sa niektore sprostredkovane informacie posunuli blizsie k realnemu stavu na tepelnom hospodarstve. Nasli sa aj poslanci, ktorych profesia je na mile vzdialena od vyroby tepla, ale kedze su aj v tomto odbore fundovani, ponuku na dialog striktne odmietli.

Co by sme mohli poradit obcanom pred vykurovacou sezonou? Ako kazdy rok prechodne obdobie, ked je ustredne kurenie odstavovane, prinasa problemy v urcitych exponovanych miestach. Moze dojst k nedokurovaniu alebo k prekurovaniu.Vyuzivajte termostaticke ventily, ktore s pomerovymi meracmi (ak su instalovane) mozu vela usetrit. Vetrajte kratko a pri odchode do prace vypnite niektore miestnosti. Po prechode na plynulu dodavku tepla problemy sposobene najma stavom vnutornych rozvodov obvykle ustupia.

V pripade nedostatku informacii v oblasti vyroby tepla a teplej uzitkovej vody zamestnanci tepelneho hospodarstva radi vysvetlia priciny toho-ktoreho problemu. Telefon: tepelne hospodarstvo Bytoveho podniku mesta Brezna, 6113094, dispecing 6114264, Ing. Juraj Mydliar, Ladislav Siman, Jozef Stulrajter.

h9941d.jpg (12157 bytes) Kladenie kytice kvetov k mohyle Vaclava Vraneho na Trsti

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT