Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

05

5. FEBRUAR  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Aj napriek obavam z vrtochov pocasia

Benus opat perfektny

h0205g.jpg (16035 bytes)Uz po tretikrat si vdaka enormnemu usiliu benusskych organizatorov prisli na svoje ucastnici krnohovych pretekov. Aj napriek obavam, ci sa pre nedostatok a rychly ubytok snehu uskutocnia tieto coraz viac popularne preteky, domaci organizatori pripravili na magicky datum (2. 2. 2002) perfektnu a rychlu trat, na ktorej si mohlo vyskusat odvahu a fortiel ovladat krnohy v plnej rychlosti sesttesiatsest posadok, z toho styri zenske. O tom, ze krnohove preteky o Pohar starostu obce boli o rychlosti, svedci aj cas vitaznej posadky (1,13,7 sekundy) na 1500-metrovej trati.
Ako nam po pretekoch povedal starosta Martin Gonda, potesilo ich, ze pocasie vyslo, pretoze pred pretekmi pochybovali. Az na jedny zlamane krne lubietovskej posadky, vsetko prebiehalo hladko bez vaznych zraneni. Potesila ich aj velka ucast horehronskych posadok (z Benusa jedenast, z Brezna desat, z Bravacova styri, z Cierneho Balogu tri, z Halan, Helpy po dve a po jednej z Bujakova, Dolnej Lehoty a Stavnicky), ale aj divakov, ktorych bolo bezmala dvetisic.
Vysledky: muzi: 1. Majer, Kucian (Lubietova), 2. Ciliak, Selceky (Jakub), 3. Seles, Onderuf (Zvolen), 4. Mak, Koren (Helpa), 5. Kovacik, Kvietok (Cierny Balog), 6. Duhan, Bartos (Halny), 7. Kucerak, Dekret (Brezno), 10. Skorsepa, Skorsepa (Benus), 12. Petrik, Kohutik (D. Lehota), 13. Surina, Onderuf (Brezno), 16. Botos, Luptak (Bravacovo), 17. Hroncek, Mak (Helpa), 18. Giertli, Figlus (Cierny Balog), 22. Bercik, Bercik (Brezno), 23. Bartos, Kliman (Halny), 24. Bercik, Giertli (Brezno), 25. Gonda, Gonda (Bujakovo), 26. Halka, Halka (Brezno), 29. Horvath, Sisiak (Benus), 31. Figlus, Figlus (Cierny Balog), 32. Brzko, Turna (Brezno), 33. Baliak, Medved, 34. Svantner, Caban ( vsetci Brezno), 35. Sajgalik, Babela, 37. Luptak, Knapcok , 41. Cisarik, Sidor, 44. Krkoska, Hrnciarik, 46. Caban, Baliak (vsetci Benus), 47. Saling, Chovanec (Stiavnicka), 49. Baliak, Libic (Bravacovo),, 51. Butora, Licko, 53. Kupcok, Sperka (vsetci Benus), 54. Jasensky, Janecka (Brezno), 55. Divok, Luptak, 58. Srnka, Mraz (vsetci Bravacovo), 59. Gubza, Privara (Brezno), zeny: 1. Ciliakova, Ingadisova (Jakub), 2. Selesova, Stolarova (Zvolen), 3. Gasperanova, Strizova (Zvolen), 4. Pobisova, Piliarova (Benus).

Rada ZMOS o presune kompetencii

Presunom kompetencii a ich financnym zabezpecenim v suvislosti s reformou verejnej spravy sa na dvojdnovom rokovani (30. a 31. januara) na Strbskom Plese zaoberalo predsednictvo a rada ZMOS. Ako nas informoval jeho ucastnik predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimir Fasko, diskutovali aj o novele zakona o obecnom zriadeni a vytvarani spolocnych obecnych uradov. Najaktualnejsimi boli otazky suvisiace s nezlucitelnostou funkcii, s prechodom kompetencii, ich rozbehom a sposobom financovania . V rokovacom programe bola aj priprava XII. snemu ZMOSu, ktory bude 16. - 17. aprila v bratislavskom Istropolise.

Nevieme predat to, co tu mame

V pondelok 28. januara zasadala v Brezne partnerska skupina pre pripravu Akcneho planu rozvoja cestovneho ruchu Horehronia v ramci projektu Restrukturalizacia ekonomiky Horehronia, podporeneho Nadaciou otvorenej spolocnosti. Na stretnuti sa zucastnilo osemnast zastupcov verejnej spravy, podnikatelov a obcianskych zdruzeni. O jeho zhodnotenie sme poziadali veduceho projektu Ing. arch. Petra Rusnaka:
- Po zhrnuti doterajsich vysledkov prace identifikovali sme hlavne problemy a priciny braniace rozvoju cestovneho ruchu na Horehroni. Problemom cislo jeden je nekoncepcna a nekoordinovana propagacia, ktorej priciny spocivaju v roztriestenosti zaujmov subjektov v cestovnom ruchu, v absencii komplexneho produktu a jeho predajcu a v neprepojenosti na zahranicnych klientov. Problemom cislo dva je nizky profesionalizmus poskytovatelov sluzieb, ktory je sposobeny nedostatkom kvalifikovanych odbornikov, nepripravenostou ludi na podnikanie v cestovnom ruchu a nevhodnym spravanim a vystupovanim voci hostom a navstevnikom. Problemom cislo tri je nekompletnost infrastruktury a sluzieb sposobena nedostatocnou a nekoordinovanou informacnou infrastrukturou, nizkou rozmanitostou ponukanych sluzieb a nespolupracou a nekoordinovanostou subjektov pre rozvoj cestovneho ruchu.
Dosledkom neriesenia tychto problemov je, ze nevieme predat ani to, co tu mame k dispozicii: pritazlivu krajinu, bohate kuturne dedicstvo a dostatok ubytovacich kapacit. V tychto vysledkoch sme sa zhodli vsetci, zaroven sme sa dohodli, ze do buduceho stretnutia kazdy pripravi navrh riesenia na odstranenie problemov a ich pricin.
Aj vy, obcania Horehronia, ktorym zalezi na rozvoji cestovneho ruchu, mozete svoje pripomienky k vysledkom prace pracovnej skupiny a svoje navrhy na riesenia zaslat na adresu redakcie Horehronia. Buduce stretnutie skupiny bude v pondelok 25. februara v zasadacke Mestskeho uradu v Brezne. Cakame aj na vase nazory a namety.

h0205f.jpg (16474 bytes)

 

 

Mesto Brezno v spolupraci s Okresnym uradom, Slovenskym zvazom protifasistickych bojovnikov, Vojenskym utvarom v Brezne, politickymi stranami a hnutiami si polozenim vencov k pomnikom na Namesti gen. M. R. Stefanika dostojne pripomenulo 57. vyrocie oslobodenia.

 

Na druhom rocniku zimnej sutaze taznych koni v Polomke dominovala krasa a sila

h0205e.jpg (20288 bytes)V sobotu 2. februara obec Polomka a Asociacia furmanov Slovenska usporiadali v poradi uz stvrtu sutaz taznych koni. O vitazstvo prislo do Polomky bojovat dvadsattri koni a ich majitelov. V porovnani s prvym rocnikom sa do sutaze prihlasilo viac sutaziacich a ich zverencov. Privitali furmanov z Krupiny, Priechodu, Lipovca, Dohnian, Terchovej, Zavadky nad Hronom, Helpy, Sumiaca, Pohorelej a samozrejme z Polomky. Po minulorocnom absolutnom vitazstve furmanov z Pohorelej sa ocakaval napinavy boj medzi nimi a furmanmi z Terchovej, ktora je preslavena chovom taznych koni. Pohorelcania ani tento rok nesklamali.
Sutazilo sa v piatich disciplinach, ktore boli postavene tak, aby furmani mohli prezentovat vsetky cinnosti, ktore musi dobry tazny kon ovladat. Discipliny boli zamerane na presnost, rychlost, silu a poslusnost koni. Velmi atraktivnou, aj ked iba ukazkovou disciplinou, sa stalo tahanie takmer dvojkubikoveho kmena, ktore dalo zabrat aj tym najsilnejsim konom. Vysledky dosiahnute v jednotlivych disciplinach sa spocitavali a absolutnym vitazom sa mohol stat len furman, ktory absolvoval vsetky discipliny.
Nadherne vyzdobene, zvoncekmi ovencene kone uputali svojou krasou a silou. Aj ked boli koniky mimoriadne poslusne, predsa sa vyskytli stiuacie, kedy stat v ich bezprostrednej blizkosti nebolo vobec bezpecne. Pocas celodenneho podujatia vladla velmi prijemna a uvolnena atmosfera a pocet divakov, ktori sa prisli do Polomky na preteky pozriet nasvedcoval, ze su atraktivnym vikendovym oddychom a maju perspektivnu buducnost. Vydarenemu podujatiu prialo aj nadherne slnecne pocasie. Povzbudzovanie a potlesk, ktory sa niesol lyziarskym strediskom Bucnik, vyprovokoval aj lyziarov, ktori sa povodne prisli lyzovat.
Na priprave pretekov sa podielal organizacny stab, ktory pozostaval z pracovnikov Obecneho uradu v Polomke, useku vystavby, vyroby a sluzieb, useku obchodu a zakladajucich clenov Asociacie furmanov Slovenska. Technicky stab tvoril hlavny rozhodca Ing. Ivan Pompura z Pohorelej, rozodcovia Ivan Reis z Polomky, Karol Pompura z Pohorelej, Vladimir Fasko z Polomky a technicky delegat Ing. Stanislav Priboj. Vsetkym, ktori pomocnou rukou prispeli k uspechu tohto podujatia patri uprimne podakovanie. Napriek tomu, ze domacim reprezentantom sa nedarilo, skandovanie najviac patrilo im. Su predpokladom, ze tradicia furmanstva v Polomke nazanikne. Celkovymi vitazmi sa stali: Jan Pompura starsi z Pohorelej, Jan Gondzak z Terchovej, a Marek Malecky z Pohorelej.
Vysledky: disciplina c. 301 - cval po urcenej drahe na cas, dlzka trate 500 m: 1. Jan Grandzak s konmi Bandy a Wiria (71 bodov), 2. Jan Pompura s konmi Gastan a Sano (82), 3. Ivan Gigadz s konmi Gastan a Pejo (86), disciplina c. 302 – slalom cez prekazky, stromoradie na dve kola: 1. Jan Gondzak s konmi Bandy a Wirla (66), 2. Karol Teslar s konom Liso (77), 3. Milan Skolnik s konom Gastan (80), Marek Malecky s konom Miso (80), disciplina c. 303 - presnost a poslusnost: 1. Marek Malecky s konom Miso (2980), 2. Jaroslav Lysican s konom Bubo (2970), Bernard Podhorsky s konom Besy (2970) 3. Jan Mesiarkin s konom Gastan (2930), disciplina c. 304 – casova a sikovnost pohonica – prevoz zrdi: 1. Jan Pompura s konmi Gastan a Sano (126), 2. Jaroslav Lysican s konom Rubo (129), 3. Karol Teslar s konom Liso (130), disciplina c. 305: sutaz dvojice sani, dvojice koni a pohonicov, nakladanie, prevoz a skladanie metrovice: 1. Jan Pompura s konmi Gastan a Sano (149), 2. Milan Skolnik s konom Gastan (159), Marek Malecky s konom Miso (159), 3. Ivan Gigadz s konmi Gastan a Pejo (161).


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT