5. FEBRUAR 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Vyskolia odbornikov

V stredu 30. januara sa v Tisovci uskutocnilo zasadnutie Rudohorskej rozvojovej spolocnosti (RRS), ktora zahrna sedem okresov v Slovenskom rudohori, Regionalne zdruzenie miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria je zastupene styrmi mikroregionmi. Pod zastitou Ing. arch. Petra Rusnaka RRS spracovala Plan rozvoja cestovneho ruchu vo vidieckom regione Rudohorie, ktory dostali predsedovia mikroregionov. Zaoberali sa aj pripravou skolenia facilitatorov, ktore sa uskutocni 8. a 9. februara v Teplom Vrchu. Po vyskoleni by tito ludia mali pracovat na poloprofesionalnej alebo profesionalnej urovni v ramci mikroregionov RRS na projektoch rozvoja vidieka do europskych fondov Phare a Sapart.

Ramza o Zivote na vidieku

Clenovia obcianskeho zdruzenia Ramza (Bacuch, Vysna Boca, Nizna Boca, Maluzina, Kralova Lehota) sa na svojom pracovnom stretnuti v Obecnom urade v Maluzinej vo stvrtok 31. januara venovali realizacii projektu Zivot na vidieku, ktory je financovany nemeckym donorom DPU. Do tohto projektu su zapojene po tri regiony z Ciech, Madarska, Polska a Slovenska (Ramza, Babia hora, Juzne Sitno), jeho cielom je ukazat zucastnenym i dalsim regionom v strednej Europe, ako by mal vyzerat vyvazeny ekonomicky a environmentalny rozvoj. Reprezentaciou regionu na medzinarodnom pracovnom stretnuti s donormi projektu v dnoch 5. - 7. marca v Luhacoviciach poverili zakladatela tohto zdruzenia starostu Bacucha Jana Turosika.

Hasici vo Francuzsku

V dnoch 25. - 31. januara na pozvanie generala Poziarnej ochrany mesta Pariz sa velitel Miestneho hasicskeho zboru v Brezne Jozef Kovalcik a zbormajsterka Alena Kovalcikova zucastnili na prvom seminari poziarnikov Meudonu a spriatelenych miest s nazvom Poziarna ochrana v Europe. Sucastou tohto podujatia bola aj vystava hasicskych exponatov, ktore poskytlo Horehronske muzeum. Ucastnici seminara nam svoje dojmy priblizia v buducom cisle.

Pripomenuli si strasne chvile vojny

V poslednu januarovu nedelu zasadal miestny Zvaz protifasistickych bojovnikov v Helpe. Na vyrocnej clenskej schodzi si zijuci pamatnici druhej svetovej vojny pripomenuli strasne chvile vojny, o to radostnejsia bola oslava 57. vyrocia oslobodenia (29. januara 1945). Po slavnostnom pietnom akte, polozeni kytice kvetov k pamatniku padlych hrdinov v prvej a druhej svetovej vojne sa odobrali na vyrocnu schodzu, ktoru im kulturnym programom sprijemnili deti z helpianskej pobocky Zakladnej umeleckej skoly, deti z detskeho domova Slniecko v Polomke a z detskeho folklorneho suboru Helpancok.

Policia1.jpg (9101 bytes)

Nasli ukradnute auto

Pri obchodzke mestom 20. januara po piatej podvecer hliadka na Cintorinskej ulici objavila ukradnutu modru Skodu Favorit. Auto totiz v noci 18. januara zmizlo z Ulice Osloboditelov vo Valaskej. O naleze informovali Policajny zbor.

Vypil si a rozbijal

Desat minut pred siestou vecer 21. januara oznamili z Kralovej taverny, ze tam vystraja opity host. Pohare a popolniky tu rozbijal A. D., ktory bol agresivny a nereagoval na vyzvy hliadky. Pretoze nechcel opustit priestory, von ho museli vyviest nasilim. Zalezitost riesili az po muzovom vytriezveni.

Zlodej v Bille

Dvadsiateho tretieho januara pred tristvrte na styri telefonovali z Billy, ze pri kradezi prichytili zlodeja. J. Z. z Banskej Bystrice totiz chcel bez zaplatenia odniest kavu bezmala za 400 korun. Zlodeja blokova pokuta neminie.

Odisla na navstevu a ...

N. P. zo Stromovej ulice 24. januara predpoludnim prisla oznamit, ze ju vykradli. V case, ked bola na navsteve, nezmamy pachatel vylomil dvere a obral ju o video a dalsie veci. Kradez oznamili Policajnemu zboru.

Nadaval policajtom

Pri prechadzani Stvrtou Laca Novomeskeho desat minut po polnoci 27. januara hliadka spozorovala skupinu ludi. Ocividne si vypili viacej ako sa patri, rusili nocny klud a jeden z nich nadaval aj policajtom. Predviedli ho na policiu za ucelom zistenia jeho totoznosti. Pripad vytrznika R. D. je v stadiu objasnovania.

Na slavnostnom zasadnuti mestskeho zastupitelstva

odovzdavali ocenenia

"Pred malou chvilou sme si polozenim kytic k pomniku padlych hrdinov pripomenuli vyznamny medznik v historii nasho mesta - 57. vyrocie jeho oslobodenia. Som nesmierne rad, ze ste prijali pozvanie aj na dnesne slavnostne mestske zastupitelstvo, na ktorom prevezmete ocenenia za rok 2001, ktore vam podla statutu mesta Brezna boli priznane za vase aktivity v oblasti zdravotnictva, skolstva, kultury, sportu a dobrych medziludskych vztahov."
h0205c.jpg (15822 bytes)Slova primatora Brezna Ing. Vladimira Faska nas vniesli do slavnostnej atmosfery, ktora v obradnej sieni breznianskej radnice panovala v ostatne januarove popoludnie. Okrem poslancov, ocenenych a hosti pozvanie prijal aj prezident druzobneho polskeho mesta Ciechanow Marcin Stryczynski s manzelkou a vnukmi.
Cenu mesta Brezna prevzali: riaditel Nemocnice s poliklinikou v Brezne MUDr. Anton Bucko za dlhorocnu pracu v zdravotnictve, za osobnu angazovanost pri prekvalifikovani nemocnice na druhy stupen a pri zabezpeceni obnovy a zariadeni najmodernejsimi diagnostickymi pristrojmi, Ladislav Murinak za dlhorocnu aktivnu angazovanost v reprezentacii mesta v komunalnom a vykonnostnom futbale i vo funkcii nacelnika Horskej sluzby Chopok - Juh, Jozef Samel za dlhorocnu aktivitu a angazovanost v Horskej sluzbe, za vychovu mladeze v lyziarskom sporte a za ostatne aktivity vo verejnom zivote. Cenu primatora mesta Brezna prevzali: Ing. Frantisek Baka za dlhorocnu angazovanost a aktivny pristup k plneniu povinnosti poslanca mestskeho zastupitelstva a predsedu dopravnej komisie mestskeho zastupitelstva, Anna Stanislavova za dlhorocnu pracu v samosprave klubu dochodcov vo funkcii predsednicky a za rozvijanie priatelskej spoluprace Klubu dochodcov mesta Brezna s klubmi mnohych miest na Slovensku, Eva Bruchackova pri prilezitosti zivotneho jubilea za dlhorocnu aktivnu cinnost v Zbore pre obcianske zalezitosti v meste Brezne a za pedagogicku, odborno-hudobnu pracu v zakladnej umeleckej skole, Jan Vengrin pri prilezitosti zivotneho jubilea za dlhorocnu aktivnu pracu v Divadelnom subore Jana Chalupku v Brezne a tym sirenie dobreho mena mesta, Gabriel Obernauer pri prilezitosti zivotneho jubilea za dlhorocnu aktivnu pracu v ochotnickom Divadelnom subore Jana Chalupku v Brezne, Tibor Gilla za dlhorocnu aktivnu angazovanost v sireni propagacie komunalneho a vykonnostneho sportu v meste a za osobny prinos v oblasti prenosu informacii zo sportovych stretnuti do medii.

Chcu spoznat vsetky krasy

Tridsiate vyrocie obnovenia cinnosti turistiky v TJ Mostaren Brezno si pripomenuli a nad posobenim Klubu slovenskych turistov - odboru turistiky pri MSK v Brezne v prvy februarovy den na zhodnocujucej schodzi sa zamyslali breznianski turisti.
h0205b.jpg (14694 bytes)Turisti vnimaju prostredie, v ktorom sa pohybuju, pozornejsie, sustredenejsie, komplexnejsie. Ich cielom nie je len prejst urcenu trasu co najrychlejsie, ale chcu spoznat vsetky krasy, ktore ponuka priroda. Ako zdoraznil dlhorocny predseda tohto zivotaschopneho a dynamicky sa rozvijajuceho obcianskeho zdruzenia Ing. Anton Jursa, KST vytvara podmienky pre siroku verejnost: "Nasi clenovia su priatelmi a ochrancami prirody, nechcu v nej len travit prijemne chvile, ale ju aj spoznavat, chranit a zveladovat." Dokazom jeho slov je skutocnost, ze vyse stovka clenov odpracovala 240 brigadnickych hodin pri cisteni rekreacnych chodnikov, pri cisteni a upratovani taborisk pod Skalkou, ktore znecistuju a devastuju rekreanti. Znackari manzelia Skrovinovci skontrolovali 30 kilometrov a starali sa o 50 kilometrov znackovanych turistickych chodnikov. Vlani sa na 53 akciach zucastnilo 2353 ucastnikov, co je o 27 viac ako v predchadzajucom roku. Vsetky podujatia v kronike zaznamenava Eva Benackova.
Buducnost odboru turistiky Ing. A. Jursa vidi v tom, ze ho aj nadalej budu tvorit ludia stotozneni s krasami a hodnotami prirody a krajiny, ktori sa za nimi vydali a doverne ich spoznavaju: "Nase pohlady, skusenosti ci odporucania mozu vyzniet presvedcivejsie ako rozne reklamy. Ak chceme svoju vlast propagovat a zviditelnovat, musime ju predovsetkym doverne poznat." Tak znie aj kredo prace vyboru a celeho odboru turistiky.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT