Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

11

19. MAREC  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Smaltovany riad z Hronca

h0211e.jpg (9073 bytes)V roku 2001 ziskalo Horehronske muzeum subor smaltovaneho plechoveho a liatinoveho riadu z Hronca. Predstavuje 166 kusov nadob vyrobenych v rokoch 1883 - 1940 v hroncianskej zlievarni a smaltovni. Vacsina vystavovanych . predmetov nebola vobec pouzivana. Rodina si ich drzala "do zasoby" v podkrovi svojho domu. Cakali tak, ako ich zabalili v tovarni - v papierovych krabiciach, vystlane drevenymi struzlinami. Kedze ich krasa a zachovalost si zasluzia pozornost, pracovnici Horehronskeho muzea sa rozhodli predstavit tento nalez verejnosti este pred jeho odbornym spracovanim. Toto je mozne vdaka Drahomire Bohusovej, ktora kolekciu odkupila a poskytla k dispozicii muzeu. Nalez je vystaveny v priestoroch mestianskeho domu c. 13 na Namesti gen. M. R.Stefanika c. 13 v Brezne od 18. do 27. marca. Prijmite pozvanie na jeho prehliadku.

(es)

Vo Valkovni postavia byty pre socialne slabsich

h0211f.jpg (18505 bytes)Za ucasti zastupcu ministerstva vystavby Ing. Jozefa Sovcika, zastupcu riaditela Statneho fondu rozvoja byvania Ing. Ludovita Chropovskeho, predstavitelov krajskeho uradu Miroslava Malejcika z odboru regionalneho rozvoja, Mgr. Natasi Slobodnikovej z odboru socialnych veci a romskej komunity, zastupkyne prednostu okresneho uradu Ing. Janky Mihalovicovej, realizatora, projektanta stavby, poslancov obecneho zastupitelstva a dalsich hosti starostka Valkovne Maria Bobakova vo stvrtok 14. marca slavnostnym vykopom otvorila vystavbu bytov pre socialne slabsie rodiny v osade Valkovna.
Na vybavenie tejto stavby ako prvej na Horehroni vynalozila starostka M. Bobakova nemale usilie. Podla jej slov cele dielo bude stat 11 257 000 korun, infrastrukturu na 80 percent financuje ministerstvo vystavby a na 20 percent obec prostrednictvom verejnoprospesnych prac. Statny fond rozvoja byvania poskytol na byty vratnu dotaciu 5 172 000 korun a ministerstvo vystavby nevratnu dotaciu 6 286 000 korun. V troch blokoch, ktore by mali byt dokoncene do konca jula tohto roka, najde ubytovanie sedemnast zaujemcov. V obecnom urade eviduju dvadsatpat ziadosti, ktore coskoro posudi obecne zastupitelstvo.
Po slavnostnom vykope sa starostka stretla s predstavitelmi zainteresovanych rezortov, aby prerokovali financne zalezitosti suvisiace s vystavbou.

Pozor na falzifikaty!

Policia upozornuje obcanov, organizacie, sukromnych podnikatelov, predavacov, ze sa v stredu 13. marca v okrese Brezno pri kontrole trzieb vyskytli falosne tisickorunacky. Tieto bankovky sa od pravych lisia tym, ze na nich chyba vodotlac, metalicky ochranny pruzok a na dotyk su z hrubsieho papiera. Vsetky falzifikaty boli serie G (G 75086931, G 88377501, G 75086931).
Budte preto pozorni pri preberani bankoviek vyssich nominalnych hodnot, pretoze pachatel moze falosne peniaze pouzit kdekolvek. Policia zaroven ziada obcanov, ktori by vedeli poskytnut akekolvek informacie o tomto pripade, aby tak urobili v najblizsom utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.

Ako z filmu

Tesne pred osmou vecer 12. marca sa v Brezne na Zubriku odohral vyjav ako z filmu. Vchodove dvere do domu patdesiatdvarocneho I. M. vykopli traja muzi zamaskovani pancuchami. Bili ho pastami, kopali po celom tele a ziadali peniaze. Potom mu lepiacou paskou zviazali ruky a usta, vyhrazali sa zabitim, pricom sekerou niekolkokrat zatali do steny vedla jeho hlavy. I. M. sa zlakol a prezradil, kde ma peniaze. Okrem 8000 korun si pachatelia vzali aj asi tridsat vypracovanych kozi diviacej a srncej zveri, mobilny telefon, niekolko vypreparovanych zvierat, ktore majitel ohodnotil na 100 000 korun.
Patnasteho marca vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne vzniesol obvinenie voci devatnastrocnemu R. V., dvadsatstyrirocnemu M. M. a osemnastrocnemu S. G. z trestneho cinu lupeze a porusovania domovej slobody.

Nezastavil

Pocas dopravnej kontroly o tristvrte na desat vecer 16. marca sa tridsattrirocny P. D. zo Zavadky nad Hronom dopustil trestneho cinu utoku na verejneho cinitela. Ked v Zavadke nad Hronom jeho vozidlo zastavovala hliadka, nereagoval na jej vyzvu, pribrzdil a autom si to namieril rovno na policajta, ktory nastastie stihol odskocit. Nasledovala nahanacka, po ktorej tohto "pirata" este v Zavadke zadrzali.

Primator Brezna a starostovia obci

na snemovani v Polomke

Polomka (r) - "Skoncil sa nas treti volebny rok, myslim si, ze sa smelo mozeme pozriet za seba, na to, co sme urobili v jednotlivych obciach, ale aj v celom regione", povedal v hodnotiacej sprave o cinnosti Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria v roku 2001 jeho predseda Ing. Vladimir Fasko na sneme v piatok 15. marca.
Zacal pozitivnym hodnotenim prezentacie regionu na medzinarodnom veltrhu cestovneho ruchu Slovakiatour: "Ved sme do "sveta" uviedli aj a. s. Tale, ktora uz v tomto roku mala samostatny stanok." Rok 2001 sa niesol najma v znameni reformy verejnej spravy, prechodu kompetencii, hoci v sucasnosti sa predstavy trocha zahmlievaju a nejasnosti je viac, ako predpokladali. Prva rozvojova vidiecka agentura je aktivna vdaka Ing. arch. Petrovi Rusnakovi, napriek tomu nebola zaradena do siete krajskych agentur. Naplastou na to mala byt ponuka zriadit v Brezne Centrum prveho kontaktu ako v jednom z deviatich okresnych miest. Zial, ako konstatuje sprava, ostalo len pri "breznianskom stretnuti" s predstavitelmi ministerstva hospodarstva, na ktorom primator Brezna ponukol priestory i tarchu zakladnych prevadzkovych nakladov. Ani peticiu o zaradeni okresu Brezno medzi ohrozene oblasti, adresovanu predsedovi vlady, nebral nikto vazne. Naproti tomu uspesne sa rozbieha Vidiecky parlament, v ktoreho predsednictve je starosta Bacucha Jan Turosik. Hoci na vlanajsom regionalnom sneme sa viac-menej dohodli na zriadeni spolocnych uradovni, na novom rokovani v tomto roku rozhodnutie snemu zrusili. Podla poslednej dohody zatial eviduju spolocne urady v Polomke, Helpe, Ciernom Balogu a v Brezne. Konecne slovo budu mat obecne zastupitelstva a pri tych obciach, kde nedojde k dohode, rozhodne ministerstvo vnutra.
Do uznesenia, ktore na zaver prijali, okrem ineho zakotvili: informaciu uradu prace o moznostiach vyuzitia verejnoprospesnych prac obcami, financnu podporu tyzdennika Horehronie, breznianskeho detasovaneho pracoviska Materialovotechnologickej fakulty STU Trnava, ucast na vystave Slovakiatour, dalsi rozvoj programov pre cestovny ruch a zvysenie zamestnanosti, zorganizovat pracovne stretnutie primatora a starostov s prednostom okresneho uradu o financnom, odbornom a personalnom zabezpeceni presunu kompetencii, sledovat okresnym uradom narokovanie podmienok na projekt Vratme sport do skol na ministerstvo skolstva, zabezpecenie Registra obnovy evidencie pozemkov pre vsetky obce okresu, iniciovat zo strany ZMOSu tvorbu zakonov tykajucich sa uzemnej samospravy.
Rokovanie malo pracovny charakter, ktory umocnila aj pritomnost riaditela Stredoslovenskych vodarni a kanalizacii B. Bystrica Ing. Lubomira Rysu, riaditela sekcie obci ZMOSu Ing. Juraja Kerekesa, zastupkyne prednostu okresneho uradu Ing. Janky Mihalovicovej a pracovnicok Narodneho uradu prace - Okresneho uradu prace Brezno Ing. Agaty Ostranskej a Mgr. Marie Helcovej.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT