19. MAREC  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ako si zijeme

Domov dochodcov a domov socialnych sluzieb Hron v Dubovej od 2. januara naplno otvoril prevadzku a privital prvych obyvatelov. V sucasnosti tu zije styridsat seniorov a poniektori z nich uz v novej rodine oslavili krasne okruhle jubilea.
,,Spolu s obyvatelmi sme stihli pripravit rozne akcie, mali sme zoznamovaci vecierok, posedenia na temu umenie starnut, spolocne rozhovory o stasti, o vztahoch medzi ludmi, o laske. Zabavili sme sa na fasiangovej veselici v pestrych maskach, rozveselili na kulturnom vystupeni deti z miestnej zakladnej skoly, oslavili Medzinarodny den zien. Vsetci dufame, ze spolu prezijeme este vela prijemnych chvil a ze nasi dochodcovia u nas najdu skutocny pocit domova, bezpecia a istoty", povedala nam riaditelka tohto zariadenia Ing. Margita Surabova.

(r)

h0211b.jpg (15997 bytes)

Na vystave, ktoru uplynuly vikend v mestskom dome kultury ponukla okresna organizacia Slovenskeho polovnickeho zvazu, mohli navstevnici obdivovat polovnicke trofeje ulovene v minulorocnej sezone. Medzi viac ako sto jelenimi parohami bolo aj parozie ocenene zlatou medailou, okrem toho patdesiatpat srncich parozkov, pat diviacich trofeji, pat medveda hnedeho a dalsie. Sucastou podujatia boli ukazky prac clenov polovnickych zdruzeni, ktore priblizili aj na nastenkach.

Dumbierfest 3

Multimedialny festival s tematikou horskeho prostredia ma v Brezne svoju tradiciu, ved v tomto roku v dnoch 22. a 23. marca sa uskutocni uz jeho treti rocnik. Ako nam povedal jeden z organizatorov Marian Pavuk, zacnu v piatok o 16. hodine v kine Mostar, kde budu premietat horske filmy. O 21. hodine sa presunu do Bombura klubu, kde pokracuju videoprojekciou a o 22. hodine koncertuje funki skupina Toomuch. V sobotu od 10. do 19. hodiny su opat v kine Mostar diaprojekcie a videoprojekcie. Hlavny host dna reziser a kameraman Pavol Barabas premietne film Mustang, oceneny na nejednom medzinarodonom filmovom festivale s tematikou horskeho prostredia a ukazky z najnovsieho projektu, na ktorom pracuje. S diaprojekciami sa predstavia aj Jaroslav Vondercik, Jarik Stejskal a Peter Ondrejovic. V Bombura klube po dalsich videoprojekciach otvoria cvicnu horolezecku stenu, ktoru postavil horolezecky klub ZP Sport, a. s., Podbrezova. Bodkou za dvojdnovym podujatim bude vecerny koncert znamej dzezovo-bluesovej spevacky Silvie Josifosko.

Policajt moj kamarat

Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezno vyhlasilo v skolskom roku 2001/2002 tretie regionalne kolo projektu Policajt moj kamarat. Tato vychovno-vzdelavacia akcia preventivneho charakteru je urcena ziakom zakladnych skol a osemrocnych gymnazii. V Brezne sa tomuto projektu venuje hovorkyna okresneho riaditelstva Policajneho zboru npor. Mgr. Dana Kmetova, ktoru sme poziadali o kratky rozhovor:
o Kto vyhlasil tuto sutaz?
- Sutaz bola po prvykrat vyhlasena v roku 1996 na podnet Mestskeho uradu v Banskej Bystrici a Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Banskej Bystrici. Vychadzali zo statistiky o kriminalite mladistvych, ktora vykazuje stupajucu tendenciu. V okrese Brezno sme tento projekt rozbehli v oktobri roku 2000.
o Co je zakladnou naplnou projektu Policajt moj kamarat?
- Jeho zakladnou naplnou je budovanie dovery a vztahu deti a mladeze k Policajnemu zboru Slovenskej republiky. Projekt oslovuje vsetky vekove kategorie ziakov zakladnych skol, teda je predpoklad, ze si utvoria svoj nazor na pracu policie, nebudu ju vnimat len zo sprostredkovaneho podania, ale na zaklade vlastnych ziskanych skusenosti a poznatkov. K tomu prispieva fakt, ze prihlasene skoly sa opakovane zapajaju do projektu a povereny policajt s rovnakym kolektivom ziakov pracuje uz treti rok.
o Z akych casti sa sklada okresne kolo projektu?
- Okresne kolo projektu je rozdelene na viac casti. Zakladnu tvori prednaskova cinnost v jednotlivych zakladnych skolach, kde hlavnymi temami su prava a povinnosti obcanov, ulohy policie, mladez a kriminalita, dopravna vychova. V nasom okresnom kole projektu prebieha aj vytvarna sutaz o logo projektu. Vytvarne prace su vystavene v centre volneho casu Lucinka a najkrajsie su aj odmenene. Pretoze vsetky minulorocne prace su pekne, vystavujeme ich aj v tomto roku. Sucastou projektu je aj dopravna sutaz Na bicykli bezpecne, ktora ma teoreticku a prakticku cast. V teoretickej casti ziaci formou testov odpovedaju na desat otazok zameranych na pravidla cestnej premavky, ktore su platne pre nemotorovych ucastnikov cestnej premavky a spolujazdcov v motorovych vozidlach. Prakticka cast pozostava z jazdy zrucnosti na bicykli. Zaverecnu cast projektu tvoria branne preteky, ktore uz tradicne byvaju na Rurach a zucastnuje sa na nich sestclenne druzstvo triedy. Tieto preteky maju dve zakladne casti, a to overovanie si vedomosti z prevencie kriminality, dopravnej vychovy, zdravotnej vychovy, povinnej vybavy bicykla a pod. Su to vedomosti, ktore ziaci ziskavaju z prednasok policajtov v tychto skolach. Vitazne druzstvo bude odmenene peknymi cenami a aby ostatni neboli sklamani, vsetci uvidia ukazky psovoda so psom.
o Pripravili ste nejaku novinku?
- Tohtorocnou novinkou, ako som detom slubila, je postup do krajskeho kola, ktore organizuje a 12. juna realizuje Krajske riaditelstvo Policajneho zboru v Banskej Bystrici. Tesim sa na nasu dalsiu spolupracu pedagogov a ziakov vsetkych prihlasenych skol. Verim, ze tohtorocne kolo skonci este s lepsimi vysledkami a pre deti s nezabudnutelnymi zazitkami.

Bacuch, Boca od jedneho otca

Obcianske zdruzenie Ramza tvori pat obci (Bacuch, Vysna Boca, Nizna Boca, Maluzina, Kralova Lehota), nadvazuje na historicke prepojenie Bockej a Bacusskej doliny s cielom zabezpecovat environmentalne priaznivy trvaloudrzatelny rozvoj tohto uzemia.

Prvykrat sa zastupcovia miestnych podnikatelov, samospravy, statnej spravy, lesov, ochranarov, majitelov lesov, Horskej sluzby, turistickeho zvazu a dalsi zisli v juni 1999. Stretnutie prinieslo mnozstvo napadov, potvrdilo ochotu spolupracovat a pomohlo urcit priority rozvojovych postupov. V tom istom roku v novembri zalozili obcianske zdruzenie Ramza, identifikovali financne a ludske zdroje a sformulovali niektore napady na rozvoj regionu, napr. vybudovat naucny chodnik, vytvorit podmienky pre drobnych podnikatelov, klast doraz na sluzby, doplnkove aktivity, zdruzit na to prostriedky z miestnych zdrojov, vytvorit ponuku programovych produktov, informacne a propagacne materialy o regione. Prisli s navrhom zmapovat celkovy sucasny potencial uzemia, vytvorit databazu a vybrat ciastkove projekty, ktore moze zdruzenie riesit, zvysit pocet navstevnikov, ale bez negativneho dopadu na zivotne prostredie, viest miestnych obyvatelov k spravnej starostlivosti o uzemie, zvysovanim kvality zivota dosiahnut spokojnost domacich obcanov, najst spolocny postup pri rozvoji uzemia, dosiahnut, aby stat dotoval hospodarenie v stazenych podmienkach, vytvorit viziu regionu na desat rokov.
Obcianske zdruzenie Ramza od svojho vzniku spolupracuje s nadaciou Ekopolis so sidlom v Banskej Bystrici a s neziskovou organizaciou A-projekt Liptovsky Hradok, ktorej manazeri pomahali viest prve stretnutia, vypracovat stanovy zdruzenia, prejst registracnym procesom, vypracovat projekty a ziadosti o grant. Najnovsie tato organizacia pre Ramzu vydala zaujimavu publikaciu o zivote a praci tohto zdruzenia s nazvom Bacuch, Boca od jedneho otca v ramci projektov: Tatransky institut, interaktivne komunitne planovanie v mikroregionoch Liptova, Komunitny informacny profil a Predvstupove nastroje EU. Zodpovednou redaktorkou publikacie je Ingrid Durikova a pod zaujimave graficke spracovanie sa podpisala Libusa Vysna. Starostovia obci v nej spominaju na svoje zaciatky a na pripravy vzniku Ramze, ktoru zalozili s velkym entuziazmom. Pripominaju svoj dlhodoby ciel: Spokojni domaci obcania, spokojni hostia. Svoje miesto tu ma aj charakteristika obci mikroregionov a ich ludi, komunitne profily spolu s vizualizaciou krajiny. Najdeme tu zaujimave informacie o erbe Kralovej Lehoty, o trampotach so zemiakmi, o mediarskom zavode ci sklarskej hute v Maluzinej, o Niznej i Vysnej Boci, ale aj o tajchu v Bacuchu.

(ep)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT