19. MAREC  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Energeticka infolinka pre Stredoslovakov

Rozhodnutim ministra hospodarstva SR c. 289/2001 doslo 31. 12. 2001 k zruseniu statneho podniku Stredoslovenske energeticke zavody, s. p., Zilina. 1. januara 2002 vznikli zo statneho podniku styri samostatne akciove spolocnosti, a to distribucna spolocnost Stredoslovenska energetika, a. s., (SSE, a. s.) so sidlom v Ziline a 3 teplarenske spolocnosti: Martinska teplarenska, a. s., Zvolenska teplarenska, a. s. a Zilinska teplarenska, a. s.
Projekt zmeny systemu riadenia
Rok 2001 bol teda ocakavanym rokom vyraznych zmien a transformacia na akciove spolocnosti jeho zavrsenim. Postupny pripravovany prechod na volny trh obchodovania s energiami bol motivujucim prvkom, ktory urychlil prehodnotenie priorit procesov v spolocnosti tak, aby spolocnost zvladla v buducnosti konkurencny boj na poli kvality aj ceny. Spolocnost tak prechadza “projektom zmeny systemu riadenia”, co v praxi znamena racionalizovat system riadenia podniku, postaveny na reinzinieringu procesov a postupnom prechode na procesne orientovanu strukturu. Spolocnosti sa i napriek vyraznym zmenam podarilo udrzat do konca existencie statneho podniku korektny vztah a socialny zmier so zamestnancami. Pre novovzniknute teplarenske zavody boli vytvorene specialne fondy na riesenie ich restrukturalizacie na akciove spolocnosti a socialny partner tiez podporil realizaciu projektu zmeny, ktorym boli zrusene rozvodne zavody v ramci byvaleho statneho podniku.
Hospodarenie spolocnosti
O uspesnom riadeni spolocnosti v roku 2001 svedci i kladny hospodarsky vysledok za rok 2001, na ktorom sa velkou mierou podielali predaj akcii Globtelu, zvysenie vynosov za elektricku energiu a zmena metodiky uctovania a vykazovania nevyfakturovanej elektrickej energie. Vytvorili sa tiez opravne polozky k pohladavkam v konkurze, ku zmenkam a pohladavkam po lehote splatnosti v celkovom objeme viac ako 600 mil. Sk. Zlepsili sa vztahy s najdolezitejsim obchodnym partnerom spolocnosti – Slovenskymi elektrarnami, a. s. Stav zavazkov SSE, a. s. poklesol od nastupu noveho vedenia podniku v aprili 2000 zo 4,5 mld. Sk na stav, kedy je spolocnost schopna svoje zavazky splacat v lehote splatnosti.
Co prinasaju zmeny samotnym zakaznikom?
Prvoradym zaujmom spolocnosti je spokojnost zakaznika s kvalitou poskytovanych sluzieb. Vo vsetkych okresnych mestach su zriadene okresne obchodne kancelarie (OOK), ktore vyznamne ulahcuju komunikaciu najma medzi zakaznikom a spolocnostou. Vyznamnou aktivitou smerom k zakaznikovi bolo v roku 2001 zriadenie Telefonneho zakaznickeho centra.
Telefonne zakaznicke centrum (TZC) – 0850 111 468
Dovodom zriadenia Telefonneho zakaznickeho centra je snaha urychlit a skvalitnit komunikaciu medzi zakaznikom a spolocnostou SSE, a. s. Prevadzka TZC je podporovana v sucasnosti najvyspelejsimi telekomunikacnymi technologiami, ktore automaticky riadia a optimalizuju prepajanie hovorov na jednotlive agentky TZC. Telefonne zakaznicke centrum vyuziva kompletny zakaznicky system, rovnako ako okresne obchodne kancelarie, a je im z hladiska dosahu informacii rovnocennym partnerom. Hlavnou vyhodou TZC je skutocnost, ze poskytuje nielen informacie (o cenach a sadzbach elektrickej energie, o priebehu odstranovania poruch v dodavke energie, konzultacie a poradenstvo v oblasti vyuzivania energii), ale aj sluzby. Najcastejsie poskytovanymi sluzbami su: zvysenie alebo znizenie zaloh, zasielanie opisu faktur, prijem hlaseni poruch v dodavke elektrickej energie a informacie o priebehu ich odstranovania, prijem hlaseni poruchy elektromeru, pomocnych pristrojov a stavu ciselnika elektromeru, prijem reklamacii vyuctovania spotreby elektrickej energie. Vyhodou pre zakaznika je hlavne okamzity a komfortny pristup po telefonne k informaciam a rieseniu problemu suvisiaceho s odberom elektrickej energie z ktorehokolvek miesta v SR bez ohladu na vzdialenost, ktora deli zakaznika od najblizsej okresnej obchodnej kancelarie SSE, a. s. a bez vydavkov na dopravu. Nova sluzba SSE, a. s. je zakaznikom pristupna na telefonnom cisle 0850 111 468, pricom poplatok za hovor je v cene miestneho hovoru. Sluzby na uvedenom telefonnom cisle su poskytovane kazdy pracovny den od 6.00 do 21.00 hod. Zakaznici mozu na telefonne cislo TZC nahlasit poruchu v dodavke elektrickej energie aj mimo uvedeneho casu (24 hodin denne). Hovor je automaticky presmerovany na Centralny energeticky dispecing SSE, a. s, kde pracovnici dispecingu operativne zabezpecuju odstranenie zavady prostrednictvom pohotovostnej inspekcnej sluzby oblastnych kancelarii udrzby SSE, a. s. Zavedenim tejto sluzby svojim zakaznikom potvrdila Stredoslovenska energetika, a. s., ze svoj hlavny ciel – poskytovat sluzby v sulade s potrebami a zelaniami zakaznikov – chce postupne realizovat v komplexnom rozsahu, a tym dosiahnut standard sluzieb, bezne poskytovanych energetickymi spolocnostami v krajinach Europskej unie.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT