19. MAREC 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Rozpravkove vretienko

Krajsky urad v B. Bystrici vyhlasil pre ziakov zakladnych skol 12. rocnik sutaze v prednese rozpravky s nazvom Rozpravkove vretienko. Vo stvrtok 14. marca sa v Centre volneho casu v Brezne uskutocnilo okresne kolo, v ktorom vo dvoch kategoriach sutazilo dvadsatjeden ziakov z osmich skol. Hodnotiaca komisia rozhodla, ze z prvej kategorie (1. stupen) postupuju D. Simanova z Helpy a I. Trnavska z P. Polhory (nahradnik V. Brozman zo Skolskej). Z druhej kategorie (2. stupen) postupuje A. Sycova z Pohorelej a M. Zlukyova z Janosovky (nahradnicka Z. Mikloskova zo Skolskej). Dievcata prijali pozvanky do krajskeho kola, ktore bude 25. marca v B. Bystrici.

Breznania v Novom Bydzove

Na zaklade pozvania z Mestskeho uradu v Novom Bydzove, s ktorym Brezno podpisalo zmluvu o priatelstve a spolupraci, zastupcovia mestskeho uradu v dnoch 14. a 16. marca navstivili svojich ceskych partnerov. Popri pracovnych rokovaniach sa delegacia zucastnila aj na vernisazi prezentacnej vystavy Brezno - centrum Horehronia.

Recitatori sutazili

Breznianske gymnazium v stredu 13. marca bolo opat velmi dobrym hostitelom okresneho kola sutaze v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubin. Sutaziaci strednych skol Breznianskeho okresu priniesli ukazky slovenskej i svetovej poezie a prozy. To, ze uroven prednesu poezie bola o cosi vyssia, dokazuje i pocet postupujucih do regionalneho kola. V poezii: A. Albertyova (HA), J. Kovacova (OA), J. Nepsinsky (SPS), J. Bubelinyova (OA), v proze: V. Makusova (OA), J. Beraxa (SPS), L. Tyciakova (SOU Lopej).

Prve miesto pre SOU Brezno

Uz po tretikrat sa studenti Stredneho odborneho ucilista v Brezne zapojili do sutaze o najlepsiu esej na temu Svet po 11. septembri 2001. Je pre nas clenstvo v NATO a EU stale zarukou stability, bezpecia a prosperity?, ktoru vyhlasil podpredseda vlady Ivan Miklos. Na tuto temu poslali prace piati studenti ucilista, pricom Ivana Kvietkova obsadila prve miesto v kategorii strednych skol. Jeden pracovny den stravila s podpredsedom vlady, zucastnila sa na otvoreni kniznice OECD v Technickej univerzite v Bratislave, na tlacovej besede a na slavnostnom vyhodnoteni sutaze v Miestodrzitelskom palaci hlavneho mesta Slovenska. Zapojenie sa studentov do tejto sutaze svedci o tom, ze problematika vstupu Slovenska do EU a NATO im nie je lahostajna, ale ze im skutocne zalezi na buducnosti nasej krajiny.

Opytali sme sa za vas

ekonomickeho namestnika BYPOSu, s. r. o., Brezno Ing. Cyrila Grajcara
o Aky je hlavny dovod zvysenia maximalnej ceny tepla pre domacnosti, co z toho vyplyva pre spotrebitela?

- Cenovym vymerom c. 26/2002 Okresneho uradu v Brezne v zmysle Opatrenia Ministerstva financii SR c. R-7/2000 a Opatrenia MF SR c. R-5/2001, ktorymi sa meni a doplna vymer MF SR c. R-1/1996 a urcuje rozsah tovaru s regulovanymi cenami v zneni neskorsich predpisov bola stanovena maximalna cena pre vyrobcu tepla na vykurovanie a pripravu teplej uzitkovej vody (TUV) urcenej pre domacnosti od dodavatela BYPOS Brezno, s. r. o., vo vyske 368,- Sk/GJ vratane DPH. Maximalna cena je urcena ako vazeny priemer cien tepelnej energie dodavanej zo vsetkych tepelnych zdrojov vyrabajucich teplo z rovnakeho paliva. Cena podla tohto vymeru plati od 1. januara 2002. Dovodom zvysenia maximalnej ceny tepla pre domacnosti je zvysenie ceny zemneho plynu od 1. januara 2002 v priemere o 19,3 percenta podla podmienok regulacie cien zemneho plynu odoberaneho na podnikatelske ucely v zmysle Prilohy c. 28 k vymeru c. R-1/1996 s tym, ze maximalna cena tepla pre konecneho spotrebitela bola urcena vo vyske 450,-Sk/GJ vratane DPH.
Do ceny tepla boli premietnute len ekonomicky opravnene naklady a primerany zisk, ktore suvisia len s vyrobou a dodavkou tepla po odberne miesto podla jednotlivych uzatvorenych tepelnych okruhov. Situacia v oblasti predajnych cien zemneho plynu je v poslednom obdobi komplikovana a ceny obstarania, prepravy a distribucie zemneho plynu su ovplyvnene vyvojom cien ropy na medzinarodnych burzach a kurzom koruny voci dolaru. Sucasne sa musi zabezpecit nevyhnutna revizna cinnost, atestacie, zakladna udrzba a rekonstrukcia spojena s modernizaciou cestou investicii za ucelom znizenia tepelnych strat na tepelnych zdrojoch a hlavne zastaralych rozvodoch tepla a TUV. Pre porovnanie uvadzame vysku ceny tepla v niektorych mestach nasho regionu i mimo neho: BYTOS Podbrezova, s. r. o., 416,-Sk/GJ, Valbyt Valaska, s. r. o., 375,- Sk/GJ, Petrochema Dubova 373,-Sk/GJ, B. Bystrica (teplaren) 419,- Sk/GJ, Martin 389,- Sk/GJ, Zvolen 423,- Sk/GJ, Levice 440,- Sk/GJ, Zilina 373,- Sk/GJ, V. Krtis 417,- Sk/GJ, L. Mikulas 387,- Sk/GJ, Detva 425,- Sk/GJ.
Neplaticov za sluzby spojene s byvanim je stale vela. Situacia niektorych rodin je naozaj kriticka a zaplatit nemaju z coho. Viac je vsak neplaticov spekulantov. Nie ze by nemali z coho zaplatit, vedia vsak, ze aj ked nezaplatia, nic sa im nestane. Su na omyle, pretoze od 1. septembra 2001 plati novela Obcianskeho zakonnika, kde pri nezaplateni za viac ako tri mesiace prenajimatel dava vypovede z najmu bez privolenia sudu a neplatic nema narok na nahradny byt, iba na nahradne ubytovanie, resp. pristresie. Priemerna domacnost plati najviac za teplo a TUV. Podla odbornikov tvori spotreba TUV a tepla na vykurovanie viac ako 65 percent celkovych nakladov na byt.
Regulaciu niektorych cinnosti v sietovych odvetviach doteraz zabezpecovali rezorty ministerstva financii, ministerstva hospodarstva a riesila sa iba cast celkoveho zaberu zakona c. 18/1996 Z. z. o cenach. Na zabezpecenie a vykonavanie regulacie sa zriaduje samostatne fungujuci Urad pre regulaciu sietovych odvetvi ako organ statnej spravy financovany zo statneho rozpoctu. Cielom je zabezpecit, aby rozhodujuci monopolni dodavatelia energii fungovali efektivne a nezneuzivali svoj trhovy vplyv. V praxi to znamena, ze dodavatelia energii by nemali uctovat ekonomicky neopravnene naklady, mali by dodavat primeranu kvalitu sluzieb, mali by dosiahnut primeranu navratnost svojich investicii a zabezpecovat optimalnu udrzbu a rozvoj cestou rekonstrukcii a modernizacii tepelnych zdrojov.
Neustaly rast cien tepelnej energie nas nuti zamyslat sa nad ucinnymi prostriedkami na znizovanie jej spotreby. V pripade tepelnej energie na vykurovanie je meracia a regulacna technika jeden z najucinnejsich a financne najmenej narocnych prostriedkov na dosahovanie uspor. Aktivny pristup k usporam tepla je dolezity pre stat, pretoze Slovensko je odkazane na dovoz energetickych surovin a uspory tepla su aj usporami statnych devizovych rezerv. Rovnako pre zivotne prostredie – najcistejsia je nespotrebovana energia. A nakoniec pre obcana, pre ktoreho sa zvysujuce ceny tepla a inych druhov energie stavaju velkou zatazou. Skusenosti ukazuju, ze velkou prekazkou v dosahovani uspor cez technicke zariadenia je nedostatocna osveta medzi konecnymi spotrebitelmi. Vsetky merace u konecneho spotrebitela urcuju jeho podiel na spotrebe celku a su nevyhnutnou podmienkou spravodliveho rozpocitavania.

Co zistila "soika"

Deviaty a desiaty kalendarny tyzden (25. februar az 10. marec) priniesli do statistiky Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj aj tieto udaje: 106 skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, 63 kontrolnych nakupov, 41 spravne uctovanych, 22 predrazenych nakupov, frekvencia 34,9 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov 4,50 koruny.
V styroch prevadzkovych jednotkach chybalo 14 cenoviek, pre rozne nedostatky (kvalitativne chyby, nesplnenie informacnych povinnosti, nedodrzanie lehoty spotreby, nepredlozenie pisomnych potvrdeni vyhlaseni o zhode, resp. vyhlaseni o zhode na urcene vyrobky v zmysle zakona 264/99 Z. z. v zneni zakona 436/2001 Z. z.) v 45 prevadzkach zastavili predaj 300 druhov vyrobkov v hodnote 3 520 264 korun, v piatich prevadzkach dali prikaz na likvidaciu siedmich druhov tovaru v hodnote 1298 korun, neplatne uradne overenie malo sedem vah a osem zavazi v osmich jednotkach. Za zistene nedostatky mensieho rozsahu ulozili 57 blokovych pokut v hodnote 40 800 korun a za nedostatky vacsieho charakteru spisali 13 oznameni o zacati spravneho konania.
V Breznianskom okrese v potravinach Mix v Rohoznej zastavili predaj osmich druhov tovaru v hodnote 2139 korun, ktory uz bol po stanovenej lehote spotreby (napr. zuvacky, ovsene vlocky, visne v cokolade, mliecna cokolada Milka).

(tm)

Policia1.jpg (9101 bytes) Kradli a budu potrestani

Prveho marca telefonovali z potravin Real-market na Mazornikove, ze tam pri kradezi bravcoveho pliecka za 111,20 prichytili Z. F. z Brezna. V ten isty den pristihli zlodeja aj v potravinach M-market na Nalepkovej ulici. So salamou za 10,10 bez zaplatenia chcel odist P. O. z Brezna. Blokova pokuta ani jedneho z nich neminie.

Cierni odberatelia

Na Ulici Frana Krala c. 3 sarapatili cierni odberatelia elektrickej energie. Prveho marca rano hliadka asistovala zamestnancom BYPOSu pri odpajani tychto nezakonnych odberatelov.

Ozili aj "fetaci"

Zmizol sneh, oteplilo sa, priroda sa prebudza a s nou zial aj "fetaci". Trojlistok (I. P., M. P. a J. B.) z Brezna sa 7. marca vecer vybral na Stromovu ulicu, aby si "zacuchal". O pol desiatej ich pri tejto zdraviu skodlivej a prostredie znecistujucej cinnosti "vyrusila" hliadka. Trinasteho marca po osmej vecer tu nadabila na D. B. z Brezna. Pripady su v stadiu objasnovania. 

Nestihli to

Pat minut po pol druhej popoludbni 8. marca prevzali oznam, ze spred zdravotnickeho internatu na Nalepkovej ulici traja muzi ukradli zeleznu rohoz a vezu ju pravdepodobne do zberne. Zlodeji E. F., A. P. a I. E. z Brezna vsak svoj lup nestihli spenazit, pretoze ich este na ceste zastavila hliadka.

Z dlhej chvile?

M. S. z Brezna mal mozno vecer 8. marca dlhu chvilu, alebo mu zavadzal smetny kos. Nech to bolo akokolvek, mal vsak smolu, pretoze ho pri tomto skutku presne pat minut po jedenastej zazrela hliadka. Okrem toho, ze kos musel vratit na povodne miesto, zaplatil aj blokovu pokutu.

Dolapili kminov

Nadranom 9. marca na poziadanie Policajneho zboru pomahali pri prenasledovani dvoch zlodejov, ktori sa vlamali do firmy PE-MA. Nahanacka bola uspesna a s pomocou sluzobneho psa kminov dolapili.

Nie je ohnik ako ohnik!

Po prevzati informacie, ze vo Vagnari ktosi pali pneumatiky, vybrali sa 12. marca pred deviatou rano na miesto cinu. Ohnik si tu rozlozil V. V. z Liptovskeho Mikulasa, ktory najskor palil papier a asi mu bolo chladno, pretoze pridal aj pneumatiky, ktore tam ktosi odhodil. Teplo mu bolo asi aj z blokovej pokuty, ktoru zaplatil za znecistovanie verejneho priestranstva.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT