16. APRIL 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Ramza bilancovala

Vo Vysnej Boci sa v stredu 10. aprila stretli clenovia obcianskeho zdruzenia Ramza na clenskej schodzi, aby zhodnotili svoju cinnost v uplynulom obdobi, ktora ich radi medzi najlepsie. V regione, v ktorom su zastupene obce Bacuch, Vysna, Nizna Boca, Maluzina a Kralova Lehota, v sucasnosti realizuju niekolko rozvojovych projektov a pripravuju seminare na vyuzitie zdrojov v ramci priprav na male a stredne podnikanie. Rozvijaju spolupracu s regionmi v Polsku, Madarsku, Nemecku a v Holandsku, ktora by mala byt specatena podpisanim dohody o spolupraci a priatelstve s regionmi Horehron a Bacussko-bockej doliny. V polovici maja planuju seniorsky prechod klubov Jednoty dochodcov z okresu Brezno po pripravovanom naucnom chodniku Bacuch - Boca. Vo volbach zvolili statutarov - predsednicku zdruzenia Marcelu Herichovu z Niznej Boce a podpredsedom sa stal Ing. Marek Nikel z Bacucha.

Spolok POD aj na europskom fore

V prvy aprilovy piatok sa v Kralikoch pri Banskej Bystrici stretli clenovia Spolku Programu obnovy dediny (POD), ktoreho predsedom je starosta Polomky Frantisek Durcenka. Ako nas informoval, prijali osem novych clenov a zaoberali sa pripravou sutaznych podmienok na rok 2002, ktore vytvaraju predpoklady na prihlasenie obci do POD. Spolok chce tuto sutaz spoluorganizovat s ministerstvom zivotneho prostredia. Prihlasit sa mozu obce, ktore svojou aktivitou zlepsuju zivotne podmienky vo svojej dedine a co je prioritne, organizuju ich spolu s obcanmi. Vlani zvitazila obec Soblahov pri Trencine, ktora bola prihlasena aj do europskej sutaze POD a ako zdoraznil F. Durcenka, aj ti, ktori sa budu hlasit v tomto roku, maju sancu sutazit i na auropskom fore. Europska sutaz byva kazde dva roky.

Slavik Slovenska 2002

Slovenska ludova piesen je jednym z cirych pramenov nasho narodneho jestvovania. Prichadza k nam z hor, dolin, rovin, najkrajsieho kuta na svete Velka spevacka sutaz Slavik Slovenska sa obracia predovsetkym na deti, je znamenim, ze nam velmi zalezi na ustavicnom obnovovani toho, z coho sa bude cerpat vecne.V stredu 10. aprila sa v Zakladnej skole na Pionierskej 4 v Brezne uskutocnil 12. rocnik republikovej sutaze Slavik Slovenska pod zastitou Petra Dvorskeho. V prvej kategorii vystupili ziaci 1. - 3. rocnika a v druhej 4. - 6. rocnika s tymito vysledkami: 1. kategoria: 1. Jakub Muransky, Ivan Bursa, 2. Anicka Svantnerova, Livia Giertlova, 3. Simon Kupec, Michal Santoris, 2. kategoria: 1. Mario Kapajcik, 2. Radko Kurek, Janka Sukennikova, 3. Beata Markusova. Pedagogovia vytvorili v srdciach neopakovatelny priestor pre deti, pre piesen, pre domov a pre lasku. Podakovanie patri malym slavikom, ale aj vsetkym ktori prispeli k tomu, aby sa ludova piesen nikdy nevytratila z nasho zivota. Tato tuzba vedie rodicov a ucitelov, aby deti naucili laske k pramenu dobra a krasy.

B. Leitner a Ing. V. Fasko vo svedskom Ostersunde

V dnoch 12. a 13. aprila sa vo svedskom Ostersunde uskutocnilo zasadnutie exekutivy IBU s organizatormi svetovych poharov a majstrovstiev sveta v biatlone. Nasu delegaciu tvoril predseda Slovenskeho zvazu biatlonu Benjamin Leitner a predseda organizacneho vyboru svetovych poharov Ing. Vladimir Fasko. Prerokovali dvojstranne zmluvy medzi biatlonovymi zvazmi a generalnou marketingovou spolocnostou APF, ktora urcuje vsetky podmienky (okrem sportovych) suvisiace s organizovanim tychto podujati. Je potesitelne, ze na najblizsie styri roky Brezno - Osrblie bude organizatorom svetovych poharov, ktorymi sa nas region dostal do povedomia celeho biatlonoveho sveta. ,,Stretnutia s najvyssimi predstavitelmi IBU v Brezne - Osrbli su vzdy priatelske a take boli aj v Ostersunde. Pevne verime, ze nam dopraje aj pocasie, aby sme dalsie kolo Svetoveho pohara v sezone 2002/2003 v Brezne - Osrbli zorganizovali opat k spokojnosti sportovcov, funkcionarov IBU i nasich obcanov", - povedal primator Brezna.

Opytali sme sa za vas

organizatorky Dna narcisov v okrese Brezno, zastupkyne Ligy proti rakovine a Slovenskeho Cerveneho kriza Marie Parobekovej
o Ako hodnotite tohtorocny Den narcisov?

- Zbierka dopadla velmi dobre, nad nase ocakavanie, aj ked bolo menej zivych kvetov. Dovod je jednoduchy, Den narcisov byva vzdy v piatok, tyzden pred Velkou nocou a ta pripadla v tomto roku uz na marec.
Uprimne dakujem vsetkym, ktori v Den narcisov prispeli akoukolvek sumou. Vdaka nim sme v okrese Brezno vyzbierali 107 025 korun, hoci prvotna informacia hovorila o 54 200 korunach vyzbieranych na uzemi Brezna. Podotykam, ze 30 percent z vyzbieranej sumy sa kazdorocne odovzdava bratislavskemu ustrediu Ligy proti rakovine za dodane materialy (platene kvety narcisu, pokladnicky, nalepky, brozurky a rozne onkologicke programy), 20 000 korun bude pridelenych onko-gynekologickej ambulancii Nemocnice s poliklinikou v Brezne a ostatne sa pouziju na zlepsenie podmienok a skvalitnenie liecby pacientov v onkologickom oddeleni Nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde sa liecia aj chori z nasho regionu.
Vyuzivam tuto prilezitost na podakovanie vsetkym, ktori pomahali pri organizovani a realizacii zbierky, a to mestskemu kulturnemu stredisku, riaditelstvu obchodnej akademie a jej studentkam, Statnemu zdravotnemu ustavu B. Bystrica - pracovisko Brezno, odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu, Ing. J. Vargovej, Ing. J. Flosnikovi a zakladnym a materskym skolam v okrese, vdaka ktorym sa vysledna suma zbierky zdvojnasobila.

Policia1.jpg (9101 bytes) Priznal sa

Dvadsiateho osmeho marca po oznameni, ze o tristvrte na jedenast vecer na Ulici MPCL 36 zadrzali vytrznika, hliadka vystartovala ,,na miesto cinu". Vinnikom bol Z. N. z Brezna, ktory potrundzeny alkoholom rozbil sklo na vchodovych dverach. Neostavalo mu nic ine, len sa priznat. To vsak nestacilo, pretoze jeho vytrznost bude mat este svoju dohru.

Neprestal!

Desat minut pred jednou hodinou v noci 29. marca hliadka nadabila na rusitela nocneho kludu. Hlasnym hulakanim na namesti a na Ulici B. Nemcovej spiacich spoluobcanov vyrusoval opity J. K. z Brezna, ktory neprestal ani po upozorneni. Pripad je v stadiu objasnovania.

Chlapci, chlapci!

S jarnymi dnami ozivaju aj ulice mesta, kde sa pri roznych ,,zabavkach" objavuju najma chlapci. Pred pol piatou 29. marca sa z Malinovskeho ulice stazovali na nespratnikov - futbalistov. Jeden z nich totiz trafil loptou tam, kde nechcel - do okna a podarilo sa mu rozbit ho. M. B. sa priznal a rodicia museli zaplatit zasklenie. Dalsi nespratnik ma na rovasi kamenom poskodeny lak na aute na Ulici Frana Krala. Majitel vozidla, ktory skodu odhadol na 400 - 500 korun, zalezitost 31. marca podvecer oznamil. Matka maloleteho M. U. slubila skodu uhradit.

Prvoaprilovy zart?

Mlacku pred vchodovymi dverami do jedneho z bytov na Ulici CSA zanechala J. S. Ako o stvrt na dve popoludni 1. aprila informovala jej susedka, J. S. nebola triezva (inak by sa urcite nespravala ako psik). Hliadka po prichode vsak "mociacu pani" doma nezastihla, preto ju predvolali na mestsku policiu.

Havaria

Stala sluzba dvadsatpat minut po polnoci 4. aprila hlasila hliadke dopravnu nehodu na Razusovej ulici. Predmetom vysetrovania je preco cierny Nisan Patrol narazil do dopravnej znacky a potom do stromu.

Stastie v nestasti?

Az do zaverecnej hodiny 4. aprila v Taverne popijal muz, ktory asi zabudol, ze tam dorazil na bicykli. Prave vo chvili, ked sa pokusal nasadnut na "svojho tatosa", spozorovala ho hliadka. Na bicykel sice horko-tazko vysadol, ale hned na to spadol. Nastastie bola nablizku sanitka a hliadka zariadila prevoz zraneneho muza do nemocnice.

Mal smolu

Nocnu chvilu o tristvrte na dvanast 5. aprila si R. T. vyhradil na vysypanie popola do Hrona dufajuc, ze ho nikto neuvidi. Mal vsak smolu, prave tadial prechadzala hliadka. A tak znecistovatela zivotneho prostredia pokuta neminula.

Rozbity vyklad

Pri obhliadke mesta rano 7. aprila hliadka zbadala rozbity vyklad na namesti. Hned to oznamili Policajnemu zboru, ktory vysetruje, kto ma na svedomi sklenenu vypln predajne spolocnosti Orange.

Nezabudame

Den 12. april je dnom, kedy sa clovek po prvykrat dostal do vesmiru. April je dnom, kedy sa narodil najrevolucnejsi sturovsky basnik Janko Kral. Dvanasty april je vsak aj dnom, kedy sa narodil (1920) brezniansky spisovatel so zaujmom o historiu Brezna a Horehronia – ucitel Frantisek Kreutz.
Mily Ferko, sme velmi radi, ze si v predvecer svojich narodenin prijal nase skromne pozvanie na besedu do skoly, v ktorej si zanechal kus svojho ja. Tvoje zivotne kroky smerovali vzdy do regionu, ktory si si velmi zamiloval. Do oblasti, ktora sa stala tvojim osudom, v ktorej si statocne vychoval svojich dvoch synov.
Uprimne dakujeme za tvoju pritomnost na besede, z ktorej si nasi piataci a siestaci odniesli nezabudnutelne dojmy a zazitky z tvojho putaveho rozpravania. Pripomenuli sme si tvoje detske roky a mladost, kedy si nachadzal inspiracie pre tvoju spisovatelsku cinnost. Ved ako hovoris: “Najlepsi ucitel je zivot.” Ano. Sam zivot ta vrhol do jednosmerky, z ktorej sa uz nedalo vratit. Bola to cesta spisovatela, v ktorej si po boku svojej milovanej manzelky Tatiany nastupil smer, ktory sa stal tvojim celozivotnym udelom.
Sme velmi radi, ze sa nasi ziaci stretli so zivym spisovatelom, ktoreho doteraz poznali len z ucebnych osnov. Vazime si, ze si zaujimavym sposobom odpovedal na vycerpavajuce a vsetecne otazky nasich dievcat a chlapcov. Bola to pre nich skutocna skola zivota, ktoru mnohi poznaju len z filmov alebo rozpravania svojich starych rodicov.
Drahy nas oslavenec, mily Ferko, chcem ti v mene pedagogickych pracovnikov nasej skoly (zvlast riaditela S. Kanderu a uciteliek I. Nagyovej, E. Kovalcikovej a V. Bodnarovej) popriat vela zdravia, osobnej pohody a vela zivotneho optimizmu. Zelam ti mnoho dobrych napadov, dobre oko a pevnu ruku pri pisani dalsich prac, ktore by urcite s financnou pomocou sponzorov zviditelnili nase mesto.
Ferko, nech ti zdravie dovoli starat sa este o tych, ktorych mas nadovsetko a uprimne rad.

Mgr. Lubomir Fabu (Zakladna skola Pionierska 4)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT