16. APRIL  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vyberame zo spravy o stave mesta za rok 2001

Investicna vystavba

Je to odbor, ktory najviac zviditelnuje pracu mestskeho zastupitelstva, ale aj celeho mesta.
Najvyznamnejsou udalostou uplynuleho roka bola mestskym zastupitelstvom 14. 12. 2001 schvalena UPN SU Brezno. Tento uzemny plan sa s vacsimi ci mensimi tazkostami rodil sest rokov a nakoniec sa dielo podarilo. Cakame na registraciu UPN SU Brezno.
Co sa tyka vlastnej pripravenosti vsetkych realizovanych akcii, bolo treba zabezpecit projektovu dokumentaciu, vyjadrenie zucastnenych a dotknutych stran a nakoniec stavebne povolenie. V niektorych pripadoch sme ziadali o dotacie, granty a dotacie z mimorozpoctovych prostriedkov mesta Brezna.
Okrem akcii realizovanych nasimi prispevkovymi organizaciami a spolocnostami s rucenim obmedzenym priamo pracovnici mestskeho uradu zabezpecovali a ukoncili okrem ineho s kapitalovymi vydavkami 16 000 490 korun tieto stavby: realizovane stavby: fontana na namesti, plynofikacia kotolne na Razusovej 19 – MsP, rekonstrukcia garazi po DVPZ na Brezenskej, oprava oporneho muru miestnej komunikacie na Lichardovej 43, plynofikacia futbaloveho stadiona, rekonstrukcia mestskych hradieb za evanjelickym kostolom, rekonstrukcia mestskych hradieb a komunikacie pri kolkarni, v projektovej priprave a priprave stavebneho povolenia spomenieme niektore stavby, ktore pripravujeme: dom smutku, vybudovanie autobusovej stanice pri zeleznicnej stanici, rekonstrukcia autobusovej stanice na namesti na parkovisko, sprevadzkovanie osady Hlavina, VN trafostanica Zadne Halny, Rohozna, Bujakovo, zdruzenie za cisty Hron cez program predostretych fondov ISPA, Brezno Mazornikovo – bytovy dom 23 bytovych jednotiek, odvedenie vod z arealu NsP, rozsirenie cintorina, socha M. Razusa, prekrytie zimneho stadiona, bezdrotove rozsirovanie mestskeho rozhlasu.
V sucasnosti v sulade s uzneseniami mestskeho zastupitelstva je najviac pripravena rekonstrukcia Nam. gen. M. R. Stefanika, ktora by mala byt realizovana v obdobi od aprila do jula 2001 a na tuto stavbu je uzatvorena verejna sutaz, ktora sa t. c. vyhodnocuje vyberovou komisiou menovanou primatorom mesta v sulade so zak. 263/1999 vratane jeho zmien a doplnkov.
V oblasti pamiatkovej starostlivosti sme pokrocili v rekonstrukcii kulturnej pamiatky synagoga, pricom sa zabezpecuje rekonstrukcia okien ich postupnou vymenou. Pokracovat budeme v oprave strechy. Zamerom roku 2002 je zabezpecit financne prostriedky na opravu fasady. S cielom ziskat pre tento ucel vacsiu sumu financnych prostriedkov sme v maji 2001 zorganizovali celoslovenske podujatie Dni zidovskej kultury. Zial, efekt disponobilnych prostriedkov na ukoncenie synagogy sa nestretol s ocakavanym zaujmom, ale na druhej strane sme okrem pripravy vystavy zabezpecili upravy zidovskeho cintorina, odhalila sa pamatna tabula obetiam holocaustu. Pripominam, ze na cintorine na Padlickove sa nachadza technicka pamiatka vo vlastnictve mesta – liatinovy obelisk, ktory bol opraveny a zakonzervovany.
V snahe zintenzivnit propagaciu cestovneho ruchu nasho mesta a regionu s financnou pomocou ministerstva hospodarstva a prostriedkov Phare sme vydali bedeker regionu Horehronia a zaroven sme opat vydali turisticko-informacnu mapu Brezno a okolie, kde sme propagovali aj hotel Dumbier. Velmi dolezitym pre obcanov je mesacne od roku 1996 vydavany kulturno-informacny spravodajca, v ktorom je moznost ziskat informacie o kulturnych a sportovych podujatiach, ktore su v Brezne organizovane. Ved len sportovych akcii v roku organizujeme vyse tridsat a tolko kulturnych podujati.
Okrem uvedenych tlacovin ma mesto Brezno zriadenu webovu stranku vo dvoch smeroch, jednak klasicku a jednak prostrednictvom systemu ISOMI. Velkym uspechom skoncila vystava Slovakiatour 2001 a dnes uz mozem povedat aj 2002, ked sme ako mesto a region Horehronie propagovali a vystavovali v samostatnom vlastnom stanku, ktory bol viditelny z celej vystavnej plochy a bude sluzit na viacnasobne pouzitie, len zial, cela organizacia a financne zabezpecenie lezi na pleciach mesta Brezna a regionalneho zdruzenia Horehronia. Do tohto propagovaneho ramca patri aj organizovanie tradicnych dni mesta, jarmoku ludovych vyrobkov, Ondrejskeho jarmoku a pod.
V oblasti medzinarodnych partnerskych vztahov treba spomenut v juli podpisanu dalsiu oficialnu partnersku zmluvu s polskym mestom Ciechanow, cim sa rozsirila medzinarodna spolupraca na tri mesta – Meudon, Ciechanow a Novy Bydzov. Mozno konstatovat, ze v oblasti kulturno-spolocenskej tato spolupraca prinasa svoje ovocie, ale v oblasti podnikatelskej a oblasti znizovania nezamestnanosti menej, hoci N. Bydzov poskytol zamestnanie pre niekolko mladych ludi Brezna. Vacsiu aktivitu by sme si tu predstavovali zo strany podnikatelov ci zivnostenskeho spolocenstva. Ved preto sa mesto snazi spolupracu nadvazovat. Nemozno zabudnut ani na fakt, ze fungovanie samospravy si vyzaduje aj spolupracu v tejto oblasti a tu je znatelny prinos vo vymene skusenosti medzi MsU N. Bydzov a Brezno.
Po priklade mnohych okolitych miest mesto Brezno vyslo s iniciativou zriadit mestsky mladeznicky parlament. Tento bol ustanoveny pri prilezitosti dni mesta, schvalil stanovy a plan prace. Musim vsak konstatovat, ze cela tiaz prace a aktivit lezi len na iniciative profesionalnych pracovnikov a mladez musime prakticky tlacit do aktivit. V oblasti, v ktorej sa stretavame s mladymi ludmi, myslime na vyuzitelnost detskeho parku, detskeho dopravneho ihriska, areal Banisko, Zakladnej skoly v Rohoznej... Snad by bola potrebna vacsia aktivita zo strany prislusnej komisie v rozsahu cinnosti, ktoru vykonava komisia pre sport a rekreaciu.

Ing. Vladimir Fasko


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT