16. APRIL  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

So starostom Bravacova Ing. Petrom Baliakom na temu

rok sa s rokom stretol

- Uplynuly rok bol pre vsetky obce velmi narocny, nevynimajuc ani tu nasu. Vzhladom na vysku podielovych dani aj na skutocnost, ze sme nedostali ziadnu dotaciu, investicna cinnost bola obmedzena. Napriek tomu sme uhradili 350 tisic korun za vypracovanu projektovu dokumentaciu na kanalizaciu a cistiaren odpadovych vod a s pomocou uveru 400 tisic korun z PKB, a. s., sme splynofikovali kotolnu v klube dochodcov. Okrem tychto hlavnych investicnych akcii sme s pomocou pracovnikov na verejnoprospesnych pracach vymenili cast oplotenia futbaloveho ihriska, zrekonstruovali striedacky na futbalovom ihrisku, upravili kotolnu klubu dochodcov a urobili dalsie mensie stavby. Tychto pracovnikov sme vyuzili aj na udrzbarske a cistiace prace v obecnych zariadeniach a v obecnych priestranstvach. Naklady na organizovanie verejnoprospesnyxch prac v roku 2001 boli dovedna 400 tisic korun. Ostatne prostriedky rozpoctu sme pouzili na zabezpecenie zakladnych uloh obce, ako je odvoz tuheho komunalneho odpadu; zabezpecenie verejneho osvetlenia; udrzba miestnych komunikacii a obecnych zariadeni; sprava obecneho uradu; podpora dobrovolnych organizacii. Kazdorocne financne aj materialne podporujeme futbalovy klub, dobrovolny hasicsky zbor, miestny spolok SCK. V ramci svojich moznosti podporujeme i kulturu, do ktorej je zapojenych mnoho obcanov ci uz v miestnom spevackom zbore Domovina alebo v Bielohandelskom kulturnom zdruzeni Bukovinka. Tieto dobrovolne organizacie a kulturne zbory a zdruzenia vyvijaju aktivnu cinnost, kazdorocne usporaduvaju kulturnospolocenske akcie, ako hostia sa zucastnuju na podujatiach v blizkom i vzdialenom okoli a zviditelnuju nasu obec. Pri hodnoteni cinnosti v jednotlivych oblastiach sa neda vyzdvihnut len jeden kolektiv. Vsetci, ktori sa na doborovolnej cinnosti podielaju, si zasluzia podakovanie. Pri pocte 750 obyvatelov obce je to kazdy treti obcan. Vsetky vysledky v roku 2001 sme dosiahli vdaka dobrej spolupraci medzi organmi obce navzajom, vdaka dobrej spolupraci obce s PKB, a. s., Brezno, s Narodnym uradom prace Brezno i vdaka dobrej spolupraci obcanov s volenymi organmi obce.
Co planujeme v roku 2002? V poslednom roku volebneho obdobia 1998-2002 je investicny rozvoj obce, vzhladom na pretrvavajuci nedostatok financnych prostriedkov, obmedzeny. Snahou obecneho zastupitelstva je odovzdat obec po volbach novemu zastupitelstvu bez dlzob. Naplanovali sme vystavbu dvoch autobusovych zastavok, opravu asfaltoveho koberca miestnych komunikacii v strede obce, pripravu stavebneho povolenia na stavbu kanalizacie a cistiarne odpadovych vod, s pomocou pracovnikov zamestnanych na VPP riesit udrzbu a cistenie obce a obecnych objektov, zacat s triedenim tuheho komunalneho odpadu, zabezpecit riadny chod obce, v ramci moznosti obecneho rozpoctu podporit vsetky dobrovolne organizacie, sport, hasicsky zbor, kulturu. V tomto roku nas caka, vlastne uz zacal, prechod kompetencii zo statu na obce. Tak ako ostatne obce z novych uloh a cinnosti, ktore budeme vykonavat, obavy nemame. Obavame sa ale, ze odovzdavane kompetencie nebudu sucasne kryte financnymi prostriedkami. Obava obci sa doteraz potvrdzuje. Ked hovorime o kompetenciach na useku skolstva, musim zdoraznit, ze zakon ani metodicke pokyny neriesia specificke usporiadanie niektorych zakladnych skol. Napriklad Zakladnej skoly Benus, kde cast tried je umiestnena v budove Zakladnej skoly Bravacovo, v ktorej je naviac materska skola a skolska jedalen. Akym sposobom budu rozdelene financie? Ktorej obci bude odovzdana budova v Bravacove? To su nezodpovedane otazky jednej prenasanej kompetencie len takej malej obci, akou je Bravacovo. A co ostatne kompetencie a ostatne obce? Pri uplatnovani komptencneho zakona je vela nejasnosti a nedostatkov. Co sa tyka spolocnych uradovni, presadzujeme myslienku, aby si obcan vybavil co najviac veci priamo v obci, v obecnom urade a az ked to nebude mozne, vytvorit spolocnu uradovnu, ale len na narocne kompetencie.
Toto su v skratke najdolezitejsie ulohy, ktorymi sa budeme v roku 2002 zaoberat. Ci ich dokazeme splnit, to zhodnotime na konci roka. Dakujeme redakcii Horehronia za zverejnovanie informacii o Bravacove a citatelom tohto tyzdennika vela zdravia a optimizmu do buducnosti.

Flipper umiera

Nie, to nie je sprava pre ekologov. PK Flipper sa dostal na plytcinu, odkial sa marne pokusa dostat spat do slovenskych bazenov. V dychacom otvore na hlave este vytryskuje vzduch zmiesany s vodou, no marne. Maly gejzirik slabne a slabne. Aj silna plutva sa marne pokusa zbavit siete, v ktorej uviazla. Siet nezaujmu, nedohody, nedostatku penazi, antipatriotizmu... v tejto nasej horehronskej gubernii zapricinili umieranie PK Flipper.
PK Flipper Sunik Brezno vznikol vo februari 1997, Luba Vicanova, Terezia Marekova, Zbyno Surovy a byvali uspesni plavci obnovili plavecky sport v Brezne. Zacinaju prve treningy. V lete po sustredeni v Ruzinej sa formuje zakladna kostra kolektivu.
Rok 1998 – Lucia Skrovinova sa stava majsterkou Slovenska v Handlovej (1. miesto 100 m prsia, 3. miesto 50 m prsia). Po letnom sustredeni v Ruzinej sa plavci zucastnili aj na majstrovstvach Slovenska v triatlone v Kovacovej, kde ziskali dve strieborne a jednu bronzovu medailu.
Rok 1999 – PK Flipper rozsiril 1. januarom rad sportovych klubov sustredenych do ZP Sport, a. s., Podbrezova. Na majstrovstvach Slovenska v Kosiciach treneri PK ziskali vo svojich vekovych kategoriach tri prve, tri druhe, styri tretie miesta, na majstrovstvach Slovenska v Handlovej Peter Murinak 2. miesto (50 m prsia) a 3. miesto (100 m prsia), na majstrovstvach Slovenska v Kosiciach Lucia Skrovinova 3. miesto (200 m prsia), v Bratislave na celoslovenskych pretekoch plaveckych nadeji Janka Leitnerova, Sabina Kastanova, Zuzana Babiakova, Veronika Surova, Jan Fodor, Matej Veselko, Matej Lopejsky a Peter Murinak ziskali (6-2-3) medaili a ako druzstvo obsadili pekne druhe miesto, dovedna na majstrovstvach Slovenska v Niznej Peter Murinak dve 2. miesta (50 m a 100 m prsia), Jaro Frgolec 3. miesto (100 m prsia), na majstrovstvach Slovenska v Humennom Lucia Skrovinova 1. miesto (200 m prsia). Letne sustredenie bolo v Drienici.
Rok 2000 – majstrovstva Slovenska Masters v Presove (0-1-0), na majstrovstvach Slovenska v Handlovej Sabina Kastanova 3. miesto (200 m pp), 3. miesto (100 m v. sp.), na majstrovstvach Slovenska v Ziline Lucia Skrovinova 3. miesto (200 m prsia), v Bratislave na celoslovenskych pretekoch plaveckych nadeji Andrej Michelcik 3. miesto (25 m v. sp. 25 m prsia), Patricia Pobozna 3. miesto (25 m prsia), Zuzana Babiakova 3. miesto (50 m delfin). Letne sustredenie bolo na Sirave.
Rok 2001 – majstrovstva Slovenska Masters v Presove (1-2-1), na majstrovstvach Slovenska v Ziline Zuzana Babiakova 3. miesto (100 m prsia), Peter Marek 3. miesto (200 m znak), v Bratislave na celoslovenskych pretekoch plaveckych nadeji Richard Klinec 3. miesto (25 m v. sp.), 1. miesto stafeta 4x25 m v. sp. v zlozeni Richard Klinec, Tomas Lemberka, Jan Fodor a Andrej Michelcik, na majstrovstvach Slovenska v Topolcanoch Zuzana Babiakova ziskala 52. miesto a dve 3. miesta.
Je april 2002 a vybor PK Flipper smutne konstatuje ukoncenie pretekarskej cinnosti. Je to skoda, plavci dosiahli v pomerne kratkej historii pekne vysledky. Vybor PK dakuje rodicom deti, ZP, a. s., Podbrezova, firme Sunik a Ing. Emilovi Lukacovi s kolektivom pracovnikov. Skoda, ze v tom boji o udrzanie bazenu ostali osamoteni.

Michal Miklovic

h0215e.jpg (12670 bytes)

 

Pisomnu cast skusok dospelosti uz maju maturitne rocniky za sebou, coskoro zasadnu za ,,zelene stoly", aby pred komisiou preukazali svoje doterajsie vedomosti. Snimka Viktora Sajgalika je z praktickej casti skusok, ktore uplynuly tyzden absolvovali studenti hotelovej a obchodnej akademie.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT