Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

20

21. MAJ  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

,,Vidiek" v Bratislave

V priestoroch Narodnej rady Slovenskej republiky sa v stredu 15. maja stretli clenovia predsednictva Vidieckeho parlamentu (VIPA) s poslancami. Nas region zastupovali clen predsednictva VIPA a starosta Bacucha Jan Turosik, Ing. Marek Pobis z obcianskeho zdruzenia Bukovinka a Ing. Marek Nikel, podpredseda obcianskeho zdruzenia Ramza.

Predseda parlamentu Jozef Migas podakoval za ich aktivity pri rozvoji vidieka a vyzdvihol vyznam spoluprace tychto dvoch parlamentov. Minister podohospodarstva Pavol Koncos pripomenul podporu polnohospodarstva, chovu oviec a hovadzieho dobytka a hlavne doma vyrobenych potravin. Uviedol, ze jeho rezort pomaha rozvoju vidieka dotaciami do Programu obnovy dediny i maleho a stredneho podnikania, zvlast pri zakladani rodinnych fariem. Riaditelka agentury pre rozvoj vidieka Jela Tvrdonova a prezidentka VIPA Vlasta Kornerova poslancom ponukli spolupracu pri rieseni problemov vidieka. Spestrenim podujatia bola vystavka o vidieku a recepcia pripravena z ekologickych potravinarskych vyrobkov slovenskych podnikov. O dobru naladu sa postaral clen suboru Bukovinka Ing. Marek Pobis, ktory zahral ludove piesne z Horehronia.

(jt)

 

h0220g.jpg (12749 bytes) Uplynula nedela v Hornej Lehote patrila 190. vyrociu narodenia velkeho basnika, narodovca, evanjelickeho farara Sama Chalupku, ktoremu venovali spomienkovu slavnost.
V ramci pracovnej cesty po Slovensku v stredu 15. maja zavital do Brezna velvyslanec USA Ronald Weiser, ktoreho v obradnej sieni prijal primator Ing. Vladimir Fasko. R. Weiser, v ktoreho zilach koluje slovanska krv, zdoraznil, ze navstevuje slovenske regiony, aby pomohol pri rozvoji cestovneho ruchu a hladal moznosti investovania do uzemi vzdialenych od Bratislavy. Po navsteve viac ako stovky slovenskych miest a obci nadobudol presvedcenie, ze primatori a starostovia nie su byrokraticki uradnici, ale ludia, ktori robia svoju pracu so srdcom. h0220f.jpg (20045 bytes)

 

V znameni presunu kompetencii

V dnoch 15. a 16. maja sa v hoteli Stupka na Taloch uskutocnilo zasadnutie predsednictva a rady Zdruzenia miest a obci Slovenska. Hned po skonceni rokovania sme o rozhovor poziadali clena tohto predsednictva, predsedu Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria a primatora Brezna Ing. Vladimira Faska:

o Da sa povedat, ze toto stretnutie z pohladu sucasneho stavu preberania kompetencii zo statnej spravy na samospravu bolo zlomove. Co prinieslo?
- Predovsetkym sme hovorili o spolocnych obecnych uradoch a nevyjasnena situacia je aj v okrese Brezno. Pred tymto rokovanim sme sa na rozsirenej rade regionalneho zdruzenia dohodli s ohladom na pocet obyvatelov, na pocet uvazkov na jednotlive odborne cinnosti a na mnozstvo presunu financnych prostriedkov a agendy, ze predbezne budu spolocne urady v Polomke alebo v Helpe a v Brezne. Vsetky ostatne obce budu kompetencie vykonavat same, alebo ich presunu do tychto dvoch uradovni. Dohodu musime s konecnou platnostou uzatvorit do 30. maja.

o Na programe rokovania bol aj presun kompetencii v oblasti skolstva, na com ste sa dohodli?
- Prakticky pol dna sme diskutovali s novym ministrom skolstva Petrom Ponickym a s jeho odbornymi pracovnikmi. Tazkosti su napr. s vysporiadanim majetku, delimitovanim pozemkov, budov, s majetkovo-pravnymi vztahmi. Stat sa obava, ze financne prostriedky, ktore by mali prist pedagogickym a nepedagogickym pracovnikom, by obce nepouzili na tento ucel. Statna sprava preto chce tieto prostriedky sama delimitovat a jednotlivym obciam pridelovat prostrednictvom krajskych a okresnych uradov. V tejto oblasti nas caka aj v ramci regionalneho zdruzenia vela prace. Hovori sa o oddlzeni skol k 30. junu, na druhej strane obce nemaju zabezpeku, ze k 31. decembru budu mat dostatok prostriedkov na krytie prevadzkovych nakladov. Vobec nikde sa nehovori o investicnych prostriedkoch na opravu skol, budov, o majetkovo-pravnom vysporiadani, nakladoch na revizie a naslednych opravach. Tieto veci by sme mali na urovni pracovneho poriadku medzi ZMOSom a ministerstvom doriesit s konecnou platnostou 11. a 12. juna na dalsom zasadnuti. Predovsetkym treba, aby okresne urady pripravili kompletne delimitacne protokoly vratane priloh prechodu kompetencii. Otvorena ostava otazka uhrady nakladov obci na plynofikaciu. Hoci boli slubene prostriedky vo vyske 4,1 miliardy korun, v sucasnosti ich vlada schvalila len tym obciam, ktorym trvaju dlhy. Mnohe obce bezplatnym prevodom vsak tieto zariadenia darovali SPP, alebo uvery uz splatili.

o Ako to vyzera s transformaciou v socialnej starostlivosti?
- Riaditelka socialnej spravy z ministerstva prace, socialnych veci a rodiny Ing. ..... Tomanova hovorila o prechode komptencii v oblasti socialnej starostlivosti, konkretne penzionov, domovov dochodcov, detskych domovov a stanic opatrovatelskej sluzby. V nasom okrese neprechadza do spravy obce ziadne zariadenie, okrem opatrovatelskej starostlivosti, ktora by mala byt v sprave obci od 1. januara 2003. Treba si uvedomit, ze v tychto zariadeniach je zial 62 percent ludi s dusevnymi poruchami, co je alarmujuce. Sluzi ku cti statu, ze kryje financne naklady na ich prevadzku.

o Casto diskutovanou otazkou, tykajucou sa aj nasho okresneho mesta, je transformacia zdravotnickych zariadeni, aka je sucasna situacia?
- Velmi zaujimava bola otazka prechodu kompetencii v zdravotnictve. Vlada totiz svojim uznesenim c. 364 z 10. aprila schvalila premenu niektorych rozpoctovych a prispevkovych organizacii na neziskove organizacie poskytujuce vseobecne-prospesne sluzby v zmysle zakona 92/1990 Z. z. o podmienkach prevodu majetku statu na ine osoby. V tomto zozname je aj Nemocnica s poliklinikou v Brezne, lebo sme uvazovali o zriadeni neziskovej organizacie za ucasti nemocnice, Zeleziarni Podbrezova, Petrochemy Dubova a mesta. O tom, akym sposobom prejde tento transformacny proces, vas budeme informovat.

Vo stvrtok 23. maja sa stretnem so starostami Polomky, Helpy a s clenmi rady s cielom uzatvorit otazku spolocnych uradov. Popoludni bude pokracovat rokovanie regionalneho zdruzenia, na ktore pozveme pracovnikov okresneho uradu, kde preberieme cely priebeh zasadnutia predsednictva a rady ZMOS, aby sme absolutne doriesili problemy s prechodom kompetencii.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT