21. MAJ  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)  Vyherca autoradia z Valaskej

V ramci Dna otvorenych dveri vo firme Auto trade, s.r.o., Brezno v sobotu 18. maja moznost bezplatne otestovat svoje vozidlo vyuzilo takmer 80 motoristov. Navstevnikom, pre ktorych boli pripravene sutaze v jazde zrucnosti a vymene kolesa, sa predstavila 17-rocna automobilova pretekarka Gabriela Andrisekova z Valaskej a popularna spevacka Ingola. V zrebovani ankety, na priebeh ktorej dohliadala notarka JUDr. Marie Jezkova, sa stastie usmialo na Jozefa Gubu z Valaskej, ktory ziskal znackove autoradio Pioneer.

(ma)

Studenti vo Francuzsku

Studenti a ucitelia Strednej priemyselnej skoly z Brezna potvrdili dlhodobo nadstandardne vztahy s Meudonom, ked marcovu navstevu francuzskych ziakov v Brezne opatovali tyzdennym pobytom u nich (od 3. do 11. maja). Vdaka za nabity program vysperkovany nazvami ako Sacre Coeur , Versailles, Louvre, Disnyland, Notre Dame umocneny navstevou Aqua parku ci slavnostnou trojhodinovou vecerou patri hlavne prezidentovi Asociacie Slovensko v Meudone Danielovi Compagnonovi. Aj velvyslankyna Slovenskej republiky vo Francuzsku Maria Krasnohorska na prijati na zaver pobytu ocenila vyznam takejto spoluprace a prislubila vsestrannu podporu. ,,Verim, ze moznost pocitit atmosferu a nahliadnut do myslenia Europy zanecha v nasich mysliach stopu, ktora nam umozni s vacsim prehladom nazerat na kazdodennu realitu okolo seba. A to je obrovsky prinos pre vsetkych zucastnenych", povedal po navrate profesor Mgr. Jan Milan.

(jam)

,,Tancuj a cvic aerobik, budes stihly ako nik"

V tomto duchu sa bude niest cely 23. majovy den v Zakladnej skole v Nemeckej. Jej priestory, pracovnici a ziaci totiz na svojej pode privitaju bezmala dvestopatdesiat ,,tancachtivych" dievcat a chlapcov na druhom rocniku okresnej tanecnej sutaze Rytmus mladych. Sutaz o Putovny pohar odboru skolstva Okresneho uradu v Brezne je urcena mladezi vo veku od sest do osemnast rokov v troch vekovych kategoriach a v kategorii solistov. O tohtorocne zapolenie prejavila mladez velky zaujem a do sutaze sa prihlasilo tridsatpat tanecnych formacii v aerobiku a modernom tanci. O odborne a spravodlive hodnotenie sa postara porota. Mena zatial neprezradime, ale ze to budu odornici ,,naslovovzati", je uz dnes viac ako iste. Takze, drzte vsetkym palce. Ved prave tanec a pohyb predstavuju spravny priestor, kde moze clovek odkryt svoje myslenie, vyburcovat temperament a fantaziu. O to organizatorom ide.

(rv)

Brezniansky festival contry hudby

a dobovych tancov Contry za mestskou stodolou presiel svojim 11. rocnikom do druhej desiatky. Vo dvore mestskeho kulturneho strediska ho v piatok vecer otvorili hudobnici z nasho regionu, pesnickar Janko Milan z okolia Pohorelej a skupina Tulibanda z Polomky (na snimke Ferdinanda Hrablaya). Vynikajuce hudobne i spevacke vykony nadchli publikum, ktore nemalo v umysle pustit hudobnikov z podia ani v neskorych nocnych hodinach. Sobota patrila solistom ci skupinam z celeho Slovenska o to viac, ze tohtorocny festival bol pre niektorych i regionalnym kolom piestanskeho festivalu Country lodenica. Vynikajuca nalada vrcholila vecer pri vystupeni domaceho Vodopadu, spoluorganizatora festivalu, ktory prave v tej chvili oslavoval 19. vyrocie svojho vzniku. Pri tej prilezitosti potesil publikum skvelym hudobnym a spevackym vykonom. Festival, na ktorom vystupila viac ako stovka ucinkujucich, zakoncil tradicny contry bal v hoteli Dumbier. Az ranne luce slnka nechali dozniet carovnu hudbu a spevy vsetkych nadsencov country a urobili bodku za tymto vydarenym podujatim.

(js)

Druhi na Slovensku

Dobrovolni hasici z Valaskej ako druhi na Slovensku maju clenov vycvicenych aj na zasahy s dychacimi izolacnymi pristrojmi. Okrem nich taketo certifikaty maju len v Turzovke.
Vsetko to zacalo asi pred dvoma rokmi, ked organizacia od likvidovanej firmy kupila dychacie izolacne pristroje. Najskor ich museli podrobit opravam, tlakovym a reviznym skuskam, aby splnali pozadovane parametre a vyhovolali potrebam. Medzi tym sa vybrati piati hasici teoreticky pripravovali, museli sa podrobit narocnym lekarskym vysetreniam, pretoze hasic pouzivajuci dychaci pristroj pri zasahu, musi byt stopercentne zdravy.
Po tychto pripravach nasledovala finalna etapa - zaverecne skusky a testy na plynovom polygone v Skole poziarnej ochrany v Ziline. Vsetci v imitovanom prostredi museli dokazat, ze su schopni a odborne pripraveni pouzivat pri zasahoch dychacie pristroje. Po uspesnom absolvovani polygonu obdrzali certifikaty opravnujuce pouzivat dychace pri zasahoch.
Okresny velitel Pavol Zelencik k tomu dodava: ,,Toto vsetko sa udialo v uzkej spolupraci, ale hlavne s financnou pomocou Obecneho uradu vo Valaskej, za co mu patri uprimna vdaka. Cela tato aktivita je vsak zavazkom pre dobrovolnych hasicov, lebo nielen vo Valaskej, ale pri nutnosti pouzit dychacie izolacne pristroje sa budu na nich obracat profesionali a zbory z ostatnych obci. Je to aj dalsi krok k zvysovaniu kvality pripravy a ucinnosti pri zasahoch, lebo zadymenie a skodlive plyny pri pouzivani umelych hmot v nasom zivote su pri poziaroch stale castejsie."

(r)

Synagoga opat spristupnena

Po dalsej etape rekonstrukcnych prac (vymene okien a dveri) mesto Brezno 30. aprila opatovne spristupnilo verejnosti objekt synagogy. Najskor vystavou fotografii Pavla Ferdinandyho Ekvador a od 17. maja tu mozeme obdivovat kolaze Ernesta Svrcka.
S cielom dostat tuto kulturnu pamiatku do povedomia uskutocnilo sa vlani v maji hodnotne celoslovenske podujatie Dni zidovskej kultury. Pri tejto prilezitosti, ale aj prostrednictvom internetu mesto poprosilo o prispevok na rekonstrukciu okien. Vyzva sa stretla s uspechom a od niekolkych zidovskych rodin sa podarilo zabezpecit financne prostriedky. Az do roku 1968 byval v Brezne zidovsky obcan Alexander Fossner s rodinou, ktory v sucasnosti zije v Amerike. Jeho syn daroval na okno v synagoge 15 000 korun. Kosicky advokat JUDr. Pavol Sitar a Ing. Peter Schwarz, taktiez z Kosic, prispeli na pamiatku ich stareho otca MUDr. Arnolda Krisera a manzelku Klaru, rodenu Kellnerovu (obcania zidovskeho vierovyznania, ktori v Brezne zili pred holokaustom) sumou 7500 korun. Edita Belanova z Banskej Bystrice na pamiatku svojho otca Huga Mittelmana a jeho rodiny prispela spolu so svojou dcerou a vnukom sumou 10 000 korun. Vyzva sa stretla s odozvou aj v Kanade. Povodom slovensky bcan Pavol Datko z Ontaria sa do zbierky zapojil velmi aktivne. Vyzvu s prosbou o prispevok na rekonstrukciu synagogy zaslal prostrednictvom internetu organizaciam a firmam v Kanade, sam spolu so svojim priatelom prispel sumou takmer 36 000 korun.
Aj touto formou mesto vyjadruje darcom srdecne podakovanie.

(as)

Opytali sme sa za vas
primatora Brezna Ing. Vladimira Faska

o Ako pokracuju rokovania o oziveni breznianskej plavarne?
- V utorok 14. maja sme v zasadacke mestskeho uradu pokracovali v rokovani o moznostiach financovania prevadzky plavarne na Mazornikove. Vsetkym, vratane obcanov, je jasne, ze prevadzkovana plavaren prospieva vychove a zaujmom mladeze, ale aj dospelym pri utuzovani zdravia. Z tohto pohladu by sme sa mali vsetci pozerat na znovuotvorenie plavarne. Vzhladom na to, ze sucasny spravca Stredne odborne uciliste hutnicke Podbrezova ma problemy s uhradou prevadzkovych nakladov, mestske zastupitelstvo a vedenie mesta sa podujali zorganizovat stretnutia s predstavitelmi zakladnych, strednych skol, vedenim okresneho uradu a so zamestnavatelmi. Toto, v poradi druhe, vsak neprinieslo ziadny pokrok vo forme ziskania prostriedkov na uhradu prevadzkovych nakladov. Zakladny plavecky vycvik ani hodiny plavania v ramci telesnej vychovy v skolach okresny urad nariadit nemoze. Stredne skoly maju problem aj v tom, ze nie kazdy ziak si moze dovolit tyzdenny plavecky vycvik a na druhej strane treba zamestnat tych ziakov, ktori na plavecky vycvik nejdu. Navrhli sme, aby v ramci hodin telesnej vychovy sa raz za urcity cas v skolach vyucovalo plavanie. Treba priznat, ze nie je mozne prevadzkove naklady na plavaren vykryt len skolskou mladezou. Vacsi zaujem musi prejavit aj obyvatelstvo. Na rokovani zazneli rozne navrhy. Vedenie stredneho odborneho ucilista, ktoremu mesto pomoze, teraz musi zosumarizovat marketingove napady a pokusit sa plavaren znovu otvorit. Vyziada si to vacsi obnos financnych prostriedkov na uhradu vsetkych dlzob za energie. Mesto Brezno sa podujme este na dalsi krok: Spolocne s vedenim ucilista navstivime ministerstvo hospodarstva a pokusime sa tento problem riesit.
Dovolim si tuto prilezitost vyuzit na tlmocenie myslienky: Keby sa nasiel podnikatel, ktory by vedel vhodnym marketingom podniknut aktivity na zvysenie navstevnosti plavarne, cim by boli uhradene vsetky prevadzkove naklady, my by sme sa pokusili zabezpecit vynatie spravcovstva spod stredneho odborneho ucilista hutnickeho do jeho najmu.

 

h0220e.jpg (16778 bytes)Flora a fauna im nie je cudzia

Pekne jarne pocasie i prijemne prostredie okolia rybarskej chaty v Bacuchu v utorok 14. maja patrilo skolakom z okresu Brezno. Stretlo sa tu desat zakladnych skol a sedemnast druzstiev, aby sutazili vo vedomostiach z oblasti fauny a flory. Pracovnik NAPANTu Adalbert Mezei a starosta obce Jan Turosik im zazelali vela uspechov a co najlepsie umiestnenie, o ktore tuho bojovali.
Nakoniec v kategorii mladsich ziakov zvitazila Zakladna skola Pohorela pred Pohronskou Polhorou a Sumiacom. V kategorii starsich ziakov sa z vitazstva tesili z Pionierskej 2 v Brezne, druha priecka patri Pohronskej Polhore a tretia Benusu.
Po sutazi dobre padlo obcerstvenie, ktore pripravili starostovia mikroregionu Horehron.

(jt)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT