21. MAJ  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

V tychto dnoch sa v Mestskom urade v Brezne a v turisticko-informacnej kancelarii objavili urny na verejnu zbierku na zhotovenie sochy - pomnika Martina Razusa na namesti. Tohto politika, spisovatela, evanjelickeho knaza v sucasnosti oznacuju za najvyznamnejsiu osobnost zijucu v Brezne v 20. storoci. V nasej ankete sme sondovali nazory na myslienku postavit mu pomnik a zorganizovat zbierku:

S anketovym mikrofonom


,,Nase mesto mal vo svojom srdci"

Anna Singerova, kucharka, P. Polhora:

- Som za zbierku aj za postavenie pomnika tomuto vyznamnemu evanjelickemu fararovi. Bude to pekna spomienka, pamiatka na neho. Podla mojho nazoru to podporia vsetci, ktori veria v Boha. Ja osobne tiez prispejem do zbierky.

Peter Giertl, pripravar vzoriek, Brezno:

- Myslim si, ze Martin Razus si zasluzi, aby sme si ho pripominali aj takouto formou. Do zbierky na jeho pomnik urcite prispejem.

Beata Lalikova, invalidna dochodkyna, Brezno:

- Martin Razus si pomnik zasluzi, ved vyznamnou mierou prispel k rozvoju kultury i literatury. Myslim si, ze zbierku mnohi podporia, aj ja osobne.

Dusana Olajecova, studentka:

- Podla mojho nazoru pomnik Martina Razusa do Brezna patri, ved tu zil a posobil ako evanjelicky farar. Malou sumou do zbierky prispejem aj ja.

Oto Baldovsky, dochodca, Brezno:

- Martin Razus patril medzi najvacsie osobnosti slovenskeho literarneho, politickeho a nabozenskeho zivota. Vzdy veril v zivotaschopnost nasho naroda. Tvoril dielo pre lud. Bol obdareny laskou, tolerantnostou a mierumilovnostou. V Brezne posobil v rokoch 1930 - 1937. Zanechal nam historicke romany o nasom meste, bojoval proti alkoholizmu na Horehroni, prejavil radost z nasej krasnej prirody. Mal nesmierne rad mladych. Ako poslanec narodneho zhromazdenia vystupoval za rozvoj Slovenska, skolstvo, polnohospodarstvo, nove fabriky. Patril medzi buditelov naroda. Nase mesto mal vo svojom srdci. Jeho pomnik bude pre neho odmenou, zadostucinenim. Zasluzi si ho za jeho dielo o Brezne, ktore nam zanechal z velkej lasky k nasmu mestu. Jeho posledna cesta z Brezna bola triumfalna. Tlac napisala, ze umrel vodca. Samozrejme, ze som ochotny prispiet do zbierky.

Jana Gajdosova, ucitelka, Brezno:

- Martin Razus bol vyznamny slovensky spisovatel, a preto si myslim, ze si zasluzi mat pomnik prave na breznianskom namesti. Zbierku urcite nejakou sumou podporim.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Na svateho Floriana ...

V nedelu 5. maja si svojho patrona - svateho Floriana - uctili hasici na niekolkych miestach, o com nam aj napisali:
Pri prilezitosti sviatku sv. Floriana sa na futbalovom ihrisku v Predajnej uskutocnil prvy rocnik sutaze dobrovolnych hasicskych zborov o Putovny pohar storostov Predajnej, Jasenia, Dolnej Lehoty, Nemeckej a Raztoky. Po slavnostnom nastupe sa sutaze rozbehli stafetou 8x50 m a hasicskym utokom. Bojovnu atmosferu, ktora vladla medzi jednotlivymi druzstvami, umocnovalo burlive povzbudzovanie fanusikov a priaznivcov, ale aj krasne jarne pocasie. Pat muzskych druzstiev (dve dorastenecke z Jasenia mimo sutaze) zaznamenalo poradie: 1. Predajna II., 2. Jasenie, 3. Predajna I, 4. Nemecka, 5. D. Lehota. Krasne podujatie bolo teda korunovane vitazstvom druheho domaceho druzstva, ktore sa stalo prvym drzitelom putovneho pohara.
Z postu predsedu DHZ Predajna mi dovolte podakovat sa jednotlivym druzstvam za predvedene vykony a organizatorom za pripravu celej akcie. Vdaka patri aj sponzorom, pretoze bez ich podpory by sa len velmi tazko zrodilo taketo krasne podujatie. Vsetkym dobrovolnym hasicskym zborom zelam, aby sa stretavali len pri takychto prilezitostiach a nie pri poziaroch.

Lubos Ofukany

...

Aj tento rok sme si sviatok sv. Floriana pripomenuli v miestnom kostole v Helpe. Svatu omsu celebroval vdp. dekan Jan Gnip. Zucastnilo sa na nej tridsat poziarnikov v uniformach a ziacke druzstvo chlapcov. Potom sme si zapalenim sviecok pri pamatniku na namesti uctili pamiatku padlych bojovnikov v I. a II. svetovej vojne. Po slavnostnom ceremoniali nasledovalo male pohostenie za ucasti hosti, starostu Jozefa Fila a zastupcu skoly Jozefa Murina.

Stefan Melos

...

Pamiatku sv. Floriana si dobrovolni hasici z Valaskej uctili ukazkou zasahu a poziarnej techniky. Skoda, ze v peknom slnecnom pocasi prislo na namestie malo obcanov.

Pavol Zelencik

Reakcia na clanok

Romovia upratovali

V prvom rade chcem upozornit pana Jozefa Mata, ze Romovia nemaju ziadne svoje ihrisko v Prednych Halnoch, ale hraju sa na sukromnom pozemku. Zarazilo ma, ako pisal o znecistovani nami majoritnymi obcanmi. Ak mal take zistenia, a podlozene, mohol ich odovzdat mestskej policii a nevypisovat polopravdy. ,,Bordel" upratovali len za sebou, pretoze keby vsetci mali kukanadby a platili si za komunalny odpad, toto by tam nebolo. Vase upratovanie sa obmedzilo iba na tu cast, kde vas bolo vidno, ale pri Hrone je este vacsi neporiadok, ako bol. Nehovoriac o tom, co sa deje v okoli cinziaka (domu hrozy - ako to poznaju obcania celeho mesta). Cakam, kedy aj tieto casti budu poriadene s pomocou nasich mestskych organov. Ved ak sa nemylim, vlani za nimi upratovali studenti gymnazia, takze len ich podporujeme a oni sa nam vzdy odmenia.

Vdaka ti mama...

Nadisla chvila, kedy rozziarene ocka deti zo SKD Pionierska 2, MS Nalepkovej, Mazornikovo prisli pozdravit tety do penzionu k ich sviatku Dnu matiek. S ocakavanim nas srdecne privitali a mily usmev prezradzal, ze nas radi maju. Deti k ich sviatku odovzdali prejav ucty so sirokym kulturnym programom – slovom basni – piesni – tanceka. Oci svietili s nejednou slzickou slzickou, ruky tlieskali a deti sa tesili, ze opat rozdali radost tam, kde patri do srdc mamam, starym mamam. Deti nakoniec odovzdali zhotovene male darceky.
Mame velmi dobru spolupracu s tetami, ktore riadia zdravotnu a kulturnu cinnost a do ich rodiny nas vzdy srdecne privitaju.

Valeria Locekova, SKD

Nezabudnutelny den

Druha majova nedela vo Valaskej patrila detom, ktore sa zucastnili na slavnosti prveho svateho prijimania. Medzi dvanastimi detmi boli aj styria chovanci, ktorych nadherne vyzdobenym kostolom nesprevadzali rodicia, ale zamestnanci Odborneho ucilista vo Valaskej. Boli to deti s nariadenou ustavnou vychovou. Velmi milym prekvapenim bolo pre nich pozvanie pana farara Mariana Majdu na farsky urad, kde pre nich pripravil slavnostny obed a pohostenie z vlastnych prostriedkov. Po obede posedeli deti a pozvani na fare v druznom rozhovore. Nestava sa casto, ze by nasich chovancov pozval niekto do svojej domacnosti a pohostil ich. Preto by som chcela i touto formou a tiez v mene deti podakovat panovi fararovi Marianovi Majdovi za jeho nezistny krestansky cin a laskavy vztah k detom, na ktore vlastni rodicia zabudli.

Eva Bartakova

Nasi priatelia z Polska

Vdaka druzbe Obchodnej a Hotelovej akademie v Brezne s Hotelovou skolou Zarzad Spolki Druk Tur vo Varsave sa v aprili sedem studentov breznianskej akademie zucastnilo na kulturno-poznavacom trojdnovom vymennom pobyte v polskom hlavnom meste.
Program vyplnalo nielen spoznavanie historickych pamiatok v Krakove ci v nanovovybudovanej Varsave, ale – ako sa uz na hotelovu skolu patri – oboznamenie sa s polskym systemom hotelierstva spojenym s prezentaciou hotela Jana III. Sobieskeho. Breznianski studenti sa mozu pochvalit prioritou, ktora sa nenaskytne len tak hocikomu: mali moznost nahliadnut do najdrahsieho apartmanu, tzv. kralovskeho apartmanu, urceneho pre take vyznamne osobnosti, ako su prezidenti, clenovia kralovskych rodin a podobne.
Sucastou uvitacieho ceremonialu bolo stretnutie s viceprezidentom spolocnosti Druk Tur Mgr. Wladyslavom Janom Ruszniakom, a samozrejme, navsteva spolupracujucej skoly.
A co sa nasej “delegacii” pacilo najviac? “Asi komunikacia, Pevnym jazykom bola polstina a slovencina, a tam, kde zlyhali nase dorozumievacie prostriedky, nastupila na rad anglictina, nemcina a rustina”, spomina jedna zo studentiek, Lenka Sajgalikova. Jedine komunikacne gesto, na ktore urcite nepotrebovali tlmocnika, bolo galantne bozkanie ruk.
V najblizsich dnoch ocakavame prichod teraz uz nielen kolegov a spoupracovnikov, ale hlavne priatelov z Polska.

Petra Sarcakova

Slavik Slovenska

Na okresnom kole Slavika Slovenska 2002 v Zakladnej skole K. Raposa v Brezne sa zucastnilo desat zakladnych skol okresu Brezno. Dvadsattri ziakov (vitazov skolskych kol) sutazilo v kategorii A (1., 2., 3. rocnik) a v kategorii B (4., 5., 6. rocnik ).
Odborna porota v zlozeni: predseda Mgr. Olga Trembova, clenovia Mgr. Jana Sedliakova, Mgr. Dagmar Nemcokova, Mgr. Iveta Zvarikova a Anna Gregusova rozhodla takto: v kategorii A – 1. Dominika Simanova (Helpa), 2. Marek Kuklica (Pohorela), 3. Jozef Katrinak (Mazornikovo), v kategorii B - 1. Marek Pribylina, 2. Andrea Kanosova (obaja z Helpy), 3. Peter Sipula (Telgart), Marek Buvala (Pohorela).
Vitazi oboch kategorii nas budu reprezentovat na krajskom kole v Banskej Bystrici. Prajeme im vela uspechov. Spestrenim programu bolo vystupenie malej Magdalenky Kubasiakovej.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT