2. JUL  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Jansky ples seniorov

Devatdesiat obyvatelov zariadeni socialnych sluzieb z Dubovej, Brezna, Hronca, Tisovca a z Klenovca sa v piatok 28. juna stretlo na janskom plese juniorov v klube Petrochemy v Dubovej. Podujatie zorganizovala riaditelka Domova dochodcov a domova socialnych sluzieb Hron v Dubovej Ing. Margita Surabova na pocest ekonomicko-personalneho riaditela Petrochemy Dubova, a. s., Ing. Jana Grenera, ktory inicioval vznik tohto zariadenia, a preto sa organizatori rozhodli menovat ho za krstneho otca tohto plesu. Seniori sa zabavali pri zivej hudbe popretkavanej programom, do ktoreho prispeli vsetky zucastnene zariadenia. Ako sa na poriadny ples patri, nechybala ani tombola.

Pripomenieme si misiu Cyrila a Metoda

V piatok 5. jula si krestania roznych cirkvi na slavnostnych bohosluzbach venovanych zivotu a dielu sv. Cyrila a sv. Metoda pripomenu historicky vyznam ich misie. Delegaciu na cele s tymito solunskymi bratmi na nase uzemie v roku 863 vyslal byzantsky cisar Michal III. Okrem nich prisli aj vyznamni diplomati, ale aj mladici, ktori pomahali skusenemu pedagogovi Konstantinovi. Knieza Rastislav ich privital s uctou a do ucenia im zveril mladych Slovienov. Za styridsat mesiacov sa ich posluchaci naucili citat, pisat a potrebne vedomosti z liturgie i inych predmetov.

Turne pohara majstrov sveta

Sponzor nasich zlatych hokejistov - poistovna ING Nationonale-Nederlanden - vo stvrtok 27. juna pozval novinarov na tlacovu konferenciu, ktora sa niesla v hokejovom duchu. Vitazny pohar majstrov sveta totiz vystavovali v desiatich pobockach poistovne a v tento den si ho klienti, navstevnici a novinari mohli pozriet v banskobystrickej Jope. Pozvanie prijali hokejisti Michal Handzus a Jan Lasak, ktorych s prosbou o cenny autogram obliehali najma deti .

 

Citatelska sutaz k 10. narodeninam Horehronia

V nasej sutazi o tisic, patsto a tristo korun, ktoru venujeme desiatym narodeninam Horehronia, pokracujeme druhym textom. Ak sa chcete do nej zapojit, staci, ak odpovede poslete po zverejneni posledneho clanku a vsetkych tridsiatich otazok.

2.

Obec Telgart vznikla v 14. storoci a patrila k muranskemu panstvu. Prva pisomna zmienka je z roku 1326. Usadlost zalozil pri prameni Hnilca soltys Mikulas, syn Ladislava Kuna zo Spisa. Obec ma zlozitu, ale bohatu historiu. Z ustneho podania sa traduje, ze prvu usadlost spustosili a vypalili pravdepodobne krymski Tatari zaciatkom 15. storocia. Povodni obyvatelia novu usadlost zacali stavat na terajsom mieste pre lepsie podmienky. Po druhykrat lahla popolom z dvoch tretin pocas II. svetovej vojny.
Jednou z najznamejsich atrakcii Telgartu je aj dopravne narocna zeleznicna trat, ktora od vstupu do obce od Cervenej Skaly prechadza okolo meandrov Hrona a mierne stupa. Zo zastavky Telgart - penzion trat vchadza do tunela dlheho 1239 m. Dalej stupa po nasype nad Telgartom cez Telgartsky viadukt a krizuje to iste miesto, cize vstup do tunela, ale uz o 31 m vyssie. Trat potom prechadza Chmarosskym viaduktom postavenym z kamennych kvadrov v obluku s polomerom 300 m a dlzkou 113,6 m a 18 m nad terenom sa straca v 250 m dlhom Hronskom tuneli prerazenom cez jeden z mnohych vybezkov Kralovej hole. Trat stale stupa vyssie az vchadza do 848 m dlheho Besnickeho tunela, v ktorom dosahuje svoju maximalnu nadmorsku vysku 957,22 m, luci sa s Horehronim a nebadane zacina klesat do udolia Hnilca az ku Kosiciam.

Cesty krala Mateja v praxi

Projekt Cesty krala Mateja na Kralovu holu, ktory pripravili v mikroregione Horehron, uz nadobuda konkretnu podobu. V pondelok 24. juna na svojom zasadnuti v Polomke sa pod vedenim jeho predsedu, starostu Polomky Frantiska Durcenku venovali uloham suvisiacim s tymto projektom. Starostka Sumiaca Ing. Maria Betakova informovala svojich kolegov o cinnosti sukromno-verejneho partnerstva, ktore vzniklo na pode mikroregionu, co vytvara predpoklady aj pre medzinarodnu spolupracu.
Medzi sebou privitali dvanast hosti z mikroregionu Nad Holeskou z okresu Piestany. Starostovia a pracovnici obecnych uradov prisli totiz cerpat skusenosti z cinnosti mikroregionu Horehron. Kym mikroregion Nad Holeskou je este len v plienkach, Horehronci sa uz maju cim chvalit. Ved od svojho zalozenia v roku 1994 uz za nimi vidno kus poriadnej roboty. Hovorili o specifickych, ale aj spolocnych problemoch. Pocas dva a poldnoveho pobytu predseda mikroregionu pripravil bohaty program. Okrem ineho navstivili Sumiac, kde obdivovali najma zbierku zvoncov Mikulasa Gigaca. Pozreli si Telgart a zastavili sa aj pri prameni Hrona.
Taketo navstevy sa v mikroregione Horehron objavuju castejsie. V predposledny junovy vikend sem napriklad zavitala 44-clenna skupina zien z Miloslavova pri Bratislave, ktoru viedla predsednicka Demokratickej unie zien a starostka tejto obce Alzbeta Paulikova. Prave v case ich pobytu v Polomke prebiehal Den kvetov, takze si mohli popast oci na vystavenej pestrofarebnej krase. Hostitelia ich zaviedli aj do pamatnej izby a v lone horehronskej prirody pohostili gulasom.
Cesty krala Mateja teda naozaj uz nemaju len teoreticku podobu.

h0226c.jpg (19105 bytes)

Tradiciu kladenia janskych ohnov v den Jana ozivili v Materskej skole na Ulici M. Benku v Brezne. Ako nam povedala riaditelka Anna Kondelcikova, pozvali na nu oteckov, aby si pripomenuli aj ich nedavny sviatok: ,,To bola zabava, oteckovia si so svojimi detickami zahrali futbal, opekali spekaciky a nielen to. Najkrajsim zazitkom vecera bolo zapalenie janskej vatry. Pri jej stavani pomahali vsetky deti, az tak, ze ju zvalili a museli zacat odznova. Odchadzali sme zadymeni, stastni a plni zazitkov z krasneho vecera."

 

Vansovej Lomnicka

Uz tridsatpat rokov sa zeny a devy slovenske stretavaju na sutaziach umeleckeho prednesu poezie a prozy, na Vansovej Lomnicke. Ani zeny nasho okresu a mesta nie su vynimkou. V horuce popoludnie v utorok 25. juna sa mohli osviezit pocuvanim versov basnikov i vlastnej tvorby recitatoriek, ktore sa zucastnili na stvrtom rocniku okresneho kola Vansovej Lomnicky. Predsednicka okresnej rady Unie zien Slovenska v Brezne Ing. Maria Sabakova privitala recitatorky, divacky a porotu v zlozeni spisovatelka B. Bobakova a ucitelky L. Kucerova a M. Sulejova. Spomedzi osmich ucastnicok z Brezna, Dolnej Lehoty, Valaskej, Predajnej, Benusa a z Myta pod Dumbierom pat sutazilo v prednese poezie a tri sa prezentovali vlastnou tvorbou.
Do krajskeho kola v Banskej Bystrici postupili dve - v kategorii prednes poezie ucitelka z Benusa Dagmar Mihokova s basnou od L. Vadkerti - Gavornikovej Precitnutie a v kategorii vlastna tvorba ucitelka z Valaskej Maria Pacerova s basnou Vrabec a slnecnica. Spisovatelka B. Bobakova podakovala sutaziacim a pripomenula tym, co tvoria vlastne dielka, ze schopnost dat svoje myslienky a city na papier, je dar od Boha a vediet ich predniest a odovzdat ich posolstvo milovnikom krasneho slova je dalsim umenim.
Podakovanie za prezitie krasneho popoludnia patri organizatorom sutaze, okresnej rade Unie zien Slovenska a Mestskemu kulturnemu stredisku v Brezne.
Vitazkam Vansovej Lomnicky zelame, aby uspeli aj na krajskom kole.

V Bacuchu sa spievalo

V sobotu 22. juna sa v Kulturnom dome v Bacuchu uskutocnil I. rocnik Okresnej prehliadky spevackych skupin a solistov seniorov, ktory pripravili Okresna organizacia Jednoty dochodcov na Slovensku Brezno, ZO JDS Bacuch a Obecny urad Bacuch. Ucinkovalo patdesiatdva dochodcov zo ZO JDS Bacuch, Hronec, Jasenie, Podbrezova, Predajna a Zavadka. Pritomnych privitali starosta obce Jan Turosik, predseda OO JDS a podpredseda Krajskej organizacie JDS Tibor Gilla. Kratkym vystupenim seniorov pozdravila krojovana skupinka ziakov Zakladnej skoly v Bacuchu.
A potom sa uz zacal takmer trojhodinovy kulturny program dochodcov so sprievodnym slovom moderatorky Dr. Stefanie Jancovej. Prekrasne slovenske piesne – piesne nasich starych a prastarych rodicov, ktore si spievali pri roznych pracach, priblizili spevacke skupiny z Bacucha, Hronca, Zavadky a ich solisti. Prijemne zneli basne z vlastnej tvorby dochodcov. Vypoculi si aj hru na heligonke a havajskej gitare. Ucastnikov prehliadky z invalidneho vozika pozdravila Alena Kanova, vitazka paralympiady v Melbourne v stolnom tenise, ktorej prihovor vypudil nejednu slzicku. Na zaver prehliadky predseda OO JDS Brezno predsedom ZO JDS a obecnemu uradu odovzdal dakovne listy. Vsetci ucinkujuci v sprievode heligonky potom zaspievali spolocnu piesen. Sucastou prehliadky bola aj vystavka rucnych prac dochodcov (vysivky, malovane obrazy a vyrobky z dreva).


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT