2. JUL  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dvadsiateho piateho juna Narodna rada SR schvalila zakon o obaloch, podla ktoreho od 1. januara 2003 budu zalohovane aj obaly, ktore nie su opakovane pouzitelne. Vysku zalohy ustanovenu vo vykonavacom predpise budu musiet predajcovia alebo povinne osoby dodrzat. Zaroven predajcovia v obchodoch s plochou nad 100 metrov stvorcovych budu musiet mat v ponuke okrem napojov v jednorazovo pouzitelnych obaloch rovnaky napoj v opakovane pouzitelnych obaloch, ak ich vyrobca ponuka na slovenskom trhu. Novy zakon okrem ineho vytvara lepsie predpoklady na nakladanie s triedenym odpadom a riesi zhodnotenie a recyklaciu obalov.
Nazory na zalohovanie jednorazovych obalov sme mapovali v uliciach mesta:


S anketovym mikrofonom


o zalohovani jednorazovych obalov

Marian Rakovsky, student, Brezno:
- Nepocul som o tom, ale myslim si, ze je to dobre. Vracanie obalov odlahci zivotne prostredie, prosto nebudeme ich odhadzovat kade-tade. Podla mna je to dobra myslienka, lenze ktovie, ci sa ludom bude chciet obaly vracat, ci ich nebudu zahadzovat.

Ivana Stribrna, na materskej dovolenke, Praha:
- Schvalujem to, pretoze uchranime ekologiu. U nas su zberne kontajnery na triedeny odpad, u vas mi to chyba. Ked flase budem moct vratit do obchodu, vobec to nebude prekazat.

Jozef Laho, dochodca, Brezno:
- Uz to mali davno urobit, ved flase su porozhadzovane vsade, robi sa neporiadok. Vsetko je znecistene, ked idu ludia na vylet do hory, flase nechavaju tam. Ale aj odpadkove kose su hned plne, taka flasa zaberie vela miesta. Nedavno som videl v televizii dvanastmetrovy sklenik urobeny z umelych flias.

Lubica Simon, studentka, Brezno:
- Zijem v zahranici a tam je normalne, ze plastove flase triedia. U nas je problem v tom, ci sa cloveku chce alebo nechce, prosto je to otazka pohodlnosti. Ale aj zalohovanie jednorazovych obalov bude v zaujme ochrany ovzdusia, ochrany prirody. Suhlasim s tym.

P. V., nezamestnana, Brezno:
- Nepocula som o tom. Neviem, ci by nebolo jednoduchsie plastove obaly odhadzovat do kontajnerov na to urcenych, ako trepat sa s nimi nazad do obchodu.

Miroslava Gruberova, studentka, Brezno:
- Myslim si, ze je to celkom dobry napad, pretoze odpad sa stale neseparuje v kontajneroch. Kazdy ma doma dost plastovych flias. Takze, ked sa budu vracat, bude to v poriadku. Je to jedno, ci s tym pojdeme na smetisko alebo do obchodu. Zvlast, ked sa za to dostanu spat peniaze.

Milan Solga, vodic, Brezno:
- Ja si skor myslim, ze by mala byt nejaka propaganda, aby ludia dbali na recyklaciu a flase odhadzovali do kontajnerov na to urcenych. Nie som za to, aby boli zalohovane, skomplikuje sa to.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dakujeme ...

Psovodi Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne Marian Petrek a Daniel Andreansky nam 18. juna na skolskom dvore Zakladnej skoly v Podbrezovej ukazali cast treningu so psami. Ukazka zaujala nielen ziakov 1. az 3. rocnika, ale aj vyucujuce, bola prijemnym spestrenim vyucovania. Ziaci zahrnuli psovodov roznymi otazkami, na ktore dostali odborne odpovede.
V mene ziakov i vyucujucich sa chcem podakovat Marianovi Petrekovi a Danielovi Andreanskemu za ich ochotu a zaujimavu ukazku prace psovodov.

Mgr. Alena Kindernayova

Naco su sny?

“Sny su nanic, len nasa starka si mysli, ze su na nieco, ale ja viem, ze su nanic, lebo som to skusil.”
To su slova mladeho hrdinu v jednom z nespocetnych diel spisovatelky Klary Jarunkovej.
Je to davno, co nejeden z nas “zazrato” listoval v niektorej z jej knih, ale len nedavno sme sa mohli stretnut zoci-voci s touto obdivuhodnou zenou, spisovatelkou a rodackou z Cervenej Skaly. Stalo sa tak 28. maja v Mestskom dome kultury v Brezne na celoslovenskej konferencii o zivote a tvorbe spisovatelky Klary Jarunkovej.
Uz samotny vstup do domu kultury prezradzal, ze sa chysta nieco vynimocne. Rezka ludova hudba, hlucik pobiehajucich ludi, decentne ticho v priestoroch kinosaly. Vstupna hala, vyzdobena vytvarnymi pracami deti materskych skol, zakladnych skol a zakladnych umeleckych skol okresu Brezno dala nazriet do sveta detskych dusiciek, snov, fantazie, ludskosti a spatosti s prirodou, co je take priznacne pre celu tvorbu tejto vzacnej zeny. Hosti, vsetkych pritomnych a hadam aj samotnu pani Jarunkovu zaujala vystavka materialov, priblizujuca obdobie mladosti a studia, v tom case este neznamej Klary Chudikovej v mestianke v Podbrezovej. Tieto vzacne materialy s hrdostou ponukla a pozicala Zakladna skola Podbrezova.
Prilezitost stretnut sa so spisovatelkou a vzdat uctu jej osobe a tvorbe vyuzili aj zname osobnosti z akademickych kruhov: prof. Brigita Simonova, prof. Viliam Marcok, prof. Zuzana Stanislavova i Dr. Janka Borgulova, Mgr. Zlata Troligova z LHM v B. Bystrici. Doobednajsiu odbornu cast konferencie ukoncila svojim koreferatom Mgr. Janka Dvorska.
Slzy dojatia, chvile ticheho spominania a podakovania i humornych situacii sprevadzali slavnostny program Pozdrav rodneho kraja. Precitenost a dojimavost hudby, tanca a umeleckeho slova dojali a oslovili nielen jubilantku, ale snad kazdeho v sale. Bol to skutocny pozdrav rodakov vsetkych vekovych kategorii, od tych najmensich z Materskej skoly Hradby 9, cez ziakov zakladnych skol Telgart, K. Raposa, Sumiac, Pohorela, Zavadka nad Hronom, Helpa, dievcat zo Zakladnej umeleckej skoly v Brezne a v Polomke.
K decentnemu dotvoreniu slavnostnej atmosfery prispelo aj sprievodne slovo Melanie Dubinyovej, slova vyznania a vdaky starostky Sumiaca Ing. Marie Betakovej i nadherna kytica, ktoru si pani spisovatelka prevzala z ruk tych najmensich. Zaverecna piesen Na Kralovej holi v podani muzskeho zboru zo Sumiaca splnila tajny sen jubilantke a zavrsila doobednajsiu cast konferencie.
Chvile oddychu pani Jarunkovej i vsetkym pritomnym umoznil slavnostny obed. Pani Jarunkova tak mala moznost trochu pookriat, nacerpat energiu a nerusene sa porozpravat s blizkymi piratelmi spisovatelmi Bozenou Bobakovou a Frantiskom Kreutzom.
Slavnostny den pokracoval popoludni otvorenim vystavy diel spisovatelky, ktoru pripravila agentura Bibiana – Medzinarodny dom umenia pre deti. Na slavnostnej recepcii, kde nechybala torta a chutne pohostenie, prisli vzdat uctu a podakovanie Dr. Gabriela Skorvankova z Bibiany Bratislava, primator Brezna Ing. Vladimir Fasko i podpredseda Matice slovenskej Igor Kovacovic. Vystava pod nazvom Pramene cistej vody je spristupnena sirokej ziackej verejnosti a za styri tyzdne jej trvania ju prisli obzriet uz stovky ziakov i pedagogov.
Dnes uz je tento slavnostny den minulostou. Ale odozvy a slova chvaly neutichaju. Minulostou su uz aj zaciatocne obavy z nedostatku casu na pripravu, z nedostatku financii i akejsi nedovery v schopnosti tunajsich ludi. Hlavny usporiadatel odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne, jej organizacny tim pod vedenim Mgr. Evy Hancakovej v spolupraci s agenturou Bibiana Bratislava sa zhostil svojej ulohy bez zavahania a pripravil nadherne chvile pre jubilantku i 240 ucastnikov.
Podakovanie patri vsetkym, ktori sa podielali na preciznej priprave a dostojnom priebehu slavnostnej konferencie: organizacnemu timu z odboru skolstva, zastupcom agentury Bibiana Petrovi Cackovi, Eve Ciferskej, Dr. Gabriele Skorvankovej, prednasajucim, ziakom a pedagogom materskych skol, zakladnych skol, hotelovej akademie, Zakladnej skoly Podbrezova, mestskemu kulturnemu stredisku a jeho riaditelovi Mgr. Jaroslavovi Surinovi, vsetkym ucinkujucim a hostom.
A co poradit nasmu mlademu hrdinovi z knihy Hrdinsky zapisnik? Naco su sny? Sny su predsa hnacou silou, ktora nas zenie dopredu, nuti nieco dokazat sebe i druhym. A mozno prave vdaka snom, fantazii a snivaniu dokazala pani Klara Jarunkova to, cim je dnes.

za organizacny vybor Mgr. Renata Vrlakova, centrum volneho casu

Zamyslime sa!

Kladny vztah, porozumenie, laska a ucta k zivej i nezivej prirode by mali sprevadzat cloveka po cely cas jeho bytia na tejto Zemi. Prejst prirodou, jej zakutiami, lukami ci lesom a nevidiet, co clovek dokaze znicit, zdevastovat, vyhubit. Ako by skutocne platila stara mudrost – niet vacsieho zvierata, ako je sam clovek! Aku namahu, lasku, ochotu musel vynalozit pan Libic pri stavbe studniciek, laviciek, obnove chodnikov v okoli nasho mesta. Vysledok – zdevastovane chodniky, studnicky, zlikvidovane, umyselne nadrezane lavicky. Chodniky lesom popod Viselnice ci ponad Banisko a bohuzial nielen tam zaluju! Vysmechom prirode sa da nazvat rozmahajuce sa strielanie vtactva vzduchovkami v okoli mesta! Naposledy 22. juna v zahrade na Banisku. Cloveku srdce stisne, ked vidi postrielane vtactvo. Darmo upozornujete, dockate sa vysmechu a mate doslova stastie, ak vyviaznete so zdravou kozou. Kto vychovava tuto mladez? Kde su rodicia, netrapi ich, co robia ich deti, na co pouziju vzduchovku vo volnej prirode? Je modou vyhovarat sa na media. Ale vzdy zostane pravdou: Kazde dieta je zrkadlom rodicov! Dokedy si budeme naivne mysliet, ze nas sa ochrana prirody netyka? Budme radi, ze pocujeme sum vetra, citime lahodny pocit dazda, upokojuci spev vtactva. Chranme si to ako oko v hlave. Priroda aj zdevastovana, prezije nas, ale clovek v zdevastovanej prirode nema sancu. Zamyslime sa!

Milan Kovacik

Mala bilancia

Chcela by som vam priblizit pracu a vysledky ziakov i pedagogov Zakladnej umeleckej skoly v Brezne v tomto skolskom roku. Nasim hlavnym cielom je rozsirenie zaujmu deti o tuto skolu, spolocenske a kulturne stretnutia ziakov i ucitelov, ktori su zaroven inspiraciou aj povznesenim. Nasa praca nas tesi, sme radi, ze mozeme rozdavat radost, no mrzi nas, ze niektori kompetentni si myslia, ze ZUS neposkytuje zakladne vzdelanie nasim ziakom a tak nas treba zaradit medzi skolske zariadenia, co by bolo pre nas ucitelov dost ponizujuce a nasa snaha a praca s detmi by bola zbytocna! Ved posudte sami, ze bez umeleckych skol by nebolo mozne absolvovat tolko vystupeni, koncertov a vynikajucich uspechov na sutaziach, ako sa podarilo nam.
V tomto skolskom roku sme mali sedem verejnych koncertov, z nich spomeniem vianocny, koncert ku Dnu ucitelov, koncert komornej hry ci zaverecny koncert v rimskokatolickom kostole, kde odzneli skladby vacsinou z obdobia baroka v roznom prevedeni a zoskupeni hudobnych nastrojov, na ktorom sa o nadherne ukoncenie postaral detsky spevacky zbor a slacikovy orchester.
Ludova hudba pod vedenim Ivana Nemkyho, ktora sa prave vratila s folklornym suborom Stastne detstvo z Francuzska a Svajciarska a Lenka Velanova reprezentovali skolu na Dnoch ZUS v Bratislave, ucinkovali sme na roznych kulturnych podujatiach v ramci mesta i okresu, ktore poriadali Matica slovenska, okresny urad, domov dochodcov a poslednym vystupenim bol koncert ziakov i pedagogov v synagoge pri prilezitosti Dni ceskej kultury. Okrem toho sme poriadali vychovne koncerty pre materske a zakladne skoly nasho mesta i okresu.
Svoje studium v nasej skole uspesne ukoncilo tridsatjeden absolventov hudobneho odboru, ktori sa predstavili na troch verejnych absolventskych koncertoch v dnoch 28. a 30. maja a 7. juna sa absolventskymi pracami predstavilo patnast ziakov vytvarneho odboru a svojou vystavou vyzdobili vstupny vestibul skoly. Vsetci absolventi boli slavnostne vyradeni, dostali spomienkove darceky a odmenou im bolo spolocne posedenie v mestskom dome kultury.
Okrem spomenutych vystupeni sme sa zucastnovali na roznych sutaziach, niektore boli uz spomenute v predoslych cislach Horehronia. Z tych ostatnych spomeniem huslovu sutaz v B. Bystrici, kde Lenka Jancova z triedy Ivana Nemkyho postupila do druheho kola a umiestnila sa v zlatom pasme, na huslovej sutazi v Niznej sa zucastnil okrem L. Jancovej aj Marius Sajgalik z triedy Zuzany Soltesovej. Nezahalalo ani akordeonove oddelenie, ktoreho ziaci a pedagogovia sa zucastnili dna 14. juna na 1. celoslovenskom musette festivalu v Rajeckych Tepliciach. Katka Kompanekova z triedy Miroslavy Vetrakovej a Zuzka Strigacova z triedy Evy Bruchackovej ziskali cestne uznania v druhej kategorii a vo stvrtej kategorii – tria, kde sutazili Z. Strigacova, J. Malatova a K. Kompanekova pod vedenim M. Vetrakovej obsadili 3. miesto.
Vsetkym sutaziacim gratulujeme a pevne verime, ze i nasledujuci skolsky rok bude aspon taky uspesny ako tento.
Na zaver nasej bilancie by som chcela popriat ziakom i pedagogom prijemne prezitie letnych prazdnin a vela chuti do prace v dalsom skolskom roku 2002/2003.

Miroslava Vetrakova   


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT