2. JUL  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

OTVORIT DVERE DOKORAN – ALE PRE KOHO?

Po siestich mesiacoch intenzivnych protestov a odporuceni Staleho vyboru pre imigracne zalezitosti Kanady boli konecne predstavene nove imigracne predpisy, ktore vstupili do platnosti 28. juna.
Napriek stale opakovanym uisteniam kanadskej vlady o tom, ze zmena v imigracnom zakone otvori novym pristahovalcom dvere dokoran, skutocnost je ina. Pretoze sa udeluju body aj za partnerove vzdelanie, jednoduchsia situacia je pre dvojice a rodiny s detmi, z ktorych aspon jeden z partnerov ukoncil vysokoskolske vzdelanie na urovni inzinierskeho alebo magisterskeho studia, plynule hovori a pise v jednom z oficialnych kanadskych jazykov a ma viac ako styri roky praxe a druhy ukoncil minimalne stredne odborne vzdelanie s maturitou. O nieco prisnejsie kriteria platia pre jednotlivcov vo veku od 21 do 49 rokov, ktori by s 5-rocnym uplnym vysokoskolskym vzdelanim a styrmi rokmi praxe mali vyborne ovladat anglicky aj francuzsky jazyk. Hodnoti sa teda vek, vzdelanie, prax a znalost oficialnych jazykov. Dodatocne body sa daju ziskat za blizkeho pribuzneho zijuceho v Kanade, studium a pracu v Kanade, pripadne za vzdelanie partnera. Ak partneri dokazu, ze spolu ziju aspon rok v spolocnej domacnosti, nemusia byt zosobaseni ani odlilsneho pohlavia.
Financna narocnost vystahovania do Kanady sa nezmenila, ale administrativny poplatok za podanie ziadosti sa zvysuje o 50 CAD na osobu. Novi imigranti budu dostavat plasticke karty s bezpecnostnymi vlastnostami, ktore budu sluzit ako cestovny doklad pri navrate do Kanady.
Pre tych, ktori sa nechcu vzdat myslienky na vystahovanie napriek sprisnenym podmienkam, existuje niekolko ciest. Stale mozu prist pracovat ako opatrovatelia deti alebo starych ludi a po dvoch rokoch poziadat o trvaly pobyt. Studium na kanadskej unverzite alebo college a ziskanie diplomu zase otvori cestu k pracovnemu povoleniu na jeden rok. Tato kombinacia navyse prida buducemu imigrantovi dalsich desat bodov za studium a pracu v Kanade a aspon tri body za vyssie vzdelanie.
Ak mate zaujem o presne znenie navrhovaneho zakona (v anglickom jazyku), alebo o blizsie informacie tykajuce sa sucasnych kanadskych imigracnych predpisov, kontaktujte batislavsku kancelariu T CS Canada Inc. na cisle O2/5263-4733 alebo na emailovej adrese: tcs a gbp.net.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT