2. OKTOBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    V utorok 18. septembra vecer na Ulici Frana Krala v Brezne pomahali vstat zo zeme dvaja Romovia 54-rocnemu Breznanovi. Videli ho, ako spadol a vyuzili situaciu. Pri dvihani ho obrali o ciernu penazenku, ktoru mal vo vnutornom vrecku oblecenia. Z miesta kradeze usli, bohatsi o 3700 ceskych a 2500 slovenskych korun. Starsi muz prisiel aj o Sim-kartu. „Pomoc“ ho vysla draho, vznikla mu skoda bezmala za 7000 korun. Policia zacala trestne stihanie na neznamych pachatelov pre precin kradeze.

   Sudca Okresneho sudu v Rimavskej Sobote vzal do vazby 55-rocneho Hroncana, ktory ma na svedomi dve kradeze. Vo stvrtok 20. septembra na autobusovej stanici ukradol kabelku 48-rocnej zene z Pavloviec, ktorej sposobil skodu za 3500 korun. O styri dni neskor – v pondelok 24. septembra z nakupneho vozika  v obchodnom dome vzal tasku 68-rocnej zene z Tornale a sposobil jej skodu za 1500 korun. Obidva skutky vykonal v Rimavskej Sobote a tamojsia policia ho obvinila z precinov kradeze.

   Od pondelka 24. do soboty 29. septembra na Plaviarskej ulici v Bacuchu do garaze vedla rodinneho domu vlamal ktosi, kto 44-rocnej majitelkej z Banskej Bystrice ukradol pat horskych bicyklov a sposobil skodu za vyse 25 000 korun.

   Hodinu pred polnocou v stredu 26. septembra 48-rocny Raztocan prisiel ku vchodovym dveram domu svojej exmanzelky a rozrubal ich sekerou. Zene vulgarne nadaval a vyhrazal sa jej zabitim. Nesetril ani 20-rocnu dceru, ktorej hrozil fyzickou ujmou. Vo stvrtok 27. septembra ho sudca Okresneho sudu v Brezne vzal do vazby pre precin nebezpecne vyhrazanie. Hrozi mu trest odnatia slobody na tri roky.

   Na Clementisovej ulici v Brezne v noci na stvrtok 27. septembra sa vlamal zlodej do sivej Fabie combi, zaparkovanej pred vchodom do cinzoveho domu. Rozbil sklo na dverach spolujazdca a z pristrojovej dosky ukradol autoradio s CD prehravacom. Spolocnosti z Piesku, ktora skodovku vlastni, sposobil skodu dovedna za 7500 korun.

   V noci na sobotu 29. septembra sa pred Domom kultury v Ciernom Balogu vlamal do odstavenej skodovky dosial neznamy pachatel. Z bundy, ktora bola polozena na zadnych sedadlach, ukradol mobilny telefon, sportovu penazenku s dokladmi a 6000 korunami. Sposobil skodu dovedna za 17 000 korun.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Styridsiaty jubilejny

   Styridsiatykrat sa stretnu pedagogicki zamestnanci na jubilejnom rocniku Chalupkovho Brezna, prehliadke umeleckej tvorivosti, ktora sa uskutocni v dnoch 12. - 14. oktobra v Brezne. Vyse stopatdesiat prihlasenych ucastnikov predvedie svoje vykony v trinastich kategoriach. Uz tradicne je najviac obsadena kategoria literarnej tvorby – poezia, proza a tvorba pre deti, vytvarna tvorba - potesitelne je, ze aj tvorba videoprogramov. V porotach zasadnu renomovani a uznavani umelci a odbornici – Vladimir Patras, Peter Holka, Ladislav Simon, Ondrej Nagaj, Dusan Mikolaj, Dusan Srvatka, Belo Felix ci Ivan Zvarik.
   Sucastou podujatia bude beseda s redaktormi Ucitelskych novin, vystavy v synagoge a Horehronskom muzeu. Predstavia sa slovenske ucitelky z Bekesskej Caby v Madarsku so svojimi vysivkami. Obyvatelia Brezna so zaujmom o historiu
sa mozu zucastnit na odbornom seminari o ucinkovani piaristov v oblasti skolstva a kultury. Na otazky zucastnenych odpovedia prednasajuci odbornici.

(ih, mm)


 Pri prilezitosti Svetoveho dna cestovneho ruchu pozvali  obyvatelov a navstevnikov Turisticko-informacna kancelaria a Horehronske muzeum v Brezne na prehliadky pamiatkovych objektov. S historiou a zaujimavostami dominant mesta ich oboznamili sprievodcovia v historickych kostymoch, atmosferu dotvarala chramova hudba. K zisteniu nazorov obyvatelov mesta a regionu na sluzby cestovneho ruchu v Brezne a okoli mal prispiet vyskum realizovany pocas dvoch tyzdnov. Aj  27. septembra pocas Svetoveho dna turizmu ste v Brezne mohli stretnut studentov – anketarov.

Foto: Stefan Vozar


 Ocakavany vyvoj cestovneho ruchu

   Mesto Brezno v spolupraci s Mestskym kulturnym strediskom a Zdruzenim turizmu v Brezne usporiada vo stvrtok 4. oktobra o 13. hodine v hoteli Dumbier pri prilezitosti Svetoveho dna cestovneho ruchu konferenciu  na  temu “ Ocakavany vyvoj a prilezitosti rozvoja cestovneho ruchu na Horehroni. Na konferenciu pozval primator mesta vsetkych, ktori sa podielaju na rozvoji cestovneho ruchu v meste a regione, chcu ziskat aktualne informacie v tejto oblasti a dohodnut sa na dalsej spolupraci.

(as)

 Proenviro 2007

   Slovenska agentura zivotneho prostredia, Centrum programovania environmentalnych projektov a environmentalnej vychovy v Banskej Bystrici vyhlasuju treti rocnik sutaze o najlepsi environmentalny projekt organizovany skolou. Do sutaze sa mozu prihlasit kolektivy ziakov a pedagogov, aj nepedagogicki pracovnici skol. Uzavierka prihlasenych projektov bude 30. novembra. V kazdej z troch kategorii (materske, zakladne, stredne skoly) porota vyberie skolu, ktora ziska 50 000 korun a zaroven odmeni devat kolektivov, ktore obsadia prve tri miesta v jednotlivych kategoriach, uzitocnymi vecnymi cenami. Cielom sutaze je zvysit zaujem ziakov o zivotne prostredie, jeho trvalo udrzatelny rozvoj a riesenie problemov kumunity v environmentalnej oblasti. Vlani porota udelila tretie miesto za projekt Ocami deti v kategorii zakladnych skol Specialnej zakladnej skole na Zahradnej ulici v Brezne. Usporiadatelom tretieho rocnika Proenviro je Ministerstvo zivotneho prostredia Slovenskej republiky.

(js)

Clementisovou cestou

   Kazdorocne v septembri sa clenovia obcianskeho zdruzenia KST Brezno tesia na turisticke podujatie, ktorym si mesto Tisovec, obce Zavadka nad Hronom a Pohorela pripominaju zivot a dielo velkeho cloveka Dr. Vladimira Clementisa. Ucastou na akcii, ktora zacina v Pohorelej a konci kladenim vencov pri pamatniku v Tisovci, aj breznianski turisti vzdavaju hold tomuto velkemu Slovakovi.

   Aj ked je trasa stabilna, breznianski turisti si ju kazdorocne ozvlastnuju. Vlani ju doplnili o vystup na Fabovu holu, tohto roku sa v sobotu 29. septembra presli prirodnou rezervaciou Mala a Velka Stozka. Pri horarni pod Malou Stozkou vykrucali krky a tesili sa z pohladov na Stozky kupajuce sa v slnku. Skoda, ze to tak neostalo cely den. Postali pri partizanskom pamatniku a spominali na predchadzajuce turisticke roky a zazitky. Trasa bola vyznacena propagacnymi panelmi, na ktorych citali mnozstvo informacii. Tesili sa vsak na sedlo Randavica, odkial budu stupat do sedla Burda a cestou zbierat hriby. Po suchohribovych hodoch na svahu Vysokeho vrchu zisli do sedla Burda, kde uz vladol culy ruch. Obcerstvenie pripravili Zavadcania na cele so starostkou Vierou Noskovou. Stretnutia so starostom Pohorelej, primatorom Tisovca, televiznym moderatorom Branom Ondrusom ozvlastnili priatelsku atmosferu. Brezniansky kolektiv sa rozdelil na tych, ktori zostupili az do Tisovca, a na tych, ktori sa chceli pokochat coburgovskym kastielom na Prednej Hore.
   Popoludni o pol stvrtej sa vsetci ucastnici Clementisovej cesty stretli na pietnom akte pri pamatniku Dr. Vladimira Clementisa. Nasledovala navsteva jeho rodneho domu s dobrou kavou na terase espressa. Prisiel cas lucenia s primatorom Tisovca, Branom Ondrusom, priatelmi a turistami z inych oddielov. Nasadli do autobusu so zelanim o rok opat dovidenia.
   Najblizsie pripravuju turu: Vysoke Tatry alebo Slovensky raj (informacie: Elena Slavkovska na c. tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jursa


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT