2. OKTOBER  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Svetove tanga v aranzma a interpretacii Petra Breinera ponuka Triango. Koncert, v ktorom sa okrem klaviristu Petra Breinera predstavi huslista Stano Paluch a akordeonista Boris Lenko, si v piatok 5. oktobra  o 19. hodine mozu vychutnat milovnici tohto podmaniveho hudobneho zanru v Banskej Bystrici v Kine Urpin.

 


Sutaz o knihy, ktore napisal zivot

    Dalo by sa povedat, ze knihy, o ktore mozete sutazit, napisal sam zivot. Doktor Vincent a doktorka Ina, autori uspesnej knihy Myslienky z hladiny alfa, sa v utlej publikacii s nazvom Take obycajne zazraky (Vincentina) rozhodli spristupnit aspon zlomok z mnozstva skusenosti a zazitkov, ktore pocas svojej bezmala dvadsatrocnej terapeutickej praxe zazili. Najdete tu historky usmevne a dojimave, poucne a podnetne, jednoducho, ako sme spomenuli, take, ake nevymyslite a ake je schopny napisat len zivot sam.
   Maj rad sam seba... a bude jedno, koho si vezmes je titul aj podtitul dalsej knihy. Autorka Eva-Maria Zurhorstova v nej tvrdi, ze manzelstvo je to najlepsie, co nas mohlo stretnut! Konzumny postoj k zivotu natolko ovladol nase spravanie, ze pravidla obchodu aplikujeme aj na partnersky vztah. Ked nam zivotny partner prestane vyhovovat, jednoducho ho vymenime. Vzdy chceme len to najlepsie a podliehame iluzii, ze nie je problem to ziskat. Je takato vymena naozaj tym najlepsim riesenim? Odpoved na tuto otazku hladajte (a mozno najdete) v tejto knihe.
   Do zrebovania o knihy Take obycajne zazraky a Maj rad sam seba vas zaradime, ak najneskor do 11. oktobra do redakcie Horehronie dorucite listky s kuponom, spravnou odpovedou na otazku a telefonnym cislom. Mena vyhercov uverejnime 16. oktobra.

 Otazka: Autormi ktorej uspesnej knihy su doktor Vincent a doktorka Ina?

 KUPON – KNIHY

   Tri knihy Petra Holku s nazvom Modry anjel ziskali ti, ktori spravne odpovedali, ze ide o patnaste dielo tohto spisovatela. Stastie pri zrebovani tentokrat mali Julia Krakovska z Lopeja, Maria Szantova a Anna Belkova, obidve z Brezna.

 

Bezpecne teplo

   Oddelenie poziarnej prevencie Okresneho riaditelstva Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne upozornuje obcanov, ze nastavajuce zimne obdobie je spojene so zvysenou poziarovostou. Vo vykurovacom obdobi predchadzajuceho roka bolo na uzemi okresu Brezno zaznamenanych osemnast poziarov, pri ktorych vznikla skoda na majetku za 4 497 000 korun: trinast poziarov sposobilo prevadzkovanie a pouzivanie vykurovacieho telesa, dymovodov a kominov v nevyhovujucom technickom stave (sposobena skoda za bezmala 3,5 miliona korun); tri poziare sposobila porucha - netesnost kominoveho telesa (skoda za 360 000 korun); pricinou dalsieho poziaru bolo opotrebenie vykurovacieho telesa (skoda za 500 000 korun); iny poziar vznikol vdaka zamurovanej hrade v komine (skoda za 200 000 korun).

   Prevadzku palivoveho spotrebica, elektrotepelneho spotrebica a zariadeni ustredneho vykurovania, vystavbu a pouzivanie komina ci dymovodu, lehoty ich cistenia a vykonavania kontrol je potrebne riesit v sulade s Vyhlaskou MV SR c. 401/2007 Z. z. a zavaznych predpisov.
Dolezite je tepelny spotrebic pouzivat len vtedy, ak je v dobrom technickom stave. Kupujuceho casto zaujme iba samotny prospekt spotrebica a nie ostatne, ale dolezite technicke podmienky pouzivania a instalacie. Zvysenu pozornost treba venovat vyrobkom z dovozu, v ziadnom  pripade nepouzivat rozne provizorne, po domacky vyhotovene  spotrebice. Bez dozoru mozno prevadzkovat len taky spotrebic, ktoreho konstrukcne vyhotovenie to dovoluje, ak je to uvedene v navode na obsluhu. Predmety z lahko zapalnych a horlavych materialov sa nesmu ukladat na spotrebic, krb, kozub. Pouzivat sa moze len palivo, pre ktore je spotrebic konstrukcne vyhotoveny, to iste plati pri zakurovani. Nevychladnuty popol po vybrati zo spotrebica treba ukladat do nadob z nehorlavych materialov, pravidelne kontrolovat a cistit kominove teleso, v jeho blizkosti neskladovat lahkozapalne materialy. Podlaha okolo kominovych dvierok moze byt len z nehorlavych materialov, alebo ju treba chranit ochrannou nehorlavou podlozkou v dostatocnej hrubke (1 mm ) a pozadovanom rozmere. Samozrejmostou je dbat o riadne pripojenie a tesnost dymovodov do kominoveho telesa (poskodeny dymovod nepouzivat). Chyby na tepelnom spotrebici, kominovom telese a inych technologickych zariadeniach treba odstranit podla pokynu vyrobcu.
   Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne zaroven upozornuje na nasledky porusovania tychto zakladnych povinnosti. Pre ich nedodrzanie podla ustanoveni zakona c. 314/2001 Z. z. o ochrane pred poziarmi v zneni neskorsich predpisov moze byt financny postih.

npor. Mgr. Martin Duraj, okresne riaditelstvo HaZZ

 

Sportom proti drogam

   V piatok 21. septembra Zakladna skola Jasenie uskutocnila desiaty rocnik cezpolneho behu ziakov prveho stupna O putovny pohar riaditelky skoly. Do sutaze sa zapojili vsetci ziaci a putovny pohar ziskali stvrtaci. Traja ziaci s najlepsim casom - David Zohn, Miroslav Cibula a Samuel Luptak - budu reprezentovat svoju skolu v okresnej sutazi v cezpolnom behu ziakov prveho stupna zakladnych skol SPORTOM PROTI DROGAM, ktorej siesty rocnik sa uskutocni 5. oktobra v areali ZS Jasenie. Zakladne skoly z okresu Brezno mozu prihlasit svoje druzstva do tejto sutaze v Obecnom urade Jasenie (tel. c. 6192546) do stredy 3. oktobra.
   Organizatori sutaze - Obecny urad Jasenie a ZS Jasenie - sa tesia na vsetkych sportovcov
.

(lc)

Pomaly ale isto

   Komunitne centrum v Telgarte robi od svojho vzniku pre niekoho mozno pomale, ale zato iste kroky vpred. Vsetko nejde tak lahko a rychlo, ako si clovek zaumieni, a tak aj zdanlivo male vysledky su prislubom do buducna. Urcite je potrebne a osozne pokracovat vo zvysovani gramotnosti a vzdelania socialne slabsich a naopak v znizovani nezamestnanosti a kriminality.

   Komunitne centrum vzniklo v roku 2004 s podporou programu PHARE SR. Funguje ako poradenske a volnocasove centrum pre socialne slabsich. Jeho sluzby vyuziva asi tisicka obyvatelov. O chod centra sa staraju dve komunitne socialne pracovnicky a styria asistenti. Ich cinnost je vsestranna, od administrativy az po navstevy rodin v terene. Je to mravcia praca prinasajuca humorne i kriticke, az patove situacie. Ved kazdy sme iny, z coho vyplyvaju nazorove nezhody. Trva to chvilu, kym sa najde spolocna schodna cesta. Trpezlivost je nevyhnutna. Ale dockali sme sa a mozeme rekapitulovat. Najmladsi sa tesia spevacko-tanecnemu suboru Romano Ternipen (Romska mladez), ktory uz vystupoval okrem ineho v Kezmarku a v Banskej Bystrici. Dalej sa prihlasilo patnast ziakov na stredne odborne ucilistia a pre siestich vybavili socialne stipendia. Ich dvadsat starsich kolegov si naslo pracu mimo obce cez komunitne centrum. A ti najstarsi su spokojni s opaterou, ktoru im centrum poskytuje. Hlavne dovoz liekov z lekarni a dozeranie na nocny pokoj. Charitativny fond LION vyhovel ziadosti rodiny postihnuteho o pomoc pri opatere. Aj toto riesi Komunitne centrum. Okrem ineho vyplna volny cas mladezi bud hrou alebo doplnkovou vyucbou, vybavuje letne tabory a vylety. Je len na skodu, ze ich snaha stroskotava castokrat na nevoli rodicov. Ale aj medzi rodicmi siria osvetu a chut spolupracovat. Zeny mavaju kruzky rucnych prac, muzi stolarske a udrzbarske kurzy. Vsetko ma svoj harmonogram a poriadok. V sucasnosti rozbehli viacero projektov dotovanych z eurofondov. A dalsi, v stadiu schvalovania, by do buducna prispel k vybudovaniu hygienickeho centra, absolvovaniu jazykovych kurzov a vyrobe predmetov pre rozvoj turizmu.

(ek)

Srdce mesta chce omladnut – pomozme mu spolocne

   Srdce cloveka ovplyvnuje chod jeho kazdodenneho zivota, jeho zivotnu pohodu a elan. Treba si ho setrit a opatrovat. Srdcom kazdeho mesta je jeho hlavne namestie. Do neho sa zbiehaju i rozbiehaju takmer kazdodenne kroky jeho obyvatelov cievami ulic a uliciek. Je to najvzacnejsi kusok mesta, ktory o stave jeho organizmu vypoveda najviac. Zub casu je vsak nemilosrdny – vsetko zive i nezive podlieha jeho nicivemu vplyvu. Jedinou protilatkou proti jeho nelutostnemu posobeniu su opatera, obnova, zmena.
   Breznianske namestie v jeho starocnej historii tiez menilo svoju tvar uzivanim tychto protilatok. Kazda generacia zanechala stopu v jeho podobe vzdy s dobrym umyslom – hostom ukazat to najlepsie a domacim poskytnut pohodu na spolocnych stretnutiach i uspokojovani ich kazdodennych potrieb. Mnohe slovenske mesta si uz svoje centra vykraslili. Brezno – brana do Nizkych Tatier urobilo prvy krok rekonstrukciou zhromazdovacieho priestoru pod mestskou vezou - zvonicou. Zvysok namestia pokorne caka na dalsi krok, ktorym zanechame v jeho dlazde stopu nasej generacie.
   Aby tento krok bol urobeny spravnym smerom, je potrebne uvazlivo a trpezlivo triedit mozne riesenia, napady, inspiracie architektov, predstavitelov mesta i obcanov.  Pritom ale nezabudnut na realne moznosti mestskej pokladnice. Proces ozdravenia namestia musi byt komplexny – od jeho podzemia, cez obnovu domov, odstranenia toho, co tam nepatri, az po vlozenie toho, co tam patri. Polovicata praca by iste nepriniesla uspokojivy vysledok.
   Do procesu pripravy sa mozu obyvatelia Brezna zapojit vyjadrenim svojich nazorov k vypracovanym architektonickym navrhom, pripadne svojimi nametmi a odporucaniami. Preto ich vyzyvame ku konstruktivnej diskusii o buducnosti breznianskeho namestia.

Ing. arch. Jozef Frtus     

Detsky cin roka 2007

    Dalsou ziackou ZS Janosovka v Ciernom Balogu, ktora napisala o pomoci spoluziakovi, je Veronika Giertlova zo 4.B. Jej pribeh ma nazov Dobry napad:

   Den ako kazdy iny. No stolicka spoluziaka Vikiho je prazdna. Presiel uz takmer cely tyzden a spoluziaka Vikiho stale niet. Opytala som sa teda jeho maminky, ktora je nasou ucitelkou prirodovedy, co je s nim. Dozvedela som sa, ze Vikiho museli hospitalizovat v nemocnici. Podstupil operaciu slepeho creva. Kedze navstevujem Zakladnu umelecku skolu v Brezne, po skonceni mojej vyucovacej hodiny mi nerobilo problem ist na navstevu do nemocnice, v ktorej pracuje moja maminka ako zdravotna sestra. Vdaka nej som o malu chvilu stala pred dverami oddelenia, kde lezal Viky. Ked som otvorila dvere na jeho izbe, bol velmi poteseny. O par minut prisli aj jeho rodicia, a tak sme sa vsetci porozpravali o vsakovakych veciach. Myslim, ze Vikiho moja navsteva potesila. A ja som zas mala dobry pocit na dusi.


Rozpis lekarenskych pohotovostnych sluzieb v Brezne na oktober 2007

   2. utorok: Lekaren pri nemocnici s. r. o., Banisko 1, 3. streda: Afrodita, Nam. gen. M. R. Stefanika 8, 4. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, 5. piatok: Aurum BB, Malinovskeho 2A, 6. sobota: Lekaren pri nemocnici, 7. nedela: Lekaren na stadione, F. Krala 1, 8. pondelok: Lekaren pri nemocnici, 9. utorok: Lekaren na stadione, 10. streda: Medikament, Kuzmanyho 1, 11. stvrtok: Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 31, 12. piatok: Medicentrum Brezno s. r. o., CSA 60/12, 13. sobota: Medicentrum Brezno s. r. o., 14. nedela: Lekaren pri nemocnici, 15. pondelok: Lekaren na stadione, 16. utorok: Lekaren pri nemocnici, 17. streda: Lekaren pri nemocnici, 18. stvrtok: Afrodita, 19. piatok: Lekaren pri nemocnici, 20. sobota: AURUM BB, 21. nedela: Lekaren pri nemocnici, 22. pondelok: AURUM BB, 23. utorok: Lekaren pri nemocnici, 24. streda: Lekaren na stadione, 25. stvrtok: Medikament, 26. piatok: Vitamin, 27. sobota: Medikament, 28. nedela: Vitamin, 29. pondelok: Medicentrum Brezno s. r. o., 30. utorok: Lekaren na stadione, 31. streda: Lekaren pri nemocnici.


Psychoviny

Na vlastny rozum sa spoliehaju len hlupaci.

...

Manzel sa pozera na svoju polovicku, ktora si robi pred zrkadlom mejkap a vravi:

- Len sa poriadne nasminkuj Marka, aby ti zase neprisiel povolavaci rozkaz.

...

Pravda zvitazi! Ale zatial vyhravaju nasi...

...

- Slecna, hrate na nejaky hudobny nastroj?

- Len tak trochu brnkam muzom na nervy...

...

Burajme stare pamatniky, nech je miesto pre nove!

...

Na sude:

- Preco sa chcete s manzelkou rozviest?

- No,... pretoze mi sexualne nevyhovuje.

- To je ale blbec, - ozve sa zo sudnej siene, - vsetkym vyhovuje, len jemu nie.

...

Kazdy nadava len na toho druheho, ale to by znamenalo, ze na svete musi byt vsetkych ludi parny pocet...

...

Dezo prisiel na odvod. Na lekarskej prehliadke sa ho pytaju:

- Ake choroby ste prekonali v detstve?

- Osypky, zaskrt a este kvapavku.

...

Nebudte verejne pohorsenie! Spi...

...

Matka prichyti patnastrocnu dceru v posteli so spoluziakom.

- Co tu robite? - krici na nich.

- Toto je doucovanie z matematiky, mami. Jozko mi ukazal, co je  to realne cislo.

...

Najradsej sa ucime to, co uz vieme.

...

- Ako zistite, ze vas vsetci ignoruju?

- Ked mi prestanu chodit aj ucty.

Necinnost najviac unavuje.

...

- Mam doma bibliu v kozenej vazbe.

- A ja mam manzela vo vysetrovacej.

...

Zena za volantom je ako hviezda na nebi. Ty ju vidis, ale ona teba nie.

- Drahy, dnes ma ale skutocne boli hlava.

...

Uprostred noci hovori otec nadejnemu zatovi:

- Chlapce, dohodli sme sa, ze mi dceru privediete este pred polnocou. Teraz su tri hodiny rano a tato dama nie je moja dcera!

...

U nas bolo vzdy vela pripadov besnoty. Zeny besneli, ked muzi prepili vyplatu.

...

- Aky je rozdiel medzi jablkom a Windows?

- Jablka padaju len na jesen.

...

Odvaha je len potlaceny strach.

...

- Mozem vecer pozerat Troch musketierov?

- Nie Anicka, na Troch musketierov si este mala!

- Tak aspon na jedneho, dobre?!

...

Ja som taky smoliar, ze ak sa raz stanem slavnym, urcite sa o tom nikto nedozvie...!

 

Zozbieral: Jozef Pupis


Kresba Pavla M. Kubisa na temu Alkohol – metla ludstva ma nazov Pozor! V tomto rocniku sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu neziskala ocenenie, hoci dokaze vyvolat usmev na tvari.


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT